Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 898
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
Направо великолепно!
Онзи ден жена се оплаква че децата й са “лежали” в болница 12 пъти без да знае, пък какво ще стане като е целенасочено не ми се мисли

# 106
  • София
Семейната трагедия може да се докаже със смъртен акт. А защо целенасочено да вадят документ, че детето е било в болница? Кой ще си причини умишлено явяване на НВО чак септември и по каква причина? Става въпрос за много малко деца, някъде май четох за 20-тина деца миналата година. Та този надпланов прием няма да има кой знае какво значение, а и все пак ще е по бал. По-добър вариант ми се вижда от втора дата, близка до първата и после всички дружно да чакаме безкрайно дълго класиране.

# 107
Ами. Наскоро чух за дете, което не се е явило на НВО /мат съвсем целенасочено с фиктивна бележка, щото било щяло да има точки от олимпиада и да не се разваля рахатлъка от риск да се намалят тези точки.
Колко ще станат тия деца при официално дадена такава опция, колко места ще има възможни за тях, как ще се бутат пари за такива хипотетични приеми- само можем да гадаем

# 108
  • София
Е, то, ако е изкарало достатъчно точки на олимпиада, няма какво да го мислим. Joy Тази възможност с олимпиадите официално си съществува и сега. Както и влизане с пари и сега е възможно. Но това е шанс за децата, които наистина не са били в състояние да се явят на НВО, да не учат в БУЗЕМА. Да, те са малко, но можем само да се молим нашето дете да не попадне сред тях.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 20:52 от sanaka

# 109
Принципно приемам че всичко се случва и е редно да се даде шанс. Скептична съм само към начина на провеждане/регламентиране/пробойни.

# 110
  • София
Към това и аз съм скептична. Но ако се урегулира добре, злоупотреби няма да има - кандидатстване през системата с прилагане на сканиран: смъртен акт на родител, брат или сестра  /не на леля, чичо и пета братовчедка/ или документ за спешно болнично лечение по време на редовната дата. Наистина не виждам кой би си извадил фалшив документ и умишлено би пропуснал редовната дата на НВО, за да се яви септември. Защо да го прави?

# 111
Добре де, не е ли по-добре да се включат на трето класиране? Едно НВО редовно, и резервна дата две седмици след него. Понеже тези за резервна дата ще са 20-ина в София и по 1-2 тук там из страната, ще има места и за тях.
Навсякъде остават единични бройки и в топ училищата на няма да е проблем липсата на места в топ 10 гимназиите. А и не очаквам всичките 20-30 деца в София да са все с амбиции и възможности за топ 10.

# 112
  • София
Е, какъв шанс им се дава, ако могат да участват само на 3-то класиране? Там остават единичини бройки. За много паралелки изобщо няма свободни места.

# 113
Защо да не им се дава шанс? Има места в топ гимназиите на София, има места и в топ гимназиите на другите градове. Все пак не се знае и с какъв бал изобщо ще са тези деца. Или очаквате всичките 20 от тази година да речем да бъдат приети в един-два класа надпланово? Тази година и за СМГ има свободни места на трето. Гледам в нашия град, не във всички топ, ама има общо 4-5 места в топ училищата. Колко души по уважителни причини са пропуснали в града НВО не знам, но и 3-ма да са, откъде сме сигурни, че изобщо ще имат бал за тези паралелки? Не само отличниците се разболяват, чупят крак или ръка, нали?
Аз пък гледам,.че в средния ешалон, където би се класирало моето дете няма места, където ние бихме искали. Има в желани от нас, но по-високо балови паралелки и училища и за там може балът да не стига.
Никой не може да каже предварително, колкото и подготвяно и способно да е едно дете, какъв точно бал би имало и къде би се класирало. Затова и не бива да ревем за пропуснати възможности, защото всяко явяване е в един конкретен момент и той не се повтаря. Едно и също дете, ако се яви на НВО два пъти в разстояние на 1-2 месеца има вероятност да изкара различни точки. Може разликата да не е голяма, но понякога и 1 точка  има значение.

# 114
  • София
Кой какво очаква няма никакво значение. Както и няма никакво значение какъв бал ще изкарат тези деца. Ако им се дава равен шанс, той трябва наистина да е равен. "Шанс" на трето класиране изобщо не подлежи на коментар.

# 115
Е, то и надпланов прием на е точно равен шанс, нали?
Честно е всички да имат шанс да се борят в класирането, а не да бъдат приети извън класиране. Даде ли се такъв вариант, със сигурност ще има опити за злоупотреби.
https://www.segabg.com/hot/category-education/i-na-treto-klasira … helanite-gimnazii
Броя към 45-50 места в топ гимназиите на София - СМГ, Езикови - Немска, Английска, Испанска, ТУЕС, Стопанската.... Малко ли са?

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 21:32 от Mama Ru

# 116
  • София
Ама те пак ще трябва да се класират? Наистина ли не става ясно? Трябва да изкарат бал поне като минималният за съответната паралелка. Все едно са участвали в общото класиране. В какво точно ще се изразяват злоупотребите, може ли пример? Кой съзнателно и умишлено ще удължи агонията на детето си през лятото? Ама честно? Какво би постигнал от умишлено неявяване на първата дата?

Офф, тази година например на трето класиране нямаше нито едно свободно място за момиче нито в Испанската, нито във ФЕГ. И дете, което иска да учи романски език, трябва да отиде да учи немски ли? Това ли е равен шанс? Само защото е имало нещастието да го оперират по спешност в деня на изпита? Да не говорим, че понякога балът на трето класиране е по-висок от този на първо.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:32 от sanaka

# 117
  • София
И пет човека да се опитат да измамят, ако това ще даде шанс на едно учило и готвило се дете да не изпадне съвсем, ще си заслужава.
Дано го приемат и не дават много-много ухо на всякакви безпредметни вайкания и вой.

# 118
  • София
Аз все пак чакам някой да даде възможна хипотеза за измама и причина това да се направи.

# 119
Санака, ако 5-10 деца искат една паралелка и покрият минималния бал за тази паралелка какво правим?

Общи условия

Активация на акаунт