Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 93

• 28 525
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
  • София
За Калчев и аз препоръчвам, особено ако има съмнения за проблем в матката. Аз имам 2 хистероскопии при него - първата още в Малинов, че Сигридов ме беше наплашил с някакви измислени диагнози, втората малко преди да забременея, че имах полипи след хормоналния дисбаланс от чудните стимулации в Надежда... Не знам в момента за какъв тип операции има разрешение в този МЦ, но той ще си каже... Записваш час и си чакаш, ей сега ще дойде..

За ПИД - това, което се прави последните години, е NGS, което е нещо като кариотип при ембриона. Трябва да има морфологично правилен ембрион на 5 ден (32 клетки), биопсират се 5-7 клетки от бъдещата плацента. Изследва се дали в тях има по две двойки от всички хромозоми, включително половите. Само че в резултатът нямат право да съобщят какъв е пола, за да не се избира ембриона по пол. Ако например и в петте изследвани клетки има проблем с някоя хромозома (едно или три копия, вместо 2) , не препоръчват да се прави трансфер. Но ако проблем има само в 2-3 клетки (мозаицизъм), има вероятност ембрионът да се самоизлекува от погрешно разделените клетки. За съжаление с напредването на възрастта на жената яйцеклетките също стареят и става все по-вероятно да се образуват ембриони с грешки (анеуплодии) при родители с нормален кариотип. За разлика от яйцеклетките, сперматозоидите при мъжа се обновяват на всеки 3м.

Емпати, аз съм с хомозигот по PAI и с успешната ми бременност бях на терапия с НМХ от деня на трансфера. Без НМХ имам мисед в 12+5 с пълно отлепване на плацентата, при морфологично здраво бебе.

PAI засяга процеса на фибринолиза, тоест разграждането на тромби. А ти освен хомозигота по PAI имаш и други мутации. Vegfa и tafi засягат добрата работа на плацентата. Водят се нискорискови фактори - няма да умреш при проблем, но могат да създават доста усложнения. Виж темата за тромбофилия, на първата й страница е обяснено коя мутация какви проблеми създава.

Чучумишев е опитен фетален АГ и много добре знае и може да проследи как НМХ повлиява на развитието на бременността. Аз се следих при него и съм доволна, много добре обяснява всичко и много свежо чувство за хумор има.

# 346
  • На изток от Ада
Бъбъл, те нещата да станат хубаво, аз бременностти имам.
Ян за Ковачев чака ли се ? Колко е прегледа,?
Дели,а Пид не е ли как да кажа опасен за ембриона ? От тези клетки, които са взимат,дали ще навакса?

# 347
Не се чака много, аз звъня като излиза графика и директно си казвам кой ден искам. Първия път 100лв някъде, после по 70/80лв.

# 348
  • София
Наси,
Да, това, че се взимат клетки, е недостатъка на изследването. Обикновено ембрионът наваксва взетите клетки в следващите дни. Именно затова се взимат клетки от бъдещата плацента, а не от бъдещия ембрион, за да е по-малък риска за увреждане.

# 349
  • На изток от Ада
Кога излиза графика за Ковачев?
Дели, а за Пид не е ли добре да имаме 2 ембриона и да се избере?

# 350
  • Замък сред облаците
Наси, извинявам се, че отговарям вместо Дели - за ПИД се заплаща на брой ембрион доколкото знам. Ако имате повече ембриони, можете да направите колкото искате ПИД. Обикновено се избират според качеството на развитие.

# 351
  • София
Да, плаща се на ембрион, като след това трябва да се замразяват поединично, за да могат да се идентифицират. Иначе колкото повече ембриони - толкова по-добре. Но дори ако ембрионът е ок след ПИД - това не е гаранция за успешна бременност.

# 352
  • На изток от Ада
Благодаря, момичета!
Аз питам само от любопитство.
Бихме правили Пид при генетичен проблем. Не сме решили за изследванията...

# 353
  • Замък сред облаците
Искам да се обърна към Minnie, че я подведох. Вит Е инхибира, тоест намаля пролактина. Аз уж добре боравя с английския, но пусто - запомнила съм грешно че инхибира значи увеличава, а то е обратното. Така разпространявам грешно инфо, и се извинявам най-искрено, че я убеждавах да го спира.
Посипвам си главата с пепел и продължавам с голямо едно на ум в даването на съвети 🫣🤗

# 354
Благодаря, че писа АА. На всеки се случва да сгреши, да се подведе, да обърка думите. Всичко е точно Hug

# 355
Съвсем ви изпуснах не чета какво пишат в темите които следя. Чакам си епикризата да видим там какво ще излезне. Според Христов може да е някаква хронична вътрематочна инфекция, но аз имам хистероскопия 2022г. взет материал от ендомвтриума и на хистологията няма нищо изолирано. Христов се е опитал да махне серклажа лапароскопски, мо не е успял защото при рязането на лентата от коремния серклаж матката е тръгнала да се къса доколкото разбрах и ми е направиш секцио за да я зашие и махне бебето. Каза, че за него е инфекция при бебето, взел е материал от мехура за хостология. Еми на мен хемоглобина много ми падна след операцията бях с 160 преди това след нея с 80. Преливаха ми банки желязо, сега пия билкова кръв. Много ме е страх лт следваща бременост, даже не смея да си и помисля. Пак трябва да слагам корвмен серклаж пак......всичко от начало. Ще полудея

# 356
  • Замък сред облаците
Съжалявам още веднъж, Пинитос! Надявам се се възстановяваш леко, доколкото е възможно!

Давам идея да обсъдиш с доктора приема на кю10 и колаген за по-лесно възстановяване на тъканите.

Още една идея за консултация с Валентина Мазнейкова давам. Преди 12г е съхранила матката на едната ми зълва при втората й Б, когато бебето е било странно имплантирано в маточната стена и сакът е растял между матката и коремната кухина. Бебето днес е голяма, здрава госпожица. Споменавам го като опция за второ мнение за здравината на матката да видиш.

# 357
Със сигурност ще обсъдя колагена и кю10 даже онзи ден си го мислех дали да не си взема. Чакам да видя на епикризата какво ще излезне от хистологията и дали ще има изолирана инфекция.

# 358
  • На изток от Ада
Пинитос...не знам какво да кажа! И мен ме   е страх.
Дай си време и си пусни изследвания. За инфекции.

Момичета вие на мое място какво ще направите ? Генетични изследвания и Пид? Консултация с поредния док , кой знае кога ?

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 23:55 от nasito8988

# 359
Насито, може би първо да намериш твоя доктор. Такъв, на който да имаш доверие. И да следваш съветите му.

Пинотос, кураж и сили ти желая. И дано в епикризата има полезно инфо.

Общи условия

Активация на акаунт