Любители на котки - Тема 185

• 34 570
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
Пак може с колан

# 346
Здравейте!
Моята маца живее вънка и си има 4 котенца .
Днес мъжа ми искаше да ги види дали имат бълхички и т.н и когато взе едно от котенцата то го ухапа по пръста и му текна кръв .
Мъжа ми е голям непукист и въобще не ги премисля нещата .. изми си ръцете и сложи малко ракия на мястото Rolling Eyes но аз сега се притеснявам да не се инфектира или да се предаде някаква болест . Какво ще ме посъветвате , как да процедирам в тази ситуация?
Извинявам се ако въпроса ми не е за тук ..
Да кастрирате майката след като ги отбие! Както и малките, когато навършат определена възраст.

# 347
  • Варна
Здравейте!
Моята маца живее вънка и си има 4 котенца .
Днес мъжа ми искаше да ги види дали имат бълхички и т.н и когато взе едно от котенцата то го ухапа по пръста и му текна кръв .
Мъжа ми е голям непукист и въобще не ги премисля нещата .. изми си ръцете и сложи малко ракия на мястото Rolling Eyes но аз сега се притеснявам да не се инфектира или да се предаде някаква болест . Какво ще ме посъветвате , как да процедирам в тази ситуация?
Извинявам се ако въпроса ми не е за тук ..
Нищо му няма.

# 348
  • София
Грей стои сам до 5 дни без проблем, но е трениран от малък. Когато ни няма за 2-3 дни изобщо не се замислям. Два пъти е оставал сам по 5 дни и просто съм слагала 2 сандъчета тоалетна и повече храна и вода. Естествено като се върнем е дива радост, защото е умрял от скука. Преди време като ни е нямало за 9-10 дни се е случвало да оставим ключ на приятел и за това време да мине 2 пъти да изчисти и да го нагледа. Но в последните две години съседката до нас се грижи за него с удоволствие и минава всеки ден.

Докато беше малко коте два пъти сме го взимали с нас и на новото място се ошашавяше и преценихме, че му е по-добре у дома.

# 349
Аз мисля,че 4 месечно коте е малко да бъде оставяно само.Сега е момента да го научите да пътува.Аз бих го взела с мен.
За хотел при 4м коте не бих и помислила.
Два улични сладура

# 350
Много е малко за хотел наистина.
Или рискувате и го взимате с вас или някой да идва да го наглежда всеки ден.
Най-дългият път с кола и котка беше България - Италия, никакви проблеми, или спи , или гледа през прозореца.
Научете го от малко, колкото повече расте, става все по-трудно, при нас е много важно котката да няма проблем с пътуването, защото често се налага. Искаше , не искаше , трябваше да свикне. Сам сме го оставяли максимум за 2 дни, имаме камера и постоянно го наглеждаме. За повече или идва с нас, или някой го гледа. Сега ще ни е още по-трудно с две деца, бебе и котка, жална му майка на благоверния на летището.Joy

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 13:53 от Ивекс

# 351
  • Стара Загора

# 352
А ако котето не понася пътуване и му става лошо? И през цялото време плаче, повръща, напишква се и понякога и се нааква?
Не си измислям, предишната котка беше така и не успя да свикне с пътуването. Почти през цялото време дишаш като риба на сухо. А говорим за два часа, не за хиляди километри. Причинявах ѝ го понякога, защото на вилата беше невероятно щастлива.
Сегашната пъзла изпада в шок, преди да стигне до нета. Един опит за село - два дни седя в шок под леглото, дори и вода не пи.

# 353
Brin, краве мляко не се дава на коте. Не могат да разграждат лактозата. АМ за хора - още по-малко. То е обогатено на лактоза. Щом е на около месец, най-вероятно има зъбки и може да яде месо. Пробвай го със сварено или сурово месо, както и риба, на ситни парченца. Ако не яде месо - паучове или пастет, включително гранули за малки котета. Роял Канин имат добра бебешка серия. Ако не вкусва никакво месо, риба или паучове, пастети, гранули - АМ за котета трябва да вземеш. На РК кутията АМ включва шишенце с биберони. На мен не ми харесва АМ-то на Беафар, което е по-евтино.

Обезпаразитяване: за вътрешно котето трябва да е половин кило, дава се пастичка. За външно - трябва да е 1 кг за пипета, ако няма кило - пудра или противопаразитен шампоан. Под половин кило коте не се обезпаразитява вътрешно. Ваксина най-рано на 40 дни и преди това трябва да е обезпаразитено. Т.е., зависи от теглото на котето.

За бълхите е по-ефективно да го изкъпеш с противопаразитен шампоан, от колкото да го напудриш. Но имай предвид, че къпането на бебе коте крие риск за здравето му. Може да е носител на вирус, да му падне имунитета и да се разболее. Хубаво е да има карантинен период от 2 седмици наблюдение преди да го подложиш на къпане. Т.е., за момента е по-добре да се напудри. Ако решиш да го къпеш, то трябва да е максимално затоплено преди и след банята. За момента можеш да забършеш с бебешки неароматизирани мокри кърпи или има и сухи шампоани за котка. И да постелиш еднократно чаршафче там където ще лежи. Да се овъргаля там и да го смениш.

Тръскането на главата - трябва да се види за ушна краста задължително. Може и да няма и да я тръска от бълхите. Но може и да има. Лекува се.

И не на последно място - след 1-2 седмици ще започнат да падат температурите, външните котки ще почнат да боледуват, да разнасят вируси. По-добре сега да го приберете, докато е здраво, от колкото като застуди.

Ако котето има зъбки, яде, има нормални изхождания - бълхите и мръсотията са по-малкия проблем, щом нямате други котки вкъщи. Ще наблюдаваш изхожданията, дали има паразити. Ще инструктираш децата да си мият ръцете със сапун, ако искат да имат коте и да го пипат. Ако имаш бебе или тодлер - не му даваш да си играе с котето. Ноктите на бебе котетата са доста опасни за детската кожа.

# 354
В търсене съм на хотел за котки в София. Ще пътуваме за 9 дни и не искам да я оставяме сама вкъщи. Имате ли препоръки?
Къща Грижовници, в Лозенец е.
Нашата там изкара почивката ни, само първия ден се е крила, после игри, глезене, много добре изглежда и вече почти месец след престоя си, нямаме никакви проблеми/аз се притеснявах с поведението да няма промяна/. Само дано има места, защото са две помещения за котки, но не взимат по много. Допълвам, пуснати са, имат си и прозорци,обезопасени за наблюдение, много неща за игри и катерене. Искат ги с паспорт, ваксинирани и обезпаразитени. Но пък нашата не е малко коте, почти на две години е вече. Клипчета и снимки ми пращаха редовно, толкова добре си играеше и изглеждаше, че си викаме с мъжа ми, тя няма да иска да се прибира вкъщи.
БарбиДи, радвам се че наминаваш.
За ухапването от котка, щом е промито, обикновено не се очаква проблем. Не вярвам да е бясно котенцето.
Да споделя, че мацата, която доведе бебето си на вилата миналата седмица, то още сучеше и все по нея, този уикенд се появява да хапне при нас сама. Дано е добре котенцето, не го е водила сега

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 12:25 от MianaNia

# 355
В ДМ в момента виждам соева тоалетна на 10 лв, намалена от 20 лв. Yum
Имах мерак да пробвам и аз соева, но точно в момента сениорката ми е с циститче, иначе бих се възползвала от тази промоция...

# 356
Поздрави на всички пухкавелковци,минавам да ви запозная с Белла.

# 357
Честита Белла, приказна е!

# 358
Красавица неземна Wink

# 359
  • Sofia
Brin, краве мляко не се дава на коте. Не могат да разграждат лактозата. АМ за хора - още по-малко. То е обогатено на лактоза. Щом е на около месец, най-вероятно има зъбки и може да яде месо. Пробвай го със сварено или сурово месо, както и риба, на ситни парченца. Ако не яде месо - паучове или пастет, включително гранули за малки котета. Роял Канин имат добра бебешка серия. Ако не вкусва никакво месо, риба или паучове, пастети, гранули - АМ за котета трябва да вземеш. На РК кутията АМ включва шишенце с биберони. На мен не ми харесва АМ-то на Беафар, което е по-евтино.

Обезпаразитяване: за вътрешно котето трябва да е половин кило, дава се пастичка. За външно - трябва да е 1 кг за пипета, ако няма кило - пудра или противопаразитен шампоан. Под половин кило коте не се обезпаразитява вътрешно. Ваксина най-рано на 40 дни и преди това трябва да е обезпаразитено. Т.е., зависи от теглото на котето.

За бълхите е по-ефективно да го изкъпеш с противопаразитен шампоан, от колкото да го напудриш. Но имай предвид, че къпането на бебе коте крие риск за здравето му. Може да е носител на вирус, да му падне имунитета и да се разболее. Хубаво е да има карантинен период от 2 седмици наблюдение преди да го подложиш на къпане. Т.е., за момента е по-добре да се напудри. Ако решиш да го къпеш, то трябва да е максимално затоплено преди и след банята. За момента можеш да забършеш с бебешки неароматизирани мокри кърпи или има и сухи шампоани за котка. И да постелиш еднократно чаршафче там където ще лежи. Да се овъргаля там и да го смениш.

Тръскането на главата - трябва да се види за ушна краста задължително. Може и да няма и да я тръска от бълхите. Но може и да има. Лекува се.

И не на последно място - след 1-2 седмици ще започнат да падат температурите, външните котки ще почнат да боледуват, да разнасят вируси. По-добре сега да го приберете, докато е здраво, от колкото като застуди.

Ако котето има зъбки, яде, има нормални изхождания - бълхите и мръсотията са по-малкия проблем, щом нямате други котки вкъщи. Ще наблюдаваш изхожданията, дали има паразити. Ще инструктираш децата да си мият ръцете със сапун, ако искат да имат коте и да го пипат. Ако имаш бебе или тодлер - не му даваш да си играе с котето. Ноктите на бебе котетата са доста опасни за детската кожа.
amy_nka, страшно ти благодаря!
Много полезна информация. И на мен ми се мотаеше нещо подобно за кравето мляко, но снощи нямах нищо подходящо.

Иначе котето го прибрахме. Нямаше как да го оставя. Съседката която го видя първа каза, че някакво куче щяло да го сдави (не разбрах точно какво се е случило с кучето). Сложила съм му да лежи точно на еднократни постелки (тип памперс), защото ми е най-удобно.
Баща ми има котка и гледаме да нямат достъп един с друг. На децата не им давам да го пипат засега, докато не го изчистим. А ако се наложи, естествено ръцете се мият старателно. А пък бебето-тодлър няма абсолютно никакъв досег до котето. В момента е най-тежко на котето, защото е постоянно затворено самичко докато не го обезпаразитим и все мяука.

Днес успяхме да намерим работещ ветеринар. Прегледа ушичките и козината за краста - слава Богу всичко е наред. Но тежи само 300гр и не можа да го обезпаразити вътрешно. Ще трябва да изчакаме. За бубите го напръска с някакъв спрей и каза, че пудрите не са много подходящи на този етап. След една седмица пак ще ходим, за да го напръска пак, (че положението е страшно) и ще го премерим да видим колко е наддало. Дано да почне да наддава по-бързо, че да се приключва тази драма.

Купих сухо мляко за котенца и пастетчета на Роял Канин. Ветеринарката каза, че вече можем да започваме да го захранваме. Предложих му малко пастет и за мое учудване го нападна настървено без да се колебае. Е, поне има апетит.

Взех обаче обикновен шампоан за котенца, жалко че не съобразих, че може да има противопаразитен. Другата седмица ще попитам дали имат и дали може.

Още веднъж благодаря за ценните съвети! 🤗

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 20:36 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт