Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

• 10 397
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
Дорис би ли споделила за хомеопатията и паразитологията какво да изследвам друго. Много ти благодаря за безценните съвети ❤.
Julia N понякога и аз си мисля може ли нещо заради хормоните да е, даже ходих и на гинеколог но отхвърли това като причина. Явно не съм единствената с този проблем и да не се знае истинската
причина за появата им

# 91
Не казвам, че не вярвам на медицината, но смятам, че тя ни разглежда на парче и не гледа на заболяванията като на комулативни изяви на поредица от случили се неща. Медицината е - имаш пробле - на ти лекарство дето ще го тушира, но как после това ще се отрази на организма за бъдещето - няма да го мислим - като се влоши тогава!

За това търся нутриционисти, хомеопати, като подбирам такива, които имат и медицинско образование, а да не са завършили някой курс в Англия. Сега съм се насочила и ще търся консултация с д-р Маргарита Китова-Джон. Разгледай за нея и виж дали в твоя случай не може да води изследвания и лечение.

Също така ако успееш да се добереш до др. Юрукова - хомеопат в Пловдив ще имаш огромно подобрение. Аз не успях да се вредя за нея.

Други интересни лекари, които мислят нетрадиционно са имунолозите в Иван Рилски. Консултирала съм се с доц. Тодорова, но и за др. Куртева отзивите са много добри.

# 92
Четох, че при повишен естроген се вдига и хостамина и се получават такива реакции, другия месец съм на преглед и ще помоля гинеколога да пуснем един естроген - ще пиша после.

Дорис би ли споделила за хомеопатията и паразитологията какво да изследвам друго. Много ти благодаря за безценните съвети ❤.
Julia N понякога и аз си мисля може ли нещо заради хормоните да е, даже ходих и на гинеколог но отхвърли това като причина. Явно не съм единствената с този проблем и да не се знае истинската
причина за появата им

# 93
Моят, естрадиол обаче, е много завишен. Не знам дали е естроген това или са различни неща. Но лошото е, че малко лекари са наясно с тази непоносимост и даже изписват несъвместими неща. Винаги казвам, че имам и даже давам списъка с лекарства, които са ми забранени. Е, да, ама не, те си изписват каквото си знаят. Скоро ми бяха дали добавка с билки, при положение, че предупредих и видях чак, като излязох от аптеката. Стои си вкъщи неизпита.

# 94
Естрогеновата доминантност не се изследва в България. Няма тест директно за изследване на естроген. Естрадиол, пролактин и прогестерон насочват към проблема.
Ако всяка вечер ядете салата от моркови със зехтин и ябълкова оцет в момента се смята, че намалява естрогена.
Не ям соя, ядки, лен, авокадо и сами можете да видите кои храни силно стимулират естрогена.
Има и добавки за намаляване на естрогена - но не приемайте на своя глава броколи, бял трън и ДИМС. Четете за фазите на детоксикация.
Има и добавки за повишаване на прогестерона.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 13:46 от the Дорис

# 95
Моите по корема са същите, само че излизат само отдясно на корема.. никъде другаде..и на мен така ми излизат без да има някаква логика. Същата история - и при мен всички тестове са отрицателни, не съм имала непоносимост. Тея петна започнаха да излизат след бременността...

Дорис хематолог посетих преди 6 м. беше ми изписал сорбифер дурулес защото каза, че съм с ЖДА. При мен всичко почна преди почти 1г. когато направих тежка уртикария
ходих на алерголог освен, че резултатът беше за висок хистамин на нищо друго не реагирах. Пуснах си и кръвни изследвания към много храни и дихателни алергени и там нищо не излезе. Преди цялата тази история имах силен косопад (който беше почнал отпреди 6м), при който ми падна може би над 50% от косата до преди 2м. когато почнах да приемам железни препарати и то не всеки ден защото реагирах на всичко, които приемам.
Иначе преди нямах никакъв проблем с никаква храна и лекарства. През бременността приемах железни добавки без реакция.
Никой не може да ми отговори какво ми има и защо така реагирам. Само ми предписват противоалергични и да ги пия докато не се оправя. Има подобрение като започнах да приемам добавки за попълване на дефицити, Вит. Д, Е, и останалите, които са ми ниски и сега обривите са няколко на ден до 1-2 ако не консумирам нещо ново за организма.
Аз сама четейки много се опитвам да разбера какво ми има

И момичета добре дошли в моят клуб! Същата напаст я имам и аз, казват и “копривна треска” само, че моето е плюс “дисхидроза” на пръстите на ръцете (едни мехурчета като мазоли, пълни с вода отвратирелно нещо).  Сърби, боли направо не се живее. За моя радост в момента нямам, принципно ми излизат тези напасти лятото. В момента единственото нещо което не ми е добре е болящият и подут корем плюс много проблеми с хормоните, та за това си търся добър ама наистина добър алерголог който да знае какво е хистаминова непоносимост за да мога да съчетая алерголога и гинеколога и най-после да излезна поне малко от този омагьосан кръг с проблеми.

# 96
Леле, как подсети и за подутия корем. Това е много неприятно. Confused Много ме тормози.
Моите петна изглеждат малко по по-друг начин. Ще снимам и аз на дневна светлина.

# 97
Стават по-зле лекувайте ги навреме. Не чакайте да минат просто така, аз така чаках бяха малки като ухапване от комар докато изведнъж за една вечер не ми пламнаха целите крака и ръце, бяха започнали и по лицето да ми излизат имах чувството, че полудявам. Сърби, пари, неприятно е подува се, даже температура вдигах от тях. Използвайте по-мазни кремове за тяло и студени компреси ако има парене и задължително на лекар! Подутият корем на мен сега ми е най-голямият проблем от едно известно време се подувам адски много и имам една силна болка в корема понякога не се издържа имам чувството, че ще припадна от нея.

# 98
Здравейте,
самото название "хистаминова непоносимост" е много, ама много погрешно.
Организмът или произвежда ДАО или не произвежда. Може да произвежда, но да не стига до червата да преработи хистамина в храните и т.н.....
Така че, в самият проблем не става въпрос за "непоносимост", а за неспособност на тялото да го преработи. Така както диабетиците не преработват захарите.....

Колкото до храните без хистамин - мисля че няма такива.
Зелето има доста хистамин, млечните продукти също съдържат доста хистамин и водят да алергия към мухъли и плесени, плодове - особено червените /домати, червени чушки ... / също, многоцветните зеленчуци от рода на зелевите, зеленолистните, бобови и оризови култури също. Дори овесените ядки са хистаминови ....
По-ниско хистаминови са само пиле на грил, зелени чушки, моркови и карфиол, но само печени или задушени с вода ......
Всичките препарати, които се дават за алергиите, получени вследствие на натрупания хистамин са вредни - те не чистят организма, а само потискат симптомите.
Хистамина се натрупва в тялото с години. Симптомите в началото са леки и лекарите не ги обединяват, а всеки си гледа неговата "къщичка". Така се преписват много лекарства за кожни проблеми, гърло, очи, стомах, стави, стига се до антибиотици, които също потискат временно симптомите .....
Дори пробиотиците са противопоказни при неспособността на стомаха да преработва хистамина.
А като знаем, че за слаба имунна система се препоръчват храни и добавки с много, много хистамин .... та всеки може да си направи извода колко тежко става положението след години .....

Натрупването на хистамин в кръвта отслабва мускулатурата и прави възпаление в тъканите.
Няма дори да пиша до къде води всичко това - не съм лекар....

Първото нещо, което трябва да се направи и да се изчисти тялото от натрупания през годините хистамин.
За последните 4-5 месеца аз не открих храна без хистаминова, която мога да си позволя да ям и не откривам доктор, който да ми каже как да си изчистя тялото от натрупания хистамин за да се нормализират нещата и да се проверява от къде е проблема.

За съжаление ще напиша, че повечето хора са с този проблем без дори да подозират.....

# 99
От няколко дни се старая да ям безглутенови и без захар. Без мляко си карам по принцип,защото имам алергия към мляко. Искам по някакъв точно да изчистя организма си, защото положението е плачевно в последните дни. Ето това са моите симптоми, зачервена и възпалена кожа(на живо изглежда още-по зле) в околоочната зона, и започват да се образуват други червени петна. Или са червени, възпалени, или кожата е ужасно суха и лющеща се.
Скрит текст:
Ако ям кисело зеле, мляко и др. Се получават обриви и по тялото.
Вярвам,че при мен проблема идва от т.нар. пропускливи черва, защото аз ям страшно много захар и въглехидрати, които водят до възпаление.
От няколко дни, като подсладител използвам стевия и Еритритол, защото те не ферментират в стомаха и не водят до възпаление.

# 100
zlplst , а какви лекари сте посещавали?
Имате ли кръвни тестове за алергии и непоносимости?
Кои антихистамини ви помагат?

От кога сте така?

# 101
Точно в това състояние съм от 2 години.
Преди това, имах непоносимост към млечни, които се изразяваха в хрема и атопичен дерматит. През годините съм ходила на различни дерматолози заради дерматита . Миналата година ходих на гастроентеролог, като заключението на доктора беше, да не ям храни с високо съдържание на хистамин.
Лекувала съм се при хомеопат, за алергията към млякото. Бях в ремисия, ако мога така да се изразя 3 години и след това изведнъж започна подуване на клепачите, зачервяване, нещо като алергичен конюнктивит. Започнах диета. Правех  много силна реакция към шоколад (аз прекалявах доста с шоколада ), яйца, банан и д-р. Тестове не съм правила. Влязох в група за алергии във ФБ, от там стигнах до  групата за хистаминова непоносимост. От там след четене каква диета да спазвам имах подобрение, но аз съм много лакома и ми е трудно да спазвам диетите.
Пия зода@к, когато симптомите , с много силни.  Понякога прав реакция и от кафе. Опитвам се да го спра и него

# 102
  • In the land of Never Never
Привет и от мен на членовете на клуба!
Боря се с променлив успех, като че ли имам вече повечко добри дни, по-малко лоши, и това смятам, че е прогрес. Направих платена консултация онлайн с една диетоложка от Австралия, харесаха ми нейните видеа в ютуб. Това е каналът й: https://www.youtube.com/@JoanneKennedy
Тя има книга на английски в електронен формат, също срещу заплащане, доста сериозен труд, в която се позовава на над сто научни изследвания по различни страни на хистаминовата непоносимост. (Напълно съм съгласна с Пуалина Иванова, че терминът не е точен, но това е вече общоприетото название.) Накратко казано, непоносимостта към хистамна всъщност възниква поради голямото и излишно количество на хистамин в тялото, което организмът не може да преработи, и този излишък предизвиква реакции в различни органи.
Няма как да превеждам книгата, която е 110 страници, ще спомена причините, които Джоан Кенеди посочва за възникването на хистаминовата непоносимост:
-- дисбаланс на чревните бактерии (дисбиоза, свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO), свръх растеж на гъбички в тънките черва (SIFO). Съответно това води до ферментация на определени храни (от групата на т.н FODMAP), което от своя страна предизвиква възпаление и пропускливост на червата. Навлизането на частици от тези храни чрез пропускливите черва в кръвния поток предизвиква възпаление и отделянето на хистамин.
- хеликобактер пилори
- недостатъчност на храносмилателни ензими
- непоносимост към глутен
- синдром на мастоцитната активация (като отделно състояние)
- оксалатите
- кандида
- болест на възпалените черва
- храни съдържащи хистамин, освобождаващи хистамин или подтискащи ензима Диамин оксидаза
- естрогена
- проблем с метилирането (това е биохимичен процес на клетъчно ниво, доста сложен за обяснение)
- генетичен пполиморфизъм
- медикаменти
- излагане на плесен и мухъл в околната среда
Всяка причина е обяснена, със сноски към научни изследвания, които обосновават връзката.
В  книгата има също кои изследвания тя препоръчва да се направят,  както и какво обикновено тя препоръчва при всяко от тези състояние, след като се определи каква е причината.
Попълних въпросник преди консултацията, пратих изследвания, каквито имах, включително и генетичното изследване, че имам висок риск за хистаминова непоносимост, поради ген, който предполага ниско ниво на ензима ДАО.
Тя каза, че според нея, причината при мен е свръхрастеж на бактерии в тънките черва, както и наличието на оксалати.
Отначало помислих, че не може да е това, при мен като че ли е ясна причината, генетично ниското ниво на ДАО, но като си мисля, сигурно тя е права. Цял живот съм нямала проблем с хистамина, но явно стана, и нещо е предизвикало генът да се прояви. Гените, както казват, са като зареден пистолет, от човека зависи дали ще натисне спусъка.
Оксалатите също при мен са в голямо количество, от начина на хранене. От време на време имам болки в бъбреците и често уриниране без конкретна причина. Наскоро вземах медикаменти, заради възпалението в коляното, които не се препоръчват (в предишен пост пуснах линк към списък на такива медикаменти).
Също имам мухъл в къщи, пръсках в спалнята преди няколко седмици, но на стълбите не мога да стигна мястото. Ще търся фирма за отстраняване на мухъла. За мухъла даже не й споменах, защото условието е да ликвидираш проблема с мухъла, защото няма как да се справиш с хистамина, ако си постоянно в такава  среда.
Препоръча ми дихателен тест за тънките черва, и както и тест на урина за органични киселини, който включва оксалати. Дихателният тест може да се направи в Испания, прави се вкъщи. Поръчах го, има доста изисквания и условия при подготовката за теста. За оксалатите ходих при личната лекарка тук, пусна ми изследване за тази седмица.
За лечение ми даде следните добавки (от iherb са) - Cleanse More - 2 табл. преди сън, Калциум цитрат и Магнезиев цитрат по 150 мг.  по 1 таблетка три пъти преди храна (те са за отделяне на оксалатите), Probiota Bifido пробиота бифидо - по 1 табл. сутрин и вечер, и Beef kidney - говежди бъбрек - по 1 таблетка три пъти, с храна.
Отделно, от преди това вземам Витамин В комплекс, Цинк 10 мг, Мед 1 мг, Витамин С 100 мг. Витамин С не се препоръчва в големи количества при мен заради оксалатите, иначе е добре за хистамина да се взема, от 500 мг до 1000, храносмилателни ензими (в България има Ензимил, тук намерих някакакви подобни).  На мен, не знам защо не ми понася кварцетина, но е една от добавките, които се препоръчват за намаляване на хистамина. Иначе кварцетин има в ябълките, в лука, гледам да ям всеки ден. Вземам още витамин Д3 3000 единици заедно с Витамин К2 60 мг, Sodium Butyrate SR 960 мг, и НатурДАО (ензим ДАО, от кълнове от грах) - 1.000 000 единици ДАО, по една таблетка преди храна сутрин и вечер, както и Омега 3 една капсула.
Имам списък с добавките, сутрин си го гледам първо него, за да не объркам нещо.
За пробиотиците, не всички са добри за хистаминовата непоносимост. В книгата има изброени само няколко, които се препоръчват, и други които не се препоръчват, като списъкът е много голям.
Правя си чай от корен от джинжифил, по принцип се препоръчва чай от коприва, но заради оксалатите се принудих да го спра.  Правя си и кълнове от грах, може да се намерят и у нас, като пуснете в търсачката грах за покълване от семена. Не намерих обяснение как точно се яде, но късам само прорасналата част, граховото зърно не го ям. Прорасналата час я нарязвам и наръсвам в салатата. Не знам дали така трябва, ако някой знае, да сподели.
За всичко изброено, както навсякъде се казва, при всеки е индивидуално, и това което е добре за някого, за друг може и да не е. Не случайно, в препоръките на различните сайтове за непоносимост към хистамин, информацията се разминава, или понякога даже си противоречи.
Диета спазвам, но и включих някои от храните, които не се препоръчват особено, като изкиснати бадеми, всеки ден по 10-15 бр, други ядки - по веднъж седмично орехи и лешници, изкиснати. Шоколада страшно ми липсва, имам веган шоколад, буквално си чупя по няколко грама. Кафета пия четири на ден, със соево мляко. Правя си и леща от време на време, защото не ям месо и ми липсва белтъчна храна. Между храненето - бисквити и крекери, от пълнозърнесто брашно със зехтин. Плодовете от списъка на нискохистаминовите.
Риба си правя също, но на два пъти нещо се обърка, и получих страшно главоболие. Възможно е да е било и от начина на готвене, иначе рибата би трябвало да е редовна, сьомга, замразена, от Карфур я взех. Готвенето вероятно трябва да не е продължително, размразяването също, а аз я оставих часове да се размразява, после я пекох на 160 градуса. 
После на два пъти правих бяла риба, вече я нарязах на късове, замразена, и така я пекох и пържих на 200, нямах проблем.
Това е отчета ми за моите успехи (и неуспехи) за сега. Wink

# 103
Glikoza,
Това, което аз съм чела някой от твоите добавки си "противоречат" така да се каже! Струват ми се прекалено много.
Много е важно да не се яде замразявана храна и месо стояло дълго време,  а месо и риба от голяма верига АБСУРД! Търси пресни.
Ти имаш по-скоро признаци на естрогенова доминантност, която предизвиква хистаминоза, отколкото просто хистаминоза. А храната, която ядеш /соя, ядки, млека са фитоестрогени/. MTHFR генната мутация също има признаци, които ти проявяваш.
Вижте няма смисъл да гадаете - пуснете си микробиом и вижте какво ви е - дроба ли е, хистаминоза ли е, ДАО ли е. Направте си тест за непоносимости - не махайте глутена само в търсене на "правилно" хранене. Защо не ядете месо? Хората с хистаминоза ядат ПРЕДИНО месо /прясно/, зеленчуци, зърнени, някой плодове.

zlplst, според мен ще си дадете отговор какво ви е ако си пуснете пълни панели за непоносимости и алергии. Предполагам, че имате силна реакция към акари, котки, кучета И още нещо.
Ако посетите басейн 3-4 пъти как ви се отразява на кожата?
Лично за Вас мисля, че имате нужда от среща със специалистите от имунологията в Иван Рилски.  Мислят доста обхватно и различно.

# 104
На басейн съм ходила в Троян(село Чифлик) и Велинград. Във Троян не ми се отразява много добре. Дори след като пиех хомеопатия, си спомням,че там кожата ми беше изсъхнала страшно много и екземите се появиха. Във Велинград всяко ходене,независимо с басейн или без, ми се отразява прекрасно. Дори започнахме да ходим всяко лято, макар ,че ни омръзна, но ходим с лечебна цел,така да го кажа.
Алергия към кучета и котки също мисля,че имам защото веднъж бяхме на гости на приятели, които имат и куче и котка. Като се разхвърчаха едно косми и като започнах да кихам...Носът ми шурна като чешма очите ми започнаха да сълзят. Направо не знаех на кой свят се намирам. Вкъщи имаме йорки на 6 годони. Спряхме се на тази порода, заради мен.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 07:52 от zlplst

Общи условия

Активация на акаунт