Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 26 991
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Според мен, трябва да е "подлепен".
Имам такива, но аз обичам да си залепвам листа с хартиено тиксо на нещо малко по-голямо (за да го държа стабилно), а идеята на подлепените блокове е да се ползват както са си. А ако са скапани, като тези на Лидл (които са подлепени, но не достатъчно дебели), може да подгизне и долният лист и да се деформират...

# 571
  • София
Ох, лидлският е много гаден. Имам такъв голям формат. Още като го взимах се зачудих на релефа на хартията. После установих, че хич не е добър или поне аз не мога да рисувам на него.

# 572
Имам същия опит с платната от Лидл. Последно време взимам от Кауфланд и единия ден случайно попаднах на едно платно в Лидл, същия размер като другото, което вземам от Кауфланд. Много тънко, попива съвсем различно. След това като ги сравних, ами на кауфландското плътността е много повече.

# 573
Ето ги картинките от предстоящия маратон:

Линк за записване ще пращам на лични, защото ако някой пак се опита да ме запише за нещо платено - така поне ще знам кой е (не обвинявам пишещите в темата - предният път е бил някой, който само чете, предполагам). Simple Smile

Всъщност, готиният котарак е бонусът за петте дни; но ако направят като в последните два маратона - да пускат видеата в Ю туб и да казват буквата за бонуса в самото видео, вместо да е само в чата, няма да има проблем да се отключи и той.

# 574
pppqqq, ще пробвам да се включа към този маратон.

Не знам за кои подлепени скицници говорите. Някои на Ханемюле са такива. На мен ми е трудно да отделям листите, дразни ме това. Защо изобщо е направено?

# 575
  • София
utro77, подлепването за мен е много удобно. Това означава, че няма нужда да имам планшет/поставка/основа или каквото и да е. Самият скицник си е с твърд картон отдолу и много по-малко се деформира при намокряне, с после като изсъхне, се изправя и без преса. Има малка особеност при отделянето - някъде /обикновено има някакво указание/ има незалепено място от около 4-5 см. Често е в средата на горния ръб или някой ъгъл. С шпатула /за да няма остър ръб/ се бръква в незалепеното място и със съвсем малко усилие се отделя листа по ръбовете.

# 576
Оглеждала съм за такова незалепено място, но не успях да открия.  Ще огледам пак!

# 577
  • В градината...
И аз от година не бях хващала четката, та ми беше страшно трудно да започна. След това започва страданието - да ти се рисува, все картини да са ти в главата, а да нямаш нужното време.
Потвърждавам и аз за лидълските блокове за акварел, за нищо не стават. Затова, като някакъв компромис, си взех акварелен картон. По-хубав е. Сега ще ви чета и преценявам каква хартия да купя и да пробвам.

# 578
Ако нямам време хич не ми се и рисува. Вниманието ми е ангажирано с нещо друго. Идеи ми хрумват само когато ми е спокойно и лежерно.

# 579
Наистина си е голямо страдание  да ти се рисува, а цял ден да си ангажиран на работа. Вечер докато отметнеш домашните задължения и не ти остават сили.....

В лошото време си поседяхме повече вкъщи в почивните дни и успях да си нарисувам две малки акварелчета. Гледах от снимки.

# 580
  • София
Чудесни цветни акварелчета! Много ми допадат.
Аз съм с едно лисичо семейство:

# 581
  • В градината...
Хубави акварели, много сладки лисичета.
Ще ви помоля за съвет. Пак започвам един акрил за подарък, че ми изпросиха. Обаче, доста малко ми се получи тялото, а ми е трудно да трия скицата, така се набива моливът в платното, тегаво ми е после да се мъча да рисувам друго отгоре.  Отстрани на Темида ще има две гарги, както и вероятно две колони, а зад нея врата, от която да излиза светлина, нещо такова. Та, чудя се, да я оставя ли така или да увеличавам, както първоначално ми се щеше.
Скрит текст:

# 582
Според мен, не е малка, добре е. Аз моите акрилни картини ги покривам с такова количество боя, че реално няма значение каква е скицата.
Акварелите са много симпатични Simple Smile
Довечера ми започва новият маратон, но сигурно утре ще рисувам лебеда - по запис.

# 583
  • Мадрид / София
Дланите с пръстите дребнеят за фигурата. Трябва да са по-големи, поне колкото половината на подмишницата. Още повече, че са на преден план. Края на раменете отговаря на ширината на ханша. При теб от едната страна е по-издаден от другата, лявата страна е по-издадена отколкото от дясната (на зрителя). Добре е да ги изравниш, иначе дава илюзията за не естественост. Над фигурата разстоянието е повече, отколкото от долу. Това дава илюзията за смъкнатост, освен ако има нещо над фигурата, но това ще отнеме част от протагонизма на девойката, а тя е център на вниманието.
Аз лично не съм привърженик на симетризма и бих сложила само една колона, а от другата страна нещо друго (дърво може би).
За издигането на фигурата нагоре, можеш да отрежеш от горната част на листа/картона.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 14:20 от Angela61

# 584
  • В градината...
Благодаря, Angela, ще коригирам. А над жената ще има готически надпис. Колоната е една, само в ляво.

Общи условия

Активация на акаунт