Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

• 10 377
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
не, хемоглобина ми е висок...

# 121
здравейте
със странен задух и то постоянен съм от 1г.
обиколих всякакви лекари + алерголог и нищо.. казват само стрес, стрес, стрес...
не успявам да си поема въздух до край и ме стяга гърлото. Зачетох се за хистаминовата непоносимост и да ви питам имате ли такъв симптом и само с кръвно изследване мога ли да остановя имам ли я...
приемам всякакви съвети
пуснете си феритин. Аз също бях така докато не разбрах, че феритинът ми е много под долната граница. В момента още е под долната граница заради обилния цикъл но приемам желязо и задухът изчезна. Колкото и да поемам нормално въздух не ми стигаше и поемах много дълбок въздух, за да задоволя нуждите си от кислород

# 122
  • In the land of Never Never
здравейте
със странен задух и то постоянен съм от 1г.
обиколих всякакви лекари + алерголог и нищо.. казват само стрес, стрес, стрес...
не успявам да си поема въздух до край и ме стяга гърлото. Зачетох се за хистаминовата непоносимост и да ви питам имате ли такъв симптом и само с кръвно изследване мога ли да остановя имам ли я...
приемам всякакви съвети
Не е изключено и да имате хистаминова непоносимост, има такива симптоми като задух, астма, но обикновено има и други симптоми. Ако е само това, може би е другаде причината. Тук са възможните симптоми на хистаминовата непоносимост:
Скрит текст:
Вижте си ензима ДАО дали е повишен, това може да е някаква индикация.
Относно какво причинява хистамина, проблемът е отчасти в храната, но не само. Това е, оказва се, най-леката част. Ако не произвеждате достатъчно от ензима, може да си го набавите като добавка, или от покълнал грах. Може да се вземе от Амазон, тук в Испания намерих и местни доставчици, и има различни състави, от 100.000 единици, 1.000.000 единици, и 3.000.000 единици, каквото и да означава това. Вероятно ако ядеш по-хистаминозни храни, да вземаш по-високата доза. Има веган вариант с кълнове от грах, има и от свински дроб. https://www.amazon.es/NATURDAO-Comprimidos-DAO-VEGETAL-D%C3%A9ficit/dp/B07TV7JS32
Относно причинителите на повишаване на хистамина, за съжаление са много, и диетата или добавките не помагат за всички. Високото количество хистамин се задържа в тялото, защото той се произвежда постоянно и от много източници, не само храната, и предизвиква възпалителни реакции в различни органи на тялото,  където се появяват различни и наглед несвързани симптоми.
Храната, разбира се, може да бъде хистаминосъдържаща, или провокираща отделяне на хистамин. В престоялата и лошо съхранявана храна се увеличава хистамина. Освен това, в тънките и дебели черва има бактерии, които отделят хистамин.
Отделно, хистамин се освобождава при мастоцитна активация. Мастоцитите са имунни клетки, които присъстват на различни места в тялото, като те отделят и други ензими, освен хистамина, и това може да се провокира от храни, от дисбиозис в дебелото черво и свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO), от фактори в околната среда, като полени, от стрес, от медикаменти и от спорите на плесен и мухъл, които отделят микотоксини. Тези микотоксини може да се натрупат в дихателните пътища. Освобождаването от тях не става, само като се ликвидират източинците.
Тоест, за съжаление, ако се справите с източниците на хистамин в храната, и ги намалите, вероятно ще има подобрение, но ако имате и други фактори, които не можете да отстраните, като постоянен стрес, дисбиозис или SIBO, или имате в средата си мухъл или плесен, то няма как тези симптоми да бъдат отстранени бързо. Тези проблеми трябва да се установят първо с изследвания. Има протокол на лечение с добавки.

# 123
Може ли да споделите този протокол за лечение, защото тук е много трудно да попаднеш на лекар , запознат с проблема, а тези които са- за тях се чака с месеци .

# 124
Може ли да споделите този протокол за лечение, защото тук е много трудно да попаднеш на лекар , запознат с проблема, а тези които са- за тях се чака с месеци .
Моля, сподели кои са. Blush Аз бих чакала, стига да намеря такъв лекар.

# 125
Моля, сподели кои са. Blush Аз бих чакала, стига да намеря такъв лекар.

Препоръчват имунолозите в Иван Рилски гр.София, д-р Куртева , доц.Тодорова.
Няма часове, записваш се в супердок и плащаш абонамент и когато пуснат часове ги раздава по ред , така ми обясниха от регистратура на Иван Рилски .

# 126
Не мога да се ангажирам да давам препоръки за лечение, това не е разрешено. Ако аз се излекувам по някакъв начин или нещо на мен ми е помага, ще го споделя, но то е друго.
Писах вече, какво вземам, но за всяко състояние се иска различно нещо. На един може да действа добре, на друг да не действа или да не му понася.
Във видата са споменати добавки, които действат по принцип добре, писах за чая от коприва. Но на мен ми се струва, че ми вдигна оксалатите, затова го  спрях. 
Джоан Кенеди ми даде някакво КлийнзМор, но има магнезиев оксид, получих разстройство, писах и и каза да го спра.
Пробиотиците също не може всички, препоръча ми някаква комбинация от бифидобактерии, но не ги вземам заради изследването SIBO, две седмици не трябва да се вземат определени неща.
Мисля че вече споделих, че в доста от видеата за хистамина се препоръчва като добавка кварцетин. Пробвала съм да вземам, по време на ковида, но от нея не се чувствам добре, напряга ме. Ябълките, лука, са добри източници на кварцетин, вече споделих по-горе, аз гледам да ги ям редовно.
Всичко е индивидуално, и лечението зависи от причинителя, е добре да се назначи от лекар. 
В книгата на сайта на Джоан Кенеди има за всяко състояние какво тя обикновено изписва, след установяване след изследвания на причината, може да се купи, струва 149 долара. Имам я, но не бих вземала всичко наред, а и тепърва ще си правя изследвания.
Ясно ми е, че всички сме объркани. Състоянието е в резултат на сложен биологичен процес, няма и добри специалисти, изглежда.

# 127
Книга за 149 долара?

# 128
Чакам резултати от изследвания. Записвам се да ви следя дами.

# 129
Ами да, тази цена не е специално за мен, вероятно в Австралия това е нормална цена за такъв вид книга. Базира се на над 100 изследвания в медицински сайтове, има причините, какви изследвания препоръчва, и лечението, което тя прилага на базата на изследванията, при различните причини.
Направих дихателен тест за Бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO), което често се свързва с хистаминова непоносимост, тук в Испания струва 65 евро. След 2 седмици ще ми дадат резултата в интернет. Тук може и срещу още 100 евро да те консултират по резултата.
В тънките черва по принцип не трябва да има бактерии, защото ферментират храната, това причинява подуване, стената на тънките черва се уврежда и  започва да пропуска храна в кръвния поток. Имунната система реагира, като отделя хистамин. Последствия могат да са болка в крайниците, в пикочния мехур, често уриниране, неспокойни крака, уморяемост, ниско желязо, и още няколко, в книгата са описани.
Сладките и ферментирали храни, както и повечето пробиотици, водят до повишаване на ферментацията в тънките черва, затова се препоръчва т.н. FODMAP диета.
Дихателното изследване установява какви точно бактерии има в тънките черва, според газа, който отделят, и протоколът на лечение е различен. 
Причината може да е и дисбактериоза, което е свръхрастеж на бактерии в дебелото черво.
Тестът за микотоксини в урината тук в Испания е адски скъп, общото застраховане не го покрива, над 400 евро. Понеже се съмнявам, че поради наличието на плесен в къщи и това при мен може би е допълнителен проблем. Гледах и в България, прави се в Детокс център, горе-долу същото.
Друг тест, който ми препоръча е за органични аминокиселини в урината, в Детокс цената е 320 долара с транпортната такса, нямам представа колко е тя.
Ще видя дали ще правя още тестове, да видим какво ще излезе от този.

Понеже стана дума за цени, препоръчаха ми още един сайт, на д-р Уил Булсевиц, той е автор на книгата "Заредете тялото с фибри", преведена на български. Сега е издал книга с рецепти по нея, и във видеото, което пуснах с него, казва че има над 40 рецепти за хистаминова непоносимост в нея. Предполагам,  че скоро ще я преведат на български.
На този сайт неговите ресурси са на подобни цени, 199 долара за да получиш достъп до тези за хистаминовата непоносимост: https://theplantfedgut.com/overcoming-histamine-intolerance/

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 23:10 от Glikoza

# 130
Момичета знам, че въпросът ми не е точно за тази тема, но се надявам някой да може да ми отговори. Бях писала по рано за моята хронична уртикария/от 1г я имам. Преди 2 дни забелязах, че имам острици/глисти- заразила съм се от детето но не знам кога. Моята уртикария не е доказана от какво… и мога ли да пия Зентел въпреки обривите? Като цяло някои фармацевти казват може, други да не рискувам. Аз кога мога да се излекувам като не пия нищо. Снощи реагирах с обриви на лютеница или на банан, а преди 1 седмица нямах реакция към тях. Мисля си, че уртикарията ми се дължи на хормоналните промени, но още не съм я доказала хипотезата. Та въпросът ми е, мога ли според вас да приемам това хапче Зентел?

Общи условия

Активация на акаунт