Витамин В12 - тема 10

• 54 279
  • 848
  •   1
Отговори
# 780
На 50 год. съм. И аз четох страшни неща за диагнозата. Откакто си знам диагнозата много внимавам какво ям. Не съм имала болки. Но не ми е спокойно, все си мисля какво съм чела.

# 781
Правена ли е почивка преди изследването?
Моят хомоцистеин стигна много прилични нива, след като започнах да приемам метилиран б комплекс. Преди да почна прием на б комплекс беше 8.6, след 3-4 месеца прием стана 5.5. Преди това бях приемала само б9.

Може ли да споделиш кой е този метилиран Б Комплекс? Благодаря!

# 782
Този е Б комплекса

# 783
Здравейте, днес пусках витамин Б12 и фолиева киселина. Това не е за първи път, приемала съм и фолиева преди, както и фолат, но не мога да я вдигна и сякаш пада още и още. Оплакването ми е страховита умора, а сега след прекаран вирус просто се влача като парцал. Според личната ако фолиевата е ниска и Б12 ще е, обаче то сякаш е добре. Не мога да се ориентирам какво вече да правя. Пуснах я заедно с витамин Д, защото той преди няколко години също беше на дъното. Бихте ли коментирали тези резултати:
Витамин В12 ( Vit. B12 )      350.00   pmol/l   140.00 - 570.00
Фолат в серум ( Folate )   ↓   5.43   nmol/l   10.40 - 42.40
Витамин D total (25-OH Vitamin D)      55.80   nmol/l   50.00 - 120.00

# 784
Фолиевата е много ниска. Да не би да имаш MTHFR мутация?
Аз бях с такава ниска, когато ми откриха мутацията. В темите за В 12 бях писала таргетните стойности, които  д-р Кадъм ми написа да гоня, копирам поста и тук.  Може би е добре, който пуска нова тема, да ги сложи и тях в началния пост.
Пих по едно всеки ден  от тези - топ фолат 400мкг + В12 от 1000, подезична метилирана + В6 .
Цитат
https://bg-mam.ma/p/1468834/46563873
Момичета, виждам, че доста от вас питат за резултатите си. Това са таргетните стойности, които д-р Кадъм, мир на душата й, ми написа ( болднатите) и моите преизчисления с калкулатора в другите мерни единици. Това не са референтни лабораторни стойности, а такива, в рамките на които трябва да се стремя да ги поддържам. Предполагам, че се отнасят за всички, не само за мен.
Схемата - 3 месеца ги приемам, месец и половина почивка и тогава изследвам.

В12 400 - 800 pg/ml  
295,2 - 590,4 pmol/l

фолиева киселина 18 - 38 nmol/l
7,94 - 16,77 ng/ml

За хомоцистеина съм чела, че науката още не е определила точната горна граница. Някои приемат 12, други дори 15, но най-често се приема 10 като горна референтна стойност.

Вит Д се изследва по време на прием. За него не се изчаква, както за вит. В12 и фолиева к-на, защото пада веднага след спиране на приема.

А наскоро професор ми препоръча да пия от 1 до 5 гр. фолиева за 4-6 седмици, заради мутацията. Но аз още се ослушвам.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 18:25 от Diorela

# 785
Благодаря за отговора. Нямам идея за мутация. Как мога да проверя? До тук доста лекари са виждали, че ми е зле фолиевата и изобщо не й обръщат внимание или ми казват ми взимай си фолиева, без да ги интересува, че и това не помага особено. Странно е също, че противно на мнението на личната моят б12 не става по-нисък заедно с фолиевата, а тя някак си върви сама надолу.

# 786
Генетично изследване на кръв, платено. Аз изследвах в НГЛ, в Майчин дом. Беше включено  в пакета за тромбофилия. Виж тук, може да питаш и по телефона. Виждам, че сега основния пакет е 100 лв.
https://genetika.maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86% … 0%B5%D0%BD%D0%B8/

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 19:19 от Diorela

# 787
Генетично изследване на кръв, платено. Аз изследвах в НГЛ, в Майчин дом. Беше включено  в пакета за тромбофилия. Виж тук, може да питаш и по телефона. Виждам, че сега основния пакет е 100 лв.
https://genetika.maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86% … 0%B5%D0%BD%D0%B8/
Благодаря много. А те няма ли да искат там да е предписано от лекар изследването? Кой пакет да търся, нещо не откривам такъв за тромбофилия?

# 788
43.     FV + FII + PAI или MTHFR гени - мутации FVL, 20210G>A и 4G/5G / С677Т Спонтанни аборти или тромбози – ОСНОВЕН пакет  -  100.00

Не помня да са ми искали назначение от лекар. Аз имах такава препоръка на зелен талон. На дъщеря ми пуснахме без назначение. Лекарката генетичка там ми препоръча да изследваме и децата ми, защото при мен е хомозиготен тип и децата ми със сигурност имат поне хетерозигот. А при нея се оказа хетерозиготна по двата алела.
При тази мутация MTHFR не се усвоява добре фолиевата киселина.
Обади се по телефона и ги питай. Кажи стойността  ти на фолиевата киселина, изрично го уточни, че заради ниските стойности искаш да изследваш.

При тези ниски стойности на фолиевата, е добре да изследваш и хомоцистеин, защото той се увеличава, а е рисков маркер за ССИ, свързани с тромбози.

ПС Виж този мой пост, доста е обстоен. Тогава търсих информация и изчетох много неща. В скрит текст са ми стойностите. Прочети и съседните преди моя, все по темата са.
https://bg-mam.ma/p/1103227/39607229

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 19:40 от Diorela

# 789
Diorela, супер много ти благодаря за подробното инфо. Определено ще опитам да разуча този въпрос, защото се влача така вече няколко години. А като отида там те ще знаят ли да ми пуснат целия този пакет при ниска фолиева или е нужно да им го кажа специално? Това хомоцистеин вътре включено ли е?

# 790
Diorela, прекрасна си, ще чета.
Ако не се изследвам за мутация, и вземам само метилирани витамини, става ли?
Или изследването ще даде и други насоки?

# 791
lovely, предполагам, че като им кажеш колко ниски стойности на фолиевата имаш и искаш да се изследваш за генетична мутация, ще се ориентират. Но е по-добре да запомниш и ти какво искаш да изследваш - МТХФР.
Хомоцистеинът не е генетично изследване.  Пак е платено, касата не го поема. Изследват го в обикновените лаборатории - Цибалаб, Синево и т.н.  Има изисквания преди изследването, добре е да прочетеш. Май беше само до 9 сутрин, не ги помня и аз ги гледам преди да го пусна заедно  витамините. Добре е само в една лаборатория да се изследват, за д асе сравняват резултатите.

dany_nik, не зная при теб какво е положението и дали имаш нужда от изследване за такава мутация. Попитах lovely дали има мутация, заради много ниската стойност на фолиевата.
Приема на витамини е заради стойностите им, които при МТХФР са обикновено ниски, защото фолиевата не се усвоява достатъчно добре. Затова и се препоръчват метилираните форми, тъй като другите не ги усвояваме при мутация. Натрупват се в кръвта, но не стигат до клетките и метаболитния цикъл. Затова и се увеличава хомоцистеинът.

# 792
Diorela, отново много благодаря. Ще направя тези изследвания със сигурност. То по-скоро после е въпроса, при кого да се отиде да се коментира или всеки се оправя сам, защото никой не обръща внимание на тези изследвания, даже с насмешка се отнасят някои. Виждам, че тази доктор Кадъм, при която сте се следили не е сред живите вече за жалост.

# 793
Така е. Май тя основно разбираше от тази мутация и от витамините. Доста лекари бях обиколила, докато стигнах до нея. И добре, че ми написа какви таргетни стойности да гоня. Затова ги написах и тук, предполагам важат не само за мен. 
Някои акушер-гинеколози изглежда разбират, но те се занимават само с бременни. Много лекари си казват откровено, че не разбират от вит. В. Като цяло, науката все още не е много наясно с този проблем.
Затова още се ослушвам за тази висока доза фолиева - 1-5 грама. Но и пулмологът каза, че предозирането не било проблем. Не разбрах дали по принцип, или конкретно за мен.

# 794
MTHFR вече се изследва в доста лаборатории (както и тромбофилиите по принцип), но е добре да са включени и двата алела - не само 677СТ, но и 1298АС. Иначе както пише и по-горе в коментарите, наличието на мутация на практика означава, че трябва да се следят по-редовно нивата на В12 и В9 (+ хомоцистеин) и да се приемат метилирани форми, нищо кой знае какво повече.

Общи условия

Активация на акаунт