244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 062
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
  • Немция
Хайде, почнаха да вият сирените. Но много за кратко при нас.

Ами вече го споменахме това, че  пародонтозата е едно хронично възпаление.
Ако някой може да се отърве от нея веднъж завинаги, би било чудесно.
Много е важна и самодисциплината вкъщи - почистване с конец, с мини четчици, жабурене със зъбни разтвори за финал.
После редовно почистване при зъболекар на 3-4 месеца, ако е нужно.
Чат-пат пародонтозна терапия.
Следва ли се тази програма, с годините се успокоява ситуацията и венците са под контрол.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 12:10 от Бибит

# 526
PeaPink възможно ли е при редовни профилактики зъболекаря да не го види и да не се усети да те предупреди. Ти може и да не се усетиш, но той? Или не му се плаща достатъчно да си прави главобъскане с предстакзания. За по-нататък и без това има допълнителна осигуровка  ... Би трябвало да може човек да разчита на профилактика и заинтересованост.
Моята зъболекарка в София обръща внимание и затова ходя там . Имам доверие. И си плащам за това.
В Германия само помежду посещенията в София.

# 527
Няма лечение според повечето зъболекари, защото те не могат да предложат такова. Същото е като с всички останали “хронични” болести. Аз бих търсила холистичен зъболекар ако не ми се занимава сама, въпреки че според мен здравето е само и единствено лична отговорност (изключвам разни сакатлъци като изпотрошени кокали и т.н.).

При мен сега пищя втори път, сигурно защото първия бях във WC-то, а непременно исках да чуя какъв ужасяващия звук може да издава телефонът ми.

Бибит, благодаря! Тези ще ги потърсим и ние в библиотеката. Поръчах една на R. Munroe и един роман избрах. Моето досега не е проявявало интерес към криминални истории, та трябва да го питам първо, но друг път, че сега трябва да е изненада. Simple Smile

bella-ciao, и при нас орехите още са зелени (след 20.09 обикновено започват да падат и понякога чак до ноември събирам), но има много лешници.

# 528
Cиньo готини криминални за деца, които обичат книжки за малко по-малки , бих казала kommissar kugelblitz и  klarer fall für clara fall . моите и двете са харесвали.

Не съм сигурна, че могат да предложат. Т.е. поемат някакъв риск върху себе си .

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 08:45 от bella-ciao

# 529
  • Germany
То малко на здравен форум го обърнахме, но зъболекари всякакви и случаи всякакви. Хубаво е, че си попаднала на добър зъболекар и му имаш доверие, не всеки има този късмет, а понякога вярваш с години, а после едни други неща се оказват.
Но да, сега са по-запознати с пародонтозата, навремето не беше така. Преди изписваха антибиотици, а изведнъж се оказа, че не е имало смисъл и въобще нямат действие.
Ами Синьо, аз през годините съм опитвала хиляди неща и съм изпила също толкова неща, но ей на, за 20 години не съм намерила начин да не образувам плака. Просто не става. Слюнката ми явно е токсична 😉 Държа положението под контрол, разбира се, но полагам доста усилия.

# 530
Не знам зъболекарката явно не е читава, любима дума и е парадонтозата, мен ме е почнала от 15 години да ме тормози. Мъжът ми поддържа отлична хигиена както писах и винаги е било така, но е бивш пушач. Не пуши обаче от над 10 години. Антибиотик не му се е предлагал. Само парадонтоза лечението от здравната каса. Сега не знам на предни снимки какво е било, той се е доверявал на зъболекарката. Факт е, че началото на 40-те той вече има клатещи се зъби, само за 2 години стана много зле положението и че ще я сменя тази е ясно. Тя знае само парадонтоза почистване и това е, явно не случи на зъболекар.

# 531
PeaPink, не ти е токсична слюнката, но може да не е оптимален съставът ѝ. Можеш да си тестваш PH-то на слюнката съвсем лесно с лентички. Трябва да е алкално. Пробвала ли си поне няколко седмици сутрин след ставане да се жабуриш с кокосово олио (oil pulling; някой беше писал по-напред), пробиотик също (или да ядеш ферментирали непастьоризирани храни)?  Пастата за зъби сигурно също има значение.

# 532
  • Germany
Пробвала съм Синьо, буквално всичко съм пробвала. Аз все пак почти от тинейджър си имам проблеми. А кокосово олио си ползвам от години (между другото скоро гледах видео в ютуб, доколко е вярно не знам, но доказваха, че oil pulling по никакъв начин не повлиява на лошите бактерии). Пък колко пробиотици съм изпила 🤣 Виж утвърждения само не съм пробвала, може пък и това да опитам.

# 533
Не знам дали е по темата с парадонтозата , но си отворих едно шише вода за жабуркане , която си купих в Поморие с луга. Много мога да похваля . Имах и паста за зъби от същата фирма и тя беше супер.
Синьо орехите започнаха. Има и ядливи кестени вече и доста големи.

# 534
За пародонтоза си взех от България спиртен извлек на пчелен клей. Препоръча ми го зъболекар. Но е с твърде висок градус и от жабуренето сякаш се напивам Grinning затова го правя само вечер преди лягане. Иначе, препоръчват по 2 пъти дневно,  при по- тежки случаи по 3.
Отпуската свърши, от днес съм отново на тръстиката.

# 535
  • Немция
С какво е по-различна водата с луга и защо е за хвалене?
На мен ми подариха паста Поморин Smile- ей така, че била по-специална, но не съм забелязала по-различен ефект.

Пипи, да споделиш някой ден дали има някаква полза от извлека с пчелен клей.

При ядливите кестени в Германия рядко съм попадала на сладки кестени. Зависи може би колко е валяло, колко слънчево е било.
Но едно е Южна Германия, друго е Северна, зависи си и от района според мен.

# 536
аз не взех поморин, те са пловдивски продукт и не знам има ли луга .
но купих от магазинчето на музея продукти за зъби black sea stars и много ми харесаха.

Бибит ами на мен ми харесаха. Какво дуго да напиша ?

# 537
bella-ciao, при нас още са зелени и орехите, и кестените. Миналата седмица събрах доста лешници.

Обаче смокините “ни” пак са родили прекалено много и съм на принудителна смокинова диета. Не знам дали се хваля или се оплаквам. Май второто. Joy Ако не се появя пак, значи съм се гътнала от много захар.

Аз пак да си кажа, че при пародонтоза бих работила за подобряване на Schleimhautimmunität-а и балансиране на устния микробиом (за това второто може да се наложи смяна на мъжа Joy). И отремонтиране на бръмбарите в главата, наместване на чакрите, хармонизиране на енергиите и т.н. Laughing

# 538
За пародонтоза си взех от България спиртен извлек на пчелен клей. Препоръча ми го зъболекар. Но е с твърде висок градус и от жабуренето сякаш се напивам Grinning затова го правя само вечер преди лягане. Иначе, препоръчват по 2 пъти дневно,  при по- тежки случаи по 3.
Отпуската свърши, от днес съм отново на тръстиката.

Дали е същото като Спиртен екстракт /прополисова (клеева) тинктура/? Аз го позлвам за укрепване на имунната система преди зимата разтворено във вода и ми е силно. Директно ли жабуриш?

# 539
Предполагам,  същото е.
Не директно. В малко вода/колкото да се нажабуриш с нея/ се сипват 20 капки.

Общи условия

Активация на акаунт