Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 333
  • 807
  •   1
Отговори
# 795
  • Варна
Както написаха преди мен: фериботът ви спира в Лименас. Тръгвате в посока Karnagio beach bar(чудесно местоположение за коктейли на залез върху скалите). Много приятно за разходки. Може да влезете в двора на археологическия музей, май беше безплатно(ако е актуално), не че е нещо впечатляващо.
https://www.feelgreece.com/bg/limenas-thassos
Ако ви се върви повече, след разходката в Лименас по крайбрежната: може и в обратна посока да повървите и да разгледате близките заливчета(посока Tarzanas beach), но се кара бързичко и не помня има ли място отвътре на мантинелата да вървите, за да сте в безопасност. Може и да не е добра идея пешеходно. Но в тази посока има хубави малки заливи да си постоите и да гледате морето. Масово туристите обикалят с АТВ, които наемат. Много са ми неприятни с това бръмчене, но може да ви е вариант. Но разходката с ферибота(особено връщане на залез) и само в Лименас пак ще е приятно изживяване. Има и опция за разходка с полуподводница от пристанището там(5 мин от ферибота). Беше преди време 15 евро на човек за 20 мин разходка. Не че се вижда нещо невероятно, но все пак се чувстваш като водолаз за кратко и е разнообразие. 😄
П.С. имаше и приятни заведения наблизо за хапване, вижте им рейтинга в Google maps.

# 796
Знаете ли дали Трипити е достъпен  пеша по плажната ивица от към Лименария?

И се сетих, веднага на влизане от Маказа, след тунела ни спря и провери гранична полиция в Гърция

# 797
бяхме и ние за към седмица от 1ви. беше много много красиво!!!

имаше оси на голдън бийч в северната му част, които веднага бяха покрай мен, на втория ден се отказах и не отидохме повече там, ужасно беше, покрай другите хора нямаше, покрай мен ужас!!! пори ухапвания на майка ми (по нея не се трупаха оси, но пък я хапеха - три пъти!!!) бочко съвсем не помогна, помогна на третия ден крем-кортикостероид и хапчета зиртек. всички източни по-долу изброени плажове имаха оси, не толкова, че да са по мен като Голдън бийч, но покрай йоркитата ни веднага се наобикаляха, а те милите с изплезени езичета от жегата... та на изток не ги взимахме.

та голямо обикаляне, два ден пълни кръгове на тасос направихме, хем уморително шофиране със завои тип шипка на места, хем красота, хем трудничкодостъпни плажове, вссе има някакво слизане-изкачване, хем лек за очите направо!!!

видяхме плажовете Голдън бийч (сино-зелена мека вода, простор, ОСИТЕ), Кинира (бистра вода изцяло с камъчета плитко дълго време, красота), Алики (любимото синьо за мен е там!!! разходката по пътеката е прекрасна), Гьола (доста уморително да стигнеш до него, дори и да се паркира на платения паркинг, после разходката до гьола и обратно не е лека, особено в жега), Псили Амос (прекрасно синьо!!, водата там беше студена и двата пъти, но се свиква), Нотос, Пефкари (не е готиното синьо, но пък има красиви безброй камъчета, не ми хареса, че надувамите неща за водата тип банан и т.н. са там, и развалят вайба), Трипити (синьото и камъчетата, като на Пефкари, да се види малката лагуна до плажа), Пефкоспилия (любим ни стана, просторен, консумация 50-60 евро за 2-3 шезлонга+пуф, без други такси, прекрасно синьо, хубава музика, удобни съблекални, има аквапарк в мисъл надуваеми препятствия, забавно е вкл аз се пуснах там хаха), както и двата марбъл (пътят от Лименас е ок, ако се кара бавно) Салиара (прекрасно синьо, но много мътно, МНОГО ОСИ) и Порто Вати (прозрачно прекрасно синьо и почти никакви хора, МНОГО ОСИ).

видяхме и селцата/курортчетата Панагия (красивичко, малки улички, магазинчета, арт-бижутата, зехтин-магазина, който включва и неща като паста с вино, сладко от маслини и портокалов мед, труден късмет с паркинга), Лименария (много ми хареса, малко на Балчик ми напомни алеята, а нагоре по впечатляващото нагорнище, по което са сградите, ми е едно такова италианско), Потос (голяма лудница, хич не ми хареса, напомня ми Китен), столицата Лименас (приятно и красиво, ниски гръцки постройки) и старата столица Теологос (много старовремско почти без хора в неделя селце, с едно-две кафенета, църква, калдъръмчета).

слагам снимки от Алики, от Кинира, от височините на пътищата на Тасос (май от Манастира, който беше в обедна почивка и не видяхме отвътре), от Псили Амос, от Пефкоспилия и от Порто Вати.

благодаря за съветите тук Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 12:08 от arino

# 798
  • Варна
Здравейте, ще се разходим до Керамоти и се чудя за един ден разходка до остров Тасос.
Има ли какво да се разгледа на Тасос без автомобил, на пешеходно разстояние от ферибота?

По принцип отиващите на Тасос спрямо Керамоти сигурно са 100: 1 , че може и много повече. То и като качество и възможности е така Simple Smile

# 799
забравих да посъветвам нещо, с моите скромни 5 цента:
1. ходихме и на плаж Калами. отбивката от пътя до плажа е почупен селски път, но бива. ОБАЧЕ от плажа има път директно до Гьола - е, той е ужасен, просто е за много високи джипове, тъй като асфалтовата част е останал съвсем малко, покрай нея са дълбоки ямички почупени чакъли и същевременно нагорнище, което няма значение, защото и равен да беше, пътят е ужасен. ние тръгнахме и се върнахме едва едва и си хванахме главния път до отбивката му за Гьола.
2. отклонението от главния път за плаж Ливади е много стръмно и тясно надолу. и по него тръгнахме и се върнахме. не ми се рискуваше. не знам някой от вас ходил ли е, имаше връщащи се коли, но на мен ми се видя много притеснително.

# 800

Ние потегляме обратно у дома. На всички оставащи и пристигащи - приятен престой. Случихме на слънчево и тихо време, липса на тълпи, спокойствие от народ.

Кръчмите си работеха, но забелязах, че не малко от тях са си казали стоп за сезона, липсващи ястия, нежелание за угаждане на клиента. Или ако са добри в предлагането едни на едно ястие, други пък готвят по-добре други
Най -вкусната гръцка салата по моя вкус ядох в ресторанта на хотел elia, с мариновани чушки, кисели краставички, което придава една хрупкавост съчетано с пресни зеленчуци и туршия.
Задушените миди с бяло вино също са им много вкусни

Най-пресния и перфектно приготвен октопод на грил ядох в непретенциозната таверна Agistri
Едно от страхотните момчета, които се раздават там ни препоръча барбун и беше много пресен
Имат и рибена супа
Снощи както си стояха двама господа и си пиеха узо - грабнаха бузуките и си припяха.
Оказа се, че сме почерпени с бяло вино и узо от собственика, бяхме там за трети път, нали сме отличителни с бандата
Комплимент за всички гости бяха перфектни бухтички с канела и мед, и сладолед

Като най-отличително място за храна - никъде не ми се стори напълно удовлетворяващо
Перфектния калмар не можах да улуча

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 11:36 от Щефи

# 801
Отмина и този сезон.
Ферибота бешв празен.

# 802
Вчера от следобяд пак се чу засилена българска реч, последни напъни за сезона

Все пак внимавайте къде и как си оставяте колите. Моя мъж, където свари без да се дооглежда, после решава, че къде да я мести като сутринта щяла да бъде там. Да, но снощи се прибираме и от далеч по крайбрежната гледам в тъмното субект/  млад мъж добре облечен да обикаля около колата и наднича през прозорците, а вътре имаше детски книги отзад. Приближавайки го гледам как минава отпред /отзад оглежда номерата, опипва вратите.
Питам го що дири тук прави се на луд.
Съпружеското тяло  - балканско спокойствие била се виждала от баира, нищо, че е в дърветата скрита.
Изритах го да я сложи на светло под камери.

Тази сутрин отиваме на плажа на 20 метра от мястото, където стоеше до преди да махнем колата, установяваме с румънско семейство по съседство, че някой е демонтирал дървените приспособления - масички към чадърите, а те са с винтове и няма как с ръка да се дръпнат

# 803
Golden beach днес - меко есенно слънце, кристални води и 1-2 оси на час
Препоръчвам SeaBird apartments- чисто, уютно и точно срещу плажа https://maps.app.goo.gl/WXGVj3Tg9SHXhWcV6

# 804
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
Водата как е ?Утре пристигаме

# 805
Бива. Къпем се по 2-3 пъти на ден, първоначално хладна се усеща за 1-2 минути, но после може да се седи и час без да зъзне човек. В 8 сутринта поплувах половин час без проблем. Иначе абсолютно чиста, съвсем леки вълни, има все още спасители

# 806
ау, и аз да похваля хотел - в северната част на Голдън бийч на 3мин пеш от плажа Liberty Hotel с домакина Стелиос - не луксозно, но с всичко необходимо, тераса, комарници, малка кухничка, климатик. в близост има маркетчета и пекарни.

# 807
  • Пловдив
Да подвигна малко темата, защото започваме да се оглеждаме за новия летен сезон Simple Smile

Някой може ли да сподели за района около Астрис? Харесала съм едни студиа на 30м от плажа и се чудя. Не ми се ходи на Golden beach главно заради осите и огромната  лудница. Тази година бяхме на няколко малки плажа и оси имаше само по 2-3.
Бях чела, че плажът на Астрис не е хубав, но ние ще стоим там 1 ден, през останалото време смятам да ходим на други плажове в района. Реално студиата са на пътя и не съм сигурна къде какво ще ядем. Ние обичаме да се разхождаме вечер, да избираме заведения, а не да търсим такива с колата. Та от тази гледна точка малко се колебаем все още.

Общи условия

Активация на акаунт