Случаят „Дебора“

• 281 810
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Съдията не е медицинско лице, за да се предполага само по снимки са определи степента на увредата.

# 241
Съдията вижда човек, който в момента в пробация за насилие, пребил и нарязал беззащитно 18 годишно момиче. Рецидив минимум! Къде е блял и какво е видял всъщност? Няма оправдание, никакво.

# 242
Благодаря, RAngelova. Ще кажа само едно:  горкото дете! И не бързайте да оневинявате съдията! Горканка, с вързани ръце била!? Обиждали я?! Да беше станала маникюристка.

# 243
  • При семейството си
Аниш, ако си разбрала, че аз нещо се обърках от различната, интерпретирана информация,  два доклада от двама съдебни лекари ли е имало или в последствие (след обжалването) съдебният лекар си е променил доклада?

# 244
  • Пловдив

Това как се тълкува сега? Може ли наново да се гледа делото?

# 245
Съдията не е медицинско лице, за да се предполага само по снимки са определи степента на увредата.
Да, не е, за това назначава и един независим служебен лекар и той също дава своята експертиза, ако е нужно го праща в болницата при пострадалата и събира информация от картон и служители.
Най ни е лесно да работим само по написани точки и алинеи, егати съдебното решение в стил "една жена каза" - в случая "един експерт там написа, че всичко е точно".

Ето я и новината горе... казва си всичко за съда в Стара Загора и свръх некадърните служители там.
Явно винаги трябва да има обществен и медиен натиск, за да си свърши някой работата.

# 246
това момиче едва ли ще се съвземе и ще води пълноценен живот.
това, което е правено с тялото и психиката му е като от филм на ужасите.
извършителя е изрод и дано влезе зад решетките!

# 247
Съдията издава присъдата не само на базата на медицинската експертиза, а на "всички доказателства и материали по случая". А те не са никак малко, освен всичко, изнесено до тук, на едно място пише и че е бил с маска мъжът. Освен това майката казва, че живеят в апартамент, щом съседите не са чули нищо, значи жертвата е била докарана до състояние да не може да вика по един или друг начин - или е била в безсъзнание, или вързана и със запушена уста. Защо изобщо се събират други доказателства, прави се оглед на местопрестъпление и се разпитват свидетели, ако накрая присъдата се издава само на базата на медицинското заключение?

И защо няма утежняване на наказанието, след като извършителят е в пробация? Какъв е смисълът на тази пробация изобщо тогава?

# 248
Аниш, ако си разбрала, че аз нещо се обърках от различната, интерпретирана информация,  два доклада от двама съдебни лекари ли е имало или в последствие (след обжалването) съдебният лекар си е променил доклада?
То аз сложих информацията по-рано, но със степента, с която се появяват новите постове е останало много назад. Дублирам си поста:
Цитат
И докато от прокуратурата говорят за средна телесна повреда, нанесена на Д.М., от съда казват, че става въпрос за лека телесна повреда. Разминаването идвало от това, че най-напред съдебен лекар е съобщил, че момичето е получило при инцидента сътресение на мозъка и е изпаднало временно в безсъзнание, а по-късно било отречено то да е изпадало в безсъзнание, което прави и телесната повреда лека. Назначената нова експертиза трябва да отговори на въпроса кое от двете твърдения е вярно.
От тук: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14999866
Ако това наистина е вярно, то някой добре са го стреснали.
Сега и министърът е разпоредил проверка, така че ще видим какво ще стане. Стискам палци момичето да получи поне малко справедливост в този живот, след като съдбата е изпречила на пътя ѝ мъжа с инициали Г.Г.

# 249
  • Blondeville
Потресена съм от случая! Не мога да приема, че съдията е с вързани ръце! Според мен е могла поне да поиска повторна експертиза преди да определи мярка за неотклонение, виждайки, че от първоначално определена като средна, изведнъж минава на лека телесна повреда.

А и все си мисля, че за всяко деяние, което може да се класифицира като особено жестоко, може да се поиска по-тежка мярка на това основание.

Още повече, че извършителят явно е бил и в пробация.

А направо не мога да повярвам, че има и коментари в стил “Търсила си го е…”

Трябва да сме непримирими към подобни деяния като общество, като родители, като хора…

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 18:03 от blondie_anna

# 250
Направо съм изумена как и за такъв случай се намират хора да се заяждат и правят на неразбрали.
И ние сме изумени как се правиш на гръмната. Извършителят на деянието в същото време, в което го е извършил е в пробация. Далеч съм от мисълта, че са събрали всички документи по това дело, включително и тези за срещите му с пробационния служител, ако изобщо е имало такива.
Абе хващаме си ги престъпниците и после пак си ги пускаме, и така докато не направят някоя по-значителна беля.

# 251
  • София
Това безлично "било отречено" трябва да се изясни. Същият съдебен лекар, който е посочил, че момичето е изпадало в безсъзнание, та той ли отрича впоследствие? И защо го прави? Ако не той, то тогава кой отрича? Някой журналист или адвокат да го потърси за становище.

# 252
Направо съм изумена как и за такъв случай се намират хора да се заяждат и правят на неразбрали.
И ние сме изумени как се правиш на гръмната. Извършителят на деянието в същото време, в което го е извършил е в пробация. Далеч съм от мисълта, че са събрали всички документи по това дело, включително и тези за срещите му с пробационния служител, ако изобщо е имало такива.
Абе хващаме си ги престъпниците и после пак си ги пускаме, и така докато не направят някоя по-значителна беля.
DeriVale, съдията от ОС има приложено делото от РСъд. И може да изиска всички материали от Прокуратурата. А за променената съдебна експертиза изобщо не ми се говори.

# 253
  • При семейството си
Да, не е, за това назначава и един независим служебен лекар и той също дава своята експертиза, ако е нужно го праща в болницата при пострадалата и събира информация от картон и служители.
Най ни е лесно да работим само по написани точки и алинеи, егати съдебното решение в стил "една жена каза" - в случая "един експерт там написа, че всичко е точно".

Ето я и новината горе... казва си всичко за съда в Стара Загора и свръх некадърните служители там.
Явно винаги трябва да има обществен и медиен натиск, за да си свърши някой работата.
Хора, това е досъдебно производство….именно в него се решава дали да се повдигне обвинение от общ характер, от прокуратурата, за средна телесна повреда и да се наложи временна мярка или се касае за лека телесна повреда и тогава само пострадалата има право да предяви частна тъжба или там както се казва.
Аз поне това разбрах.
В този момент няма законово право да се назначава служебен лекар, да се събират други данни, снимки, доказателства.
Все пак е хубаво когато се протестира, иска нещо, промяна, да се знае в каква посока да е тя.
Аз, например, бих предложила, при рецидив, какъвто е при този, автоматично да се повдига обвинение от прокуратурата и да се налага някаква временна мярка, съответно после да се налага и по-тежко наказание, дори и да е поредната лека телесна повреда или нещо подобно.

# 254
Сега направих справка в НК и с изненада установявам, че лека телесна повреда на бременна жена или извършена по особено мъчителен за жертвата начин , също е престъпление от частен характер и се преследва по тъжба -един вид си е с ниска степен на обществена опасност.
Мхм..определено си трябват промени.
И между другото -това, че едно престъпление се квалифицира като лека телесна повреда , не означава, че не е престъпление изобщо няма да се понесе отговорност. Ще ме нападнете сега като Магдена, но вижте, че дори за средна телесна повреда наказанието е ДО 6 г. Така че проблемът е в наказателната репресия и предвидените наказания като цяло . А това е много широка тема и никак не е просто.

Общи условия

Активация на акаунт