35-то Добри Войников - гимназиален етап

• 11 548
  • 131
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте,
Може ли малко повече информация за паралелката с профил "Природни науки" - обучаващите се в нея с какъв хорариум по немски език са през годините и допускат ли се до Dsd изпита?
В 8ми клас имаха 18 часа, а паралелките само с не/ре - 20. Природните науки имат и информационни технологии, и информатика. А другите имат само единия предмет и оттам идва разликата. Може да се явят за дсд1 без проблем.

Обаче се оказа, че само биология и химия са им фиксирани като профил. И си избират 3ти и 4ти профил. Бях останала с впечатление, при тях всичко е фиксирано.
Казали са им, че ако не изберат немски и руски, едва ли ще ги допуснат до дсд2. Като тези предмети са сдвоени, заради другите две паралелки. Т.е. Не може да избират немски и физика примерно. Само тази комбинация е възможна - немски и руски.
И имат още няколко варианта за профили.
Като това с профилите важи за текущия 10ти клас. Не знам какво е положението с предния випуск и дали е било по-различно.

# 121
Много полезна информация, благодаря!

# 122
Здравейте, и аз търся мнение за "Природни науки/НЕ/РЕ "-ако има вече деца ,които са повече от една година ,моля да споделите...

И си избират 3ти и 4ти профил -това значи ли ,че може да е различно от езиците?

# 123
Здравейте, и аз търся мнение за "Природни науки/НЕ/РЕ "-ако има вече деца ,които са повече от една година ,моля да споделите...

И си избират 3ти и 4ти профил -това значи ли ,че може да е различно от езиците?

Да, може. Профилите вървят по двойки: математика + физика , история + БЕЛ и т.н. Ако изберат езици, ще бъдат Немски + Руски. Поне за сега няма възможност да се избере немски с някой друг предмет за профил.

# 124
  • София
Здравейте, включвам се в темата с бъдещ осмокласник, на когото предстои подреждане на желанията за 1 класиране. Бих искала да помоля за актуални впечатления конкретно за паралелка НЕ/РУ (с квоти). Детето е учило немски език до 7-ми клас, иска да си продължи да го изучава, затова вариантите са ни училище с първи немски (идеален вариант би било втори английски), или първи английски и немски да си продължи допълнително.  Комбинация от 2-та е най-желана, но тъй като в 35-то няма такава, бихте ли дали мнение за обучението по немски език - продължава ли да се поддържа доброто ниво от преди години? Също би ми било полезно менение за втория език. Руският не е желан, с голям компромис би го преглътнал заради добро ниво на немския. Как са учителите, какво е нивото, как се справят децата с руския език, трудно ли им е и т.н.?
Организират ли се екскурзии в чужбина, как са извънкласните дейности, спорт и активности в училище?
Интересува ме също какво се случва с прословутия ремонт Joy.

За момента се колебаем как да подредим 35-то и 31-во училище и ще ми бъде полезен всеки отзив. Много блгодаря Blush

# 125
Немския е на страхотно ниво.Моето дете беше 8 клас тази година, не беше учило немски и си говори доста добре.Руски още не сме имали,не мога да кажа за него. Има много добра дисциплина,което за мен е важно. За извънкасни дейности -ансамбъла по народни танци и май баскетбол. Бяха на екскурзия за 10 дни Хърватска-Австрия-Германия. Доволна съм от училището с изключение на БЕЛ ! Имаше проблем и с математиката,но смениха учителката.Дано новата госпожа да ни е на късмет. Аз не бих сложила 31 пред 35 в никакъв случай,но това е лично мое мнение:)Паралелката с немски-квотна е най-силната!

# 126
  • София
Немския е на страхотно ниво.Моето дете беше 8 клас тази година, не беше учило немски и си говори доста добре.Руски още не сме имали,не мога да кажа за него. Има много добра дисциплина,което за мен е важно. За извънкасни дейности -ансамбъла по народни танци и май баскетбол. Бяха на екскурзия за 10 дни Хърватска-Австрия-Германия. Доволна съм от училището с изключение на БЕЛ ! Имаше проблем и с математиката,но смениха учителката.Дано новата госпожа да ни е на късмет. Аз не бих сложила 31 пред 35 в никакъв случай,но това е лично мое мнение:)Паралелката с немски-квотна е най-силната!

Много благодаря Blush

# 127
  • София
Здравейте!
Бих била благодарна да получа насоки и отговори на следните въпроси:

За дипломите ДСД1 и ДСД2 - всички ученици от езиковия профил и от природния профил (избрали за трети и четвърти профилиращ предмет НЕ и РЕ) ли имат възможност да се явят на изпитите за тези дипломи или има някаква предварителна селекция и ако е така - каква? Ако има селекция и не бъде премината, има ли възможност за явяване на изпит за дипломата в сертифициран институт за чуждоезиково обучение (срещу заплащане)? Има ли възможност ученикът да се яви на изпит, да не получи диплома и след това да се яви на изпит в институт за чуждоезиково обучение?

Подготовката по природни науки държи ли добро равнище?

Как стои въпросът с дисциплината и вътрешния ред - пропуски, охрана, видеонаблюдение?

За коментирания в темата ремонт на сградата на училището - има ли яснота дали предстои да започне от есента и къде биха преместили учебния процес - в едно училище и кое, в няколко и кои?

# 128
  • София
За немският в училище не мога да отговоря, но имам по-голяма дъщеря, която изучаваше в СМГ немски като втори език и си се подготвя в школа за ниво за университет и си се яви на изпит отделно. Няма проблем да се явиш дори да не си учил в училище немски на няколко типа изпита. На Гьоте С1 или С2, TestDaf или TELC.

# 129
На DSD I се явяват всички. За DSD II също се явяват всички от езиковия профил, от профил Природни науки могат да явят само, ако са избрали да изучават НЕ/РЕ като 3ти и 4ти профил. Няма предварителна селекция в училището и за двата изпита. Ако все пак не се яви или не успее да постигне нужния резултат, няма проблем да се яви на изпит за сертификат DaF, TELC.....
Иначе учителите по НЕ са сериозни и преподаването е на високи ниво.

# 130
Аз мога да се включа с информация относно реда и дисциплината, тъй като сме във френска паралелка и нямам впечатления от нивото на изучаване на немския език.

Има пропусквателен режим с чип карти. Мисля , че е задължително използването им и ако не се използва в някакъв период, спират стипендията. Пишат се отсъствия и се спазват правилата по отношение на присъствието.
Държи се на приличното и подходящо облекло, реда и дисциплината.

Има обратна връзка и контакт с учителите. Публикуват се часовете за консултации. Аз съм ги ползвала два пъти, след предварителна уговорка в Школо. Организарани родителски срещи има 3 пъти годишно: една за административни въпроси в началото на учебната година и две в средата на всеки срок. Тези две родителски срещи миналата година бяха организирани като индивидуални срещи с всеки учител. Много родители не бяха доволни от формата. За мен лично е по-полезен отколкото обща среща с общи приказки за това как се справя класът.

Впечатлението ми като цяло е , че има добра организация и ред.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 17:22 от Koriandar25

# 131
Здравейте!
Моето момиче ще е в 35-о с френски, търси линкове към Инстаграм групите на 8-и клас, за да се свърже с новите си съученици. Дали знаете нещо?

Общи условия

Активация на акаунт