Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

• 35 986
  • 887
  •   1
Отговори
# 210
  • БГ
Здравей Дези., благодаря че попита. Нещата са все така. Хремата е овладяна на 80%, но упорито върти главата или иска да си играе. Сякаш е забравила как става или нещо я отблъсква. Не съм си променяла хранителните навици или  да съм консумирала нещо което до такава степен да се откаже.. Все още си помагам с помпата веднъж два пъти на ден,  но и взех да приемам нейното решение. Просто на сила не става. 11 месеца пак е добре, макар че кърмих голямата ми дъщеря също до естествено отбиване до две години и половина. Благодаря за насоките, въпреки всичко тая малка надежда.

# 211
  • София
Обривът сам по себе си не е сигнал за алергия. Трябва да има няколко признака- кръв в изпражнения, повръщане, ненаддаване. 
Обривът може да е от медицинската козметика-голяма част има съставки, които всъщност не са много натурални и щадящи бебешката кожа. Фенокси етанол, разни сапунини. Възможно е и да е от запушване на порите и невъзможност да се отдели потта. Нали знаете усещането от мазните кремове и как сякаш се потиш, но не може да излезе потта. Възможно е нещо подобно да е провокирало пъпките.

Иначе, да кажа за тези, които си задават постоянно въпроси за храненето, за това дали дискомфорт у бебето е провокирано от храната на майката.
Това се случва много рядко и е в следствие от няколко фактора наведнъж. Майката да има пропускливи черва, бебето да е предразположено към алергии, с недобра чревна флора и разни подобни неща.
Изядената храна от майката отива в стомаха, където се смила. От нея МОЛЕКУЛИ вещества се абсорбират от стените на червата и стомаха и отиват в кръвообръщението. Част организмът на майката си усвоява за собствени цели, друга част(чрез кръвта) отива за производство на кърма. Реално отиват милимунди в кърмата за бебето, няма как мъх от праскова да отиде в кърмата. Ако, например, сте пили алкохол и той е във високи нива в кръвта ви, ще бъде в тези нива и в кърмата. Но другите неща не влияят пряко на бебето, няма и доказателства, освен споделени истории от майки. КОито може да са съвпадения и не са уточнени странични фактори(като при официално научно изследване).
Затова и разни билки, овесени ядки и подобни не увеличават кърмата-те не правят директно кърма. Те карат тялото на майката да се чувства добре, след това от кръвта се прави кърма. Кърма се увеличава с механична стимулация на гърдите.

One_Love определено 11 месеца си е едно пълноценно кърмене и постижение за всяка майка. Но е разбираемо и да ти е мъчно. Още повече, когато имаш предишен опит с по-дълго кърмене.
Каквото и да се случи, това е вашата история с детето, ти и то сте направили, каквото е зависело от вас Relaxed
Може да даваш с чашка или лъжичка изцеденото. Дори да е мъничко, пак е нещо. Ако тя се съгласява и и е вкусно, разбира се. Може да предлагаш, ако за теб е важно-гърда, с чашка...но и да не го правиш, нищо страшно няма да се случи Smile

# 212
Здравейте,аз исках да питам от няколко месеца имам малка бучка на едната гърда близо до зърното,атдавах го на това,че с тая гърда имах и мастит и малкия все не можеше да я изпразни хубаво ,но се замислих дали тая бучка ще се махне като спра да кърмя или е по-добре на лекар да ида

# 213
  • София
Здравейте! Вчера бяхме на кожен лекар за сухи петна на 6 м бебе и жената каза - суха кожа. Изписа ни мед козметика, намазах го снощи и днес сурринта, и преди малко видях, че цялото му коремче е като обринато …. То е ясно, че пак ще птида при нея, тъйнкато бях забравила да и кажа, че му излизат малки червени пъпчици, които за няколко часа минават, но ми стана интересно- може ли да е хранителна непоносимост/алергия?

Съвсем е възможно да е алергия, при моето момче започна със ситни пъпчици по бузите и с времето се разрастна по цялото тяло. Аз на своя глава му пуснах изследвания и се постанови АБКМ. До тогава само дерматолози му изписваха кортикостероидни кремове и се въртяхме в кръг. Във Фейсбук има група Деца с АБКМ, снимайте пъпките и писнете там запитване, може да получите повече отговори и съвети.
Обривът сам по себе си не е сигнал за алергия. Трябва да има няколко признака- кръв в изпражнения, повръщане, ненаддаване. 
Обривът може да е от медицинската козметика-голяма част има съставки, които всъщност не са много натурални и щадящи бебешката кожа. Фенокси етанол, разни сапунини. Възможно е и да е от запушване на порите и невъзможност да се отдели потта. Нали знаете усещането от мазните кремове и как сякаш се потиш, но не може да излезе потта. Възможно е нещо подобно да е провокирало пъпките.

Иначе, да кажа за тези, които си задават постоянно въпроси за храненето, за това дали дискомфорт у бебето е провокирано от храната на майката.
Това се случва много рядко и е в следствие от няколко фактора наведнъж. Майката да има пропускливи черва, бебето да е предразположено към алергии, с недобра чревна флора и разни подобни неща.
Изядената храна от майката отива в стомаха, където се смила. От нея МОЛЕКУЛИ вещества се абсорбират от стените на червата и стомаха и отиват в кръвообръщението. Част организмът на майката си усвоява за собствени цели, друга част(чрез кръвта) отива за производство на кърма. Реално отиват милимунди в кърмата за бебето, няма как мъх от праскова да отиде в кърмата. Ако, например, сте пили алкохол и той е във високи нива в кръвта ви, ще бъде в тези нива и в кърмата. Но другите неща не влияят пряко на бебето, няма и доказателства, освен споделени истории от майки. КОито може да са съвпадения и не са уточнени странични фактори(като при официално научно изследване).
Затова и разни билки, овесени ядки и подобни не увеличават кърмата-те не правят директно кърма. Те карат тялото на майката да се чувства добре, след това от кръвта се прави кърма. Кърма се увеличава с механична стимулация на гърдите.

One_Love определено 11 месеца си е едно пълноценно кърмене и постижение за всяка майка. Но е разбираемо и да ти е мъчно. Още повече, когато имаш предишен опит с по-дълго кърмене.
Каквото и да се случи, това е вашата история с детето, ти и то сте направили, каквото е зависело от вас Relaxed
Може да даваш с чашка или лъжичка изцеденото. Дори да е мъничко, пак е нещо. Ако тя се съгласява и и е вкусно, разбира се. Може да предлагаш, ако за теб е важно-гърда, с чашка...но и да не го правиш, нищо страшно няма да се случи Smile

Не съм съгласна. При моето момче само и единствено алергията се изразяваше в пъпки по тялото и след като пуснах тест се разбра, че е с алергия към млечни и яйца. Никога не е има кръв или слуз в изпражненията или друго , може би затова и беше така трудно да се открие алергията, защото лично аз не предполагах че може да е това.

# 214
Като оздравее ще иска отново не се притеснявайте. Сина ми ,когато беше болен седмица не искаше да суче или ако засуче то не е повече от 1-2 минути,но когато оздравя си я търсеше гърдата самоче тогава аз нямах кърма,в гърда по 30 мл имах. С цедене ,сучене и лекарства+чайове кърмата ми се върна и все още кърмя успешно . На 1,1 г е

Ради, моля те да споделиш за лекарствата, които приемаше за увеличаване на млякото.
В същата ситуация съм, бебе със запушен нос, но от ден на ден млякото е по-малко.
Правя вече 3 нощни кърмения, power pumping през деня, ям всякакви лактогонни храни, но още няма резултат Sad отчаяна съм!
Също ме е страх и да давам това, което изцеждам с шише, за да не свикне и сега той е постоянно гладен, защото се дърпа от гърдата след 1-2 мин и се дразни, че млякото е малко Sad

# 215
Здравей,приемах тези неща чая и това в кутията са от чехия ,но предполагам и тук ще ги има,това в кутията се разтваря с вода ,подпомага за производството на кърма и като цяло витамини за бременни и кърмачки ,но не мисля,че беше кой знае какво,в аптеката съм сигурна ,че имат нещо подобно. Истината е,че когато започнах да пия Лактил нещата взеха да се подобряват или просто погна всичко в съвкупност. Сутрин ставам правя си една голяма чаша чай за кърмачки след това от този прах в кутията изпивам още 1 чаша с лактила пия още 1 чаша вода или го изпивам заедно с чашата. Като цяло наистина пии много вода на мен ми се гадеше от вода вече ,но наестина е много важно да се насилиш да пиеш вода ,на ден пиех по 3-4 чая за кърмачки лактила мисля ,че беше по 3 на ден и предлагах често да суче макар за по 1 минута ,предлагах ,отделно цедях с помпа дори да е напразно цеда 2-3 минути колкото да стумулирам и до 2 седмици възвърнах количеството кърма ,което имах. Сигурна съм,че и при теб ще се оправят нещата. Може да си вземеш чая на Хип за кърмачки и друг който също е за кърмачки и така да ги редуваш 2 чаши от единия чай 2 чаши от другия като това да ти е за целия ден,защото мисля,че на опаковката пишеше примерно по 3 чая на ден такаче можеш да вземеш 2 вида . Общо взето купи си лактил и започни да го приемаш възможно най-скоро,много чай за кърмачки и цедене+сучене,желая ти успех пиши какво е станало 💋 забравих да напиша че освен чаайовете трябва да пиеш и вода ,стреми се поне литър и половина ако не можеш повече
Като оздравее ще иска отново не се притеснявайте. Сина ми ,когато беше болен седмица не искаше да суче или ако засуче то не е повече от 1-2 минути,но когато оздравя си я търсеше гърдата самоче тогава аз нямах кърма,в гърда по 30 мл имах. С цедене ,сучене и лекарства+чайове кърмата ми се върна и все още кърмя успешно . На 1,1 г е

Ради, моля те да споделиш за лекарствата, които приемаше за увеличаване на млякото.
В същата ситуация съм, бебе със запушен нос, но от ден на ден млякото е по-малко.
Правя вече 3 нощни кърмения, power pumping през деня, ям всякакви лактогонни храни, но още няма резултат Sad отчаяна съм!
Също ме е страх и да давам това, което изцеждам с шише, за да не свикне и сега той е постоянно гладен, защото се дърпа от гърдата след 1-2 мин и се дразни, че млякото е малко Sad

# 216
Здравейте, момичета. След боледуване и налагащото се спиране на кърмата за месец, отново започнахме да се храним на гърда. През ноща нямаме никакъв проблем, суче си до пускане на гърдата, но през деня е ужасно. Суче в началото добре, но след известно време се започва едно въртене на главата в едната или другата посока придружено с мрънкане или рев, после отново засуква и така доста време или по-скоро докато на мен ми писне, защото дърпа и зърното ми понякога заедно с въртенето на главата си, а това си е доста болезнено. Направо не знам какво да я правя вече. Имам чувството че не може да се наяде както трябва, мрънка за още, но като ѝ дам се започва въртенето и край няма. Пробвах само с едната гърда, пробвах и от двете да ѝ давам, разлика няма. Опитах да цедя малко преди всяко сучене, но не видях особена разлика и спрях да го правя.Още нещо което ме притеснява е че ака доста на рядко, на пет дни един път. Преди като си беше на кърма, акаше всеки ден, че даже и по няколко пъти на ден, със сухото мляко беше през ден, само понякога всеки ден, но сега това през пет дни....не мисля че е нормално. Още нещо което забелязах откакто започнах отново да я кърмя е че спря да гука, усмихва се, заглежда се в играчките, много се обръща по корем, даже така спи през ноща вирнала дупето, много е смешна, но това с храненето ме съсипва и не знам какво да направя за да си яде пак нормално. Confused Някакви съвети?

# 217
На колко.ко месеца е ?

# 218
На три месеца, след седмица ще направи четири.

# 219
Да не би да се дразни ,че е намаляла струята ,просто упорствайте ако искате да кърмите,мисля,че всички бебчета минават през кърмаческа стачка,после ще дойде пък период ,в който всичко ще й е по-интерестно от гърдата ,предполагам е период и ще отмине

Последна редакция: пн, 23 окт 2023, 11:58 от Radii :)

# 220
Здравейте, мога ли да влизам в минерална вода или не е добре заради кърменето?

Знам, че сауна, парна баня и тн не е ок и се замислих.

# 221
Няма проблем.
Сауната и парната баня също не са проблем, най-много да потече кърма.

# 222
  • София
Здравейте, имам бебе на 7 дни. Сложиха го на гърда още в родилна зала и досега го храня само на поискване с кърма.
Всичко беше ок, заспива след ядене но снощи гърдите ми изведнъж спаднаха и сякъш не се наливат отново. Вечерта се тръшкаше на глад и усещах че са празни. Имах една замразена банка от изцедена 50 мл кърма във фризера, размразих и дадох с шише. Изпи я на екс и пак продължи да реве зловещо и да върти глава на глад. Едва го приспах с някаква залъгалка да дъвче, но сега не знам какво да правя.
Сутринта имах кърма, която като че ли му стигна но пак не усещам пълнене на гърдите.

Препоръчайте ми читаво АМ или съвет какво да направя. Не ми се иска да почвам с тия млека с палмови мазнини и захар вътре, но не мога и да знам какво им стана на гърдите и как да го оправя Confused на 7 ден би трябвало да слиза вече друг вид мляко по-леко, но повече, а гърдите ми намаляха осезаемо и положението е тука има, тука няма.

# 223
Колко често се храни бебето? За съвсем новородено храненето на поискване не е най-добрата опция, защото често са по-поспаливи. Бих ви посъветвала на 2 часа(освен ако бебето не иска по-често) да предлагате гърда и да държите бебето повече време, за да стимулира гърдите. Денонощно. Много е важно и през нощта да се храни и да стимулира гърдите. Ще се уморява и ще заспива. Оставете го да почине малко и после пак.
След хранене стимулирайте отново с помпа или на ръка.
За да има мляко, трябва тялото да знае, че то се търси. В някакъв момент тялото само ще почне да увеличава количествата.
В началото е малко по-трудно, но не се отказвайте! Ще е така докато позаякне малко и влезете в ритъм. После ще се храни по-рядко и значително по-бързо. Запазете спокойствие, бъдете упорита и ако имате нужда потърсете консултант. Heart В първия коментар има контакти

# 224
Грешката ти ще е да започнеш да храниш с АМ за бебе на 7 дни мисля ,че 50 мл е голямо количество и надали плаче от глад а по-скоро започват коликите ,при нас след първата седмица започнаха колики. Няма как в началото да сте имали кърма и изведнъж да спре при наличието ,че бебето суче . Продължавайте да кърмите по-добро за бебето от това няма !
Здравейте, имам бебе на 7 дни. Сложиха го на гърда още в родилна зала и досега го храня само на поискване с кърма.
Всичко беше ок, заспива след ядене но снощи гърдите ми изведнъж спаднаха и сякъш не се наливат отново. Вечерта се тръшкаше на глад и усещах че са празни. Имах една замразена банка от изцедена 50 мл кърма във фризера, размразих и дадох с шише. Изпи я на екс и пак продължи да реве зловещо и да върти глава на глад. Едва го приспах с някаква залъгалка да дъвче, но сега не знам какво да правя.
Сутринта имах кърма, която като че ли му стигна но пак не усещам пълнене на гърдите.

Препоръчайте ми читаво АМ или съвет какво да направя. Не ми се иска да почвам с тия млека с палмови мазнини и захар вътре, но не мога и да знам какво им стана на гърдите и как да го оправя Confused на 7 ден би трябвало да слиза вече друг вид мляко по-леко, но повече, а гърдите ми намаляха осезаемо и положението е тука има, тука няма.

Общи условия

Активация на акаунт