Случаят „Дебора“

• 281 075
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 335
Браво на съгражданите ми, които отделиха време да отидат на протеста.
Нещо обаче не ме кефи как кметът отново се опитва да трупа дивиденти и клакьорите, които го хвалят. Вместо да плямпа, да направи една проверка на местните чалготеки, в които допускат непълнолетни след 12 ч. Не ми се вярва да не знае за тази практика. Още повече, че историята помни случаи, в които ухажваше абитуриентки от позицията си на зрял мъж и кмет. Далеч не е само проблемът в правосъдието. За да не се повтарят подобни случаи, много неща трябва да се променят.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 22:43 от LaCumparsita

# 1 336
За чужбинските закони и присъди - във Франция
Когато определят тежестта на престъплението/ телесната повреда, във Франция отчитат ли мотивация и начин на провеждане или само резултат? Мисълта ми е, че явно в България не, ако съм разбрала правилно.

Скрит текст:
За присъдите там не знаех, че са такива смешни - за намушкане 17 пъти с нож шест месеца затвор Scream

# 1 337
  • Пловдив
А, свикнала съм уж, ама тука е твърде голямо количество. Както и да е. Wink

Отчита се, естествено, Ли Лу, и в България. Как изобщо реши, че не се?! Това са едни от най-важните неща.
Отчита се именно като тежест на престъплението, за наказание в границите от - до, а не като друга квалификация - друг член от закона, ако не го пише там.

# 1 338
Някакъв тъп бабаит, охрана от чалга дискотека в малък град, го пазят съдии, полицай и не знам си кой още. Направо ми се изправя косата нагоре, какво се случва по етажите. Във всяка държава кма корупция, но тук вече сме заедно с 3тия свят. После народа защо е бесен. Кой беше другия подобен, който уби с колата си 2 момичета, че полицайка и стълбата му носеше. На Милен Цветков, на мама синчето, народа, колко време вдига врява. Писна им на всички. Ние тук, какво сме? Да си взимат чантите и да се махат.

Бегла ти е фантазията какво става нагоре Simple Smile
И не го казвам, защото съм чела Wink

# 1 339
Доколкото помня в зората на демокрацията, като са променяли закони, на парче , на кръпки ,така са преписвали ,че са оставили кенгуру или крокодил, но първото беше. Взели са сигурно хонорар за работата си ,но дори не са прочели да редактират от където са взели закона. Няма лошо да се учат, да вземат от  други,  добри закони . Лошото е ,че  не са си свършили работата и наистина  работят по стари такива. Поне да редактират и  осъвременят текста. Оставаше с  онези отпаднали букви да  е още.

# 1 340
Отчита се, естествено, Ли Лу, и в България. Как изобщо реши, че не се?!
Не намерих такъв текст, къде можем да видим? Навсякъде коментират с опасност за живота ли е или не.

# 1 341
Ние сме държавата на Пепи Еврото бе… цели съдийски състави се продават. Имат си тарифи, както си трябва. И това е обществена тайна. Но всички мълчим, да видим сега, когато излязоха хората, дали ще има промяна някаква в този очевидно остарял закон.
Да се разграничи-  1. сбиха се в дискотека и Гошо охраната счупи носа на Х. И
2.Гошо охраната отиде в дома на Х, ряза я, бръсна я, счупи и носа и си замина да се похвали на другите бабаити.
Както и да се върти и суче, това прсото не е е едно и също и не може да се тълкува по един начин.
Ако е така според закона, значи законът е скапан и спешно трябва да се промени! Нито 3 г са досатъчно, нито 6!!!! Щото ще лежат половината на това! Много по крути мерки се искат за УМИШЛЕНО причиняване на психическо увреждане, за обезобразяване с белези,  които може да са за цял живот.

# 1 342
  • Пловдив
Отчита се, естествено, Ли Лу, и в България. Как изобщо реши, че не се?!
Не намерих такъв текст, къде можем да видим? Навсякъде коментират с опасност за живота ли е или не.

Не е само за телесните повреди.

Чл. 54. (1) Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид: степента на обществената опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.

# 1 343
Явно за някои състави, това деяние е с ниска степен на обществена опасност,  а двете пробации на дееца са смекчаващо вината обстоятелство.
Затова се надигна това масово негодувание.

# 1 344
Не зная дали зададох въпроса правилно. Когато едно такова момиче бъде прието в болницата, докторите пишат физическите травми, евентуално психически. После за решението "лека" или "средна" повреда съдията - в случая е жена, тоест съдийката, разглежда ли останалите обстоятелства? Тя как решава "лека"? Само по медицинското ли?

Отделно, че в случая явно има и други по-стари престъпления от това лице, но тук вече газим в дълбоки води.

# 1 345
Магдена, назад те питаха, но не отговори или са те затрили, не знам.
И в новините някакъв спец уж каза, че белезите са към средна телесна.
Как така тази съдийка тогава решава, че е лека?
Решила е да изчака дали ще останат белези ли?
То и човек да не  е съдия да не се е сблъсквал и лекар да не е му е ясно, че след 21 рани с 400 шева какво следва.

# 1 346
Изключение е, че прокурорката ЕДВА онзи ден, след чутовния гаф и оповестяване в национален мащаб , е призовала жертвата и майка й. Това е едно на сто хиляди- прокурор да свърши малко истинска процесуална работа. Те само раздават указания.
Делото не е ли частен характер и без прокурор?

# 1 347
Не зная дали зададох въпроса правилно. Когато едно такова момиче бъде прието в болницата, докторите пишат физическите травми, евентуално психически. После за решението "лека" или "средна" повреда съдията - в случая е жена, тоест съдийката, разглежда ли останалите обстоятелства? Тя как решава "лека"? Само по медицинското ли?

Отделно, че в случая явно има и други по-стари престъпления от това лице, но тук вече газим в дълбоки води.
Еми преценката е според тълкуването на думичките.

# 1 348
Магдена, можеш ли да коментираш онази част от цитирания член, където обезобразяване на лицето или тялото спада към средните телесни повреди, защо прокурорът и съдиите просто го игнорират, все едно го няма?
Нали уж спазват буквата на закона, а обезобразяването, посочено изрично, се игнорира напълно?

# 1 349
Току що видях, че и Съюзът на съдиите се е произнесъл по казуса. Много е интересно как мажат и го усукват с много голям обем общи положения за да избягат от конкретните пропуски. Пазят си своята съдийка, нали гарван гарвану око не вади...

https://nova.bg/news/view/2023/07/31/420945/%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D … 0%BE%D1%80%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт