244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 019
  • 725
  •   1
Отговори
# 150
Преди 31-32 г. бях 6 клас. Учехме физико-химични явления, което е физика и химия заедно. В 7 клас вече по отделно. Децата ми си носят всички учебници, защото пишат домашни вкъщи, имат и шкафчета. При сина на Рейна домашните се пишеха в училище, та шкафчето е добра идея.

# 151
Някой има ли опит със заверката на подпис на документ на български език при немски нотариус. Знам, че и в посолството я има тази услуга, но ми е много далече.

# 152
  • München, Deutschland
Търси български нотариуси в Германия, знам, че има.нещо такова. Иначе другото е посолството, да.

# 153
  • Germany
Криси, не е нужно да е български нотариус, ако се прави заверка само на подписа. Ако трябва заверка и на съдържанието, става само в посолството.
Не съм заверявала до сега само подпис, само съм чела из фейсбук групите. Може да ми се наложи обаче след няколко седмици, та и за мен ще е полезно, ако някой сподели личен опит.

# 154
  • Германия
Аз съм заверявала само подпис при немски нотариус, той реално потвърждава самоличността ми чрез документ за самоличност и аз подписвам пред него. След това той си прави заверката. Беше преди 7 години, струваше тогава към 25€, стана доста бързо

# 155
Благодаря за отговорите, четох и след това за апостол в Landgericht. Документа може да е само на български нали или трябва да е двуезичен.

# 156
Скрит текст:
Мъжът ми подквасва плодово мляко. Сложих сироп от йоханисбеерен и стана супер.
Deni-meni уж пишат домашни, аз не следя и нямам наблюдения колко ги пише. Синът ми има и под чина си място за учебници и в стаята има всеки рафтове и въпреки това мъкне работни тетрадки, папки, поне един учебник който тъй или иначе не ползва и храна, вода. Раницата винаги е много тежка, но да се оправя. Аз приказвах, но кой ме чува. Синът ти успя ли да се потопи в морето?

# 157
Да. Скачаше на вълните.

# 158
Всяка година наемаме шкафчета на децата и учебниците, получени в гимназията не се носят вкъщи. Купуваме на всеки комплект за домашно ползване. Това спести ежедневното носене на много килограми. Учебник в електронен вариант предпочитам да не използват. Ограничавам всячески минутите пред екран. 🤪

# 159
Ние сме наемали шкафче и то не се ползва. Междучасията си намират други интересни занимания и не им се тича до шкафче. Пък и забравят вътре разни неща и става кочина. Екрана когато е в полза не пропускам ползата. В случая за мен е в полза.

# 160
  • Germany
Ние винаги сме наемали шкафче и всяка година купувам 2-3 учебника, които си стоят вкъщи. Така раницата става поносима. Големият ползваше само таблет в 11 и 12 клас. Малкият би се разсейвал според мен, та за сега съм доволна, че директора ни още не се е организирал, да осигури таблети за всички.

# 161
Аз заменях учебник тази пролет- 26 евро..ако трябва да купвам за вкъщи, което е добра идея, то ще ми излезе поне 150 евро, най-малко. На старо не го намерих тогава. Работните тетрадки тъй или иначе ние ги закупваме. Да си мъкне тежката раница и да се научи да се организира.

# 162
  • Deutschland/HE
Рейна, моя приятелка ги купува от клайнанцайге и после там ги  продава.

# 163
Не съм съгласна моето да си мъкне. Свидетел съм на как се е отразило това - да си мъкне, да си пише, да си седи както ще и т.н. на гръбначниящ стълб . Може като дете да не е видимо, но един ден ужасните щети стават много осезателни. Имам в предвид пенсионирани инженери ... с късогледство . Като занесох на майка ми скенера на гърба на лекаря да го погледне той ме попита - тази жена е претърпяла тежка катастрофа ?  Така и изглеждал гръбнака. Според мен пенсионерите заслужават много повече грижи отколкото получават. Те са осигурили толкова много неща за нашето поколение. Ние сега за следващото ... като гледам обаче на къде води политиката и не мога да спра да се оплаквам и критикувам на национално ниво .  Така че да си мъкне и т.н. който иска. Аз съм за таблетите.,

# 164
Ни шкафчета съм наемала, ни учебници за вкъщи съм купувала. Явно съм от неглижиращите родителки. 5 метра носене на раница от вкъщи до колелото, 100 метра носене на раница от колелото до класната стая - чак толкова за жалене на горките деца не виждам повод. Децата се самоорганизират да носят по един учебник на чин и така сами си редуцират теглото на раниците.
Най-добрата превенция за гръбначни проблеми е укрепване на мускулатурата, тоест редовен спорт, движение и в допълнение килограми в норма.

Общи условия

Активация на акаунт