Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

  • 10 406
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 12
Здравейте, с чревна кандидоза съм медрц и половина. Пуснах дао ензим. Това са резултатите. Кандида ли е предизвикала това състояние, защото преди това не съм имала хранителни непоносимости, чревни проблеми, акне, обриви и алергии.

# 61
  • Мнения: 232
Не съм сигурна дали се подуват, но почвам да хриптя все едно съм с астма... после след час-два мъка да изкашлям нещо (суха кашлица) накрая изкарвам някакво жилаво жълтеникаво нещо... и всичко се оправя. Миналата година, цялата я обикалях по доктори, какви ли диагнози ми поставиха. Накрая ми изписаха кортокостероид инхалатор,който да вдишвам,  за да облекчавам. Но аз не го ползвам, понеже е супер вреден. Ходих прие една много добра лекарка УНГ и тя ми обясни, че от хистаминовите храни се алергизира носната лигавица и се появява секрет, който се стича по гърлото и от там вече хрипове и калица... аз не мога да си обясня... колкото и да съм чела - хистаминовата непоносимост като автоимунно заболяване ли се явява и ако да, наистина ли няма как да се контролира, освен с диета... за съжаление и на мен не ми понасят доста билки, както и някои от тея комбинираните витамини... много е трудно.. мисля си, че е свързано с пропускливост на червата (цял живот съм имала проблем със стомаха). Може би, ако се започне от там.. знам ли, започвам вече да си развивам всякакви теории. Иначе и на мен понякога ми излиза по някое петно, катобухапано от комар на корема.. Някой знае ли дали глюкозата и фруктозата увеличават хистамина?



На мен най-гадният и притеснителен симптом е, когато ми се подуят лимфите на гърлото, все едно ми се стеснява и тогава започва тази суха кашлица. При друг има ли го? Джули, ти усещаш ли подуване или само кашляш?

# 62
  • Бургас
  • Мнения: 7 678
Не знам дали имам хистаминова непоносимост, но подозирам нещо подобно.  Това, което описвате прилича на нещо, което и на мен ми се случва от време на време.
Понякога, не знам от какво, но се получава така сякаш имам нещо залепнало за носоглътката след хранене и не може да се махне, нито да го изкашляш, нито да го преглътнеш. Доста често, вечер се получава нещо в гърлото, което те кара постоянно да преглъщаш, но нищо не се преглъща, все е едно има храчка. Тези нещо се случват откакто има имам алергичен ринит, който обаче не е активен постоянно. Има периоди почти няма секрет, има периоди, особено зимата, когато има влага, постоянно носа ми е раздразнен,  има секрет , кихам. Също така забелязах, че понякога след хранене се появява някаква еднократна кашлица или по-точно нужда да се изкашлям.

# 63
  • Мнения: 6 015
Момичета, аз забравих да напиша, че нямам генни мутации или някой беше споменал нещо подобно. Като малка имах атопичен, после станаха разни кожни алергии, в последствие сенна хрема и сега това чудо.
Да, при една съфорумка това се оказа - чревна пропускливост. Обаче не вярвам тя да причинява намалено ДАО. А, то е в основата. Ако ензимът не е в норма, той не успява да се справи с внесения хистамин в организма.

# 64
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 979

Скрит текст:
Здравейте момичета и аз да се включа. Така моят проблем започна по-миналата година когато ми излезна на ръцете дисхидроза а по тялото имах копривна треска. Отидох на дерматолог предписа лекарства нещата се оправиха за кратко след това при повторно и по-лошо излизане на тези сърбящи гадини отидох на алерголог във военна болница (София) при една женичка при която си поисках тест за хистаминова непоносимост и дао и там излезна, че имам това заболяване отделно имам и тежка алергия към акари и много малка алергия към котки и непоносимост към кобалт. Та в момента търся по-компетентен лекар при когото да отида защото тази жена без да ми обяснява какво ми има и каква диета да спазвам тя буквално ми каза нали знаеш избягваш храни високи на хистамин и буквално нищо друго не ми каза а си ме отпрати и ми каза, че не било кой знае какъв проблем. От скоро чета повече за това заболяване и виждам, че влияе на естрогена а аз имам проблеми с нередовен цикъл и едно гадно течение от както се помня. Ще помоля някоя от вас която знае добър лекар който знае какво е хистаминова непоносимост и може да лекува това заболяване да сподели как се казва и къде да го намеря. И също кои точно храни избягвате и каква диета спазвате ще съм много благодарна за мнения защото вече започвам да си мисля че никога няма да се отърва от това заболяване и няма да нормализирам хормоните.
[/spoiler] Хистаминовата непоносимост може да се проявява с алергии  или да нямаш алергии, както е в моя случай. При мен се прояви първо като непоносимост към няколко храни, към които цял живот преди това не съм имала проблем. Но непоносимост не е алергия. Не знам какви лекари трябва да се търсят, може би най-близко все пак са алерголозите? Като гледам по ютуб, на запад имат лекари по Функционална медицина. Те гледат комплексните симпотми и определят каква диагностика е нужна, защото при хистаминовата непоносимост се проявяват букет от симптоми, и всеки лекар започва да ги лекува като отделни заболявания. В същност това лекува симптомите в различните органи, а причината е съвсем другаде и е обща за най-различни прояви. Та ми се струва, че у нас може би алерголозите да са повече в час, че има такова нещо като хистаминоваа непоносимост. В Швейцария имат даже асоциация на хората с хистаминова непоносимост, има ръководства как за подхода към такива случаи, включително и при Синдром на активация на мастните клетки, който е близък по симптоми с хистаминовата непоносимост, но се диагностицира и и подходът за лечение е различен.
Има списък на лекарства, които не трябва да се приемат, защото предизвикват реакции. Даже намерих в списъка такива, на които съм реагирала с обриви, имам предвид Ципрофлоксацин, синтетичен антибиотик, беше ми изписан за цистит преди десетина години. Намерих и Препоръчителен протокол на лекарите в Германия как да подходят при такива пациенти. У нас не знам изобщо дали повечето са чували за такова нещо. Ще дам линкове. Това са възможните симптоми при хистаминова непоносимост:

Това е линк към списъка с активни субстанции, които не трябва да се предписват: https://www.histaminintoleranz.ch/en/therapy_medicaments.html#blacklist
Аз си го изкопирах и го записах в уърд, защото по друг начин не може да прехвърли в паметта на лаптопа и да се разпечата.
Този линк също е към Швейцарския сайт, списък не само на храни, но и на подправки, добавки, Е-та в храните, с ниво на реакция от 0 до 3 към хистамина, като има графа и сам да си отбележиш собствената си реакция, ако по различен начин реагираш към дадената храна или добавка. Това е най-пълния списък, на който попадам за сега. Важно е да сме наясно, за да не настъпваме постоянно лопатата.
Усещам обикновено реакцията почти веднага, зачервяване, затопляне, драскане в гърлото, секрет от  носа, по-нататък подуването на стомаха, но доста от другите неща не се усещат веднага, но хистаминът си действа и разрушава постепенно органите. Никакви домати, авокадо, ягоди, всички цитрусови, банани, какао, шоколад, чай, кафе, захар, сирене (извара, моцарела и рикота може) , изобщо всичко, което ферментира или престоява, за да зрее и ферментира, под въздействието на някакви бактерии, кисело мляко, бира, вино, боза, твърд алкохол (цветните питиета, казват само, а прозрачният, като водка или джин, не действа така, също така ядки, и още неща. И аз не ги знам голяма част от имената в списъка на храните на английски, те са често такива, които не виреят по нашите ширини, могат да се потърсят в гугъл, излизат с картинки. Големите вериги ги предлагат, и като се потърси в нета, излизат и някакви рецепти. Никакви морски дарове, рибата трябва да е прясна, да не е престояла повече от 12 часа в хладилник след улавяне (!) - изглежда, трябва да дебнеш на кея наморето, като излизат рибарите и да си купиш от тях! Или промишлен улов, където ги замразяват веднага и се държат в дълбоко замразяване. Има списък на забранени риби, които са с висок хистамин по принцип.
Но все пак, всеки си знае, ограничението не трябва да стопроцентно, може да се допускат отделни продукти от време на време, или ако за някои да усещаш, че не ти пречат особено. Кафета пия по няколко, със соево мляко, които са с висок хистамин, но не усещам да се случва нещо особено. За съжаление чувствам се постоянно гладна, сладките неща и шоколада ми липсват много. Започнах да отслабвам, което не е толкова лошо, но ми се ядат много неща, които са хистаминови бомби и засега не смея.
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodL … tic_withCateg.pdf
Това е ръководство на лекарите в Германия как да овладеят негативните реакции от хистамина:
https://register.awmf.org/assets/guidelines/061_D_Ges_fuer_Aller … amine_2022-03.pdf
И последния линк е едно видео, което също е на английски, но може да се пусне със субтитри на български, обясних по рано как става, ако някой не знае. Намирам го за полезно и по ясен начин обяснява какво се случва.
https://youtu.be/_jQL4qoJDG0?si=xPRq4k6vFR8aCZBK

# 65
  • Мнения: 3 537
Гликоза, трудно е да се разграничи между хистаминова непоносимост и мастоцитна активация. Предполагам, че ако тези симптоми  са придружени  с истински алергични реакции, тогава е синдром на мастоцитната активация?
Моето ДАО е супер ниско - 2, а трябва да е над 10.  Ще трябва да намеря да го купя като добавка отнякъде и да го взимам.

# 66
  • Мнения: 1 565
като чета вашите коментари, мисля, че и аз имамхистаминова непоносимост или не точно. Миналата година април имах силна уртикария  стигнах до спешното. Пих 2 седмици противоалергично и се оправих и ги спрях. 3 седмици след спирането им пак се появи но умерено и отново почнах противоалвргичните и дивта от хляб и вода така 3 месеца. По време на това ми излизаха няколко обрива и като спра хапчето пак избиваха по целия ми гръб. Ходих на алерголог нямам алергия към храните които консумирам и да продължавам с хапчетата и вече мога да се храня нормално. След това реших да пусна цял пакет хранителните алергии и спрях хапчетата и почнах с чай от коприва. Имаше същият ефект като хапчетата. Имах и много дефицити и ги запълвах с добавки и сега пак имам обриви но само няколко и предимно като се събудя сутринта. Забелязах и като консумирам нещо ново за мен, което не съм яла 3-4 м реагирам
по бурно с по-вече обриви на следващия ден. Така след 4тото приемане на тази храна пбривите отново спират и излиза няколко малки. Какви изследвания мога са пусна за моя проблем?

# 67
  • Мнения: 232
Гликоза,  много подробно, благодаря! Само да вметна, че наистина е добре да слушаме тялото си за храните, тъй като при мен например доста от нещата, които по списъка са окей, не ми понасят..  та пак стигаме до извода да слушаме телата си..

# 68
  • Мнения: 1 484
Днес гледах един филм "Захар-горчивата истина" ,има го в ютуб и от там разбрах защо и на нас със хистаминова непоносимост не ни се разрешава сладко. Накратко, продуктите произведени с глюкозо- фруктозен сироп ферментират в стомаха по същия начин както и алкохола, а ферментацията = на много хистамин. За мен е много трудно да спра сладкото, но вече ще избягвам продуктите с глюкозов на този сироп.

# 69
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 979
като чета вашите коментари, мисля, че и аз имамхистаминова непоносимост или не точно. Миналата година април имах силна уртикария  стигнах до спешното. Пих 2 седмици противоалергично и се оправих и ги спрях. 3 седмици след спирането им пак се появи но умерено и отново почнах противоалвргичните и дивта от хляб и вода така 3 месеца. По време на това ми излизаха няколко обрива и като спра хапчето пак избиваха по целия ми гръб. Ходих на алерголог нямам алергия към храните които консумирам и да продължавам с хапчетата и вече мога да се храня нормално. След това реших да пусна цял пакет хранителните алергии и спрях хапчетата и почнах с чай от коприва. Имаше същият ефект като хапчетата. Имах и много дефицити и ги запълвах с добавки и сега пак имам обриви но само няколко и предимно като се събудя сутринта. Забелязах и като консумирам нещо ново за мен, което не съм яла 3-4 м реагирам
по бурно с по-вече обриви на следващия ден. Така след 4тото приемане на тази храна пбривите отново спират и излиза няколко малки. Какви изследвания мога са пусна за моя проблем?
Ами да, може, а може и да е мастоцитна активация, благодаря на Човек1 за термина, аз понеже го превеждам от английски, там е активация на мастните клетки.
Моето впечатление от това което гледах, е че при нея кожните прояви са по-изявени. Добрата новина е, че при мастоцитна активация има някакво лечение и се постига ако не изцяло, то сериозно подобрение.
Изследванията са съвсем други, също не са много сигурни, но все пак може да се установи.
Вижте тези видеа, пуснете си субтитри, там има и за изследванията, може да проверите после по лабораториите кои може да се направят у нас. Това видео е доста добро като цялостна информация:  https://youtu.be/uZXmKFOwxK8?si=pNS_HlQd_HmF3N4l
Това е едно видео от д-р Джон Кемпбъл, който беше моята пътеводна звезда по време на ковида. Тук негова колежка споделя за дъщеря си, която години наред страда от сериозни кожни проблеми, и като се установява мастоцитна активация, със съответна диета, добавки и лечение се оправя и в момента чака второто си детенце.
https://youtu.be/qYUV5cwysM8?si=H7mIXD3X1sGEknSS
Има още видеа, ако ви е полезно, ще ги пусна и тях.

Днес гледах един филм "Захар-горчивата истина" ,има го в ютуб и от там разбрах защо и на нас със хистаминова непоносимост не ни се разрешава сладко. Накратко, продуктите произведени с глюкозо- фруктозен сироп ферментират в стомаха по същия начин както и алкохола, а ферментацията = на много хистамин. За мен е много трудно да спра сладкото, но вече ще избягвам продуктите с глюкозов на този сироп.
Ужасно ми липсва сладкото и на мен, шоколада особено. Изобщо при мен се получи, че всичко, което ми даваше енергия, го изключих и не ми е добре. Отслабнах пет килограма. Ядки не може, сладко не може, яйца и млечни не понасям, месо не ям от тридесет години. Набивам само някакви тестени неща, хляб със зехтин отгоре, като прегладнея, и вероятно ще трябва да търся специалист, защото се получава, че нямам почти никакви белтъчини в храната, защото не може и бобови. Риба си правя през два-три дни, ама то не може и всички риби, само определени.
Това е от един сайт, превела съм в скоби тези риби, които се смятат че са нискохистаминови и тези които не се препоръчват. Риба само прясна, не от витрината с лед, или замразена веднага след улавяне.
Скрит текст:
•   Look for labels that specify "freshly frozen" or "flash-frozen" to ensure the fish has been preserved at its peak freshness.
•   Recommended low histamine options: Cod  (треска), salmon (сьомга), trout (пастърва), hake (хек), redfish (червен костур), zander (бяла риба), mahi mahi  (вид бодлоперка), and haddock (вид треска, лъчеперчеста) are good choices. These fish are less likely to develop high levels of histamine when properly handled.
Fresh Fish:
•   Choose fresh fish from reputable sources where you can trust the handling and storage practices. Fresh fish should be displayed on ice, have a fresh, clean odour, and be caught the same day.
•   Select skinless cuts whenever possible, as fish skin can harbour histamine-producing bacteria.
Fish to Avoid
Certain types of fish and processing methods can lead to higher histamine levels and should be avoided by those sensitive to histamine.
1. Canned Fish:
•   The preservation process in canned fish often results in higher histamine levels. Opt for fresh or freshly frozen alternatives instead.
2. Dried or Salted Fish:
•   Drying and salting can significantly increase histamine levels. Fresh or freshly frozen fish are safer options.
3. Smoked Fish:
•   The smoking process can elevate histamine content.
4. Marinated Fish:
•   Marinating fish can trigger histamine release due to the ingredients used and the process itself. Stick to plain or lightly seasoned fish.
5. High Histamine Fish:
•   Certain fish and seafood are naturally higher in histamine and should be avoided. These include mackerel (скумрия), herring (херинга), sardine (сардини), anchovies (аншоа), tuna (риба тон), shrimp (скариди), crab (раци), squid (калмари), mussels (миди) , and other shellfish (черупчести).

В немския протокол за лекарите пише, че никое изследване за хистаминова непоносимост не е достатъчно точно. И там препоръчват да се установи през промяна на храната и да се следи дали има промяна в симпомите. Швейцарският сайт има доста информация, но по-голямата част е само за платени абонати. Вноската е 40 евро на година, и може би ще я платя, защото явно ще трябва да се живее с този проблем, а точната информация е оскъдна.

# 70
  • Мнения: 56
Здравейте, това са резултатите на синапът ми  който е на 5г, някой може ли да ми каже какво означава това 10/5 хистамин, понеже не попаднахме на много разговорлива докторка, и не можах да разбера максимума е 5 а неговото е 10 или обратно, както и другите резулатати не са ми ясни, знам, че има непоносимости, но не можах да разбера колко са сериозни, единственото което ми каза е да не ги консумира, но кое колко е сериозно 🙄🤷♀
Първата снимка е от теста за алергии втората е докомента от алерголожката.

# 71
  • Мнения: 232
Може ли да ки обясните разликата между мастоцитна активация и хистаминова непоносимост.. четох, но наистина не мога да разбера.. и какво изследване се пуска.. само това не съм пуснала..

# 72
  • Мнения: 13 315
А аз търся лекар, който разбира от мастоцитна активация.

Ето какво ползваме ние, когато хистамина е висок: Свалят хистамина

ДАО
Витамин Ц – ампула
Пуканки
Морков
Калциев Д Глюкарат
чай ройбос
Пумон Хистамин 30CH
Цинк карнозин

Трябва да знаете, че естрогена и хистамина са вързани. Пуканките и морковите свалят естрогена и от там той сваля хистамина по заобиколен път.

Повечето хора с хистаминоза имат непоносимост към прах и акари. Погрижете се да намалите запрашеността около вас. Чистете си дюшеците. Махнете килимите.

Не яжте млечни. Спрете глутена поне за 6 месеца и вижте как сте.

Изследвайте си хомоцистеина.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 00:15 от the Дорис

# 73
  • Мнения: 232
Много полезно, благодаря! Ако намерите такъв лекар, споделете, ще ни е отполза на всички!


А аз търся лекар, който разбира от мастоцитна активация.

Ето какво ползваме ние, когато хистамина е висок: Свалят хистамина

ДАО
Витамин Ц – ампула
Пуканки
Морков
Калциев Д Глюкарат
чай ройбос
Пумон Хистамин 30CH
Цинк карнозин

Трябва да знаете, че естрогена и хистамина са вързани. Пуканките и морковите свалят естрогена и от там той сваля хистамина по заобиколен път.

Повечето хора с хистаминоза имат непоносимост към прах и акари. Погрижете се да намалите запрашеността около вас. Чистете си дюшеците. Махнете килимите.

Не яжте млечни. Спрете глутена поне за 6 месеца и вижте как сте.

Изследвайте си хомоцистеина.

# 74
  • Мнения: 6 015
Аз също имам непоносимост към домашен прах и акари.
Обаче не мога да спра киселото мляко и изварата. Сирене не ям, прясно мляко не пия.
Глутен също ми е трудно да спра.
Заради друг проблем съм на друга диета и реално от всичко мога само краставици и ябълки. Close
Вчера за пръв път от близо 2 години хапнах малко банан. Получих тук-там червени обривчета, някои сърбящи. Thinking

И аз съм с молбата за добър лекар за тези проблеми. Така и не намерих "моя си".

Общи условия

Активация на акаунт