Витамин В12 - тема 10

• 54 262
  • 848
  •   1
Отговори
# 810
Имах вирус ама беше ларингит с гадене .  Приемах Панцеф.от 3 дни и едно за имунната ,не съм видяла ,но вътре има б12 .

Изчакайте да минат 2 месеца след вируса, и след като си приключите добавката и измерете пак.
Най-вероятно ще си влезе в норма.

# 811

Здравейте! Как ви се струва Б12? Имам мускулна слабост, болки във врата и кръста, нервен стомах и висока тревожност като симптоми. Хемоглобинът ми е 136, желязото ми е на горна граница. Невроложка ме посъветва за 10 инжекции б12 1000. Според вас при такива стойности, които според мен не са особено ниски, възможно ли е тези симптоми да се дължат на дефицитът или да продължавам да търся причината другаде..
А, пропуснах да спомена, че преди тестовете вземах магнерот. Възможно ли е да е оказало влияние на б 12?
Благодаря предварително! Simple Smile

# 812
  • Б
Как при такива стойности на В12 около 300 препоръчват инжекции? То ако си със стойности окол 150-200 в болница ли трябва да лежи човек?  Аз бях с В12  около 204 инжекции не са ми препоръчвали.

# 813
Ами на мен също не ми се струва толкова ниско, но пък високото желязо май е показателно, че трябва да е повече. Знам, че едното зависи от другото. Мисля да си взема спрейче, няма да слагам инжекции чак. И се чудя дали употребата на магнерот не ми е завишила стойностите на б12, пък те да са още по-ниски. Дали е възможно?

# 814
  • Пловдив
Здравейте. От няколко месеца минах на вегетариански режим на хранене и пуснах профилактични изследвания. Излязоха високо желязо, вит. Д на долна граница и B12, който според лабораторията е в нормата. Можете ли да споделите от своя опит дали действтелно 393 pg/ml означава, че B12 е в нормата?

Витамин В12=Кобаламин/Vitamin B12=Cobalamin    393 pg/ml   
Референтни стойности 187-883; латентен дефицит < 300

25(OH)-Витамин Д/25(OH)-Vitamin D    26.5 ng/ml   
Референтни стойности 10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране

Желязо/Iron=Fe   H  27.6 umol/l   
Референтни стойности Ж .(F.) 6.0-26.0

# 815
За съжаление, сами по себе си тези числа нищо не говорят. Витамин В12 е добре да се изследва заедно с хомоцистеин и/или метилмалонова киселина, за да е ясно дали наистина е в норма или става въпрос за скрит дефицит (циркулиращ в кръвта В12, който не се усвоява от клетките). Сходно е положението с желязото - серумното желязо не говори нищо, ако не са изследвани ЖСК и феритин. Иначе предвид първото Ви изречение - вегетарианското хранене, ако е пълноценно, не води до никакви дефицити само по себе си. Страхотно е да има и изследвания, но колкото и при всички други хора. Веганският режим често изисква допълнителен прием на В12.

# 816
Здравейте, с кои доктори се консултирате относно в12 и проблемите свързани с него? Моля за насоки за точни специалисти от които сте доволни.

# 817
Хематолог

# 818
Имах предвид от кой конкретно сте доволни и обръща внимание въобще на стойностите на витамините, защото не всеки го прави. Или му е достатъчно да са в референтни стойности и толкова. Напоследък наблюдавам и влошаване на паметта. При вас как е положението с паметта? Приемате ли и доволни ли сте от някоя добавка ?

# 819

Момичета как е б12 според вас, личния твърди че няма проблем

# 820

Може малко да го покачите, поне до 350 pmol/L, не е толкова лош резултата, но може и да е по-добър Laughing

# 821
Какво бихте ми препоръчали да си взема

Може малко да го покачите, поне до 350 pmol/L, не е толкова лош резултата, но може и да е по-добър Laughing

# 822
Аз лично съм доволна от витамините на фирма Солгар. Много бързо наваксах липсата на В12 с него.

# 823
Надвишаването на горната граница дали е проблем или опасно?

# 824
Надвишаването на горната граница дали е проблем или опасно?
Доколкото знам, не е хубаво да си над горната граница, може да се касае за заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт