Витамин В12 - тема 10

• 55 497
  • 848
  •   1
Отговори
# 720
Възможно е изследванията да не са коректни. Те се правят минимум 2-3 седмици, а най-добре месец и половина след спиране на приема на всякакви витамини от група В.
Възможно е някъде в добавките, които пиеш да е имало и В9, да не си обърнала внимание, а може и заради другите В да е висок резултата. Те са си взаимни кофактори.

Аз бях много изненадана от последното ми изследване от преди седмица. С хомозиготна мутация МТХФР, не усвоявам фолиева над 70 %, не съм пила вит. В от 2021г., а резултата на фолиевата беше добър, В 12 - дефицит.
Скрит текст:
фолиева киселина - 20,33 nmol/l   реф. 8,83 - 60,80
вит. В12 - 136,40 pmol/l   реф. 145.00 - 569.00

Тук съм пускала таргетните стойности, фолиевата ми киселина направо си влиза в тях без допълнително да съм пила. https://bg-mam.ma/p/1468834/46563873
Ето ги пак:
В12 400 - 800 pg/ml  
295,2 - 590,4 pmol/l

фолиева киселина 18 - 38 nmol/l
7,94 - 16,77 ng/ml

# 721
Здравейте, в началото на април изследвах вит.Б12 и вит.Д:

Витамин В12/Vitamin B12: 291pg/ml (реф.ст-ти 187-883; латентен дефицит <300)
Витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D3: 14.9 ng/ml (реф.ст-ти 10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране)

Т.е. и двата витамина са били в латентен дефицит. ЛЛ игнорира данните за Б12, но ми предписа Вигантол за Д.

След като попрочетох за Б12 и предвид, че имам нисък хемоглобин и ниско желязо/феритин (почти винаги едно от двете е ниско) си взех добавки - вит.Б12, вит.Д и желязо на Better You. Приемах ги около месец, спрях ги и изчаках още поне 3 седмици и си пуснах нови изследвания. Стойностите на приеманите добавки са се покачили. Хемоглобина, желязото и феритина са в норма.

Но, покрай това изследване си пуснах пакет витамини, които до сега не съм изседвала и ми излезна нисък вит.Б1 и висок вит.Е, както и високи Еозинофилни левкоцити, Девиация на ер. разпределение, Ср. обем на тромбоцитите, Еозинофили.

Моля за коментар на тези резултати. Чета притеснителни неща из нета, но и информацията, която намирам е оскъдна.

# 722
Здравейте, в началото на април изследвах вит.Б12 и вит.Д:

Витамин В12/Vitamin B12: 291pg/ml (реф.ст-ти 187-883; латентен дефицит <300)
Витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D3: 14.9 ng/ml (реф.ст-ти 10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране)

Т.е. и двата витамина са били в латентен дефицит. ЛЛ игнорира данните за Б12, но ми предписа Вигантол за Д.

След като попрочетох за Б12 и предвид, че имам нисък хемоглобин и ниско желязо/феритин (почти винаги едно от двете е ниско) си взех добавки - вит.Б12, вит.Д и желязо на Better You. Приемах ги около месец, спрях ги и изчаках още поне 3 седмици и си пуснах нови изследвания. Стойностите на приеманите добавки са се покачили. Хемоглобина, желязото и феритина са в норма.

Но, покрай това изследване си пуснах пакет витамини, които до сега не съм изседвала и ми излезна нисък вит.Б1 и висок вит.Е, както и високи Еозинофилни левкоцити, Девиация на ер. разпределение, Ср. обем на тромбоцитите, Еозинофили.

Моля за коментар на тези резултати. Чета притеснителни неща из нета, но и информацията, която намирам е оскъдна.

Проверете се за паразити щом са повишени езинофили.
Така зная но не съм лекар.
Ще следя темата, че и аз имам подобно вълнение.

# 723
Здравейте, някъде в София правят ли подобен тест?
https://laborexpres.com/vidove-izsledvaniya-tzeni/kategoriya/dru … tamin-b12-active#

И бихте ли ме насочили кои са най- подробните изследвания, които мога да си пусна, свързани със статуса на B12 (включително мутации итн.)?
Последно съм го изследвала през март 2023 и е бил 486 pg/ml,  уж е в нормата, но имам някои симптоми, които не мога да си обясня. Да допълня, че почти цял живот съм вегетарианка (25+ години без месо и риба) и не знам тази стойност колко е реална.

# 724
С търсене през Гугъл, ми излезе в Аджибадем
https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili … riya/izsledvaniya
Active B12 (Холотранскобаламин)

# 725
С търсене през Гугъл, ми излезе в Аджибадем
https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili … riya/izsledvaniya
Active B12 (Холотранскобаламин)

Благодаря, и аз търсих,  но открих само в Геника по- специфични и доста скъпи изследвания

# 726
Търси на Холотранскобаламин, за да излязат само такива.

# 727
Здравейте, някъде в София правят ли подобен тест?
https://laborexpres.com/vidove-izsledvaniya-tzeni/kategoriya/dru … tamin-b12-active#

И бихте ли ме насочили кои са най- подробните изследвания, които мога да си пусна, свързани със статуса на B12 (включително мутации итн.)?
Последно съм го изследвала през март 2023 и е бил 486 pg/ml,  уж е в нормата, но имам някои симптоми, които не мога да си обясня. Да допълня, че почти цял живот съм вегетарианка (25+ години без месо и риба) и не знам тази стойност колко е реална.

В Геника също изследват активен Б12.

Останалите за пълна диагностика са:
- Б9 фолат
- метилмалонова киселина
- хомоцистеин
- интринзик фактор (ако съмнение за малабсорбция на червата)

# 728
А само при завишен хомоцистеин ли има смисъл да се изследват и мутациите?

Някой правил ли е изследване в Геника, имат някакви пакети, но не е добре описано какво точно обхващат?

# 729
Малко прекалено ми се струва да се изследват метилмалонова киселина и интринзик фактор. Потребителката пише, че В12 е 486 pg/ml. Че имала някои симптоми, като не споделя какви, също, че е вегетрианка от 25 години. Не е ясно как е изследвала В12 - колко време след прием, какво е приемала и т.н.
Би могла да си харчи парите по много по-смислени начини.

Хомоцистеинът може да е повишен не само при мутация МТХФР, а и по други причини - някои лекарства, увреждане на лигавицата на стомах и т.н.
При наличието на някоя от причините , е добре да се следи, особено ако е завишен, или в горната граница.
В първия пост има информация по въпроса.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 23:46 от Diorela

# 730
Този резултат (486 pg/ml) е от 2023, като не съм правила терапия непосредствено преди изследването.
Преди време съм приемала добавка за кратко, но не съм била постоянна, тъй като съм приемала, че нямам дефицит.
Симптомите са много общи: умора, слабост, понякога замаяност, мозъчна мъгла, изтъняваща, чуплива коса, чупливи и белещи се нокти.
Витамин Д, както и феритинът също мисля че не са в оптималните стойности, а знам че симптомите са подобни.

# 731
А щитовидната как е?
Ако "непосредствено преди изследването" е месец и половина, значи резултата е коректен.

Цитат
тъй като съм приемала, че нямам дефицит
След 4 години вегетарианство, не трябва да се предполага, че няма дефицити. Това е срокът, след който нещата се разбутват при вегетарианците. Каза ми го лекарката от генетичната лаборатория по повод дъщеря ми.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 01:09 от Diorela

# 732
А щитовидната как е?
Ако "непосредствено преди изследването" е месец и половина, значи резултата е коректен.

Цитат
тъй като съм приемала, че нямам дефицит
След 4 години вегетарианство, не трябва да се предполага, че няма дефицити. Това е срокът, след който нещата се разбутват при вегетарианците. Каза ми го лекарката от генетичната лаборатория по повод дъщеря ми.

Логично е, че  цял живот вегетарианство ще се отрази някъде, но не съм попадала на лекар, който да ме вземе на сериозно с тези стойности.
Щитовидната последно съм изследвала в началото на годината, отново всичко е
в референтните.

# 733
Здравейте,имам запитване относно изследвнията на дъщеря ми. Днес пуснахме изследвания за ясла,та реших са пусна В12,Желязо,ЖСК. Принципно винаги хемоглобина и излиза леко над норма,но при всичките ми запитвания към ЛЛ ни е казвала,че не е проблем щом останалите показатели са в нормата. Днес от изследванията излезе,че вит В 12 е под нормата,а желязото е над норма. ЖСК профила е в норма. Хемоглобина леко завишен з възрастта.Предстои да се консултираме с ЛЛ утре следобяд,но до тогава ще се побъркам от притеснение. Всички допълнителни прегелди и изследвания до този момент са правени по моя инициатива. Според лекарката ни съм се вживявала много,та в един вид нищо му няма на детето. Утре ще видим какво ще каже,но предполагам пак,ще е нещп от сорта на “няма и нищо”. Според ЛЛ отклоненията при кръвните показатели били нормални при децата. И все пак имали подобни случаи като нашия? При ниско в12 и високо желязо да изпишат нещо за две годишно дете. Моля и за кординати за добър онлайн детски хематолог,понеже сме от провинцията и искам възможно най-бързо да се консултирам
.

# 734
здравейте, пиша ви с молба за мнения относно моите резултати от понеделник: като тези бяха юни месец
Витамин Д с помощта на съседната тема я оправих, но това желязо не знам как.
Още юни месец като изпратих резултатите на ЛЛ, каза да се пека на плажа и ще се оправя и не коментира нищо относно хемоглобина.
Знам, че съм за хематолог, но докато намеря някой свестен какво мога да предприема? Изследвания, лекарства?

Общи условия

Активация на акаунт