Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 523
  • 807
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Хубава работа, при полицейска проверка или нужда от медицинска помощ, например, как се доказва тези деца чии са?

# 496
  • here and now
Акт за раждане би трябвало да е достатъчен.

# 497
Акт за раждане би трябвало да е достатъчен.
Актът за раждане няма никаква правна стойност в чужбина, не подвеждайте хората.

Паспорт/лична карта е задължително за всяко пътуване, независимо че не го проверяват рутинно.
Да не говорим, че има европейски страни (Гърция не е сред тях), където при регистрация в хотел се изискват личните карти на всички.

# 498
  • София
Аз не мисля, че е разумно да водите деца в Гърция без паспорт. Все пак това е друга държава, независимо че е част от Шенген. Актът за раждане не е документ за самоличност и няма снимка. В сайта на МнВР пише:
"На следващо място, отпадането на граничните проверки на вътрешните въздушни и морски граници не означава, че ще бъде премахнат полицейският контрол. Именно в тази връзка е възможно пътуващите да бъдат обект на полицейска проверка, в рамките на която да бъде установена самоличността на пътника чрез проверка на представения от него/нея документ за самоличност, а спрямо малолетните/непълнолетните деца – български граждани – освен установяване на самоличност, да бъде проверено и дали е налице съгласие от страна на родителите/отсъстващия родител за пътуване на детето в чужбина. Ако след подобна полицейска проверка се установи, че липсва нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от родителите/настойниците/ попечителите, то органите на Министерството на вътрешните работи биха могли да не разрешат напускането на страната на малолетното/непълнолетното дете или на поставеното под запрещение лице.

В случая съобщението е за Нидерландия, но със сигурност за Гърция не е по-различно.
Източник: https://www.mfa.bg/embassies/netherlands/messages/40633

# 499
Как без паспорти!? Все едно вие да тръгнете без документ за самоличност.
Дори и за декларации, при пътуване на само единия родител с дете/деца, пак не е ясно дали да се подготвя.

# 500
  • here and now
Извинявам, се. Ще редактирам да не подведа някой.

# 501
Здравейте, някой от вас да е почувал в хотел Еспериа, Пефкари? Тази година за първи път сме решили да посетим Тасос и сме избрали този хотел, защото ще сме с дете на 3г и 6м и предпочитам да не мисля за готвене и чистене, а да можем да се разхожддаме и обикаляме. Та имате ли отзиви за него? Същи и препоръки всякакви биха ми били полезни. Simple Smile
Иначе ние винаги при пътуване взимаме паспорта на детето, това е нейния документ за самоличност, акта за раждане доказва , че сме и родители, но не е документ за самоличност пред властите. Също правя и медицинска застраховка, както и ако сме в Европа европейска здравна карта. До сега не сме използвали, но предпочитам да имаме и да не ползваме, вместо да го мисля. Вече 3та година ще сме в Гърция на море, просто до сега бяха по - близки дестинации заради възрастта.

# 502
Здравейте, досега не сме ходили в Гърция, но решихме това лято да ходим в Тасос. Като цяло още разучавам и тепърва ще прочета темата, но преди това бих искала да питам някои по-важни неща за нас.
1. Бях останала с впечатление, че в Гърция по-достъпните плажове са винаги с включена консумация, а свободните са някакви по-пусти, далечни и не са на пешеходно разстояние, така ли е?
2. Знам, че обикновено трябва да се направи компромис с едното, но въпреки това да попитам, възможно ли е хем плажа, хем центъра(или някакви по-оживени улички) да бъдат на пешеходно разстояние?
3. Май клоним повече към вила, но това, което ме притеснява е храната. Заведенията са често много пълни, а не искам един час да търсим места къде да седнем. Не сме и фенове на бързите храни. В такъв случай какви са ни вариантите? Има ли някакви места, от които може да се взима за вкъщи? 

Ако все пак изискванията ми са изпълними, ще се радвам да дадете насока за плажове, вили или пък поне в коя част на острова това е възможно. Благодаря!

# 503
В Скала Прину е навсякъде плаж и центърът е на пешеходно разстояние от хотелите (там също спират някакви фериботи). За храната - ами има хранителни магазини, едва ли ще срещнете проблем с изхранването, макар че аз не съм се заглеждала толкова по хранителните стоки там. В таверните имаше места, цените ми се видяха равностойни на тези във Варна, така че все едно сме си в български условия.

# 504
Ние до момента винаги отсядаме в Лименас. Там обаче не ми харесват плажовете, които са на пешеходно разстояние и винаги пътуваме с колата до някой по-отдалечен плаж. Ако искате плажът да е на пешеходно разстояние разгледайте местата около Голдън бийч, струва ми се, че ще покрие критериите Ви, хем за близък плаж, хем за оживени улички.
Относно изхранването - за закуска има страхотни пекарни, има и големи хранителни вериги, на обяд може да хапвате на плажа. Хубавите ресторанти са пълни вечер, но където и да сме сядали работят бързо и не сме имали проблем с голямо чакане. Също така сме поръчвали и храна за вкъщи от ресторанти, които ни харесват.

# 505
Ние до момента винаги отсядаме в Лименас. Там обаче не ми харесват плажовете, които са на пешеходно разстояние и винаги пътуваме с колата до някой по-отдалечен плаж. Ако искате плажът да е на пешеходно разстояние разгледайте местата около Голдън бийч, струва ми се, че ще покрие критериите Ви, хем за близък плаж, хем за оживени улички.
Относно изхранването - за закуска има страхотни пекарни, има и големи хранителни вериги, на обяд може да хапвате на плажа. Хубавите ресторанти са пълни вечер, но където и да сме сядали работят бързо и не сме имали проблем с голямо чакане. Също така сме поръчвали и храна за вкъщи от ресторанти, които ни харесват.

Благодаря много! А кои плажове не ви харесват и какво по-точно?

# 506
Здравейте! Не е към въпросът, но аз харесвам плажовете откъм Скала Рахони/Рачони. Голдън Бийч май е най-големият им плаж, била съм веднъж на него, 2023 г. Не стига, че не ми се стори най-неприятен от всички, на които съм била там, ами имат и такса 10 евро (без консумация). Била съм в Потос и пътувахме по 30-40 км в посока (не ни хареса и градчето, и плажът), за да сме на плаж "Пачис" или " Пефкоспилия", не помня на кой от двата, един до друг са - то е малко по-дълга ивица с различни собственици, всичките плажчета по тая ивица ми харесват. Другите плажове, които харесвам са Глиофенари, Папалимани (имаше уникално заведение до 2020 г. май), Нотос. Били сме на Алики в едно много хубаво заведение, мисля че и там плажчето е малко и хубаво. Може и на други да съм била, но не се сещам. С уточнение, че харесвам малки плажове, а и ходим винаги извън сезон. С деца и в сезона не знам как би било. Преди имаше много хубав сайт feelgreece.com, но май вече не е активен.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 21:08 от anmasu

# 507

На Линенас плажовете са по-комерсиални и не са нищо особено. Харесвам по-малки плажове - Глифобери, Пачис. За съжаление наплива на острова става все по-голям и миналата година на Глифонери след 10h шанса да се настаниш беше 0.
На Голдън бийч не съм била на плаж. Само сме се разхождали вечер. Мисля, че плажната ивица е много дълга и има за всеки по нещо. Прочетете назад в темата да не ви подведа.
На Ливади бийч ми харесва, но става бързо дълбоко и често има големи вълни.

# 508
  • тук и там
В Скала Потамия отсядаме всяка година,отговаря на условията-плажът е на пешеходно разстояние,пясъчен,има много заведения,всичко е на една крачка разстояние.Ходи ли сме и на други малки плажчета,и на разни прехвалени-никъде няма пясъчно дъно като на Голден бийч.Вярно,водата е по-чиста и бистра  на малките,но на мен ми е неприятно краката ми да стъпват по камъчета или да затъват в едър пясък .

# 509
Кайсия, Параход, видях, че сте коментирали промяната в условията по резервациите през Букинг. Моите наблюдения са същите - много повече са местата с частично възвръщаема стойност, а при тези, при които има безплатна анулация, периодът е доста различен от преди, около месец. Според мен тази промяна в условията идва от самите хотели/апартаменти. Преди около месец направих резервация за края на май в един хотел в Скала прину, в който и преди сме били. Няколко дни след резервацията ми дръпнаха 1/3 от цената, като от хотела ми написаха, че това е новата им политика. Мога да анулирам без санкция до 3 седмици преди настаняването. В конкретния случай цената, която хотела ми предложи беше по-неизгодна от този в Букинг, иначе бих предпочела директна резервация.

Общи условия

Активация на акаунт