Витамин В12 - тема 10

• 54 270
  • 848
  •   1
Отговори
# 825
То не е хубаво, но пък горната граница е... според зависи кого питаш. Според доста източници не е толкова а доста по-висока, та и там има на какво да се почуди човек.

# 826
То не е хубаво, но пък горната граница е... според зависи кого питаш. Според доста източници не е толкова а доста по-висока, та и там има на какво да се почуди човек.

не съм надвишила точно горната граница но много бързо (за 10 дни прием на фероглобин) ми се увеличи витамин Б12, от 469 на:

# 827
А когато пускахте контролата бяхте ли спряли приема на Б12 за месец преди това?

# 828
да бях спряла приема на вит Б12 за 1 седмица, но това беше се случило и с вит. д. Пих 1 м. витагол по 1-2 капки, почивка 1 м и след това съм вдигнала от 11,2 до това което е на изследването ми 27,30 ng /mL.
Много бързо явно ми влияят тези добавки

# 829
Вит. Д се изследва по време на прием, а вит. В12, месец и половина след спиране приема на всички витамини от група В.
Т.е. резултатите са неадекватни.

# 830
Здравейте! Бременна съм в 5-ти месец. Преди да забременея бях със сериозни дефицити на витамин Д и Б12. Често правех паник атаки. Започнах прием и преди да забременея си вдигнах стойностите почти до горната граница и ги спрях.
От 2 дни съм със сърцебиене, като вчера направих и паник атака. Последно ми се случи преди една година, като бях с дефицит. Реших да пусна Д и Б12 да видя как са. Според АГ са добре, но се чудя дали не е добре да ги вдигна малко?
Послед но, като ги проверявах март бяха: Б12: 700 pg/ml, Д: 80 ng/ml

# 831
А фолиевата как е?
Правила ли си изследване за тромбофилия?
По принцип са ок стойностите, но при бременност, може да е различно. По-добре попитай в темите за бременни, там по-добре знаят как е при бременност и ще ти дадат по-добри насоки.
Желая ти късмет и лека бременност и раждане!

# 832
Както много пъти се е споменавало тук, сам по себе си серумният Б12 не е много информативен (освен ако е нисък Simple Smile ) Но така или иначе, това не е висока стойност, може спокойно да се взима разумно количество добавка (напр. 500 мкг метилкобаламин дневно), защото скрит дефицит по време на бременност и кърмене може да е вреден и дори опасен за бебето. Няма да стане "много", още повече че без добавка явно бързо пада (освен ако март не е бил изследван на фона на прием). Също и за вит. D, който е спаднал повече от двойно през лятото, а обикновено през зимата пада още повече.   Иначе ясно, че сърцебиенето и паник атаките могат да имат най-различни причини - както и други дефицити, така и чисто психологически, върху което също е важно да се работи, защото и стресът си се отразява на бебето. П.П. Не съм медицинско лице.

# 833
Поради тромбофлебит, на майка ми ѝ се налага да пие лекарства за разреждане на кръвта, но е с много нисък В12.
Хематолог каза, че не е ок да се комбинират двата вида медикаменти. Как да процедираме?

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 18:52 от sourit

# 834
За първи път чувам такова нещо. Един от проблемите с дефицита на В12 е повишаването на хомоцистеина, което също води до образуване на тромби (не казвам, че е причина за нейните, а че допълва риска). От друга страна, медикаментите за "разреждане" на кръвта често са доста капризни, особено синтром. Ако приема него, може да прави по-чести контроли за всеки случай. С по-съвременните се съмнявам да има проблем. Но разбира се, най-добре би било да се потърси второ  мнение от друг хематолог.

# 835
За да тествам Б12, кои други витамини е хубаво да спра преди това - фолатът, всички от Б група ли само?

# 836
Спираш всички от група В за около месец и половина. Изследвай и другите - фолиева киселина и хомоцистеин ( поне веднъж).

Поради тромбофлебит, на майка ми ѝ се налага да пие лекарства за разреждане на кръвта, но е с много нисък В12.
Хематолог каза, че не е ок да се комбинират двата вида медикаменти. Как да процедираме?
При тромбофлебит обикновено назначават инжекции фраксипарин, а не АК за пиене. За пиене са след залепяне на тромба към стената на съда и преминаване на опасността.
Никога до сега никой не ми е казвал да не пия вит. от група В, заради антикоагулантите. Точно обратното, назначават ми високи дози В 12 и фолиева, за ради мутация MTHFR.
При мен се оказа, че ксарелто не действа. За сега ме оставиха на еликвис, въпреки, че и той ми е под долната граница. Но ми изписаха доста сериозна доза фолиева.

# 837
  • Бургас
Вит. В12 ми се оказа наднормен - 1093 /187-883/  пила съм само комбинирани витамини, в които има и вит.В12,  досега винаги е бил около 500-600, след колко време да изследвам как е, и изобщо има ли нещо притеснително ако съм над нормите

# 838
И аз съм все така след Милгамма, а си бия инжекции поне 2-3 пъти в годината като закъсам с ДХ.
Изследвай се след няколко месеца, би трябвало да е спаднал.

# 839
  • Цюрих
Здравейте!
Тази седмица си пусках изследвания и вит. Д ми е 31.5 от долна граница 30,вит.В12 ми е 205.3 от долна 200, ЖСК 70 (в норма), желязо 8.3(д.гр.10.7),феритин 7.98(д.гр.13), хемоглобин 135(д.гр.120).Общият обем еритроцити, MC, MCH, MCV също е леко поднормен. Предполагам, че вероятно е анемия, свързана с дефицит на В12. Имам Уримил на таблетки и пия флорадикс със желязо, защото ми действа най-добре.Уримилът ми беше изписан от невролог преди време, заради ишиас и болки в кръста.
Изследванията съм правила, след като съм пила близо 14 дни от горните добавки и почти месец витамин Д.А преди това пръсках само В12 цял месец. Предполагам, че желязото и В12 е възможно в действителност да са още малко поднормени, защото доколкото знам, трябва да не са приемани добавки поне 2 седмици преди изследване.
Въпросът ми е, дали този Уримил ще помогне в случая или да си купя пак спрей?
В средата на юни изкарах 5та шарка и се наложи да пия 3 антибиотика, в последствие ми излязоха петехии по краката, които реших, че може би се дължат на анемия, но вероятно е от шарката, според съдовия хирург. Възможно ли е петехии те по стъпалата да са от дефицит на В12? На някой случвало ли му се е такова нещо?
А също имах и много силно парене по стъпалата и много ми се схващаха прасците, неистова болка просто. Схващането беше по няколко пъти на нощ, понякога почти през ден. Като почнах добавките, особено спреят с В12, този месец съм имала схващане само веднъж и то за кратко.
Колко време се пие вит Д и как се прави почивка? Иначе за Уримила ми казаха да го пия докато свърши и после 2 седмици почивка или нещо такова.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 22:27 от Шоколад

Общи условия

Активация на акаунт