Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

• 10 377
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
Гликоза, да, на мен ще ми бъде интересно. Аз изключих много неща от храненето си. Лошото е, че вече не знам коя добавка или крем ще ми повлияят зле. Отскоро започнах корейска козметика. Ами тя, с нейните ферменти, редовно предизвиква при мен симптоми, за съжаление.
Намислила съм скоро пак да пусна един ДАО тест в Геника, пак кръвен, да видя дали има промяна. Алекс 2 панела няма да го пускам, че си е доста скъп.

# 46
  • In the land of Never Never
Гликоза, да, на мен ще ми бъде интересно. Аз изключих много неща от храненето си. Лошото е, че вече не знам коя добавка или крем ще ми повлияят зле. Отскоро започнах корейска козметика. Ами тя, с нейните ферменти, редовно предизвиква при мен симптоми, за съжаление.
Намислила съм скоро пак да пусна един ДАО тест в Геника, пак кръвен, да видя дали има промяна. Алекс 2 панела няма да го пускам, че си е доста скъп.
Привет, аз правих този тест: https://www.genica.bg/test/genetichno-predrazpolozhenie-km-hrani … lni-neponosimosti . Скъп е наистина, аз го направих заради лактозата и глутена. А то какво излезе. Grin
Не си само ти объркана, аз свалих поне четири списъка със храни, които може да се ядат. и има противоречия, въпреки че като цяло, повечето неща се повтарят.
Но то всъщност, какво като нямам непоносимост към глутен и алкохол, заради хистамина не мога да ги консумирам също. Захарта също се изключва, също какао, шоколад. Тъй като не ям месо, намалих хляба, защото тук наблизо не намерих безглутенов, но просто озверях, гладна съм постоянно. Аз съм в Испания, но където живея, трябда да отида до най-близкия биомагазин за безглутенов хляб, който е на почти час път с градския транспорт.
Та за сега се адаптирам, купувам по списъка зеленчуци и плодове, намалих силно дразнителите, но не мога да се откажа кафето, което пия със соево мляко - все неща, изключени като силно хистаминови.
За изследванията, според това което изгледах в ютуб, няма никое достатъчно меродавно, защото и в кръвта, и  в урината, и във фецеса, нивата на хистамина и ДАО могат да се колебаят в зависимост от моментното състояние. Даже и генетичното не означава че имаш в хранителна непоносимост, аз толкова години съм живяла без да имам симптоми. Както при повечето гени, начина на живот и това, което влиза в организма, е причината генът да се активира. При мен производството на ДАО явно е недостатъчно, и като прекалявам с някои неща в начина си на хранене, и стрес, съм си докарала излишъка  на хистамин и симптомите. При мен просто случаят е такъв че генетичното изследване ми даде пълна яснота.
Вместо изследване, предлагат човек да се подложи на пълна диета, изключваща хистамин, за две-три седмици, и ако има облегчение или намаляване на симптомите, значи има. Но да се откажа от кафето, направо не си представям. И сега пия по две, преди бяха четири, направих все пак голяма жертва.

# 47
На мен също ми е интересно. Аз също съм с подпухнали очи от ,вече ще станат 2 години. Атопичен дерматит имам от дете, алергия към млечни също.
Много зле ми се отразява шоколада. Преди ядях страшно много шоколад, сега рядко. Когато много,много ми се прияде.

# 48
Аз пък кафе не пия, но шоколад всеки ден ям. В интерес на истината, това е нещото, което си позволявам от забранените. Нищо друго.
Започнах по малко да похапвам и някое и друго чери, малко авокадо, малко рибка, но не в един ден. Не бях ги яла от близо година. Сирене не съм близвала обаче.

# 49
При мен след като махнах млечните и яйцата, нещата значително се подобриха - диарията спря, но за сметка на това добавих нов симптом - кашлица, все едно нещо е заседнало на гърлото ми и храчка след дълго опитване да я изкашлям. Всичко това става след някои силно хистаминови храни.. ужасно е...

# 50
aDream, споделете какви тестове се правят в България, или каквото сте правили или знаете, че се прави.
При мен беше така, тръгнах от теста за непоносимост към списък от 267 храни, заради необяснима диария повече от половин година. Преди това минах през няколко ненужни изследвания, вкл. колоноскопия и гастроскопия. Панелът за непоносимост към храни е също скъп, някъде беше над 300 лева. Стана ясно, че имам такава непоносимост към няколко храни, от различен вид, след премахването им диарията престана, но имах и други неизяснени симпоми. От млечни продукти определено имам проблеми, в списъка обаче не излезе нищо млечно. Реших да направя по своя инициатива генетичен тест за осем вида непоносимости, в Геника, 720 лева. Там излезе висок риск за хистаминовата нетолерантност, както и проблем с усвояването на лактозата. Но ако нямах този генетичен тест, вероятно още години нямаше кой да ми каже, че това е състоянието ми. Не че е леко, аз се чувствам тотално объркана как ще съумея да стигна до някакъв баланс, този списък и изисквания за приготвянето им, ми се вижда невъзможно. Опитвам се засега да намаля количеството хистамин, защото причинява възпаление, а продължително възпаление води до увреждане на органи.
По никакъв начин не рекламирам генетичен тест като начин за установяване. Даже и с гените, може да не се прояви, а и да нямате рискови гени, може да се получите нетолерантност. При мен стана случайно, поради непоносимостта към няколко неща, и допълнителните проблеми, и исках да установя все пак окончателно дали имам още някакви вътрешни проблеми към усвояването на храните. Това  въобще не съм си мислела, че може да  имам, въобще и не знаех какво е.
От десетките видеа които изгледах на английски, което се препоръчва е, да се направят няколко вида изследвания, защото могат да бъдат неточни, защото количеството хистамин или ДАО е някакво моментно състояние и се мени. Или като най-добър начин за диагностика, се препоръчва пълна ниска хистаминова диета за две-три седмици и да се наблюдават симпотмите дали, ще има подобрение.
Това е едно видео за изследвания, които се правят на запад, на английски е: https://youtu.be/IHNUTE60nOk?si=B3YpG3u0YT5ZQ0Py , предполагам, че там се правят доста повече, отколкото у нас.

Добавките, които се препоръчват за облегчаване на състоянието, са кварцетин и бромелаин. Също витамин В6, Витамиин С- 1000 мг., магнезий (цитратът се усвоява добре), цинк -10-12 мг, мед 1-3 мг. С медта трябва да се внимава, все пак това е метал, който бързо се насища организма, и по принцип не бива да се взема, защото се предозира лесно. Това съм чела, но при това състояние, за месец-два го препоръчват, защото може да доведе до облегчаване на някои симпоми. С цинка също, не бива да се прекалява, но от ковида, аз вземам всяка зима профилактично по няколко мг дневно. Въобще металите, ако са в повече, се натрупват, трудно се извеждат от организма, ако човек взема по-дълго.
Но основното за намаляване на симптомите, е диетата. Ако намерите лекар-специалист, който може да следи лечението, е по-добре. Аз не съм в България, като се върна, ще търся. Ако някой знае, да препоръча.
От билките, коприва, джинджифил, чобанка (на английски е butterbur). Само за сега имам коприва и джинджифил, правя си няколко чая на ден. Добавките още не съм купила всичко, но кварцетина съм го пробвала по време на ковида, и не ми понесе, не знам защо.
Това е едно видео, което дава добра информация за ориентация: https://youtu.be/NtNM_DRYNQg?si=_gJCFQmyc11CkR7D
Може да се пусне симултанен паралелен превод със субтитри на български, като се пуснат първо английските субтитри, после се щракне на настройките на видеоклипа долу, зъбчатото колелце, и се натисне на реда Субититри, там излиза Автоматичен превод, отивате на него и излиза списък с езици, и се избира български. Преводът не е съвършен, понякога може да има грешки, обикновено се разбира, когато някоя дума не звучи на място.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 00:32 от Glikoza

# 51
Набързо ви прочетох, че вече много ми се спи. Но да, Джулия, това е много неприятен симптом, даже не искам да се сещам.
Гликоза,  на мен пък от Геника ми казаха, че ДАО-то в кръвта не се мени и не може да се увеличи. Само може да намалява. Дано да е вярно обратното, защото моето беше критично ниско, в червения сектор.
Но съм намислила скоро пак да го пускам, ей така, за всеки случай.

# 52
На малката ми дъщеря д-р Савчева й следеше хистаминовата непоносимост, но мисля че преглежда само деца. Не пречи да й поискате мнение за възрастен, според мен.
ДАО изследвахме в кръв в Геника, проследяваше и зонулин във фецес. И вече отделно витамини и т.н.

# 53
Здравейте момичета и аз да се включа. Така моят проблем започна по-миналата година когато ми излезна на ръцете дисхидроза а по тялото имах копривна треска. Отидох на дерматолог предписа лекарства нещата се оправиха за кратко след това при повторно и по-лошо излизане на тези сърбящи гадини отидох на алерголог във военна болница (София) при една женичка при която си поисках тест за хистаминова непоносимост и дао и там излезна, че имам това заболяване отделно имам и тежка алергия към акари и много малка алергия към котки и непоносимост към кобалт. Та в момента търся по-компетентен лекар при когото да отида защото тази жена без да ми обяснява какво ми има и каква диета да спазвам тя буквално ми каза нали знаеш избягваш храни високи на хистамин и буквално нищо друго не ми каза а си ме отпрати и ми каза, че не било кой знае какъв проблем. От скоро чета повече за това заболяване и виждам, че влияе на естрогена а аз имам проблеми с нередовен цикъл и едно гадно течение от както се помня. Ще помоля някоя от вас която знае добър лекар който знае какво е хистаминова непоносимост и може да лекува това заболяване да сподели как се казва и къде да го намеря. И също кои точно храни избягвате и каква диета спазвате ще съм много благодарна за мнения защото вече започвам да си мисля че никога няма да се отърва от това заболяване и няма да нормализирам хормоните.

# 54
https://superdoc.bg/lekar/d-r-maria-savcheva-7968

Всъщност тук не пише да работи само с деца.

# 55
При мен след като махнах млечните и яйцата, нещата значително се подобриха - диарията спря, но за сметка на това добавих нов симптом - кашлица, все едно нещо е заседнало на гърлото ми и храчка след дълго опитване да я изкашлям. Всичко това става след някои силно хистаминови храни.. ужасно е...
При мен всичко започна с диария, също. Имам този симптом, мислех, че просто дразнене в гърлото, настинка, всичко друго, каквото се сетиш. Между другото, като почне да ми драска гърлото, смуча по една билкова пастила на Хербатусин, за гърло и синуси. Тя е само от билки, и ми изглажда доста бързо дразненето. Но понякога излиза и секрет.

Това е един линк, на английски е, за различни непоносимости, трябва да се маркира на първата страница хистаминовата нетолерантност и ако има и други неща, които трябва да се изключват, също се кликва, например ако някой не му понасят и млечните. Имайте предвид, че навсякъде се подчертава, че на някои хора може да не им понася някоя от тях, всичко е индивидуално. Има и други ресурси на този сайт.
 https://whatthebleepcanieat.com/

Това е списък на храни, които намаляват количеството на хистамина в организма:

Които знаят английски, ако се регистрирате на сайта, който е най-горе на снимката, ще получите достъп до много ресурси. Ресурсите са на две жени нутриоложки от Канада, които са имали и двете същия проблем.

# 56
Здравей, адрийм, ти намери ли някакво облекчение на кашкицата? Ако да, как?
Набързо ви прочетох, че вече много ми се спи. Но да, Джулия, това е много неприятен симптом, даже не искам да се сещам.
Гликоза,  на мен пък от Геника ми казаха, че ДАО-то в кръвта не се мени и не може да се увеличи. Само може да намалява. Дано да е вярно обратното, защото моето беше критично ниско, в червения сектор.
Но съм намислила скоро пак да го пускам, ей така, за всеки случай.

# 57
Julia N, гледам да избягвам провокатори или ако се сблъсквам с тях, да е съвсем минимално количество или рядко, за да избегна кашлицата. Много е трудно.

И аз всичко пусках в Геника - кръвен ДАО и комбиниран АЛЕКС 2. Обаче не съм пускала това зонулин - никой лекар не ми го е назначил, а аз го разбрах от една наша съфорумка.
Мисля скоро да ходя, за да пусна пак и ДАО-то. Според тях не е възможно да се променя стойността му към увеличаване, само към намаляване. Дано да грешат.

Аз и добавки не смея да пия, защото пък имам поленова алергия, към всякакви билки от полето (най-просто казано), което означава, че чайове не мога, сушени билки и всякакви растения. А, както знаем добавките са точно от растения Confused Лошото при мен е, че аз някакви най-обикновени добавки трябва да избягвам. Още по-сложно става.

От храните абсолютно забранени са:
Хистамин
--------------------
риба тон
сардина
кисело зеле
спанак
домат
салам
червено вино
сирене Ементалер
Гауда

Тирамин
-----------------
риба
екстракти от дрожди
наденица
кисело зеле
авокадо
малина
банани
Вино Кианти
сирене
портокали

Серотонин
---------------------
орехи
банани
ананас
домати
сливи

Лекарства, инхибиращи активността на DAO
-------------------------------------------------- ------
Ацетилцистеин
Амброксол
Аминофилин
Амитриптилин
Хлорохин
Клавуланова киселина
Дихидралазин
Изониазид
Метамизол
Метоклопрамид
Панкуроний
Пропафенон
Верапамил

Това ми го дадоха с изследването на ДАО от Геника.

# 58
Но все пак е добре да се проверява и индивидуалната поносимост на организма. Например след елиминационна диета да се вкарват храни за по 10тина дни и да се следят реакциите.

# 59
На мен най-гадният и притеснителен симптом е, когато ми се подуят лимфите на гърлото, все едно ми се стеснява и тогава започва тази суха кашлица. При друг има ли го? Джули, ти усещаш ли подуване или само кашляш?

Общи условия

Активация на акаунт