Случаят „Дебора“

• 281 685
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 2 085
Въпросния Тити (как може дърт пиргиш да настоява да се именува така?!) съм го гледала по телевизията след един мач как нарежда, реве, псува, кълне, ридае, пръска плюнки, получава тикове и микро-инсулти по повод някакъв друг човек. И тогава се запитах - може ли такъв очевидно болен човек да ръководи каквото и да е различно от собствената си килия в психиатрията?

# 2 086
Тити каза, че била 19годишна, но вече втори човек в коментари пише, че не се е върнала в клас. Мизерник!
Тото пък в извинението си каза, че видеата в канала му не са докладвани, сам си ги свалил. Съжалява и намира Тити виновен. Само не каза защо се хили като пача.

# 2 087
Аз не наивно, а съвсем интуитивно си мисля, че Дебита се е опитвала да се измъкне от каквото и да е било.

Момичета, фокусът ни е над насилието на жени, нищо не споменаваме над това над мъже. Представяте ли си какво е там?! Колко заралии мълчат от тежки издевателства?!

Да, защото мъжете много по-рядко са жертва на насилие, по-скоро може би психологическо от мрънкане и натякване от жена. Проблемът е много сериозен с жените и според мен основните са.
1. Много нисък манталитет и ниво, неосъзнатост и неприемане, че за връзка и любов трябват двата, като не върви, всеки по пътя си и точка. Безумна ревност, вкопчване в един партньор, желание за мъст и доказване.
2. Държавата в лицето на институциите и законите, пълно отбиване на номера.
3. Жените често заради собствени обременени фамилни модели, привличат поредният партньор насилник, срам от обществото и това да се търси помощ. Често дори подценяване на проблема и за съжаление дори смърт.
За мен това трябва да се учи в училище, да се обяснянява от професионалисти, защото много са в среда с насилие и вярват, че това е нормално и правилно.  И не на последно място Истанбулската конвенция с всичките и интереси.

# 2 088
Едно дългично размишление:
https://www.bulnews.bg/article/448206?fbclid=IwAR1NxFeJfL_RMWAtU … splqgaclpkp1lh8np

А утре перуката щяла да бъде в Ст. Загора 🙃

# 2 089
Тити и на мен винаги ми е бил гнусен, не знам защо, просто усещане. А вече си показа истинското лице и дори и не осъзнава, че е направил нещо нередно. Тотално сбъркан човек.

Откакто прочетох протокола от заседанието, качен по-рано от Diorela, място не мога да си намеря, гнусно ми е. Излиза така, че прокурорът сам е саботирал делото, ужасно, просто ужасно. Изобщо не се е напънал. Нямам думи. Адвокатът на обвиняемия хитро е прокарал едно мъъъъничко обосновано съмнение (то това му е работата, не можем да го обвиняваме) за евентуално възможни нанесени самонарянявания от пострадалата и то забележете все отляво (вътрешна част на лява предмишница, ляв палец и обръсване на главата пак отляво). Само да им добавя, че човек, ако тръгне да се бръсне примерно с машинка, винаги първо започва почва отгоре, а не точно отстрани, защото там е по-трудно, но това е друг въпрос…И понеже в случая средството е макетно ножче, обръсване е невъзможно още от първия опит, първо може да се отреже кичур, да скъси косата или да нанесе рана върху главата/ порязване, но да се обръсне от раз с макетно ножче е невъзможно. Самата му форма не позволява. Иска време. И според думите му излиза, че нападателят както си е с маската, сяда на столчето, чака я да се обръсне, и чак след това започва кълцането… Много „търпелив“ човек, ей! …абсурд… Просто е абсурдно отвсякъде. Но вече си е прокарал съмнението и предполагам, че е било важно да се изтъкне.

А за за всички останали наранявания прокурора удобно си е премълчал, все едно, че изобщо ги няма, нито е напомнил и човек остава с едно гнусно измамно впечатление, че всъщност това са всичките наранявания на пострадалата (наранявания върху лява предмишница, ляв палец и самообръсната коса отляво) и наистина остава усещането за лека телесна повреда. Дори не е счел да се изтъкне, че тези наранявания е възможно да са получени от самозащита, поне тези върху левия палец и лявата предмишница и да напомни за другите наранявания. И е бил за това да пуснат обвиняемия на свобода. Ненормална  работа. Пострадалата просто „виси“ отвсякъде с нулева защита. Мимоходом после споменават жестоките наранявания, ама кел файда както се казва. И си измиват ръцете. Нулева заангажираност от всички.
После съдът въпреки, че се съгласява с всички доказателства и с решението на първоинстанционния съд и вместо да го потвърди, знаейки, че е опасен, решава да го пусне.

Ами, нямам какво да кажа повече…

# 2 090
Да ви кажа честно, след като прочетох тук за тези гнусни групи в Телеграм, и след като прочетох коментари на толкова много мъже, одобряващи стореното от георги, направо се погнусих и отвратих от мъжете в България. Паднаха ми още повече в очите като цяло. Знам, знам, че има и свестни, нооо пък толкова много са изродите сред тях. Май ще се окаже най-добре за българките като цяло да си останат неженени, а и без интимни връзки. И без това има такава тенденция в последните десетилетия да не се омъжват жените. То имало защо.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15048845

Хем насилници, хем страхливци. Все някой им "хакнал" профила. Айде бе, как в последните дни на всички мухльовци им хакнаха профилите едовременно.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15043497

А приятел на георги е пребил по подобен начин бившата си жена, и все още няма насрочено дело:

https://dnes.dir.bg/krimi/priyatel-na-obvineniya-za-obezobrazyav … ko-zhena-si-video

"По приятелите ще го познаеш"
"Каквито са ти приятелите, и ти такъв ще станеш"
и други поговорки са в пълна сила тук.

Ама наистина ми се повдига вече. Като се разминавам по улиците с мъже, започнах да си мисля:
"Тоя дали бие жена си?" "Този дали презира жените и ги нарича мърши?" "Този дали е женомразец и одобрява насилието над жени?" "Този дали ходи да гледа голи снимки на разни момичета?"

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 00:19 от Издислав

# 2 091
  • Пловдив
Хипотетично в случая и за да знаем занапред искам да попитам, ако бяха наели и те адвокат, според вас друго ли щеше да бъде?
Той нямаше ли да присъства на заседанието и да защити пострадалата? И да каже на тия слепи хора, че това не е леко нараняване.

# 2 092
  • Далечният изток
Няколко пъти го написах, но пак ще питам. Защо се счита, че пострадалият се защитава в досъдебното и съдебното производство от прокуратурата?! От къде идва това схващане, не ми е ясно.
Адвокати защитават, това им е работата, не прокуратурата, тяхната функция не е да защитават.

# 2 093
  • София
Не е нужно да си се хванала за някой изрод. Нужно е само той да си те набележи …
По принцип да. Но тук говорим за такъв тип среди като цяло. Затова смятам, че упойването и всичко друго е малко филмарско. Дано съм права. Иначе е още по- страшно.
Без да обикалям дискотеките и да се имам с мутрягите, съм виждала поне 10 клипчета на момичета, правещи св**ка в тоалетна на дискотека или други неща. Пияни и заляни.
Не желая да измествам темата, но тук става дума за манталитет и среда, не за набелязано случайно момиче на улицата. И пребито. А колко такква има и не знаем за тях, това е друга тема.

Което не оневинява никакво посегателство, мисля, че няма нужда да го пиша изрично.

# 2 094
  • Paris, France
Пепси били свалили Тото от сайта си, бил им рекламно лице. Извинил се за шоуто с Тити, а жена му оплюла хейтърите, че разбили бизнеса и бъдещето им...
https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2023/08/01/4513935_sled_gnevni_rea … odateli_vlogurut/
"Какво ще направиш, ако хванеш жена ти да се е*е с най-добрия ти приятел?, попитах един от тях. Ще я убия!, каза той. Ето, виж, каква е разликата, аз само възпитателно я подстригвам", казал бившият треньор на националния отбор по баскетбол."

Чета и не вярвам на очите си. Папазов се бил уговорил с приятелката, че ако я хване да изневерява, ще и остриже косата, а тя ако го хванала в крачка щяла да му счупи фаровете. Значи в двойката изневярата трябва да бъде изкупена с разрушение. В динамиката на двойката е обсъждана изневяра и разрушение, като че ли за да седят мирно и заедно им трябва демоклиев меч, някаква заплаха.

А за е*ането с най-добрия приятел думи нямам - нито за жената, нито за приятеля, нито за Тити. Такова тотално опростачване не съм очаквала да има при сравнително образовани, социално интегрирани хора, че и публични личности. 

Верно, че в балканските култури има много заплахи, дори на шега. Примерно най-добрата ми приятелка често ми казваше "Ще те убия ако закъснееш" или "Ако не дойдеш до 20 минути ще се хвърля от балкона". Туркиня е. Естествено, че нямаше намерение да изпълни заканите, но няколко пъти англичани изразяваха учудване на тези закани или питаха дали наистина има намерение да го направи. Веднъж го казах на мъжа ми като шега и милият се уплашил и се питал дали да продължи да се среща с мене.

Предвид липсата на семеен модел, огромният брой деца, които не живеят с двама родители и не са виждали как живее партньорска двойка, може би трябва да ги учат на етикет и поведение в училище, освен на правна култура.

# 2 095
  • София
Има разлика между "ще те убия" и "ще ти счупя носа". Така разпознах един колега с насилнически наклонности.

В разговорен език и контекст едното в повечето случаи не значи нищо, другото - визуализира насилието и е по- кофти. Не че и първото е готино да е част от речника ни, но е станало нарицателно.

Тити си е галфон, не знам защо толкова хора се учудиха на тоя фал. НикогА не съм го харесвала. Сетих се на какво ми лъха постъпката с унижението и подстригването - на Исляма.

# 2 096
Няколко пъти го написах, но пак ще питам. Защо се счита, че пострадалият се защитава в досъдебното и съдебното производство от прокуратурата?! От къде идва това схващане, не ми е ясно.
Адвокати защитават, това им е работата, не прокуратурата, тяхната функция не е да защитават.

Защото презумпцията е, че интересите на държавата да накаже престъпника и интересите на пострадалия за справедливо наказание съвпадат. Да, ама не.
Затова считам, че е изключително належащо в тези производства по определяне на мярката, да бъде конституиран като страна и пострадалия. Мотивите и Определението на ОССЗ са много показателни за тази нужда от промяна в НПК.

Хипотетично в случая и за да знаем занапред искам да попитам, ако бяха наели и те адвокат, според вас друго ли щеше да бъде?
Той нямаше ли да присъства на заседанието и да защити пострадалата? И да каже на тия слепи хора, че това не е леко нараняване.
Прочети горното - в това производство по определяне на мярката за неотклонение, пострадалия не е страна. Т.е. не присъства на делото (чрез адвоката си) и няма възможност да реагира на безумията.
Затова считам, че точно в тази насока е нужна промяна в НПК.

Да обясня за "гафовете" в Протокола от съдебното заседание, който пуснах и защо щеше да отърве затвора и този път.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1577631.msg46772844#msg46772844
Съдът е този, който трябва да подведе под правилната правна норма, т.е. да намести всички факти в точният текст от закона. Съдът не е длъжен да се съобразява с твърденията на страните, както и с тези на прокурора, нито пък ако вещото лице си е позволило да квалифицира какъв е видът на телесната повреда. Съдът трябва обективно да съобрази и прецени всички доказателства и да се произнесе с един обективен, мотивиран и законосъобразен акт( по тези дела за мярката Определение).  
Което в случая не е сторено. Липсва обсъждане и обективна преценка на всички хипотези, определящи телесната повреда като средна ( обезобразяването, например), въпреки, че районен съд е приел точно такава и окръжен съд е трябвало да го обсъди защо не е средна, а лека , както е приел. Има сериозно противоречие между констатациите в мотивите за жестокост, опасен извършител и крайния извод на съда, че става въпрос за лека телесна повреда, която се преследва по тъжба на пострадалия.  Хем констатира, че е налице хипотезата на особена жестокост и, че съществува вероятност извършителят да извърши ново престъпление, че вече е наказван за квалифицирани леки телесни повреди(  да се чуди човек, как и тогава , при квалифициран състав, са му дали само пробация!), че извършителят е "личност с висока степен на обществена опасност", хем счита, че извършеното е ЛТП, при това приема явно по основния състав по чл.130 ( без да го пише изрично), които се преследват по тъжба на пострадалия, а не по квалифицирания състав на чл. 131 ( особена жестокост, мъчителен за жертвата начин), което е престъпление от общ характер и прокурора е обвинител, наказанията са по-тежки, въпреки констатациите за такова.
Каква е разликата и какво би следвало от това?
Щом е ЛТП по основния състав и е по тъжба на пострадалия, това развързва ръцете на прокуратурата и следващата стъпка е наблюдаващият прокурор да си измие ръцете и да прекрати производството без да внесе обвинителен акт в съда. Т.е. държавата не го счита за сериозно и няма да има същинско наказателно дело, в което той трябва да бъде наказан. Всичко приключва без да е започнало. Оставят пострадалата да заведе ново дело, но от частен характер, в което да иска той да бъде осъден, поставят я в позицията да доказва престъплението му, вината му, уврежданията и т.н., което иначе е работа на прокуратурата. По тези дела от частен характер присъдите са много леки, обикновено ги освобождават от отговорност, условни, налагат пробации, глоби и т.н.
Т.е. престъпника се е измъкнал по терлици от наказание и затвор.

Още повече, че това е било въззивно производство, в което втората инстанция ( окр. съд), упражнява контрол върху определението на първата инстанция ( районен съд) и като такова, повече не може да бъде обжалвано. Затова се чувстват всесилни, няма друга инстанция над тях в случая, която да контролира тяхното Определение.
Именно затова това Определение за освобождаване от задържане под стража беше толкова опасно и важно, защото отваряше възможността за прекратяване на досъдебното производство и нямаше да го осъдят да си полежи в затвора, каквото заслужава.
Но не им се получи, благодарение на всички възмутени хора, които инстинктивно усетиха несправедливостта!

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 02:18 от Diorela

# 2 097

Прочети горното - в това производство по определяне на мярката за неотклонение, пострадалия не е страна. Т.е. не присъства на делото (чрез адвокат си) и няма възможност да реагира на безумията.
Затова считам, че точно в тази насока е нужна промяна в НПК.

Точно безумие си е... Confused

# 2 098

А погледнахте ли коментарите под статията?

# 2 099
Добре бе аз ли не съм наред. Как 1 една година продължава това досъдебно производство. Какви експертизи отнемат ЕДНА година.
Няма достатъчно хора, няма достатъчно средства, много неща няма за да върви по-бързо. Не е като да си поръчаш пица.
Момичета, фокусът ни е над насилието на жени, нищо не споменаваме над това над мъже. Представяте ли си какво е там?! Колко заралии мълчат от тежки издевателства?!
А колко трябва да са за да предизвикат интерес?
На прокуратурата се гледа като на представляващ държавата, затова. Очаква се държавата да защитава пострадалия.  А за адвокатът се изгражда предимно образът на някой, който измъква лошия с шикалкавене и затова не се сещаш първо за него като стане дума за пострадал.

Общи условия

Активация на акаунт