Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

• 10 394
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, бременна съм в 22 г.с. по предписание на лекаря ми си пуснах изследване хистамин във фецес. Резултатите са много завишени 3886 единици, при нормални 1425 единици. От всичко, което прочетох за хистамина, разбирам, че няма лечение. Какво да очаквам от тук нататък? Това отразява ли се на бебенцето ми?

# 106
А защо се наложи да правите това изследване?

Лекарят ви специалист ли е в тази област? Бременоста е особено състояние и дали има изследвания какви са нормалните стойности на хистамин в този период?

Като начало спирате всякакви хистамино-образуващи храни. Храните се с прясна храна, месо и без млечни /реално можете да приемате качествено прясно мляко, кисело мляко, което сама сте заквасили предния ден, но сирената ги избягвайте/. Има ограничения на някой плодове и ядки - вижте списъците.
Има във ФБ група за хистаминовата непоносимост - там съм убедена, че има хора с това състояние, които а минали през бременост.
Има хомеопатия за намаляване на хстамина. Някой добавки и така.
Всичко ще е наред!

# 107
  • In the land of Never Never
Glikoza,
Това, което аз съм чела някой от твоите добавки си "противоречат" така да се каже! Струват ми се прекалено много.
Много е важно да не се яде замразявана храна и месо стояло дълго време,  а месо и риба от голяма верига АБСУРД! Търси пресни.
Ти имаш по-скоро признаци на естрогенова доминантност, която предизвиква хистаминоза, отколкото просто хистаминоза. А храната, която ядеш /соя, ядки, млека са фитоестрогени/. MTHFR генната мутация също има признаци, които ти проявяваш.
Вижте няма смисъл да гадаете - пуснете си микробиом и вижте какво ви е - дроба ли е, хистаминоза ли е, ДАО ли е. Направте си тест за непоносимости - не махайте глутена само в търсене на "правилно" хранене. Защо не ядете месо? Хората с хистаминоза ядат ПРЕДИНО месо /прясно/, зеленчуци, зърнени, някой плодове.
Имаш предвид цинка и медта ли, че са антигонисти? За да не се получи дефицит на медта, която също има роля в процеса, за това се препоръчва някакво малко количество, а цинка се предписва за възстановяване на чревната лигавица. По принцип, от ковид времената вземам профилактично цинк през зимата, важен е за имунитета, както и витамин Д3, който изследвам два пъти годишно за да не пада под нормата. В витамините са за метилирането, това е освобождаването от хистамина на клетъчно ниво. В началото взех някакъв от Амазон, който беше висока доза, и не ми беше добре от него. Тук трудно се намира някакъв с нормални дози, този който ползвам, все пак се налага да го деля на две.
Хистаминът в мозъка няма как да се отдели чрез приемането на ензима ДАО, защото той помага да се намали хистамина само в храната. Витамините от групата В помагат за отделянето на клетъчно ниво.
По принцип, на различните причини за хистаминова непоносимост, които изброих в предишния пост, се въздейства само с добавки. Лекарства за хистаминова непоносимост няма, така че добавките за определен срок може да помогнат да се подобри състоянието, и да се намали хистамина. 

За храненето - рибата казват в никакъв случай да не се купува от тази, която се продава в  магазина върху лед, а само замразена, за предпочитане дълбоко замразена. Прясна - само ако е направо директно от рибаря. Не всички риби могат да се ядат. Писах по-горе в мой пост, кои риби не трябва.
Големите вериги имат добра хладилна техника, хладилни камиони, няма причина да не са съхравявани правилно. Разбира се, навсякъде може да се случи да ти продадат нещо, което да не е прясно или добре съхранявано, но няма как да се провери.
Ами не ям много ядки, това не е страшно количество - около15 грама бадеми, 2-3 ореха седмично, соя изобщо не ям. В соевото мляко има 10 грама соя на 100 грама мляко, а аз си слагам в кафето някакви 20-30 грама. Един литър соево мляко го ползвам за кафето 5 дни, после го изхвърлям, остава поне една трета. Та така, това не са неща които да ме извадят от строя. Глутенова непоносимост нямам, слава Богу, но все пак гледам да ям спелта, лимец, или пълнозърнест хляб, те са с по-малко глутен. За набухвателите - най-добре е да е сода бикарбонат, но няма как да се избегне хляба със закваска.
Факт, че все пак, вече не съм с червени бузи, нямам постоянно главоболие, коляното не ми оттича.
Ще направя скоро теста за бактериален свръхрастеж в тънките черва, и за чревен макробиом, ще стане ясно, дали там е проблема.
Пускам това видео, то е само текст. Добрата новина там е, че хистаминовата непоносимост не е завинаги, ако се идентифицира проблема, може да се излезе от това състояние на постоянно ограничаване и човек да си позволява нещата, които сега са в забранителния списък.

https://youtu.be/MdsRgzar63A?si=77hpaZERuNBq8V1E

Австралийският английски е доста особен в произношението, а и Джоан Кенеди говори доста бързо. Може да си намалите скоростта от настройките на видеото, на 0,75, по-добре може да се вникне в текста.

Ако не знаете английски, субтитри на български може да се пуснат, като се включат първо субтитрите на английски -- става, като се натисне на екрана квадрачето СС, после се отива на Настройки –(зъбчатото колелце), от списъка се избира Надписи (Субтитри), натиска се Автоматично преведено, и се появява списък с езици, където има и български. Това е,  ако сте на лаптоп, ако гледате ютуб на телевизора, там списъка на езици е ограничен, и няма български, има руски, френки, испански, и т.н.

# 108
Включвам се и аз към дамата, която е бременна в момента - не се притеснявайте, аз родих преди 1 г здраво бебенце, а съм с хистаминова непоносимост от няколко години. Даже това, което се случи при мен е, че проблемите ми сякаш влязоха в ремисия по време на бременността, но пък след раждането с пълна сила се възобносиха. Вие сте най-добрия си съветник - опитайте се да слушате тялото си и вижте кои храни ви се отразяват добре и кои - не. Просто се храните така до края. Природата си знае работата и организмът включва всичките си защити, за да предпази плода Blush Но трябва да ви кажа, че вероятността бебчето да има вашата чревна флора е огромна.. Моята Божидара например е взела на генетично ниво непоносимостта към лактоза... а и каъо гледам какво хапва и как и се отразява, напомня изцяло на мен.

# 109
Ами по много интересни теми говори Джон Кенеди, но попрегледах видеата и не чувам никакъв практически съвет, а много се дразня от американския манталитет "аз, аз аз..."
Ако някой изгледа дадено видео ще е чудесно да даде резюме! Вероятно има съществени неща, които да си знае човек с хистаминова нетолерантност.

# 110
  • In the land of Never Never
Здравейте, бременна съм в 22 г.с. по предписание на лекаря ми си пуснах изследване хистамин във фецес. Резултатите са много завишени 3886 единици, при нормални 1425 единици. От всичко, което прочетох за хистамина, разбирам, че няма лечение. Какво да очаквам от тук нататък? Това отразява ли се на бебенцето ми?
Някъде из видеата ставаше дума в това, което изгледах и изчетох за бременните, при тях плацентата отделя ДАО, за бебето няма никакъв проблем, и в този период хистаминовата непоносимост изчезва, даже и да е имало преди. След бременността обаче, идва обратно.
Ами по много интересни теми говори Джон Кенеди, но попрегледах видеата и не чувам никакъв практически съвет, а много се дразня от американския манталитет "аз, аз аз..."
Ако някой изгледа дадено видео ще е чудесно да даде резюме! Вероятно има съществени неща, които да си знае човек с хистаминова нетолерантност.
Добър съвет, ще се опитам, ако попадна на нещо полезно. Но повечето обясняват нещата с медицински термини. Като ги гледаш, всичко е ясно, но няма как да се опиташ да го кажеш после по същия начин, защото не си специалист.
Джоан Кенеди обяснява нещата и причинно-следствените връзки, и помага да схванеш какво се случва. Те англосаксонците си обичат да се изтъкват. Тя всъщност е австралийка, ама те всички са с англосаксонските особености.
За лечението на всяка от причините тя дава някакъв протокол, главно хранителни добавки, но в електронната книга, която трябва да платиш, за да я получиш. Но и да имаш този протокол, не може да вземаш така просто добавки с шепи, защото не си сигурен, дали точно това е причината при теб, те може да са няколко. Трябва да се направят някакви изследвания, да се анализират резултатите, и т.п.
Понякога за да се лекува конкретна причина, първо трябва да се почне с някакво малко количество добавки, да се види реакцията, защото свръхотделянето на токсини може да бъде изключително опасно и да доведе до някакви сериозни кризи.
Намерих това кратко видео със съвети за детоксикация на естрогена:
https://youtube.com/shorts/GjbYk5wrfeA?si=fEuKqpKlFKC1OcYT

# 111
Смятате ли, че приемането на ДАО добавка, ще помогне за изчистването на натрупания хистамин? Някой взимал ли е това?

# 112
Смятате ли, че приемането на ДАО добавка, ще помогне за изчистването на натрупания хистамин? Някой взимал ли е това?
За изчистването няма как, но да не се натрупва повече, силно се надявам. Нали уж това е самото действие на добавката. Поне за такива ги рекламират. За коя става въпрос?

# 113
Досега съм намерила само една, която бих поръчала. Но още не съм купила.Histamine Digest.
https://www.seekinghealth.com/products/histamine-digest-formerly-histamine-block

# 114
Аз купувам големите пакети ДАО от Озон.

Всъщност не знам от къде дойде това мнение, че хистамина се натрупвал в органите и тялото. Това не е вярно и специално сме говорили с лекарите, които ни съветват как да се справяме с хистаминозата. Може да има забавяне на изхвърянето, което води до възпаления, но не и натрупване.

Хистаминът сам по себе си не се натрупва трайно в организма, тъй като тялото има механизми за неговото разграждане. Въпреки това, ако тези механизми са нарушени или ако има прекомерен прием на хистамин чрез храна, може да се наблюдава временно повишаване на нивата му в организма.

Как се разгражда хистаминът?
Хистаминът се разгражда основно по два ензимни пътя:

Диаминоксидаза (DAO) – този ензим е отговорен за разграждането на хистамина, приет с храната. Той се намира в тънките черва и ако активността му е ниска (например при хранителна непоносимост към хистамин), нивата на хистамин в организма могат временно да се повишат.
Хистамин-N-метилтрансфераза (HNMT) – този ензим действа предимно вътре в клетките, разграждайки хистамина, който се освобождава от мастоцитите (имунни клетки, съхраняващи хистамин).
Може ли хистаминът да се натрупва?
Хистаминът не се натрупва дългосрочно в тялото, но може да се наблюдава временно повишение при:

Недостатъчна активност на DAO – това води до хистаминова непоносимост, проявяваща се със симптоми като главоболие, зачервяване, сърбеж, храносмилателни проблеми.
Повишено освобождаване на хистамин – при алергии, възпалителни процеси или някои заболявания (като мастоцитоза или хистаминова интоксикация).
Висок прием на храни, богати на хистамин – ферментирали храни, зрели сирена, вино, някои риби и преработени меса могат да допринесат за повишени нива на хистамин в организма.
Ако имаш съмнения за проблеми с хистамина, избягването на богати на хистамин храни и консултация с лекар могат да помогнат за по-добро управление на състоянието.

# 115
здравейте
със странен задух и то постоянен съм от 1г.
обиколих всякакви лекари + алерголог и нищо.. казват само стрес, стрес, стрес...
не успявам да си поема въздух до край и ме стяга гърлото. Зачетох се за хистаминовата непоносимост и да ви питам имате ли такъв симптом и само с кръвно изследване мога ли да остановя имам ли я...
приемам всякакви съвети

# 116
Според мен не си губете времето - не е хистаминоза.
Хистаминозата има много и различни признаци при всеки, но не съм чувала при никой да е задух.
Пробвали ли сте да идетете до Доспат и как се чувствате там? Това е най-високата точка в Бълария. Там алергени почти няма под формата на акари и др.
Ако там дишате добре - си е проблем от замърсения въздух.
Един от бившите ми шефове страдаше от гърлобол /не е българин/. Тъй като сме с много добри медицински застраховки му направиха някакви мега изследвания и нищо не откриват, а човека едва спи нощем. Та отиде едвам го навиха с приятели на ски курорт някъде високо. Притеснен от студения въздух как ще се повлияе - взе че му мина. И такаразбра, че горе в планината гърлобол няма, долу има. Между другото и в пустинята Дашти Марго  /Афганистан/ пак го боли гърлото - макар там надали да е замърсено.

# 117
да, наскоро бях там, същото си е.... нямам идея на къде да теъгна вече, а съм и в начална бременност.

# 118
Това с бремеността ли се появи?
Дихателен тест е правен, нали?

# 119
  • Бургас
Анемия? И аз забелязвам задъхване .Постоянно съм с  ринит , но тестовете, вкл. и дихателен нищо не се показват. Въртя се и около  долната граница  на хемоглобина.

Общи условия

Активация на акаунт