Случаят „Дебора“

• 276 714
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 5 370
Всичко това няма отношение по казуса. Ясно е, че всеки трябва да се пази.

Но когато имаме нарязано с нож момиче и извършител, няма как и тя, и този който го е направил да споделят вината. Вината, както и наказанието са за извършителя. Такова мислене, както демонстрираното на последите страници е довело дотам,  че първоначално  органите и институциите изобщо не са се загрижили да намерят извършителя и това стана  чак при разгласяване на случая и под обществен натиск.

Докато се смята, че жертвата, с непредпазливото си поведение споделя вината с извършителя, на тези случаи ще се гледа по същия начин и сред нас ще се разхождат ненаказани и даже поощрявани георгиевци. Което е ужасно, включително и за тези, които се смятат  за  защитени поради своята предпазливост.

# 5 371
Никой не е говорил за споделяне на вината.  Както казах, няма такъв член в НК.

# 5 372
  • София
Никой не е говорил за споделяне на вината.  Както казах, няма такъв член в НК.
Хайде малко по-сериозно. Ариел написа ясно, че вина имат двамата в подобни случаи. Ние на подобни неадекватности реагираме.

# 5 373
Това, че Дебора се е хванала с примат може да я прави наивна, или не особено умна, но не и виновна! Отделно това по никакъв начин не може да смекчи обстоятелствата и  да оневини в някаква степен извършителя.

# 5 374
  • Street of Dreams
Така като няма дело, за малцината, които още се интересуват от случая, остава място за всякакви спекулации - от това, че Георги е виновен, но видиш ли е толкова важен, цялата държава и всички органи го прикриват до това, че Дебора се е нарязала сама, за да го натопи. И всичко по средата - той е, но нямат доказателства; не е той, но не знаят кой е и т.н. И явно така ще си остане. Две години и нищо.

# 5 375
Да не забравяме, че  полицията почна да работи по случая месец след случая.
Защото майката се обърна към медиите.
Толкова за работата им.
Да, в Бг има много хора, които мислят, че жертвата е виновна.
Ами тъпи селски парчета, много тъпи и много селски.
Пожелавам им и на тях да изживеят тормоз и после да им казват, че са виновни.

# 5 376
Какви инстинкти за самосъхранение, какви пет лева? Възрастни жени, които уж са врели и кипели, масово споделят мнение във Фейсбук, че тя се е намърдала в семейството му и няма никакви доказателства, че той е извършителя, следователно не е виновен. После се чудим как хората са игнорирали всички червени флагове и са попаднали в такава ситуация. Ето така.

# 5 377
И преди съм го казвала, насилниците не избират някакви еманципирани бойни мадами, които може те да го набият. Избират ученички, самотни жени, жени в нужда, жени с травми, такива, които могат да манипулират.

# 5 378
Думи нямам...
Жена да обвинява жена... И с какви приказки само ...
Ами сами ще се затрием. Никой не ни е виновен. Всеки натиска другия в казана с катран.

# 5 379
Не, няма никакво отношение към това, че е жертва на престъпление. Но обществото трябва да говори и за това също, младите трябва да развият инстинкт, защото не живеем в идеален свят. Заключваме си вратите на домовете и на колите, не оставяме чанти и лаптопи на седалките, оглеждаме се в двете посоки дори когато пресичаме на зелено. На закона не може да се разчита, защото когато нещо ти се случи, и цялата строгост на закона не оправя нещата после. Отделно, че в случая дори и дело няма.
С Черна Станция сме писали едновременно.

Ми аз пък не съм съгласна с това. Има страни, в които колите и къщите не се заключват, никой от никого не се страхува. Била съм на такова място в Швейцария. Разликата с тукашната джунгла е и в строгостта на законите и вероятно много по-доброто възпитание, но най-вече в обществената непримиримост към престъпления и нарушаване на човешките права. Заедно сме по-силни. Повярвай ми обществото има много повече сила да минимизира такъв тип престъпления със своята нетърпимост и обществен натиск върху институциите, когато не си вършат добре работата, отколкото всеки един по отделно да си се пази до колкото може. Точно ей заради това мислене си заключваме колите, вратите, оглеждаме се и нагоре и надолу преди да пресечем на пешеходна, чукаме на дърво, дърпаме ухо, палим свещи и куп други простотии. И най-важното, което ми прави впечатление, явно никоя от вас тук дървените философки, не е била на 18 години. На тази възраст на 99,9% от хората морето им е още до колене, по простата причина, че са още тийнейджъри. Но вие явно винаги сте били мъдри и предпазливи, та си позволявате  да раздавате универсални съвети. Много обичам думата смирение. Много красива дума. Би ни отивала повече от арогантността, с която се изказваме за тежки случаи, променили нечия съдба от камбанарията на нашия безоблачен опит по тази тема. Смирение значи да си признаеш чистосърдечно, че и ти си правил глупости като тийнейджър, че понякога не просто си забравял да се пазиш, ами дори нарочно си си вдигал адреналина, предизвиквайки съдбата, и да бъдеш благодарен, че нищо лошо не те е сполетяло. Вместо да разтягане дъвки ние и нашите дъщери как добре знаем да си се пазим, пък другите - кучета ги яли.
Отделно да не споменавам, че в по-големият процент от случаите на брутално насилие от мъж към жена имаме профил на нарцисист или социопат, тези хора в началото се държат добре, обаятелни са, поддържани, поддържат възпитан език и всичко с цел да оплетат жертвите. Какво е знаела или не е знаела за него ние няма как да знаем на 100%. Но и вие не слизате от колата на мъжа си като превиши максимално допустимата скорост с 30 км/ч отгоре, нали? Тогава не ми говорете за пазене.

# 5 380
Да, но ние не сме Швейцария. Няма и да бъдем.
Много чалга, много селяни, много луди, а държавните органи не работят.

# 5 381
От нас зависи реално.Но като гледам много луди и селяндури, наистина, дали има
шанс за промяна- вече
не вярвам.

# 5 382
Това "нас" е много несериозно.
Кои нас?
Мен, теб? От няколко човека нищо не зависи. Като си в море с идиоти.
Ето ти пример
https://gospodari.com/novini/mazh-poluchi-globa-zaradi-podadeni- … umni-sasedi-video

Човека пуска сигнали, документира и полицията го глобява за сигнали, а за другите нищо.
В случая полицията не трябва да има търпимост никаква към хора вдигащи шум.
Дори трябва да имат право да глобяват на секундата като установят нарушението. А не там да пишат някакво документче.
Но не става така. И селяните се множат, стават все по-тъпи и невъзпитани. И най-важноо - престъпни Wink

Те убийства претупват, за музикални нарушения пък съвсем не си мърдат пръста.
Е, не винаги. Има и работещи, случвало ми се е.

# 5 383
Нас-обществото и гражданите на тази държава.И понеже и аз живея тук, съм част от общността, макар да не се асоциирам с тези, за които говорим с теб.
Иначе съм съгласна с теб.

# 5 384
  • Paris, France
Скрит текст:
Тя не е излязла полугола през нощта, а си е била вкъщи, когато са й счупили носа вместо здрасти и са я нарязали. Не че и да беше излязла полугола, щеше да е оправдание да я изнасилят, нарежат и т.н.

В никакъв случай, не е оправдание - но в нета я направиха на пух и прах, заради това, че се облича меко казано като "лека жена", записала е после май чалга песен и прочее.
В един такъв съдебен спор всичко, което правиш (или не правиш) може да се използва срещу теб.
Някъде пишеше, че е знаела че тоя изрод е женен.
Другаде се твърдеше обратното?
В един такъв случай винаги има двама виновни.
Щях да я защитя ако тя не го познава и той я напада от нищо - хулиганска подбуда.
Ама тука нещата са мнооого дебели...
Той я напада, но ти няма да я защитиш, защото ...... тя го познава и е женен. Логиката ти кърти.

Може да се случи всекиму, Ариел. Днес приятелят и я напада, утре твоят мъж може да те нападне и убие. Вдругиден моят - мене. Случва се и на прекрасни и внимателни жени, които са с перфектни, образовани, вежливи мъже с висок социален статут и с чисто свидетелство за съдимост.

И да знаеш, че България не е КСА и връзка с женен за друга мъж не е престъпление.

Тя е нападната в дома си.

Някой писа за родителите и. Ами хората работят. Едва ли я водят на каишка на даскало и на работа. Колко от вас са поискали валидно свидетелство за съдимост от мъж преди да тръгнат с него? Щото аз не съм. Никога, а съм изисквала изследвания за ППБ.

Не може всичко да се предвиди. Дебора не е нарушила закон. Насилникът е. Пиша насилникът, а не Георги, защото засега май нямат солидно доказателство, че е той, което не е странно след месец туткане преди да тестват ДНК от мястото, а и дори да са намерили негово, то няма да е изпод ноктите и, примерно, а от дрехи и е нормално да има трансфер след като са гаджета.

Общи условия

Активация на акаунт