Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 384
  • 807
  •   1
Отговори
# 690
Много ви благодаря за бързите отговори.
Опитвам се да се абстрахирам от снимките в Инстаграм, за да не се разочароваме и ние. Миналата година паркирахме колата в двора на къщата и не я помръднахме една седмица. Та за това тази година решихме да отидем поне до там. Ние сме с 10-годишно, то е като кон, върви много без проблем, но 5-годишното е капризно много, тази година сме  и с баба, та ще се опитаме да стигнем максимално близо до целта. Надявам се, че има указателни табели. Гугъл мапс го намира без проблем.
Само ще изчакаме малко да поутихне времето, че вчера и днес си има доста вълни, поне на Скала Потамиас, да видим…

Забравих да споделя за осите, предполагам ще е от полза: на Скала Потамияс е ок. Появяват се като има храна, сякаш са доста настървени към месо. Днес децата ядоха праскови и грозде и си мислих, че няма да можем да се отървем, но нямаше никакъв интерес към тях. Снощи на таверната също нямахме проблеми, дори минахме без кафе или спирали, но бяхме към 20 часа вечерта там. Обясниха ни, че като падне слънцето и се здрачи, не можели да виждат и за това ги нямало.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 17:53 от bella_mi

# 691
Пътят до Гьола след отбивката поне през 2023г. не беше асфалт, а бетон. Някои слизаха с колите, други, като нас, спираха горе покрай главния път.
Засичах и в двете посоки. Надолу 15 минути, нагоре 20 минути с влачането и пуфкането в жегата 😄

# 692
2019 г. беше тежък офроуд и точно заравняваха терена с багери (очевидно за да направят бетонния път). Проверих от коя година са ми снимките Simple Smile

Bella_mi,
Гьола няма начин да го пропуснете, видна забележителност на острова и добре отабелено е.

# 693
Да, предишното ми ходене беше точно тогава. Работниците стояха под маслините на сянка и не си даваха много зор. Даже се чудех колко време ще им отнеме да го направят. После, през 2023г. като видях бетона и направо ми стана смешно. Беше вече доста променено, хората - в пъти повече, по утъпканите пътеки се вдигаше пушилка от хора, коли, всеки спираше, където намери.

# 694
Дааа, и ние бяхме през. 2023 г. и беше много културно - нищо общо с първия път, когато бяхме, преди сигурно повече от 8-9 години. 2023 г. даже имаше ван, който беше решил да слезе/ да се качи и имаше проблеми на връщане. Ако скачате в Гьола, внимавайте, защото близък си подби петите, не беше достатъчно дълбоко явно, не знам, не скачам и не разбирам.
Пътят до Гьола след отбивката поне през 2023г. не беше асфалт, а бетон. Някои слизаха с колите, други, като нас, спираха горе покрай главния път.
Засичах и в двете посоки. Надолу 15 минути, нагоре 20 минути с влачането и пуфкането в жегата 😄

# 695
Също и с морските таралежи,ако още ги има.

# 696
моето тръгване най-накрая може да се каже, че наближава. разручках целия начален пост. набелязала съм марбл, порто вати, алики, калами, ливади, гьола, пефкоспилия, платана, трипити, както и музея на зехтина в Панагия.

дали съм изпуснала нещо хубавко, някой hidden gem, и някои въпроси за отговор плссс

- това ли е лекият път към Марбл бийч  

-плажовете охраняеми ли са?

- струва ли си да се видят, пред това да си чилваме на плаж: Теологос, манастирът Св. Архангел Михаил (и как е пътят до там?), аквапаркът на platanes beach

- как е пътят по тъмно, т.е. да се притеснявам ли да вечеряме в примерно Трипити и към 22ч да шофирам до Голдън Бийч, където ми е хотелът? особено като гледам къдравата част покрай Панагия...

- прочетох подробно отзива за лодките - може ли да се наемат лодки с шофьор, обаче, не разбрах. тези myboat, които са яки с добър рейтинг и т.н. май са ти да си ги управляваш?? за мен това е тотално невъзможно…

- има ли по-свястна автомивка от тази до марбл, че е малко със смесен рейтинг?

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 09:59 от arino

# 697
Здравейте! Струва ли да се видят -ДА, особено, ако сте за пръв път. Първия път, когато бяхме на Тасос, бяхме всеки ден на различен плаж и май всички ми харесаха.
На мен любим от няколко години ми е Пефкоспилиа (и плажът, и заведението). Като цяло, на мен ми е любима частта на острова около Skala Rachoniou.
Порто Вати нали е съседният на Марбъл? Ако планувате да наемате лодка, може би до Марбъл е най-добре с нея. Иначе, мисля, че има 3 подхода до там и май най-добрият е през Лименас, но нека и други да се включат, защото ние през 2023 г. тръгнахме през Панагия и в един момент решихме, че е по-добре да не продължаваме към плажа, защото можеше да не успеем да качим колата после. Абе, и без мисъл за пътя наобратно, си ни хвана страх, защото си е над пропаст, реално караш през кариера.
Иначе Марбъл е  мнооого красив да се види, но на мен не ми харесва за плажуване - когато слънцето напече и се отразява в камъчетата и морето, не е приятно. А дори и само заради това, че не е пясъчен, на мен не ми харесва.
Алики е малко плажче, на което само сме хапвали в много хубаво заведение, бяхме там точно след като ходихме до Гьола май, така че може да ги съчетаете.Заведението се казва Taverna Leonidas.
Ливади май съм го виждала само на снимка и много ми харесва (или ако това е плажът под "Архангел Михаил", съм го виждала и от манастира).
Скрит текст:
моето тръгване най-накрая може да се каже, че наближава. разручках целия начален пост. набелязала съм марбл, порто вати, алики, калами, ливади, гьола, пефкоспилия, платана, трипити, както и музея на зехтина в Панагия.
дали съм изпуснала нещо хубавко, някой hidden gem, и някои въпроси за отговор плссс
- това ли е лекият път към Марбл бийч  
-плажовете охраняеми ли са?
- струва ли си да се видят, пред това да си чилваме на плаж: Теологос, манастирът Св. Архангел Михаил (и как е пътят до там?), аквапаркът на platanes beach
- как е пътят по тъмно, т.е. да се притеснявам ли да вечеряме в примерно Трипити и към 22ч да шофирам до Голдън Бийч, където ми е хотелът? особено като гледам къдравата част покрай Панагия...
- прочетох подробно отзива за лодките - може ли да се наемат лодки с шофьор, обаче, не разбрах. тези myboat, които са яки с добър рейтинг и т.н. май са ти да си ги управляваш?? за мен това е тотално невъзможно…
- има ли по-свястна автомивка от тази до марбл, че е малко със смесен рейтинг?

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 19:59 от anmasu

# 698
  • Варна
На сайта на My boat някъде със ситен шрифт пишеше, че може да се доплати на човек, който да управлява лодката и да ви разходи.
Ние понеже сме тотално запалени по лодките, ще опитаме скоро наем и от южната страна на острова - Потос или Лименария. Мисля, че и там има какво да се види. Заливът на Алики е вълшебен и има много лодки там обичайно. Също така много пъти съм писала, но за мен е задължително да се разходите по пътеката край Алики: започва след заведенията и е красива на залез и през деня. През деня ще видите стотици красиви нюанси на водата. На залез водата вече няма този цвят, но пък е магично по друг начин. Тоновете мрамор, невероятна красота е.

Това са някакви древни снимки, които стоят на телефона ми и нямат особено качество.

Ако бях без деца бих посетила и  Karnagio beach bar на залез, да пийна един коктейл на скалите. Може и да става с деца, не знам. Само от лодка и отвън съм го виждала.

Панагия и разходката по малките и улички не бих пропуснала. Но наистина нагоре, нагоре, далеч от тълпата край заведенията. В Панагия има и уникално магазинче за ръчно правени чанти, бижута, винаги отнасям уникални красоти от там за приятелките ми. На сайта е беден асортиментът. Имат и разкошни сувенири от мрамор на добри цени.
https://www.yaxeaccessories.com/collections/jewellery?srsltid=Af … JtMVtZq4lAvqystK5
Наши близки, които обичат тълпите и силна музика много бяха впечатлени и от La scala beach(той е за снимки като Мраморния)😆.  Не и за релакс. Общо взето има за всеки по нещо. Вече не броя колко пъти съм била на острова и винаги преживяваме нещо ново. По тъмно обичаме да спираме и да гледаме звездите. Уникално звездно небе. Много е романтично. Опитайте. Отбивате на подходящо място и излизате да гледате звездите далеч от населените места. Дори и на децата им харесва. Особено с приложение за звездното небе, което показва какво виждате. Приятна ваканция на всички.
П.С. Спасители не съм виждала на плажове аз. Или все ходим по диви, та не съм забелязала. 😁

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 22:43 от Priqtelka

# 699
Олеле, че красив разказ! Направо ще разгледам дали има поне 1 нощувка, не искам година без Тасос 😍 сядали сме за кафе на Карнагио, но последните 2 години навигацията ни изкарва до едно и също място, от което не можем да продължим и съответно да стигнем до Карнагио. Ако някой има скорошен или подобен опит, и съответно решение, може да сподели.
Скрит текст:
На сайта на My boat някъде със ситен шрифт пишеше, че може да се доплати на човек, който да управлява лодката и да ви разходи.
Ние понеже сме тотално запалени по лодките, ще опитаме скоро наем и от южната страна на острова - Потос или Лименария. Мисля, че и там има какво да се види. Заливът на Алики е вълшебен и има много лодки там обичайно. Също така много пъти съм писала, но за мен е задължително да се разходите по пътеката край Алики: започва след заведенията и е красива на залез и през деня. През деня ще видите стотици красиви нюанси на водата. На залез водата вече няма този цвят, но пък е магично по друг начин. Тоновете мрамор, невероятна красота е.

Това са някакви древни снимки, които стоят на телефона ми и нямат особено качество.

Ако бях без деца бих посетила и  Karnagio beach bar на залез, да пийна един коктейл на скалите. Може и да става с деца, не знам. Само от лодка и отвън съм го виждала.

Панагия и разходката по малките и улички не бих пропуснала. Но наистина нагоре, нагоре, далеч от тълпата край заведенията. В Панагия има и уникално магазинче за ръчно правени чанти, бижута, винаги отнасям уникални красоти от там за приятелките ми. На сайта е беден асортиментът. Имат и разкошни сувенири от мрамор на добри цени.
https://www.yaxeaccessories.com/collections/jewellery?srsltid=Af … JtMVtZq4lAvqystK5
Наши близки, които обичат тълпите и силна музика много бяха впечатлени и от La scala beach. Общо взето има за всеки по нещо. Вече не броя колко пъти съм била на острова и винаги преживяваме нещо ново. По тъмно обичаме да спираме и да гледаме звездите. Уникално звездно небе. Много е романтично. Опитайте. Отбивате на подходящо място и излизате да гледате звездите далеч от населените места. Дори и на децата им харесва. Особено с приложение за звездното небе, което показва какво виждате. Приятна ваканция на всички.
П.С. Спасители не съм виждала на плажове аз. Или все ходим по диви, та не съм забелязала. 😁

# 700
  • тук и там
Ние миналата година бяхме на корабче,спират на различни места за плуване  и шнорхелинг.Бяхме с Блу Скай.Корабчетата са мизерни,но пък приключението ни хареса.Имат 9 часови и 6 ч. круизи.Тази година пак ще ходим-хареса ни.Това,ако не ви пречи да сте с други хора.И ние не искаме да управляваме сами лодка-с деца сме и ме е страх да не стане нещо.Тръгват от Потос и Лименария.Ние ходим до Лименария.Аз не съм плувкиня и влизам със спасителна жилетка.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 08:25 от Кайсия

# 701
много благодаря за вдъхновяващите постове!!!
тези набелязаните няма да ги изпускам, не.

а Теологос, манастирът Св. Архангел Михаил (и как е пътят до там?), аквапаркът на platanes beach? или не си струват толкова.

благодаря за идеята с магазинчето в Панагия - там сме, за моята тийнка ми се вижда съвсем супер!!! само на гугъл карти не го откривам и те не са дали точен адрес в сайт, може ли боцнеш по-конкретна локация, плс?!

може ли и конкретна локация на началото на пътеката на Алики - като не съм ходила, по карти ми е трудно да преценя къде са заведенията къде е пътеката, а гледам да планирам точно маршрут.

за пътят до Марбл - да, откъм Лименас бяха казали момичетата тук, но исках да проверя конкретно този маршрут ли е, да не объркам, защото не ми се рискуват шофьорски стресове. мисля си разно рано към 7ч да тръгнем от голдън бийч към марбъл и като дойде навалицата към 9ч да отидем за предиобедния плаж на порто вати. ето това ми е маршрутът - може ли да го видите, моля, кофти ли е за шофиране или става с внимание? и автомивката само една ли е на връщане, че много смесени отзиви, а си пазя колата?

таверна леонидас може да я посетим за обедно хапване, ама коктейли как да пия на карнаджио, като съм шофьорът Simple Smile ще трябва да търся коктейлни гледки на пешеходно разстояние до голдън бийч, че хотелът ни е там в горната/северната част.

ще разгледам тези bluesky лодки, не ми пречат други хора, като за първи път, не сме и плувци - малко ме притесни, че каза, че са мизерни, но надявам се да са изправни. ето от тук ще ги разгледам, има варианти, стъклен под за подводно наблюдение и т.н. реално и ще излезе към наполовина по-евтино от самостоятелните, където експириънса е друг, но ни е рано за него Simple Smile

малко офф: кое приложение за зведно небе ползвате? аз сега ходих да снимам персеидите, не ги снех, но поне ги видях!!!

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 10:43 от arino

# 702
Да, Ви кажа, аз бих пропуснала плажа на Голдън Бийч, той май е най-големият на острова, но за мен и от най-лошите.
Пътят до "Архангел Михаил" си е пътят, по който се обикаля острова, основният път, много е хубав. Карайте бавно, защото има отбивки с уникални гледки.
Мисля, че пълна обиколка на острова с кола е около 1.3 - 2 часа.
Скрит текст:
много благодаря за вдъхновяващите постове!!!
тези набелязаните няма да ги изпускам, не.

а Теологос, манастирът Св. Архангел Михаил (и как е пътят до там?), аквапаркът на platanes beach? или не си струват толкова.

благодаря за идеята с магазинчето в Панагия - там сме, за моята тийнка ми се вижда съвсем супер!!! само на гугъл карти не го откривам и те не са дали точен адрес в сайт, може ли боцнеш по-конкретна локация, плс?!

може ли и конкретна локация на началото на пътеката на Алики - като не съм ходила, по карти ми е трудно да преценя къде са заведенията къде е пътеката, а гледам да планирам точно маршрут.

за пътят до Марбл - да, откъм Лименас бяха казали момичетата тук, но исках да проверя конкретно този маршрут ли е, да не объркам, защото не ми се рискуват шофьорски стресове. мисля си разно рано към 7ч да тръгнем от голдън бийч към марбъл и като дойде навалицата към 9ч да отидем за предиобедния плаж на порто вати. ето това ми е маршрутът - може ли да го видите, моля, кофти ли е за шофиране или става с внимание? и автомивката само една ли е на връщане, че много смесени отзиви, а си пазя колата?

таверна леонидас може да я посетим за обедно хапване, ама коктейли как да пия на карнаджио, като съм шофьорът Simple Smile ще трябва да търся коктейлни гледки на пешеходно разстояние до голдън бийч, че хотелът ни е там в горната/северната част.

ще разгледам тези bluesky лодки, не ми пречат други хора, като за първи път, не сме и плувци - малко ме притесни, че каза, че са мизерни, но надявам се да са изправни. ето от тук ще ги разгледам, има варианти, стъклен под за подводно наблюдение и т.н. реално и ще излезе към наполовина по-евтино от самостоятелните, където експириънса е друг, но ни е рано за него Simple Smile

малко офф: кое приложение за зведно небе ползвате? аз сега ходих да снимам персеидите, не ги снех, но поне ги видях!!!

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 14:00 от anmasu

# 703
  • тук и там
На нас ни е идеален.Та пак е въпрос на вкус,ние обичаме големи  пясъчни плажове.От преди минути-Златният плаж.

# 704
кажи му, че идвамеееее Simple Smile
мисля всяка сутрин да сме там, а всеки следобед да обикаляме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт