Витамин В12 - тема 10

• 55 551
  • 848
  •   1
Отговори
# 180
Първо тази мутация за усвояване на В витамини е сравнително често срещана. Също така ако единия родител я има, често и детето я има. Както споменах основната причина са проблеми в стомах, черва - гастрити, колити, бактерии, хр.непоносимости и т.н.
Причините се намират като се търсят, няма как да се познае при всеки човек какво е.
Аз съм го казвала поне 5 пъти назад в темите. При сина ми след постоянни дефицити на желязо, В12 и фолиева киселина освен, че не хапваше и много месо, се оказаха "пропускливи" черва и множество хранителни непоносимости . След преминаване на диета без глутен и млечни както и пробиотици и като се оздравиха червата и дефицитите изчезнаха. Сега понякога му става по-нисък В12 и допълваме, но той е и с Хашимото и хипофункция, както и аз...тези заболявания също си вървят с витаминни дефицити.
Майка ми също е с дефицит защото приема лекарства за диабет, както казах, те пречат усвояването.

# 181
Това са стойностите на детето на 15г..
Според вас на вит Д налага ли се прием?
В12, според мен си е почти в дефицит, не са коментирани с доктор, някакви таблетки ли да започне да приема?

# 182
В дефицит е да. Или таблетки подезични от 1000мкг или спрея на БетерЮ
Д е хубаво да се вдигне поне до 50-60, още повече че идва зимен период при който се изчерпва още повече и от липса на слънце и при боледуване.

# 183
Въпреки че темата е за за B 12, бихте ли казали за вит. Д колко капки Вигантол е добре да се дават през есенно-зимния период? Tекущотo ниво e 22,48 ng/ml - момче, на 15 г. Миналата седмица беше с бактериална инфекция, тъкмо свърши АБ. Това допълнително намалява нивото, доколкото разбирам.
B 12 e 314,20 pmol/l.

# 184
Зависи Д с какви граници е. Ако са 30-100, то трябва поне 4-6 капки дневно.
В12  е хубаво да се вдигне още малко, за дете е нисък

# 185
Зависи Д с какви граници е. Ако са 30-100, то трябва поне 4-6 капки дневно.
В12  е хубаво да се вдигне още малко, за дете е нисък

Благодаря!

Референтните стойности от лабораторията за вит. Д са 20,60 - 50,00. За "над 20 ng/ml - достатъчно, препоръчителни нива - над 30 ng/ml"

# 186
Ясно, значи трябва да се вдигне още малко поне. Може 3-4 капки да взема това са 1500-2000 единици.

# 187
Повечко и редовно метилкобаламин ( инжекции за нерв ) , може ли да прецака усвояването или натрупването на желязо?
Феритин 1, хемоглобин 68...

# 188
Приемът на Б12, по принцип може да повлияе на желязото и феритина. Мисля, многократно е писано в темата.
Какво значи "Повечко и редовно", и то инжекционно ? С Б12 има възможност за предозиране, нищо че е водноразтворим витамин.
Каквото и да лекувате, оправете желязото и хемоглобина първо. Ще намерите свободен час за хематолог, ако се налага дори онлайн, още за утре.
В смисъл, не чакайте, говорете с хематолог утре!

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 02:01 от vaychka

# 189
Хемоглобинът е критично нисък, свържете се незабавно с лекар. До тогава почивайте повече, за да не ви прилошее.

# 190
Наистина положението е сериозно, при такъв хемоглобин се прави кръвопреливане. Свържете се с лекар!

# 191
Когато се приема В12 може ли да се прави ПКК? Дава ли отражение на резултата?

# 192
Не би следвало.

# 193
Здравейте, аз четох назад в темите, но не открих нищо конкретно за това ще попитам тук.
Предписаха ми 5 инжекции през ден по 500мг Б12. Направих си 4 от тях, утре ми предстои последната,но мисля да не я правя. Цялото ми лице е в пъпки, ужасни болезнени и подкожни. Освен това цикъла ми закъснява с една седмица. Нямам опасения за бременност (освен ако не е непорочна Joy ) но прочетох, че повечето момичета се оплакват от обилен цикъл... Възможно ли е да има връзка закъснение с б12? И кога ще ми минат пъпките... Disappointed

# 194
Пъпките след поставянето на инжекциите ли се появиха

Общи условия

Активация на акаунт