Витамин В12 - тема 10

• 55 569
  • 848
  •   1
Отговори
# 165
  • Шумен
То всичко в границите на лабораторията е ок за огромна част от докторите. Нисък е B12.

# 166
Прави са лекарите ви. В12 можете да го вдигнете или не, но проблемите не идват от него. За съжаление Хашимото-то си е казало думата.

# 167
Нисък е В12 да трябва прием,  желязото е под средата на границата, така че имайте на ум че В12 ще го дръпне още малко надолу. Вит.Д изследвайте също, той също при щитовидни проблеми е в дефицит а от него има голяма липса на енергия и влошаване на щитовидната функция.
Повечето хора минали на Акутирокс се чувстват по-добре, дано и на вас така да се отрази.

# 168
Коя е най-оптималната стойност на В12?

# 169

Зависи кого питате. Различна литература посочва различни стойности.

В Япония например нива под 500pg/ml се приемат за дефицит. За голяма част от останалия свят е ~200+.

Разговарял съм с двама клинични хематолози по темата, и двамата ми казват, че има някаква 'истерия' с В12 последно време. Те са на мнение, че симптоми от В12-дефицит започват да се наблюдават чак ако нивата спаднат под 60-80.

# 170
Благодаря ви! Моят е 450 без добавки и се чудя дали да вдигна малко нивата...

В Япония например нива под 500pg/ml се приемат за дефицит. За голяма част от останалия свят е ~200+.

Разговарял съм с двама клинични хематолози по темата, и двамата ми казват, че има някаква 'истерия' с В12 последно време. Те са на мнение, че симптоми от В12-дефицит започват да се наблюдават чак ако нивата спаднат под 60-80.

# 171
Не знам какво казват лекарите, но аз имах редица симптоми, пращайки ме по всякакви лекари...при нива 200, така че за мен лично нива под 450-500 са ниски.

# 172
  • София
Не знам какво казват лекарите, но аз имах редица симптоми, пращайки ме по всякакви лекари...при нива 200, така че за мен лично нива под 450-500 са ниски.
При какви нива при вас отшумяха симптомите?

# 173
След 2 месеца прием спрях за да се изследвам, тъй като вземах за първи път и ме беше страх да не се предозирам. Бях стигнала нива 380 и симптомите бяха поти напълно отшумели. Продължих още 2 месеца прием като качих на 600 и тогава спрях.

# 174
Благодаря ви! Моят е 450 без добавки и се чудя дали да вдигна малко нивата...

Точно заради това мнение на хематолозите и на много от докторите, не знам с кой хематолог да се консултирам. При мен при стойности 290 имах изявени симптоми. На инжекции съм в момента, цианкобалмин, но не знам с кой да се консултирам, споменават се и други видове инжекции и че ползваните от мен водят до натрупване на цианидни групи и съответно са токсични. Фолиева, хомоцистеин въобще не са гледани, личния не ги изисква и така. Дайте координати на добър специалист, който обръща внимание на тези неща

# 175
А аз искам да задам малко по-страничен въпрос. При желязодефицитна анемия е ясно, че желязото се губи при месечен цикъл, недостатъчно разнообразна храна, а Б12 кога се губи? Защо след като веднъж сме го набавили (чрез спрейове, хапчета и т.н.) след време той спада, къде отива? (Тук отново при положение, че имаме разнообразни храни и месо). Защо се налага след година отново да се набавя и кога не се губи?

# 176
Ами може да имате тромбофилия или по точно генна мутация отговорна точно за витамините от б групата....и това бе е нещо рядко,а много често срещано...тогава се приемат само метилирана форми...може да имате мутация само в единия ген,а може и в двата...може да имате една или повече мутаций...при проблеми със ЩЖ също има много често дефицити на различни витамини

# 177
B12 може да е в дефицит по много причини, някои е споменала Надежда.
Други са - недостатъчен прием от храна, или постъпва достатъчно от храна, но при проблем в храносмилателния тракт не се усвоява, друга причина са част от лекарствата - например тези за диабет/ИР възпрепятстват усвояването точно на В12, също така дефицит се получава и при упойки, райски газ и т.н.

# 178
A как точно се установява от какво е дефицита от В12?

# 179
  • Варна
И аз скоро размишлявах по този въпрос. В къщи и тримата със съпруга и детето сме с дефицит на Б12, аз и на фолиева киселина. Ядем предимно месо и зеленчуци, ние по-разнообразно, детето не чак толкова. Възможно ли е и тримата да сме с мутация или нещо не правим както трябва и от там ни идва дефицита?

Общи условия

Активация на акаунт