Избиране на болница за раждане

• 8 890
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
Всеки си решава.

Наскоро моя позната роди успешно, понеже е млада и здрава, без нито 1 лекар в отделението, събота вечер срещу неделя. Само с акушерка и без никакво обезболяващо. Не беше очаквала това и имаше уникален късмет. На който аз лично ама никога не бих разчитала. Без лекар в 21 век, да, това е факт.

# 16
Без лекар и само с акушерка, у дома, масово се ражда в по-развитите държави, но там и нагласата е друга. Ние бавничко вървим нататък. При тежки ситуации се събират много лекари, не е само следящият. Дано никому не се налага.
Не смятам, че избралите да раждат без конкретен екип или тези, които не могат да си го позволят, са второ качество хора, дето не са отговорни за себе си и детето. Все пак раждат в болници, където работят лекари, не на полето.

# 17
  • София
Аз отидох с 9см в болницата, още малко и щях вкъщи да си родя. Бях супер-спокойна и слава Богу минах без упойка (така исках). Но все пак не съм била без лекар, просто не познавах никого и то УМИШЛЕНО, защото знам, че като имаш уговорка с д-р Х и раждането започне, а въпросният доктор го няма, тези, които са на смяна те гледат накриво и не смеят да те пипнат. Да не говорим и за такива, които се ядосат, защото не е било в удобно за тях време и гледат да срежат родилката и да извадят бебето бързо, без да е необходимо. Да не говорим за възможността да се реагира бързо, пък съответният доктор да е на път.
Една позната разправяше, че лежала в стаята с жена, чиито доктор въобще не дошъл. Ама си прибрал парите.
Изобщо най-святото нещо се превърна в търговия! Отврат!

# 18
Няма да пиша мнението си, защото четат бременни. По-добре е да не рискуват по никакъв начин.

# 19
Не трябва да рискуват, точно така. Обаче трябва да имат всички гледни точки.
Така че, момичета, информирайте се как процедира лекарят, на когото смятате да се доверите, поставят ли окситоцин още при прием, толерират ли преносване и колко, какво е мнението му за ненужното оперативно родоразрешение и всичко, което могат да споделят раждали при него или в конкретната болница жени.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 22:58 от Enter Sandman

# 20
  • Sofia
Така че, момичета, информирайте се как процедира лекарят, на когото смятате да се доверите, поставят ли окситоцин още при прием, толерират ли преносване и колко, какво е мнението му за ненужното оперативно родоразрешение и всичко, което могат да споделят раждали при него или в конкретната болница жени.
Това са все въпроси, които се обсъждат със следящия/израждащия АГ. И именно защото вече са обсъдени с лекаря, се стига до избор на екип. Ако няма усложнения или непредвидени ситуации, не би трябвало да има изненади в протичането на раждането.
Но когато няма избор на екип, разчиташ на късмета си да попаднеш на някого с достатъчно богат опит и с когото да нямате основни разминавания относно протичането на раждането.

# 21
Понякога предварителните уговорки и твърдения се разминават с реалните действия в последния момент.

# 22
Затова да се избира при възможност болница, в която лекарите са на ниво, така не се разчита на късмет. Реално и най-големият специалист може да направи пропуск или грешка, хора са. За нормално протичащо раждане лекар не е нужен, акушерката прави всичко.
Изобщо това плашене, че не избереш ли екип, си играеш с живота на детето си и своя, не го разбирам. В дадени ситуации при проблемна бременност е абсолютно разбираемо, но случая на авторката на темата не е такъв.

# 23
  • Sofia
Понякога предварителните уговорки и твърдения се разминават с реалните действия в последния момент.
Както казах - ако няма усложнения. Тогава естествено, че предварителните уговорки остават на заден план, защото вече не е важно какво иска родилката, а лекарят да си свърши добре работата.

В същото време ...
...информирайте се как процедира лекарят, на когото смятате да се доверите...
...ако няма избор на екип, една жена няма как да знае кой ще й се падне да я изражда, че да може да се информира как процедира дежурният лекар.

# 24
  • Wonderland
Наблегнете на хубава болница, а екип, както се случи, те горе долу са еднакво подготвени, няма смисъл да плащате.

Съгласна, бих препоръчала по този повод Надежда. Имала съм досег с 50% от лекарите там и съм с много добри впечатления от тях.

# 25
  • София
Към авторката - по принцип наистина е по-добре по-рано да избереш лекаря, но и в 36та г.с. да се спреш на някой, няма да е прекалено късно (зависи си от лекаря де). Една приятелка в 36та седмица се премести при моя следящ и нямаше проблем. Вече зависи колко е затрупан самия лекар.

Ако решиш да си без избор, тогава най-добре избери болницата заради базата - например в МД и в Токуда са с най-високо ниво на неонатология. Ако не дай Боже се случи нещо, вероятността така или иначе да трансферират бебето там, е доста голяма.

Аз раждах преди почти 2 години във Вита с избор на екип. Доволна съм и от лекарката и от базата и от отношението. Родих нормално, без системи и помощ, с епидуарлна, от която ми сложиха тест доза, защото не остана време за повече - раждането беше много бързо (но това е божа работа). Това не ми спести обаче трансферирането на детето ми в Токуда, защото беше с инфекция, с която те не можеха да се справят - отново съм доволна от реакцията на лекарите, не е имало колебания дали да трансферират или не.

И все пак това е причината много да се чудя за в бъдеще какво да правя и къде да раждам. В Токуда ми е скъпо, вече и във Вита е де. Частните вдигнаха безобразно много цените. А за държавните болници съм чувала много смесени мнения и все от 2ра, 3та ръка.

Ако раждам в държавна обаче едва ли бих избрала екип. Чувала съм (и ще се радвам някой да каже дали наистина е така), че когато си нечий пациент, останалите в отделението спират да ти обръщат внимание и те оставят само на избрания лекар. А ако нямаш избор на екип са по-склонни да ти обърнат повече внимание.

# 26
До 36 седмица трябва да се избере лекар за раждането, но в по-добре по-рано да изберете. Аз родих няколко дни след 36-та...
Иначе препоръчвам за следене и раждане д-р Дойчиновски във Вита. Много кадърен и добър. Перфектна работа и за естествено раждане, и за секцио. Аз лично много зле напъвах, бях се шашнала, но успях са родя нормално при него.

# 27
  • София
Аз се следях при лекар, които в края на 8 месец реши, че бебето е голямо и няма смисъл да се чака естествено раждане, направо ми назначи дата. Беше на частно. Паралелно се следях и по ЗК и реших да се доверя на докторката там, която изражда във Вита. В началото на 9-ти месец ѝ казах, че ще раждам при нея. Тя ме изчака до термин, дори преносих с 1 седмица. Така и не тръгна естествено раждане, но не само защото бебето беше голямо. Въпреки това съм доволна, че ме изчака. Доволна съм от раждането в болницата, от базата, като цяло от всичко. Искаше ми се да родя естествено, но нямаше как. Благодарна съм, че всичко с мен и бебето беше наред и ни изписаха след 5 дни живи и здрави.

# 28
  • Sofia
... например в МД и в Токуда са с най-високо ниво на неонатология.
Както и Шейново и Надежда. Техните неонатологии също имат най-високо ниво на компетентност.

# 29
Истински трудните случаи преди време задължително стигаха до Майчин дом. Откога Шейново има неонатология, която може да се сравнява с тази на МД?

Общи условия

Активация на акаунт