Витамин В12 - тема 10

• 54 286
  • 848
  •   2
Отговори
# 795
В НГЛ изследват и двата алела.

# 796
Аз виждам друга лаборатория - Геника. Аз съм много боса, и преди съм чувала за някакви мутации, но нищо не съм проучвала, просто си се влача с ниска фолиева. Това за тези алели как да се разбере дали е включено в конкретната лаборатория? Сега гледам примерно на Геника е написано само 677СТ
П.П. А, Diorela ме е изпреварила с отговор, не съм видяла.

# 797
Не ви трябва предписание от лекар. Масово жените ходят и си ги пускат сами.
Аз също дама съм си пуснала изследванията за тромбофилия. Почти всяка втора жена, правейки им витро, пуска тези тромбофилии.

# 798
lovely, пак ще кажа, питай първо по телефона. На мен ми изследваха и двата алела в НГЛ, в пакета за тромбофилия. Сега видях, че и НГЛ, и Геника са написали в основния пакет само главния алел С677Т.  По принцип той е основният причинител на проблеми.
Еднакво е изследването, в НГЛ -100 лв., в Геника - 240 лв.
https://www.genica.bg/test/vrodeni-trombofilii-osnoven-panel
В НГЛ можеш да се срещнеш първо с лекарите и те да преценят какво да изследваш. В Геника не зная как е.

# 799
43.     FV + FII + PAI или MTHFR гени - мутации FVL, 20210G>A и 4G/5G / С677Т Спонтанни аборти или тромбози – ОСНОВЕН пакет  -  100.00

Не помня да са ми искали назначение от лекар. Аз имах такава препоръка на зелен талон. На дъщеря ми пуснахме без назначение. Лекарката генетичка там ми препоръча да изследваме и децата ми, защото при мен е хомозиготен тип и децата ми със сигурност имат поне хетерозигот. А при нея се оказа хетерозиготна по двата алела.
При тази мутация MTHFR не се усвоява добре фолиевата киселина.
Обади се по телефона и ги питай. Кажи стойността  ти на фолиевата киселина, изрично го уточни, че заради ниските стойности искаш да изследваш.

При тези ниски стойности на фолиевата, е добре да изследваш и хомоцистеин, защото той се увеличава, а е рисков маркер за ССИ, свързани с тромбози.

ПС Виж този мой пост, доста е обстоен. Тогава търсих информация и изчетох много неща. В скрит текст са ми стойностите. Прочети и съседните преди моя, все по темата са.
https://bg-mam.ma/p/1103227/39607229

Виждам че знаете по темата Затова си позволявам да ви пиша моя Хомоцистеин е 9,60 при референтна стойност 15 витамин B ми е в норма но фолиевата киселина ми е не иска за тази мутация чувам за първи път която говорите Бихте ли казали и какви са симптомите и Какви рискове крие

Имам леко завишени тромбоцитите

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 10:20 от svetlinar

# 800
Референтната стойност на хци е максималната, до която трябва да стигат безопасните нива. Хци е рисков маркер за ССИ, ако нивата му са по-високи. Т.е. колкото е по-нисък, толкова по-добре.
Самата мутация няма симптоми. Не се усвоява достатъчно фолиева киселина. Това може да доведе до дефицита й, както и на В12. При тежък дефицит, умора, за други симптоми не зная. Но човек може да изпитва умора и липса на сили от куп неща.

ПС Хци може да е повишен и по други причини, не само тези. Давала съм доста информация в старите теми, Вижте линковете от стария ми коментар, някои от тях са сложени и в първия пост по темата.

# 801
Референтната стойност на хци е максималната, до която трябва да стигат безопасните нива. Хци е рисков маркер за ССИ, ако нивата му са по-високи. Т.е. колкото е по-нисък, толкова по-добре.
Самата мутация няма симптоми. Не се усвоява достатъчно фолиева киселина. Това може да доведе до дефицита й, както и на В12. При тежък дефицит, умора, за други симптоми не зная. Но човек може да изпитва умора и липса на сили от куп неща.

ПС Хци може да е повишен и по други причини, не само тези. Давала съм доста информация в старите теми, Вижте линковете от стария ми коментар, някои от тях са сложени и в първия пост по темата.

Благодаря Ви
Пуснах по хори и мойте изследваня за да погледнете, когато е удобно.

# 802
Здравейте . На какво може да се дължат високите нива на б12 в кръвта,ниския хемоглобин 117 .Не помня скоро да съм приемала добавки ,поне 2 месеца ако не и 3.  Витамин Д е в норма . На път съм да рухна ,в интернет пише за Левкемия ,Диабет , Бъбречни проблеми , цироза .

# 803
Имали ли сте скоро стомашно чревен вирус?

# 804
  • Б
Само от  Вит В12 и Хемоглобин едва ли може да се каже нещо за Левкемия ,Диабет , Бъбречни проблеми , цироза . Още  много други неща не трябва да са много извън норма за да има такива сериозни заболявания.   Ако направите изследванията след 2 3 седмици няма ли да влязат в норма?

# 805
Можете да изследвате железен и чернодробен пакет + пълна кръвна картина.
И с всички тях, консултация с Хематолог.

# 806
  • В центъра на моретата
Пуснете след седмица в друга лаборатория

# 807
Аз имах високо Б12, а преди това стомашно-чревен вирус, не знаех, че са свързани, не съм го мерила след това.
Имали ли сте скоро стомашно чревен вирус?

# 808
Имах вирус ама беше ларингит с гадене .  Приемах Панцеф.от 3 дни и едно за имунната ,не съм видяла ,но вътре има б12 .

# 809
Лятото пусках В12 и фолиева, и второто беше доста добре, което ме изненада. Мислех, че отдавна не съм пила витамини, но след време се сетих, че пия профихол, а той съдържа и тези витамини. Та мистерията се изясни.
Също има не малко храни, които са обогатени с разни допълнителни витамини, минерали.
И не на последно място, имат значение и лабораторните изследвания, доколко реактивите са пресни, възможна е и лабораторна грешка.

Общи условия

Активация на акаунт