244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 015
  • 725
  •   1
Отговори
# 135
Учила съм в много силна МГ с постоянно участие на национални олимпиади. В немските гимназии в БВ материалът по математика след 10 клас е доста по-усложнен от нашия навремето, учат и неща, които ние взимахме по висша математика в Уни.Често техни задачи ме изпотяват, признавам.
Ако се води както трябва, предметът етика може да даде много. Точно обратното, ако се падне учител тесногръд и буквояд.
Големият беше в клас с таблети последните 3 години. Само положителни неща мога да кажа по темата конкретно за неговия клас и профил.
Във випуска на малкия имаше един пилотен клас с таблети. Учителите и родителите бяха отчаяни, експериментът мина зле. Малко на късмет е работата по темата.

# 136
  • Немция
С таблетите може би играе роля и възрастта.

При моите деца може по желание да се носи собствен iPad , но големият ми е разказвал как по време на час тези , които имат(той не носи), ги ползвали и за разцъкване, което нямало нищо общо с материала, тоест води до разконцентриране.
Имат часове, където на всеки се раздават училищни таблети, не е всеки ден и всеки час обаче.

# 137
  • Deutschland/HE
И аз съм завършила МГ и дъщеря ми учи по математика материал, който ние не сме учили. Много наблягат на функции, а не учат толкова много стериометрия, да видим тази година как ще е.
По етика при тях е повече философия, на дъщеря ми и е много интересно последните 2-3 години.

# 138
Малката ще бъде в 5 клас в гимназията на големите. От 2-3 години петокласниците работят с IPad по определени предмети. В началото ще има специална РС и ще ни разяснят как ще стоят нещата. От нас се иска само протектор да закупим дон началото

Двата учители в гимназията на моите по етика са страхотни и децата ми обожават часовете им. Голямата започва от октомври да учи точно за гимназиален учител с етика, повлияна от тях.

# 139
  • Germany
Нямам против етиката, а към факта, че е задължителна и не може да се махне след 10ти клас.

# 140
  • Немция
Мони, сега те разбрах по-ясно- че не ти допада етика или религия да е задължителен предмет и в горните курсове.
Поразрових се и прочетох, че и в Австрия етиката са я въвели през 2021 като задължителен предмет.
Обяснението им е, че ставало въпрос по-малко за възпроизвеждане на знания, а повече било за създаване на умението да задаваш въпроси. Етиката било физическо възпитание на ума.
Мда, повод за размисъл.Nerd

На мен ми направи впечатление, че в учебниците по история повечето им теми също са със заглавия-въпроси от типа на "защо се е случило еди какво си" или "защо се е стигнало дотам" при определено събитие. Тоест пак задаване на въпроси и търсене на причините.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 17:19 от Бибит

# 141
Темата за у-щата е много обширна. Ето моите наблюдения:
- Таблетите са с цел да се свиква на смислено използване на устройства вместо запознанство с техника единствено за игри (има много такива случаи). Правят се записки и тн,  даже вече учебникът е e-book в някои училища. И тези програми за дигитализация не са свързани с бюджета на училището, а по-скоро дали има кой в училището да придвижва тези въпроси. Но, много са учениците, които действително в часовете играят на таблета. Там на учителят ръцете са вързани.
- е-дъските в класните стаи са практични- учителят може да запамети урока и др. ден да го ползва за преговор. Отсъствали ученици също могат да видят какво са пропуснали. Не мисля, че тези ел. дъски измарят очите повече от другите.
- Етика / Рели  -  за мен са ок - дават импулси за размисъл. И ние имахме Етика едно време. Действително зависи как учителите оформят тези предмети.
- И според мен като цяло (не само етика/рели) се целИ учениците да се учат да мислят, анализират, прилагат знания.

А за математиката се посмях с вас: и аз бях в училище отличничка (с много упражнения вкъщи, не с дарба), а към момента някои неща са ми като изтрити с гумичка (например Exponentialfunktion и тригонометр. уравнения). С нетърпение ги чакам вкъщи, за да видя - малко ли ми трябва за припомняне или повечко 😂

Това, което е неприятно тук, са дългите учебни дни в мител- и оберщуфе. Прибират се следобед - кога почивка, кога подготовка за следващия ден, кога извънкласни хобита или свободно време... И на др. ден пак от 7.45 в първи час!

# 142
  • Немция
Ида, моите ученици са Г9 и са на половин учебен ден. Но зависи и от училището, някои са целодневни, като следобед са леките занимания.

Ставаме две с изтритата като с гумичка математика. Grin
Специално за математика от горните класове.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 19:12 от Бибит

# 143
Ох, вярно и тази особеност я има. Нашата гимназия е Г8. Следобед се стараят да са леки неща, но имахме вече и по-сложни предмети (чужд ез., NWT).
Но сложни или леки следобедни предмети - все тая: изморително е да си буйно тийнче и да седиш кротко, послушно, заинтересовано до примерно 14.45 или 15.30. А как ли учителите ги озаптяват следобед...?!

Много се надявах покрай коронените години да минат на Г9. Имаше и разни петиции, но нейсе!

# 144
И моите са Г9. До 10 клас само до обяд. В 10 клас дъщеря ми имаше 2 пъти до 15.30 ч. Почват в 8 ч. имат на обяд 45 минути почивка. Като имаше седмица А и седмица Б  и предметите се сменяха. Сега ще видим Е-фазата или 11 клас.
Въобще не знам, какво учи.

# 145
Ставаме две с изтритата като с гумичка математика. Grin
Специално за математика от горните класове.

Моята математика е изтрита по рождение Laughing
Огромна тежест ми е била тая наука и винаги съвсем благородно съм завиждала на хората, които се справят с лекота със задачите.
Скрит текст:
Искрено се радвам, че внукът ми се развива чудесно в тая сфера. От две години ходи на ментална аритметика и се справя блестящо. С мъжа ми станахме разногледи, като видяхме как светкавично решава задачите. Ние още не сме прочели условието, той вече е написал отговора.
Ама то не може всички да са математици, нали? Simple Smile

# 146
Стори ми се рано за физика, аз имам спомени от 7-ми клас и някои страници от учебника така съм ги фотографирала в съзнанието си, че още ги помня 🙈 синът ми се радва на физиката заради експериментите, дано е така както казвате, че има. Аз помня само теория, по химия също. В нашето училище има липса на учители по мате, физика и биология и затова ще имат физика само първият срок и оценката влиза в цойгниса.
В едно друго училище в което мислех да го записвам имаше възможност по желание детето да е в клас в който работят само с таблети. Със сигурност нямаше да го пратя в такъв клас. Не виждам никакво предимство. Всичко се учи в крачка, той сам се научи да ползва вкъщи уорд, презентации също може. Освен това ще имат и информатика от тази година, тъй или иначе има таблети които са на разположение за определени задачи и работят по тях. Не знам може би си зависи от детето де, но моето е фит с техниката.

# 147
И аз предпочитам за моите учене с хартиен учебник и с писане в тетрадка. Достатъчно се дигитализираха в короната. Дигитализацията в у-щата е с добър замисъл, въпросът е дали (ще) е качествено реализирането. Да не забравяме и нашта родителска отговорност и пример за използването на устройства.
По физика и химия би трябвало да експериментират, зависи и от учителя де.
Да, чувства се като цяло липсата на учители.

За тежките раници 📚 - шпинд в училище облекчава донякъде - неща за спорт, рисуване, някой учебник могат да останат там.

# 148
Аз съм му наела шпинд, но той продължава да си мъкне учебниците насам натам. Все някога ще се научи да се организира.

# 149
От нас никакви немци няма да станат – останали сме без тоалетна хартия! Joy Даже и в килера няма! Ще трябва да хамстернем.

Моето не си ползваше шкафчето в училище и се отказахме от него. Мъкне си тежката раница. Да се оправя…

И при нас така с учителите. Уж намерили за следващата година. Явно и не могат да назначават, когато си искат, защото някакви временни си намерили постоянно място и затова се махат. Нещо не е наред в системата, не че толкова няма.

Общи условия

Активация на акаунт