НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 100
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!
Имам следния казус: днес от ТУ София са се обадили на сина ми,че не се събира група за специалността,в която е приет. -възобновяеми енергийни източници. Той е с доста висок бал. Но си избра това. Сега му предлагат ядрена енергетика или хладилна техника. Това дори не са второто или третото му желание. Казали са му, че е подписал декларация,в която е обяснено,че ако не се събере група следва това и това… Той е разписал някаква декларация,която разбира се изобщо не е прочел😞.
Моля за съвет как да постъпим…
Добре, де, няма ли вариант поне да е второто му желание, специалностите, които му предлагат нямат почти нищо общо?! Много неприятна ситуация. Нищо чудно да има нещо общо с гафа, който направиха за второто класиране - сега да има проблеми с незапълнени специалности.

# 196

Откъде сте?
Във Варна ТУ я има същата специалност и познати деца я записаха, доколкото зная(поне това се канеха и зная, че са приети в ТУ) Ако държите на специалността, това е вариант или в друг ТУ,ако я има. Ако не държите, записвате каквото е предложено и догодина пак кандидатствате.
От Плевен. Той държи да е в София. Сигурно е моя грешка,че не знам,че имало защитени и незащитени специалности. И че точно тази е незащитена. В списъка със специалности не пише отстрани -защитена/незащитена.

Не е ваша грешка, случват се и такива неща понякога. Друг вариант не е ли филиалът на ТУ в град Пловдив? Също попитайте учебен отдел относно преместване догодина в случай, че се сформира група за конкретната специалност. Стискам ви палци и пожелавам успех.

# 197
  • София
Ако има възможност да запише примерно по обща специалност, но все пак поне малко близка до желанието му -  Енергетика или подобно (ако има свободни места ) и после да изкара такава магистратура за възобновяеми източници или пък ако догодина се съберат деца да се премести, може да му признаят изпити. Ще намерите решение, но трябва да търсите и да се интересувате, посетете Учебния отдел, настоявайте да Ви предложат вариант, детето е положило усилия с висок бал е, не бива да го изпускат като студент, пишете, ако държите да е в ТУ в София. Първата година обикновено студентите учат по общи предмети за различните специалности.

# 198

Откъде сте?
Във Варна ТУ я има същата специалност и познати деца я записаха, доколкото зная(поне това се канеха и зная, че са приети в ТУ) Ако държите на специалността, това е вариант или в друг ТУ,ако я има. Ако не държите, записвате каквото е предложено и догодина пак кандидатствате.
От Плевен. Той държи да е в София. Сигурно е моя грешка,че не знам,че имало защитени и незащитени специалности. И че точно тази е незащитена. В списъка със специалности не пише отстрани -защитена/незащитена.

Не е ваша грешка, случват се и такива неща понякога. Друг вариант не е ли филиалът на ТУ в град Пловдив? Също попитайте учебен отдел относно преместване догодина в случай, че се сформира група за конкретната специалност. Стискам ви палци и пожелавам успех.
Защитена специалност не значи ли че таксата за обучение се плаща от държавата? Предполагам затова от незащитените остават незапълнени (тези за които напливът не е толкова голям).
Според мен отидете на место и вижте какви са вариантите за кандидатстване/записване в друга по-желана специалност от това, което му предлагат (може да се провери и в други университети). Вижте и какво пише в декларацията.
В краен случай мисля, че е възможно прехвърляне в друга специалност по време на следването, ако реши да запише някоя от тези специалности и не му харесва.

# 199
  • Плевен
Благодаря за съветите! Ще споделя какво е станало в крайна сметка🤗

# 200
  • София
Z-Tina, дъщеря ми намери едно момиче, което живее там, второкурсничка, от разказа й изобщо не останах с такова впечатление, тя разказваше, че се събират вечер в читалнята и се социализират, не стана дума за доктори. Grinning Иначе ще съм много благодарна, като научиш повече, да споделиш.

Санака, и аз това й обяснявам, но предполагам, че тя би се чувствала малко по-спокойна, ако има наблизо и приятелки.

Червенокоса, от ЕГНто е, къде си видяла младеж да страда, че му е пренаселено Joy
Че те тези приятелки няма да се закотвят в Студентски град, ще щъкат по центъра, а на нея ще й е близо /ако успеете да се вредите в това общежитие/. Студентски град и аз не мога да го понасям. Аз лично бих предпочела да съм близо до учебното заведение, отколкото до приятелки. Всеки ден от Студентски град до МУ...

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 18:02 от sanaka

# 201
  • София
Mosquita, + 1 глас за Лозенец (и като жител на квартала). Аз съм малко крайна може би, но никога, ако имам възможност за избор, не бих си пуснала детето в гетото Студентски град:(. Да не си представя девойката, че там живеят само весели и приветливи студенти, а всякакви неприятници. Средата не е за младо момиче (не, че няма и такива, но обстоятелатвата ги притискат). Ако е в Лозенец винаги може да отиде на гости на приятелките си в Студ. град, но ще живее в нормален, спокоен и тих квартал.

# 202
Благодаря за съветите, момичета, ще ѝ дам фийдбек. И аз съм на вашето мнение, но като цяло, както и друг път съм казвала, предпочитам тя да си вземе решението, аз само давам мнение отстрани Grinning
Но то това е в един по-идеален вариант де, може да се окаже, че няма избор и където я сложат Grinning

# 203
Здравейте!
Имам следния казус: днес от ТУ София са се обадили на сина ми,че не се събира група за специалността,в която е приет. -възобновяеми енергийни източници. Той е с доста висок бал. Но си избра това. Сега му предлагат ядрена енергетика или хладилна техника. Това дори не са второто или третото му желание. Казали са му, че е подписал декларация,в която е обяснено,че ако не се събере група следва това и това… Той е разписал някаква декларация,която разбира се изобщо не е прочел😞.
Съвсем нормално е момчето да не е прочело всички декларации, бяха им връчили едно дебело тесте с документи.
Дано да се измисли нещо, което да ви удовлетворява...така в последния момент е много неприятно.
Пишете как са се развили нещата.

# 204
Здравейте!
Много неприятно, че няма желаещи. При толкова инсталирани фотоволтаици, перки и тн. трябват специалисти, които да работят. На ваше място бих го насочила към електроенергетика.

# 205
Общежитие не може да се избира на този етап. Където я разпределят, там.
Ако не й харесва там където се падне, октомври-ноември се обявява кампания “трайно незаети места”.
Тогава може да живее даже в общежитие на друг ВУЗ. За пример 2 момичета от групата на дъщеря ми бяха в една стая в блок на ТУ. Едното момиче си е от ТУ, другата от СУ.
Също така да следят групите във фейсбук - търсят фиктивни съквартиранти - за да живее желаещия сам напр. или търсят още един човек, за да се намалят разходите. Едно е сметките да се делят на 2, друго на 3.
В повечето общежития се влиза с карта, достъпът на външни лица е ограничен. Може да се вкара някоя приятелка например - да й дойде на гости, но зависи от портиера на блока. Практиката е личната карта да се оставя на портиера и като си тръгне гостенина, си я взима. Записват и егн в едни тефтери. Изобщоо..

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 22:49 от marinadp

# 206
  • Б
А и ние чакаме за общежитие и също търсим и квартира. Не можем да сме съвсем сигурни, че ще я приемат на общежитие. Аз даже се записах в една група във фейсбук за общежития към СУ и ми прави впечетление са масово се продават легла, хладилници, печки .... , най -вече матраци и легла. Т.ст  да се приготвя, че трябва да се купува легло, матрак. То и в другите университети няма да е по различно сигурно.

# 207
  • Бургас
Добре съм си значи, мислех си че само аз гледам (тайно) за квартири в София, при положение че нещата с общежитието не се получат . И чудно ми е - при положение , че класирането излиза на 8 септември, достатъчно ли ще е до 25 септември да се оправим с квартири и т.н. ако не се класира ....
 Честно казано и друго ще призная- отворихх и консервната фабрика у дома... Да има за детето да не гладува у Софията 🤣 (като всяка година де, но тази с повече старание и мотивация)
Инак у нас сме на двата полюса : мъжът ми е за общежитие, щото видиш ли едно време имало казарма, пък сега всичко им е на готово, лесно ... ама да го видя каква песен ще запее като стъпи в някое общежитие, което не е ремонтирано от 20 години.
А на мен ми се ще квартирка - да има повече комфорт и свобода, и спокойствие...
И един въпрос за кварталите я София - не е ли достатъчно да има спирка на метро в близост, за да е удобно и бързо придвижването. Имам приятели в Люлин - метрото е на 200 метра, предвид репутацията на Люлин (като нашия Меден рудник в Бургас)- не се оплакват, живи и здрави са си...

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 08:03 от Z-Тина

# 208
Всичко зависи къде ще се провеждат занятията. Ако е близо до метро - всеки квартал с удобна спирка е ок. Дори Обеля. Ако няма - гледа се какви други превозни средства има. И вече е въпрос на бюджет. Няма евтино в този град, но разликите в някои от кварталите са фрапантни.

# 209
  • София
До Медицинска академия има метро, така че квартира в близост до спирка на метро е добър вариант. Няма по-бърз транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт