Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 507
  • 807
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Здравейте! Пътувала съм за Тасос от Кавала около час и половина в посока. Колко е от Керамоти до Тасос? Около 40 минути? И самите фериботи в добро състояние ли са? Имам огромен психологически проблем с пътуване по вода и тази година замислям поне откъм време да редуцирам престоя в морето.
Те са вече поне десетина кораба . Баш в сезона във всеки момент виждаш поне 3-4 - един пристига , 1-2 товарят , друг отплава . Разбира се през лятото има съвсем минимален риск да духа и да има малко вълни.

# 526
  • Sofia
Миналото лято имаше лека да я наречем ситуация на ферибота от Кавала, която допълнително подсили тревожността ми. Затова и попитах в какво състояния са тези от Керамоти. Тази година ще пътуваме и със собствена кола до острова, та и това по някакъв начин ме напряга. Благодаря на всички!

# 527
аптеки гледам има в близките селца, на 10ина мин с кола, нали? а лекари има ли?

разбрах, че плажовете (в гърция) са неохраняеми вкл големи, като голдън бийч?

# 528
аптеки гледам има в близките селца, на 10ина мин с кола, нали? а лекари има ли?
Не, няма, дива Африка е там Grinning

Най-близката аптека до Голдън Бийч - 3 км, дет се вика и пеша може, ако сте на зор (шегувам се, баир е, по-добре с кола - 6 мин.) https://maps.app.goo.gl/DKRD8iBXgv8ySZY56
Медицинският център на Тасос е в Принос, но лекари има и в Лименас вероятно, като столица и най-голям град.

Плажовете обичайно са неохраняеми, но има и изключения.

# 529
  • София
arino , за лекарите мога да кажа от опит.
 Преди няколко години се наложи за детето, тъй като имаше висока температура. Винаги правим здравна застраховка, обадих се на телефона на застрахователя, от там се свързаха с лекар  и организираха прегледа. Върнаха ни обаждане с подробности за името на лекаря и адреса на кабинета, който се намираше в центъра на Скала Потамя /ние бяхме отседнали там/. Съответно лекаря прегледа обстойно детето и  назначи адекватно лечение и всичко приключи добре. Ние също ползваме аптеката, която е посочила Параход, аптекаря там е много отзивчив, а дъщеря му учеше в Пловдив, и винаги, когато ходим там, е много добронамерен и се старае да помогне.

# 530
да, параход, така си имислех, но малко се стресирах след предния пост.
иначе, десид, мерси. ние ще сме със застраховки някакви също.

# 531
  • here and now
Миналото лято имаше лека да я наречем ситуация на ферибота от Кавала, която допълнително подсили тревожността ми. Затова и попитах в какво състояния са тези от Керамоти. Тази година ще пътуваме и със собствена кола до острова, та и това по някакъв начин ме напряга. Благодаря на всички!
Не се тревожи. Много по-кратко се пътува и някои от фериботите са по-хубави от тези от/до Кавала. Най-голямото изпитание е да паркираш колата там. На една боя разстояние ги тъпчат.

# 532
По Великден отскочихме за няколко часа до Керамоти. За един обяд. Фериботите си плаваха към Тасос. Имаше туристи, но като цяло беше спокойно. Плажът на Керамоти беше почти пуст. Имаше малко българи, които се престрашаваха да влязат във водата.
Обаче, тия комари! Това не е за изтърпяване. Много и големи, и ядат ли ядат. Още имам белези. Бяха на рояци. Много бързо се отдалечихме от плажа.

# 533
По Великден отскочихме за няколко часа до Керамоти. За един обяд. Фериботите си плаваха към Тасос. Имаше туристи, но като цяло беше спокойно. Плажът на Керамоти беше почти пуст. Имаше малко българи, които се престрашаваха да влязат във водата.
Обаче, тия комари! Това не е за изтърпяване. Много и големи, и ядат ли ядат. Още имам белези. Бяха на рояци. Много бързо се отдалечихме от плажа.
Точно заради комарите повече няма да отида на Керамоти, а съм от Бургас и знам що е комар🤣🤣

# 534
  • Once there was a Hushpuppy...
Интересно! Миналата година бяхме на Тасос през септември и не видях един комар, на Голдън Бийч.
Бях се подготвила за тежка война с кръвосмучещите, носех тежката артилерия...Бях стресирана от очакването да ни изядат комари, мен и детето ни правят на нищо подобно....
Не знам каква случайност беше това! Нямам обяснение...

# 535
Аз миналата година си направих сама спрей против насекоми за Тасос - с преварена вода (май, а може и да беше филтрирана от каната) и масло цитронела (май можеше и масло от лимонова трева, вместо цитронела). Това беше след 15-ти септември и мисля, че нямаше много комари по това време на годината, като цяло. Нооо, бяхме една година около средата на юни - такова нещо никога не бях преживявала, даже го оставих към иначе положителния коментар за хотела - имах сигурно над 50 пъпки по лицето (подуха ми се май и лимфните възли чак), защото бяхме на климатик и се бях завила до брадата. Мислех, че пръскането е отговорност на община или подобна структура, но си говорихме с приятелки, че е отговорност и на хотела. От тогава, пътуваме с машинки за комари, свещ за навън и каквото се сетим.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 21:34 от anmasu

# 536
Няма как човек да не е подготвен.
Винаги отсядаме в стаи с комарници, носим машинка Raid (макар че добрите домакини оставят също), репеленти, антихистамини. Единствено препарат за след ухапване си купувам от Гърция, че са по-хубави.
В интерес на истината, на островите обикновено има ветрец и затова и комари няма много. Но има изключения. А и това не важи за места като Керамоти.
Миналата година бяхме на море в Хърватия и Италия след 20 г. из цяла Гърция и реакцията ми беше: "То в Гърция нямало изобщо комари!!!" При положение че спазвахме същите, описани по-горе, мерки.

Има и "вътрешно" средство - узо. Бягат от анасоновата миризма. Но трябва доста голямо количество да изпиеш, за да подейства Simple Smile

# 537

Ние бяхме в Лименас за Великден.За първи път посетихме острова,както и ферибота.Бяхме с личен автомобил.Всичко беше наред,организацията е добра.Пътуването не се усеща.

# 538
  • Варна
Керамоти е мноооого голям кошмар откъм комари - има устие на река и заблатени места. И да - след август намаляват много , а осите - съвсем. Гърците си знаят и има много репеленти и в аптеките и в магазините.
Да се страхувате от феритата даже малко ми е смешно Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 10:37 от peterky2002

# 539
Керамоти е мноооого голям кошмар откъм комари - има устие на река и заблатени места. И да - след август намаляват много , а осите - съвсем. Гърците си знаят и има много репеленти и в аптеките и в магазините.
Да се страхувате от феритата даже малко ми е смешно Simple Smile
На 23  септември миналата година ни изядоха.Цъкнеш ли лампата към терасата ставаше ужас.

Общи условия

Активация на акаунт