Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

• 36 013
  • 887
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Благодаря ви за отговорите. Кърменето продължава средно над час и половина, давам едната, после другата, той в един момент ги пуска и заспива.
От 2-3 дни започнах след това да цедя с електрическа помпа Медела. Цеденето обаче също отнема почти час а събирам няколко милилитри само в шишето. Т.е общо стават три часа кърмене на бебе и цедене. Не знам как да го храня на 2-3 часа в този случай.

Преди това като бях в болницата не съм цедила, акушерката ми каза че до петия ден няма смисъл от помпа и да си го храня само на гърда. Така и правех, тогава бяха големи и твърди много, но то и беше първото мляко.

Ще опитвам както казвате по-интензивно. Проблемът е че от вчера той дори да смуче, не се успокоява, не заспива както преди а почва накрая да бута и гърдите все едно са празни.

За колики не знам дали започват, не реве така здраво на болка както ги описват, просто е много превъзбуден и не заспива.

Колко често се храни бебето? За съвсем новородено храненето на поискване не е най-добрата опция, защото често са по-поспаливи. Бих ви посъветвала на 2 часа(освен ако бебето не иска по-често) да предлагате гърда и да държите бебето повече време, за да стимулира гърдите. Денонощно. Много е важно и през нощта да се храни и да стимулира гърдите. Ще се уморява и ще заспива. Оставете го да почине малко и после пак.
След хранене стимулирайте отново с помпа или на ръка.
За да има мляко, трябва тялото да знае, че то се търси. В някакъв момент тялото само ще почне да увеличава количествата.
В началото е малко по-трудно, но не се отказвайте! Ще е така докато позаякне малко и влезете в ритъм. После ще се храни по-рядко и значително по-бързо. Запазете спокойствие, бъдете упорита и ако имате нужда потърсете консултант. Heart В първия коментар има контакти

# 226
Да няма къса юздичка,кърмене час и половина според мен е много. Моя син по това време е сукал по 30-40 минути като го оставям сам да се откаже

# 227
Час и половина и на мен ми се струва много. По-скоро към 15-20 Мин на гърда като може да смените няколко пъти. Идеята на помпата е по-скоро стимулацията и заявката към гърдите, че трябва още. Не е толкова да изцедите нещо. Има жени, които нищо не изцеждат, а хранят спокойно бебета.
Пробвайте да оригвате често. Второто ми дете имаше нужда да се оригва често. И той става така неспокоен и отказва да яде. Просто има нужда да изкара насъбралия се въздух.
Пак от опит с второто дете - махнете всякакви биберони. Може да го объркват. Моето спря да суче ефективно, отделно гълташе много повече въздух и това водеше до по-големи драми. Пак в първия пост мисля имаше клипове как да се оригне бебе. За моето много помагаше като го хващах под мишниците и повдигах леко във въздуха. Така тялото се изпъва и въздуха отива нагоре. Почти безотказно и винаги се оригваше веднага.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 13:30 от Tooo

# 228
Здравейте! Кърмя вече почти 10 месеца, без някакви съществени проблеми. От снощи половината ми лява гърда откъм мишницата се втвърди и боли ужасно. Детето суче, но се усеща съвсем леко облекчение, продължава да е твърда. Не е имало голям интервал пауза, дори напротив- от седмица и повече суче през нощта много често. Пробвах с масаж и гимнастика, една идея по-добре, но временно. Запушен канал ли е?

# 229
Най-вероятно е запушен канал,но може и да е мастит заради запушения канал. Казвам го от личен опит ,вземете мерки на време за да не се образува мастин ,топли душове и цедене нищо ,че детето е сукало ако носите сутиен го махнете! Аз вече 1 година и 2 м не знам какво е сутиен само ,когато сме на вън слагам и то ако съм с дреха ,с която се вижда ,че нямам иначе и тогава не слагам,защото при носенето на сутиен веднага се образуват бучки нямам обяснение защо. Ако започнете да вдигате температура неднага ходете на лекар това ще значи ,че вече е станало на мастит . На мен ми изписаха антибиотик и така се махна ,но и до ден днешен ако малкия е сукал малко от нея започва да се втвърдява за това я следя редовно

# 230
По последни данни топлите компреси НЕ са препоръчителни.

Lost in the dark, може да пробваш:
Студени компреси,
Нурофен 800мг на 8 часа, макс 1 седмица
Парацетамол 1000мг на 8 часа при болки
Лецитин 5000мг 2 пъти дневно
Цеденето не се препоръчва
Без масажи

Ако не мине до седмица отивай на лекар.

# 231
На мен лицетина не ми помогна а това ,което казвате без цедене и без масажи дано да сте права и да мине а не обратното

# 232
По последни данни топлите компреси НЕ са препоръчителни.

Lost in the dark, може да пробваш:
Студени компреси,
Нурофен 800мг на 8 часа, макс 1 седмица
Парацетамол 1000мг на 8 часа при болки
Лецитин 5000мг 2 пъти дневно
Цеденето не се препоръчва
Без масажи

Ако не мине до седмица отивай на лекар.

Оф, бях 2 часа навън и като се прибрах видях, че е зачервено в тази област- леко се стреснах. Направих много бърз топъл компрес /преди да прочета мнението/ и дадох да суче. Пак има облекчение, но е леко. Ще пробвам съветите, дано има ефект. Благодаря 🤗

# 233
На мен лицетина не ми помогна а това ,което казвате без цедене и без масажи дано да сте права и да мине а не обратното
Имах блистер на зърното. Нищо от  често срещаните съвети не ми помогна. Затова седнах и четох клинични проучвания от academy of breastfeeding medicine
Е ми оправих се като следвах препоръките
До 2022 никой не се е сетил да провери, какво се случва при мастит.

https://www.bfmed.org/assets/ABM%20Protocol%20%2336.pdf

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 16:03 от Мinerva О.

# 234
Моя мастит се получи именно заради блистер,който водеше на всеки 3 дни до запушване ,от 3 месеца не съм имала запушване пу-пу дано и да няма вече

# 235
Искам да намаля количеството кърма, която имам, детето вече има 3 заместени хранения т.е другите 2 са млечни. Сутрин давам да суче, после цедя 1 път някъде следобед защото става болезнено и вечер евентуално пак се кърмим или давам изцедена. Наясно съм, че с цедене няма да станат по-добре нещатата, но ме е страх от мастит защото доста се втърдяват и пълнят. Също, ако някой може да ме посъвества как ще стане да го отбия без да взимам хапчета, като цяло не е привързан толкова към цокането от гърда и не мисля, че ще е проблем, по-скоро как да се случи  постепенно?

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 15:54 от Varnagirl8

# 236
Моя мастит се получи именно заради блистер,който водеше на всеки 3 дни до запушване ,от 3 месеца не съм имала запушване пу-пу дано и да няма вече
Ако ти е интересно.
Блистер може да се получи заради следните неща:
1. Някъде нагоре по каналчетата има възпаление и клетките мигрират с кърмата. Един вид блистера е симптом.
2. Неправилно засукване. От търкането кожата се удебелява и запушва пората.

На мен ми помогна тридерм след всяко кърмене за две седмици и лецитин за профилактика.

# 237
Моя син е както казах на 1,2 м и 90% от храната му е кърма ако някой има идея как да го накарам да яде храна нека пише. Понякога яде без проблем,но това е рядко,постоянно ми дърпа блузата и си вади гърдата да цока ако не дам плаче . Ако съм далеч от него няма проблем,но ако е около мен веднага идва да цока нямам представа как да го отбия. Иска ми се плавно да стане без рев и протест ,но не знам как

# 238
Здравейте ,има ли опастност ако си направя татуировка да влязат химикали в кърмата или нещо подобно ? Имам на ръката си име ,което искам да махна бебчо е на 1,2 г и скоро май няма да го отбия та се чудех дали пречи

# 239
По-добре е да не се правят татуировки по време на кърмене. Не са проблемът химикалите в кърмата, а това, че при правене на татуировки човек може да се зарази с много заболявания, които се предават по кръвен път.

Общи условия

Активация на акаунт