Случаят „Дебора“

• 281 472
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 525
  • При семейството си
Замислям се колко е важно да се работи в посока превенция на насилието, във всякакви форми.
Да получиш заплаха за убийство във Вайбър, например, не е безобидна закачка и свалка.
Съседът ти да размахва пистолет и ти прави “мръсни номера” не е безобидна съседска разправия.
Трябва да се знаят правата, към кой, как и кога можеш да се обърнеш. Да се правят някакви психологически профили на тези хора, да се работи с тях, да се осигурява някаква защита на сплашваните, потенциалните жертви. Да се следи много строго притежанието на оръжие, употребата му, периодично да се правят профили на притежателите на такова, да се тестват за употребата на субстанции. Не знам, не съм специалист, но сигурно има още много неща, които биха могли да се направят, за да се предотвратят, намалят всякакви издевателства, насилие.

# 526
  • София
Скрит текст:
Намирам за изключително вредни мненията как нищо нямало да се промени с протести. Напротив, точно така ще се промени! Ама с масови протести. Понеже на простеста пред народното събрание за жертвите на катастрофи бяхме 200 човека. И пак имаше някакви промени в закона. Може да не са всички нужни, може да става бавно, може да е стъпка по стъпка, но като си стоим вкъщи - изобщо няма да стане!

Надявам се да дойдат много хора в понеделник, за да не си пишем тук как пак нищо не е станало, въпреки протеста, на който не сте дошли!

На протести не ходя, защото имам проблем с тълпите хора.
Майка ми ходи понякога.
И всеки път казва имаше много хора, а по новините казват, че били 30 човека.

Миленака, каква промяна в закона има сега?
За тези промени говорех – https://www.haskovo.net/news/162273/Po--strogi-pravila-za-karal-pil
Това стана след доста протести.

# 527
Сигурно няма нужда и аз да се изкажа по темата, но нуждата този път е моя. Вие мислите ли, че в швейцарските детски градини, да речем, се чува репликата “Той те бие, защото те харесва. Момченцата понякога така правят”? Дали в швейцарските дискотеки през 90-те са се забавлявали на хита “В моята квартира падне ли ми гадже, НИКОГА НЕ ПИТАМ ИСКА ИЛИ НЕ?” Дали в селата в Швейцария все още е по-срамно да си “разведена жена”, отколкото бита съпруга?
На теб, силно се надявам, всичко това ти е чуждо, непонятно, архаично. Защото си израснал в адекватно семейство, чел си книги, попивал си култура, общувал си с нормални хора, познал си обич и си я давал. Но цялата тази гнус е влязла и е засъхнала в немалко мъже. Това че не общуваш с тях, не значи, че не са истински. Извън нашите балони, живеят чудовища. И е време съдебната система да си свърши работата.

Това е от профила на Георги Блажев, аз съм много съгласна. Чувала съм подобна реплика от майка на момченце в яслата на дъщеря ни.

# 528
  • София
Или "тя си е виновна/тя си го е просела". Тези индивиди, с това "мислене", с този манталитет, с нищо не са по-добри от насилниците.

# 529
Аз друго се чудя. Ако по мъжката логика, а има и жени, които мислят така – всеки ревнивец има право да осакати жената, която подозира в изневяра, какво трябва да правят жените на изневеряващите мъже? Да ги кастрират?
Добре, съгласна съм. Щом физическата саморазправа се приема за нещо нормално, нека поне да е двустранна.
Ама съм сигурна, че на „мачовците“ няма да им хареса моето предложение.

# 530
Как' Сийка , мачовците ще кажат, че само те имат право да изневеряват, жената няма.

В случая даже не се знае изневяра имало ли е. Не се знаят подбудите.
Може просто да  е излизала с него за няколко пъти и да е преценила, че е боклук. И да го е отсвирила.
Винаги мъжете като ги разкара някоя жена питат - друг ли има, кой е тоя?

# 531
Чувствам се омерзена и потресена.
За пореден път лъсна, че съдебната система е сляпа, безмълвна и корумпирана. Има закони, но няма кой да ги прилага. Съдийката и прокурорът са вече известни. Ако някой знае кои са лекарят и политикът оказвал натиск нека ги напише. Всички тези хора получават заплати от нашите данъци и смятам, че имаме право да знаем кои са те и как работят.
Нека съдийката обясни своето решение, как при умишлен опит за убийство, при продължаващо престъпление, го пуска на свобода.
"В случая даже не се знае изневяра имало ли е. Не се знаят подбудите."
Каква изневяра, какви пет лева!? Да има изневяра, той е изневерявал на жена си.

# 532
Аз друго се чудя. Ако по мъжката логика, а има и жени, които мислят така – всеки ревнивец има право да осакати жената, която подозира в изневяра, какво трябва да правят жените на изневеряващите мъже? Да ги кастрират?
Добре, съгласна съм. Щом физическата саморазправа се приема за нещо нормално, нека поне да е двустранна.
Ама съм сигурна, че на „мачовците“ няма да им хареса моето предложение.

Не само, че има двойни стандарти, но ще се опитат да я изкарат каква ли не жертвата. Няма да се учудя накрая, ако кажат, че се е нарязала сама. Ей така от ревност! Sad

# 533
Е, то първо трябва да питаме прокурора как така се сетиха след повече от месец, че е имало заплахи за убийство. Преди това изобщо не ги споменаха.

# 534
Не са малко тези, които подкрепят въпросния боклук, но сега кротуват след като един такъв "смелчага" беше отстранен от работа.

Имаше един подобен тип, Станислав Чакъров...инфлуенсър ли е, фитнесджия ли е, не съм сигурна, но преди време оправдаваше убиецът на Евгения Владимирова. Видиш ли тя го била предизвикала с изневерите си и му съсипала живота. Набързо му изтриха коментарите във Фейсбук.
А в ТикТок е още по-страшно, виждала съм клипове, в които млади момчета учат връстниците си да унижават момичета и им промиват мозъците с разни ред пил теории.

# 535
Тука в случая изобщо не трябва да се вглеждаме в причините и историята между двамата. Подобно деяние е недопустимо без значение какво се е случило между двама души. Това е животинско поведение. Извратено. Не говорим за два шамара или побой. Не знам как институциите в Стара Загора са го замели това нещо с лека ръка. Де факто те са заявили по документи, че това е нещо нормално и допустимо, след като няма обвинение.

# 536
  • София
Как' Сийка , мачовците ще кажат, че само те имат право да изневеряват, жената няма.

Може просто да  е излизала с него за няколко пъти и да е преценила, че е боклук. И да го е отсвирила.

Точно. На мъжа му се полагало по природа някак си. Любовницата виновна, че мъжът изневерявал. Ние добре ще оплюем съдийката, лекаря, другите, винаги другите, но кога ще оплюем себе си за този манталитет? На мъжът, горкият, отвътре му идва да се държи така, той не е виновен, любовницата го е съблазнила, 18-годишното дете го е предизвикало... В колко теми тук мъжът се оправдава, защото е мъж, а все жената е виновна. Този манталитет е много благодатна почва за такива двукраки.

В никакъв случай не казвам, че в съдебната система всичко е наред. В конкретния случай нямам съмнение, че има и подкуп, и принуда. Освен лош закон. Казвам, че не само другите са виновни.

# 537
Аз пък благодаря на Магдена и останалите момичета, че писаха. Важно е да знаем слабостите на законите и съдебната система, за да знаем за какво протестираме, а не да недоволстваме на общо основание.

Обаче си стоя зад мнението, че ако всички по веригата си бяха свършили работата, можеха самите те от чисто човешка гледна точка да раздухат случая. Постоянно се говори за нуждата от законови промени и не би ли следвало точно хората, които боравят всеки ден с тези закони, за да раздават правосъдие, да са най-наясно със слабите им места и да ползват точно случаи от практиката си като примери къде какво трябва да се промени? Не можеше ли този лекар, след като е издал експертизата, да излезе пред медиите и да каже, че понеже в закона се разглежда всяко нараняване по отделно, без да се взема предвид общия им брой или психологическия ефект върху жертвата, той е принуден да определи телесната повреда като лека, но той е потресен от това? Не можеше ли съдията да излезе и да каже, че в случая закона им връзва ръцете и тя е принудена да остави на свобода психопат?

Добре, можеше и да не излязат непосредствено след случая, защото най-вероятно има и много други такива и те някак си са претръпнали. Но защо не излязат сега, когато случая попадна във фокуса на общественото внимание? Ако те обвиняват несправедливо, за мен най-нормалната реакция е да излезеш и да се защитиш. Или иначе казано, това, което ти се опитваш да правиш тук, Магдена, трябваше да го направят съдията и лекаря. И тогава нямаше да има вълна от недоволство, а от съпричастност, защото едни хора са учили страшно много, за да помагат на хората и да изолират престъпните елементи от обществото, а накрая не могат да си свършат работата заради тъпи закони. Фактът, че вместо това те избраха да се покрият, за мен е най-голямото доказателство за вината им.

# 538
Щом за всеки случай за да има някакви мерки трябва да се тръби по медиите, значи в системата работят нечовеци. И законът е писан от нечовеци.

Скрит текст:

Точно. На мъжа му се полагало по природа някак си. Любовницата виновна, че мъжът изневерявал. Ние добре ще оплюем съдийката, лекаря, другите, винаги другите, но кога ще оплюем себе си за този манталитет? На мъжът, горкият, отвътре му идва да се държи така, той не е виновен, любовницата го е съблазнила, 18-годишното дете го е предизвикало... В колко теми тук мъжът се оправдава, защото е мъж, а все жената е виновна. Този манталитет е много благодатна почва за такива двукраки.

В никакъв случай не казвам, че в съдебната система всичко е наред. В конкретния случай нямам съмнение, че има и подкуп, и принуда. Освен лош закон. Казвам, че не само другите са виновни.
Ти, аз, Марийка и други хора може да нямаме този манталитет. Та себе си няма какво да плюя. Нито ти себе си. Но маса народ я има.
Масата налага, така е за съжаление.

# 539
Не можеше ли този лекар, след като е издал експертизата, да излезе пред медиите и да каже, че понеже в закона се разглежда всяко нараняване по отделно, без да се взема предвид общия им брой или психологическия ефект върху жертвата, той е принуден да определи телесната повреда като лека, но той е потресен от това? Не можеше ли съдията да излезе и да каже, че в случая закона им връзва ръцете и тя е принудена да остави на свобода психопат?

И тогава нямаше да има вълна от недоволство, а от съпричастност, защото едни хора са учили страшно много, за да помагат на хората и да изолират престъпните елементи от обществото, а накрая не могат да си свършат работата заради тъпи закони. Фактът, че вместо това те избраха да се покрият, за мен е най-голямото доказателство за вината им.
Законите не са тъпи, но имат много вратички. В случая, според мен, има широко закрити очи и прикриване на престъпника. Не е възможно, човек отправил закани за убийство, в пробация за нанасяне на "лека" телесна повреда на друго лице, опит за умишлено убийство (за мен случаят е такъв), охарактеризиран от същия този съд като лице, представляващо висока обществена опасност, да няма начин да се наложи мярка "задържане под стража".
Трябва цялостно прочистване на системата, онези законотворци  "там горе" да не пилеят парламентарно време, а да осъществят реални промени. Държавата се тресе от корупция, престъпност, безнаказаност, а те се занимават със смяна на националния ни празник. Затова ли са там, ако са импотентни да сътворят нещо смислено, по-добре да си ходят.

Общи условия

Активация на акаунт