НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 044
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Извинявам се, че ни в клин, ни в ръкав, но може ли ако имате готов текст на пълномощно в текстов формат.
По случая, каквото и да се каже, ще е малко. Какво сърце носят такива елементи?

# 106
То е пуснано тук пълномощното, но ако не го намерите, ми пуснете мейл на лично съобщение.

# 107
  • София
За мен проблемът не е в правосъдието. Или поне не е само и изначално в правосъдието.
Проблемът е в обществото ни, в народопсихологията ни от векове.
Само като се сетя за поговорки, като "Преклонена главица, сабя не я сече", "Покритото мляко, котките не го лочат" и т.н. и ми идва да крещя с пълно гърло, за да се събудят всички, които ги повтарят. От години се повтаря, че деца, расли в семейна среда с насилие стават насилници или жертви.
Този мъж, на 26 години, и това 18- годишно момиче са жертви преди всичко на обществото и на семейната среда.
Точно както е описано в разказа, жената може да е пребивана, ама развод не иска. Да не остане на улицата, да не говорят хората, да не я сочат с пръст... И да не вземе да каже някой, че тя е виновна.
Първо трябва да излекуваме себе си, като общество, защото каквито и закони да има, няма да ни спасят от нас самите.
Докато всеки от нас не осъзнае, че е Човек, че всеки има право на щастие, че не насилието, а уважението са в основата на здрави взаимоотношения... няма да се промени нищо. А, да, и докато не проумеем, че семейството трябва да е наша крепост, но не винаги е така и ние нямаме вина ако не се е получило.

# 108
Стоя зад всяка дума на Слънчева. А при сегашния хал са нужни спешни промени в законаи Не в духа на Истанбулската конвенция, защото насилие има и от жени над деца или немощни възрастни. И законът за закрила срещу домашно насилие и редът за настаняване за принудително лечение трябва да догонят обществените процеси. Подписването на протокол за забрана да се приближава жертва на насилие не може да е ефективно при психопатична или социопатична личност.

# 109
Слънчевата, много си права! Едно младо момче вчера на протеста го каза същото нещо. Преди всичко сме виновни ние като общество, защото толерираме подобно поведение и сме го приели като нормално и, че "луди винаги ще има", затова няма смисъл да се занимаваме.

# 110
  • София
Аз да дам една съвсем лека положителна нотка в цялата тази ужасяваща трагедия на нашето общество - все пак ако невеста Нена няма шанс да получи дори съчувствие, днес обществото ни реагира. Някак. Не всеки успява да зададе правилните въпроси, не всеки успява да намери логична причина за тази патология, но е някакво пробуждане, някакво бегло усещане, че "талибанските" нрави не са ни присъщи.
Докато светът е издигал Човека в култ, ние сме водили освободителни борби. И после, когато Европа се развива главоломно в 20-ти век, ние сме били насилствено затворени и изолирани от развития свят. Какъв да е резултата? Като чуя термин като "соцносталгици" и ми настръхва перущината. Носталгия може да изпитваш към нещо хубаво, което е отминало, което предизвиква положителни спомени. Отминалото детство, младост, такива неща. Да изпитваш носталгия по времето, в което интелилгенцията на един народ е избита, пратена в лагери, ценностите, стремежите на следосвобожденския човек са подменени, насилствено ни е вменено преклонение към един тиранин, представен ни като "освободител", отнета свободата на личността - да пътува, да работи, каквото иска, да живее, където иска, да притежава собственост, да развива бизнес, да зависиш от местен неграмотен дерибей (партиен секретар) това ли предизвиква носталгия? Ей тези дерибеи все още съществуващ, все още са над закона, все още тероризират населението, все още са обект на възхишение от определена група в обществото. Тъжно, но факт.
След всичкия шум по случая аз така и не разбрах КОЙ е осигурил гръб на тази садист. Защото имам усещането, че го отнасят такива, който са изпълнили нечие разпореждане.

# 111
  • София
Привет банда, изпуснах кой докъде го добута, но от седмица се търкаляме по плажовете на Майорка, кръстосваме острова надлъж и на шир и съм ограничила ел. медии😎. Не е уау, но е хубав. Ще ще се опитам да наваксам. Поздравления на приетите и още мааалко търпение на чакащите.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 12:50 от bibi

# 112
  • В светлината на слънцето
мандаринке, аз съм на 1000% убедена, че има протекции от много високо ниво. Както беше и при нас. Отвратена съм просто. Хубавото е, че има обществен отзвук и виждам много млади хора на протестите. Може би все пак има някаква надежда. Не може все да сме на дъното на ямата.

# 113
Слънчевата, права си, че спасението е в ръцете на "давещите" се, НО не съм съгласна за правосъдната ни система. Чувството за безнаказаност е в основата на беззаконието. При тази ялова правосъдна система, престъпниците си живеят рахат. Те знаят, че ще се отърват. Като не става с пари, става с повече пари. Гледах УХИЛЕНАТА съдийка и се питах, дали тази има морал!!! Дори за момент се питах, дали тя и прокуратурата не са основните виновници за станалото. Ако този рецидивист беше получил адекватно наказание при първото насилие, едва ли щеше да има второ.

# 114
Здравейте, да завърна темата към студентските ни страсти - имате ли представа дали местата ва общежитията на СУ са достатъчни или много хора остават на свободен наем, поради некласиране? Имаше обява в канцеларията на ФМИ за общежитията на Центъра за чуждоезиково обучение, та се чудя дали направо там да не пробваме, ако е голям рискът за Студентски град.

# 115
  • София
Аз съм била в общежитията на ИЧС, стаите са по-малки, наемът тогава беше значително по-голям от този в Ст.град. Охраната беше зверска и пиле не можеше да прехвръкне, което може и да е предимство, но дори момиче, приятелка не успявах да вкарам понякога. Сега, естествено може и да е различно. Не знам къде ще са лекциите на студента, но трябва и това да се съобрази. Като цяло, не знам дали да препоръчам ИЧС. Предимство - даваха техни чаршафи и ако искаш можеше и всеки ден да си ги сменяш с нови. Говоря за преди 20г, така че информацията ми вероятно е много остаряла.

# 116
Блосъм, миналата година имаше едно съобщение, пуснато може би октомври или ноември, което гласеше "СУ обявява трайно свободни места в общежитията". Което ме кара да си мисля, че проблеми с настаняването не би трябвало да има.

Ето, намерих съобщението
https://students.uni-sofia.bg/kn/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD% … %D0%B0-2021-2022/

# 117
  • София
Слънчевата, много си права, но хората, които работят в правосъдната система са част от това общество и вече са факт (няма за кога да бъдат превъзпитавани). А там “гнилите круши” не са по-малко от тези в сферата на образованието, здравеопазването и т.н.  И когато съдия Гьонова публично критикува българите, че не са  послушали думите (каквито и да са те) на световния агресор и диктатор, и за която очевидно международния съд в Хага е някаква ненужна и измислена институция, която тя не уважава, какво ми остава на мен като обикновен гражданин? Шарлот, говориш за липсата на обща култура в областта на правото и съдебната система. На мен очевидно такава ми липсва. Но как да имам доверие на съдия, която казва “на черното - бяло”? Или и това да го броим “друга  гледна точка”? Или на съдия, която плаши хората с “джендър-идеологии”?
И понеже държавата ни е прекалено малка и всичко се знае, вижте кой е адвокат Ченалов (защитникът на изверга) и коя е сестра му -скандална съдийка, кандидат депутат от партия, за която има предложение да бъде забранена. Ама няма лошо…”Наше момче е -родолюбив българин и трябва да го защитим на всяка цена”.😡

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 16:32 от Skiorche

# 118
  • В светлината на слънцето
Аз да кажа за общежитието на ИЧС, че живея точно до него. Направиха му преди няколко години много здрав ремонт - външно и вътрешно. Изглежда много добре и ново. Вероятно стаите не са станали по-широки, но е поддържано. И е на много хубаво място.

# 119
  • София
И аз прочетох "Невеста Нена" и виждам, че нищо не се е променило от времето на Елин Пелин та до сега. Все пак ще ме е срам, ако децата го учат в училище. Иска ми се в по-късна възраст да виждат родната народопсихология.
Не знам как е по света. Сигурно и там има домашно насилие, щом се говори, но може би е още по-скрито.
Но пък снощи се замислих, дали няма тайна цел сега всички да видят колко ни е нужна истанбулската конвенция ?!

Общи условия

Активация на акаунт