В летните горещини ДЕКЕМВРИйче иска вече да пълзи 🍉👣 -- тема 5

• 23 773
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Веси, защо държиш на триколка? Не ти ли е удобна количката? Аз съм бутала закратко на приятелка, ужасно беше -аз на една страна, детето завива на другата, багажник почти никакъв...И сега не мисля да купувам. Иначе не се отчайвай, има и кротки момчета близнаци. Имам племенници близнаци, на 3г, толкова послушни и кротички, за 3дни, в които ни бяха на гости, нито веднъж не се скараха, не се погледнаха накриво, не направиха нищо, с което да провокират възрастните да им кажат "Внимавай", или "Не там" или нещо подобно. Дори и когато си играеха, не се сърдеха един на друг, ако другия провали играта. Иначе не спряха да говорят, за всичко, философи.. 🤭 А при нас днес каката (на 8г.)се разсърди, че Емили й взела кубчето и не може да си построи кула от лего.🫣
Кестенче, и да не искаш да говори, ако живете там и ходи на градина/училище, ще го научи. От една страна е добре, защото, няма да има акцент като чужденец, от друга пък ти спестява пари за уроци за чужд език(малко на шега, но си е така).
Скрит текст:
Децата билингви проговарят по-късно, но говорят езиците еднакво добре, защото говорният апарат се развива до към шестата година някъде и с лекота произнасят (и чуват) звукове, които ги няма в майчиния език. Давам пример -гърците не правят разлика между звуковете Ц,С,Ч...чуват ги като един и същи звук, защото нямат такова звуково разнообразие на тези съгласни в техния език. При българите го има този проблем със съчетанието на th в англ.ез. и от там някои го произнасят като Т, други като Ф, а малка част правилно. За немския не зная дали има такъв "проблем", но ако Бора проговори немски, въобще няма да го разбират, че е от България Wink Отплеснах се, извинете!

# 151
Алтая благодаря ти. Страхотна информация , не го знаех това за гърците. Нямам нищо против немския разбира се , все пак живеем тук за сега ,  но освен едно детенце ( което е дошло тук на 4 години) друг не познавам да знае и български и немски. Повечето родители в началото се стремят да говорят на майчиния език , но след започване на ясла детето проговаря на местния. На родителите им става по лесно и те да говорят на детето на местния език , защото все пак детето него го разбира и говори. И ето така се забравя майчиния.
Имам колежка с баща италианец , майка хърватка. Баща ѝ когато тя е била малка е забранил да се говори вкъщи друг език освен немски. Доводът му е бил, детето (колежката ми) да се научи на перфектен немски , дето се вика да говори като немкиня , за да не я дискриминират. Майка ѝ скришно я научила все пак на някой думички на хърватски. Ето сега на почти 30 години и е страшно трудно. Защото има много братовчеди , братовчедки , баби , дядовци , но с никого не може да има комуникация и все ѝ е нужен преводач.
Също и децата на близките ни , като се приберат в България , децата не спират да повтарят че им е скучно и искат обратно в Германия, защото с никого не могат да се разберат.

# 152
Хубаво е да знаят майчиния език, грешката е на родителите, че не полагат усилия в тази посока.

# 153
Веси, защо държиш на триколка? Не ти ли е удобна количката? Аз съм бутала закратко на приятелка, ужасно беше -аз на една страна, детето завива на другата, багажник почти никакъв...И сега не мисля да купувам. Иначе не се отчайвай, има и кротки момчета близнаци. Имам племенници близнаци, на 3г, толкова послушни и кротички, за 3дни, в които ни бяха на гости, нито веднъж не се скараха, не се погледнаха накриво, не направиха нищо, с което да провокират възрастните да им кажат "Внимавай", или "Не там" или нещо подобно. Дори и когато си играеха, не се сърдеха един на друг, ако другия провали играта. Иначе не спряха да говорят, за всичко, философи.. 🤭 А при нас днес каката (на 8г.)се разсърди, че Емили й взела кубчето и не може да си построи кула от лего.🫣
Кестенче, и да не искаш да говори, ако живете там и ходи на градина/училище, ще го научи. От една страна е добре, защото, няма да има акцент като чужденец, от друга пък ти спестява пари за уроци за чужд език(малко на шега, но си е така).
Скрит текст:
Децата билингви проговарят по-късно, но говорят езиците еднакво добре, защото говорният апарат се развива до към шестата година някъде и с лекота произнасят (и чуват) звукове, които ги няма в майчиния език. Давам пример -гърците не правят разлика между звуковете Ц,С,Ч...чуват ги като един и същи звук, защото нямат такова звуково разнообразие на тези съгласни в техния език. При българите го има този проблем със съчетанието на th в англ.ез. и от там някои го произнасят като Т, други като Ф, а малка част правилно. За немския не зная дали има такъв "проблем", но ако Бора проговори немски, въобще няма да го разбират, че е от България Wink Отплеснах се, извинете!

Оглеждам се за триколка, защото си мисля, че количката ще им стане тясна. Нашата е Mountain Buggy и уж е една от най- препоръчвани за близнаци. Четох много из форумите преди да я вземем. Също из близнашките групи майки споделят, че са я ползвали доста време, а на мен все ми се струва, че като дойде зимата и им облека по едно яке и ще им е тясно.
Ние също поживяхме малко в Германия. Там имахме познати българи, децата са им раждани там. Родителите у дома говорят изцяло на български, децата едното на градина, другото на училище си говорят перфектно немски. Като дойдат в бг за лятото и плачат, защото не искат да се прибират в Германия. Даже едното детенце казваше, че не иска да ходи на градина, защото му били тъпи германчетата. И двете си говорят немски без акцент. Даже родителите не говорят толкова добре езика, колкото децата.

# 154
Да Веси именно. Тези деца знаят български език и им е интересно в България. Роднини , приятелчета , свобода. Но ако не знаеха щеше и на тях да им е страшно трудно. Много наистина ме плаши това , все пак България ни е родина и не искам детето ми да не го разбира това. Дори си мислим с ММ да се върнем пак в България , след година , две.
Бяхме на басейн днес , мааалеее как се кефи това дете. Страшно е бърз във водата , почти си плува самичък. Дано и морето да му хареса.

# 155
Здравейте, някой беше попитал какви обувки ще взимате за прохождане. Еми аз взех от тези ,много съм доволна. И на трите ми деца съм взимала на КК.

Ще ви издам и една малка тайна. Купих ги от една мама в бебе продавалник за 15 лв.чисто нови. Просто бяха без кутия. Без никакви следи от употреба. Момичета разгледайте там много по изгодно,евтино излиза . Има всичко необходимо.

# 156
  • Вестерос
Да Веси именно. Тези деца знаят български език и им е интересно в България. Роднини , приятелчета , свобода. Но ако не знаеха щеше и на тях да им е страшно трудно. Много наистина ме плаши това , все пак България ни е родина и не искам детето ми да не го разбира това. Дори си мислим с ММ да се върнем пак в България , след година , две.
Бяхме на басейн днес , мааалеее как се кефи това дете. Страшно е бърз във водата , почти си плува самичък. Дано и морето да му хареса.
Леля ми живее в Италия, мъжът ѝ е италианец. Детето ѝ говори на италиански основно, НО разбора всичко на български и се стреми с нас да говори на български. Да, проговори по-късно, но от малка разбираше И български. Глупости са това, че не разбирали децата, затова им говорели на немски. Щом у дома се говори на български, то се научава и ще прави разлика и ще разбира и двата. Първите 5,6 години може и да не говори основно на български, но постепенно ще се научи.

# 157
Аз също мисля че са глупости. Просто някак родителите сякаш си казват " е добре нашето проговори на немски , не разбира български , хайде и ние вече вкъщи да говорим на немски" и приключва всякакъв стремеж детето да се научи. Наша приятелка , детето и проговори на немски , през деня е само пред ТВ. Бяхме на разходка когато детето беше на около 3г аз му обеснявам на български нещо за цветята и пчелите, майката идва и казва " ааа не , не тя няма да те разбере" и ѝ го преведе не немски. А съм сигурна че детето ме разбра идеално какво му говоря. Те самите до втората година някъде на детето говориха на български вкъщи и в момента в който детето обели първа думичка на немски , просто спряха. Забързан начин на живот ли е , за това ли не се стремят , страх ги е че детето ще има акцент ли , не знам. А познавам вече 30годишни , родени тук и говорят и майчин и местен език перфектно. Аз самата съм с два майчини езика , говоря ги еднаква добре. Макар че до около 10клас говорех само български , но идеално разбирах на турски и дори четях романи и книги на турски. Но са ме учили вкъщи да чета и пиша и на турски език , говорили са ми , чели са ми книжки като малка.
Сякаш все по малко родители се занимават с децата си интензивно , което е нормално , вече работим , живота се променя.
Ей в такива размисли съм напоследък.

# 158
Племенниците ми- близнаци, са деца от смесен брак, с родители, които знаят по няколко езика. Баща им говори на български, майка им често им говори на руски, а като по-малки(за сега не зная), когато се наложеше да им се скарат, беше на немски. Децата говорят перфектен български и руски, на 3.5г, но родителите се занимават с тях много. За другите езици-немски и английски не съм питала.
Преди 2 седмици събрахме каката с детето на колега на мъжа ми(чех), горе-долу на една възраст, разбираха се без да знаят езиците -нито ние знаем чешки, нито тя български, английски не ползваха в игрите, а го знаят. Беше ми интересно да ги наблюдавам. Децата се разбираха много добре, без да знаят чуждия език.

Аз също харесвам обувките на КК, имам буйки от каката, но съм резервирана да ги ползвам, все пак форма на краче, начин па стъпкане, ами ако подметката е деформирана по някакъв начин...🤔 Ще взема нови, но когато захладнее, защото расте и не искам да взимам сега, а след месец да са й малки. Емили обожава да "ходи"боса навън, за разлика от кака й на нейната възраст, та ще се възползваме от това.

# 159
Зори, ако имат цип отдолу май не ги препоръчват за прохождане. Нашите имат цип но са си буйки, колкото да има на краката нещо. Като дойде време да стъпват, ще трябва без цип да са, защото ходилото не е стабилно.
Алтая, не съм ходила никога в Гърция, там сто процента ще е по-добре от нас сигурно. Ще си изкарате супер

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 13:22 от IRusinova

# 160
На КК са едни менте обувки, нищо общо с ортопедични обувки 😀 изобщо не носят стабилност на крачето, малко встрани да стъпи детето и петата излиза. Изобщо не ми харесват. Ако ще купувам бих избрала Биомеханикс, там грешка нямат! А бюджетен вариант са Viko и Clibee.

# 161
Не съм се замисляла за буйките на КК , на каката имах препоръка от педиатъра за тях, такива съм купувала и ходеше нормално. Сега не съм питала какви да купувам, защото ни е рано.

# 162
Момичета, колко тежат вашите бебета сега? Ние сме 8м.и половина 9кг. Давате ли още вит.Д?

# 163
За теглото не мога да ти кажа , но тук витамин Д се дава до 2-3 годинки на детето. Като аз от 3-4 дни не съм давала ,защото все забравям през деня , а не искам да давам вечер преди лягане.

# 164
Аз харесах летни сандалки от магазин Мое слънчице.Мраката е Папикс.Изглеждат точно каквито трябва да са отпред широки,със стелка ест.кожа и ортопедична.Но това за другото лято 🤣  https://moebebe.com/drehi/bujki/detski-anatomichni-sandali-sport-pappix
.Предвид,че ще прохождат зимата може би ще трябва ботички каквито имат К&К.
Моето бебе е около 7.300кг.

Общи условия

Активация на акаунт