244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 012
  • 725
  •   1
Отговори
# 120
Рейна,
Аз си купувам всякакво цветно нишесте  - крем от българския магазин. Не знам, дали при вас има.
За него не съм се сетила, ще я правя с бял и шоколадов пласт, то нямам избор де. Другият път като си нося бисквитите от Бг ще си взема и нишестето в комплект.

# 121
  • Deutschland/HE
А ако капнеш сладкарска боя в белия крем?

# 122
Другият път ще пробвам с боя, аз правя веднъж годишно когато си взема бисквити от Бг. И така стана хубава с два цветни пласта.
Какъв е този Epochalunterricht? Ще имат физика, не е ли рано за физика от 6-ти клас?
Училището им е едно голямо баущеле от миналата година, сменят тръби, строят нов физкултурен салон и менза с кухня, сменят подовата настилка на двора. Не знам въобще как учат на този шум. И са им заменили дървените дъски с тези дигитални огромни стени. Против съм толкова електроника в училище, да се зверят в тези стени постоянно.

# 123
  • München, Deutschland
И в България учим физика от 6ти клас, и то вечв сериозна. Дотогава се разглеждат отделни теми от физиката по природознание / човек и природа. От време оно си е така. Така или иначе в Германия физиката е значително по-малко, отколкото в България. Сравняваше моята учителка още в училище какво учат германчетата и какво - ние и даваше множество конкретни примери за профилирани паралелки в двете страни, непрестанно беше и на обмени в различни немски провинции и гимназии. За сметка на статистически дисциплини, например. Там пък германците учат повече.

# 124
  • Немция
И аз съм учила физика в 6 клас.

По физика и химия в България се преподава много теория, а практика няма, поне аз съм нямала. Не съм била в профилирана паралелка в тази област.
В немското училище на моите деца не се наливат един куп знания, но всеки втори час по химия е практически(гимназия, без Schwerpunkt Chemie, Physik). Носят защитни очила, изпробват реакции на вещества.
Това са ми впечатленията до 8 клас, оттам нататък не знам.

Рейна, само едни дигитални дъски не са кой знае каква техника.
Има една гимназия при нас, които са почти само с таблети в час, уж не пишели почти с ръка, не знам колко е така наистина.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 20:48 от Бибит

# 125
И аз съм учила физика в 6 клас.

По физика и химия в България се преподава много теория, а практика няма, поне аз съм нямала. Не съм била в профилирана паралелка в тази област.
В немското училище на моите деца не се наливат един куп знания, но всеки втори час по химия е практически(гимназия, без Schwerpunkt Chemie, Physik). Носят защитни очила, изпробват реакции на вещества.
Това са ми впечатленията до 8 клас, оттам нататък не знам.

Общо взето, това е една от основните разлики между българското и немското образование. Теория срещу практика, в полза на практиката при немското. Не само в средния курс, във висшето образование също.
Да, аз също съм учила физика в шести клас. Преподаваше ни един страхотен учител, който все още помня, макар физиката да остана една терра инкогнита за мен и до ден днешен.

# 126
Надявам се нашата гимназия да не забогатее и да не накупи такива глупости. Някой мисли ли изобщо за здравето на децата?

Моят гимназист нямаше физика в 6-ти клас. Май сега в 7-ми ще има. И в моята гимназия нямаше оборудвани кабинети по физика и химия. В училището до 7-ми клас имаше.

Следвала съм в университет тук. Теория, теория и пак теория. Практика ~ 0! Разните упражнения не ги броя за практика. Следването във Fachhochschule-тата е практически ориентирано. Сега май след като махнаха Diplom-а (леле, колко съм древна Scream) са вкарали малко повече практика и в уни-тата. Поне такъв беше замисълът, не знам как е в действителност.

# 127
  • Немция
Аз съм била във Fachhochschule, много практика, но тя и специалността е такава.

В моите училища по химия, биология имаше чинове, които бяха с мивка отстрани, тоест са били замислени за правене на опити някакви, но -с някое малко изключение- не сме имали практически занимания .

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 21:39 от Бибит

# 128
При сина ми 5 и 6 клас се учеше Naturwissenschaften, което беше смесица от физика, химия и биология. При дъщерята 5 и 6 клас - биология, физика- 7 клас. И двете са гимназии. Та правилно няма.

# 129
Аз пък искам да спрат да ги карат да мъкнат тонове учебници всеки ден. Чанти, които и аз не мога да вдигна на тях им товари гърба. Според мен един таблет им стига .
А гениални сме, ясно, но в 10 клас интеграли не съм учила. За разлика от сина ми. Пък уж тръгват и една година преди нас на у-ще. Ние бяхме от 7 г.
На мен повечко ми иде странно тази религия или етика от 1 до 12 клас

# 130
  • Germany
Задължителната религия или етика ме дразнят и мен.

# 131
  • München, Deutschland
Белла, синът ти да не е някаква математическа паралелка? Аз в езикова гимназия съм учила и не сме имали, но още от времето на майка ми, после нейният брат и последно моят приятел, всички в математически гимназии са си учили интеграли в гимназията.

Да не говорим, че всички учители по математика казват, че няма логика да учиш производни, но не и интеграли, което е вече друга тема обаче.

# 132
Не е специална паралелка.

# 133
  • Germany
И моя син учи интеграли в училище тук. Не беше математически профил.

# 134
  • Немция
Да, един от аргументите в гимназията със засилено ползване на таблети беше, че така няма мъкнене на учебници.
Но аз също съм за смесена система - да има от всичко по нещо, против съм пълното дигитализиране по училища.

Аз съм зле с математиката(макар че не личеше по дипломата ми, хаха) и почти нямам спомен какво сме изучавали в горния курс като тема Laughing. Личи си, че ми е била досадна дисциплина.

Религията и етиката се занимават с човешкия фактор, с ценности, морал.
"Помага на учениците да развият свои собствени ценности, да ги изследват критично и да изграждат мостове на уважение, разбирателство и сплотеност."(цитат от Гугъл)
Отделно има професии, които са в тази област. Тоест някой от учениците впоследствие може да се насочи към тях.

Общи условия

Активация на акаунт