СЕДМИ КЛАС - второ и трето класиране

• 76 005
  • 826
  •   1
Отговори
# 720
То тогава, най-честно ще е да е по-късно класирането и кандидатстването или оценките от матурите да не се зачитат за прием, да са само балообразуващи в дипломата и да си има други изпити за  проем като преди.

# 721
Може и да се касае за стотина деца в цялата страна, но за тях трябва да се "отворят" места във всяка една паралелка из България. Защото никой не може да предвиди, какъв успех ще имат и кой къде ще иска да влезе. И от тук хипотезите стават милион. Ами ако в София има трийсет деца и те искат да влязат в една и съща паралелка, и им стига балът, и т.н.
Повечето възможни проблеми ще произлязат не от друго, а от недомислицата втората дата да бъде след като са приключили класиранията.
И само едно уточнение - доводите на различните хора, които естествено възникват в процена на обсъждане на нещо ново, не са "реакции на нож". Това са различни гледни точки и често - основателни съмнения в правилността на някое решение.

Решението да е по-късно е резонно. В случая става въпрос например за деца в реанимация, със счупени ръце и т.н. Ако датата е до седмица - две след първите, обективната причина просто няма да е отпаднала. Ако е преди класиранията, това ще удължи кампанията с поне толкова, колкото са дните между двете дати. Искате да се удължи агонията с класиранията ли?

Би следвало причините за отлагане да са подложени на доста тежка процедура по доказване, за да не изпадне в ситуация проста бележка от ЛЛ да стига и отлагането да е масово.

Честно казано, точно този министър е първият на МОН, който ми харесва и се надявам да остане, макар и в правителството на предходния, който не понасям. Далеч по-конструктивно и диалогично говорене демонстрира до тук.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 09:27 от Fancy

# 722
  • София
Дано да съм лош пророк, но предвиждам доста болни деца следващата година на датите за НВО в София

Защо? Какво ще спечелят като удължат агонията си и през лятото? Вие бихте ли го направили за Вашето дете и защо?

# 723
Нищо от идеите няма да се  осъществи.  Този няма да е министър дълго време.
Не му трябва да е министър дълго време за да сътвори още по-голяма каша. Промените трябва да се обявят в края на август, най-късно началото на септември и ще важат за следващата учебна година.

# 724
Агонията с класиранията си е личен проблем с нервите на родителите. Ако се каже, че класиранията излизат с десет дни по-късно, просто голямото тръшкане ще е с десет дни по-късно. За резултати от учебни заведения и изпити се чака и по много повече понякога. Така че отлагането на класирането с десетина дни заради втора дата и напълно приемливо.

Също така едно общо правило не може да обхване всички изключения. Каквото и да се измисли, винаги ще има единици деца, които няма да могат да се явят. Министърът споменава случаи на природни бедствия, например. Десетина дни са достатъчни, за да се реорганизират изпитите другаде. Или дете с висока температура да си стъпи на краката. Няма как да се измисли така, че всеки сценарий да е покрит. Ами ако детето не може да се яви три месеца, а може на четвъртия? На Нова година ли да сложат дата?

# 725
По-далечните дати са по-резонни, защото ще обханат повече случаи. Затова са и по-подходящи. Иначе не би имало абсолютно никакъв смисъл да се покрият две вирусни деца, а 10 с по-сериозни заболявания да не се покрият. Да, не могат да се предвидят всички вариации, но колкото по-дълъг срок между двете дати, толкова по-добре и ще обхаване повече деца.
Аз лично не виждам никакъв проблем, ако се предвиди, че се извършва класиране само за тези деца, като следва да покрият минималния бал за паралелката и пола, и да се отпуснат точен брой места надпланово(например по едно място) във всяка паралелка. За които да се извърши състезание/класиране, както и при първата дата, а не да влизат автоматично.

Изпитите ще са в края на юни. Края на август за втора дата е точно срок от два месеца. Да не преувеличаваме и драматизираме. Аз мисля, че това е добър вариант. И е положително, че изобщо се обсъжда.

# 726
  • София
Според мен част от родителите трябва да си променят нагласите и да спрат да гледат от собствената си камбанария и от позицията, че някой иска да ги мине и поне за момент да си представят, че всичко се случва, чупят се ръце, възпаляват се апендисити или както се пише правилно тази дума, има вируси, които се карат тежко и това, че МОН най-накрая има готовност да помисли за някакво решение това НВО и единствената му дата да не са на живот и смърт, е едно много добро начало. Да, сигурно няма да го измислят по най-идеалния начин в началото, но ще се усъвършенства във времето.
На мен специално това с мотива как няма да са напълно съпоставими двата изпита ми се струва несериозно. Ами те и 6-ците,дето ги имат като годишни оценки изобщо не са съпоставими, но се борят на равни начала.

# 727
  • София
Според мен част от родителите трябва да си променят нагласите и да спрат да гледат от собствената си камбанария и от позицията, че някой иска да ги мине и поне за момент да си представят, че всичко се случва, чупят се ръце, възпаляват се апендисити или както се пише правилно тази дума, има вируси, които се карат тежко и това, че МОН най-накрая има готовност да помисли за някакво решение това НВО и единствената му дата да не са на живот и смърт, е едно много добро начало. Да, сигурно няма да го измислят по най-идеалния начин в началото, но ще се усъвършенства във времето.
На мен специално това с мотива как няма да са напълно съпоставими двата изпита ми се струва несериозно. Ами те и 6-ците,дето ги имат като годишни оценки изобщо не са съпоставими, но се борят на равни начала.

Историята познава два изпита по неволя, нищо трагично не стана.. През 2012 на определени места в  БГ децата заради земетресение бяха изведени  от училищните сгради точно по време на НВО по мат. Ми, ОК, явиха се повторно, при това стресирани, изпитът нямаше как да е съвсем същият, но какво, светът не свърши, пак високи резултати имаха подготвените деца, които и на първия изпит щяха да се справят.

# 728
Защо трябва да се вдигне броят на болните деца? Ако не бъркам, това би касаело деца, които по здравословна причина са пропуснали в последния момент 1 и/или 2 НВО? Ако родител манипулира, защо да го прави след като още не знае какво би направило детето му на редовните НВО? Нещо пропускам ли?

# 729
За питането за паралелката НПМГ БЗО+ХООС с НЕ:
Балообразуването е само със сума от резултатите от състезанието по двата предмета (олимпиадите не участват), двете НВО и оценките от дипломата.
Ясно е описано в таблицата с места, профили, описание на балообразуване...

# 730
Втора дата е нещо положително.
Втора дата след класиранията е предпоставка за хаос и шашми.
Ако го приемат така, залагам на объркване и недоволство през първата година, а после по-оправните ще намерят вратички в този сценарий. Ще видим, да сме живи и здрави.

# 731
Аз приключих с НВО 7 клас, 3 броя ми стигат, та не се зачетох много по същество по въпроса, но... Зачетох се за промените в учебното съдържание, местене между класове... Страшно ме впечатли текста "темата „Еднаквости в равнината“ преминава от общообразователна в разширена подготовка." Close
Разширена подготовка по математика имат не повече от 30% от децата... Автоматично те са -14т или още повече се налагат частни уроци... Хайде, точките някак ще се преживеят, но тези деца как ще разберат после подобностите и обемната геометрия (стереометрия), като ще имат пропуски в основни понятия и правила в равнинната геометрия Head Band
Ама то щото простата лихва отива в седми клас, та няма да има време за други маловажни неща. Аман!!!!! Rage

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 23:30 от peneva_a

# 732
Като прочета за предстоящи промени от МОН, си отдъхвам, че повече деца, на които предстои класиране в първи, пети и седми клас нямам и каквото и да измислят, няма да им живея промените на тези изроди.
Това, което обмислят да орежат от програмата по математика, е пълно безобразие - ще замажем неуспеха си с поредното сваляне на нивото. Едва ли децата, които не са имали РП математика ще бъдат ощетени, защото и НВО ще стане още по-лесно, а най-вероятно в един момент ще осъществят идеята за интегрирани тестове и тогава в гимназиите ще се влиза с с нещо подобно на тест за секретарки. И вкарат ли биология, физика и химия във формата за кандиданстване, с удоволствие ще забранят на НПМГ да приема ученици със собствен изпит в тези направления. И в някакъв момент мечтата на някои майки-демократки, чиито деца не са били приети в елитните училища, въпреки че са отгледани със самосъзнанието, че са елит и им се полага, и които пишат злобни статии как създаваме образователни гета и как приемът не трябвало да е по успех, а по интереси, ще вземе да се сбъдне.

# 733
МОН пишaт, че децата от втората дата ще се състезават само за незаетите места. Няма да има надпланови бройки. Обсъжда се втора дата да има още този септември

Скрит текст:
МИНИСТЪР ЦОКОВ: РАБОТИМ ЗА ВТОРА ДАТА ЗА ИЗПИТА В 7. КЛАС ПРИ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ

Работи се за създаване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред медии. По думите му целта е тази възможност да се даде още от тази учебна година, като датата ще е най-вероятно през месец септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

“Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием”, каза проф. Цоков. Той поясни, че те ще могат да влязат в съответно училище само ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

“При форсмажорни ситуации, както бяха наводненията през тази година, ще се издава заповед за провеждане на изпита след 7 клас на друга дата”, каза още министър Галин Цоков. Той съобщи, че критериите за оценка на есето за държавния зрелостен изпит и преразказа на националното външно оценяване ще бъдат публично оповестени. “Целта е всички родители и ученици да знаят по какви критерии работят оценителите, за да повишим и доверието в този процес”, обясни проф. Цоков.

# 734
Ама то щото простата лихва отива в седми клас, та няма да има време за други маловажни неща. Аман!!!!! Rage
Лихвата изобщо не е за 5 клас. Те наскоро я свалиха, явно неуспешно. Наложи ми се да обяснявам миналата година на 2-3 петокласнички, гледаха ме като трамвай Simple Smile Simple Smile И в училище толкова я бяха разбрали.. Едно време си я учихме точно там, имаше си я и в изпитите след 7 клас. А тия проценти и досега са ми гадни. Макар математиката да ми е любима.
Подкрепям 2ра дата, шашмите са си за сметка на шашкащите се. Накрая вместо далавера, да не стане прецаквация. Не бих причинила на детето си по-късно явяване нарочно, освен с наистина основателна причина.
Но тепърва навлизам в периода 5-6-7 клас с дребното, явно ще е различно от предната кампания с батко й Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт