Витамин В12 - тема 10

• 55 512
  • 848
  •   1
Отговори
# 705
  • В центъра на моретата
Здравейте, моля за коментар на стойностите на Б12. Става въпрос за 16 г. момиче. На ниско въглехидратно  хранене е, добавки не приема. През февруари стийностите бяха в норма.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 20:33 от zaek

# 706
Здравейте!
Тъй като от изчетеното до момента виждам, че има доста компетентни дами тук, ще се радвам някоя да се включи и по моя въпрос. Имам тежест вече повече от месец в бедрата (като мускулна треска, но без характерната болка), мравучкане от колената до стъпалата (не постоянни, особено засилени са като лежа), тръпнене в различни зони на тялото, понякога усещам опъване в лицевата част и изтръпване по скалпа (забелязвам, че се появява особено при някакво вълнение, дори като гледам филм с по-напрегната сцена). Възможно ли е всичко това да се дължи на дефицит на някакви витамини или хормонални смущения? Забравих да спомена, че имам и доста силен косопад.
В допълнение описвам някои по-специфични обстоятелства: повече от 3 месеца съм под силен стрес заради бъбречни проблеми, нямам и цикъл вече толкова време (на 38 г. съм), имам тиреоидит на Хашимото но в момента ТСХ/Т3/Т4 са в норма, за около 2 месеца съм изпила 7 антибиотика от бъбречните си проблеми.
Ходих на невролог, но нямам желание да започвам “сериозни” лекарства, каквито ми изписа, преди да съм изключила вероятността всички тези симптоми да са в следствие на някакъв недостиг. А и съм меко казано доста разочарована от лекарите ни, но това е съвсем друга и дълга тема.
Предварително благодаря на всяка, включила се с мнение 🌷

# 707
Пуснете изследвания.Да възможно е да е от липси, но без изследвания няма как да кажем каквото и да е.
Вит. д, вит. б12, железен панел, това е на първо време което се сещам, нека и другите ме допълнят.

# 708
Djeska781 пиеш ли някакви витамини, добавки в момента? Ако да, трябва да ги спреш, защото ще покажат грешно високи стойности, особено ако от групата на Б витамините. Върни се малко назад в темата и ще прочетеш моята среща с дефицита. За установяването му е важно да си пуснеш и други изследвания, по възможност АКТИВЕН Б12, не серумно ниво, също така фолиева киселина, хомоцистеин, другите витамини от Б групата. Може и да изпускам нещо, момичетата ще ме допълнят. Не са евтини изследвания, но е хубаво да ги направиш. Разбира се и вит Д е много важен. А какви бъбречни проблеми имаш, чести цистити?

# 709
Здравейте!
Тъй като от изчетеното до момента виждам, че има доста компетентни дами тук, ще се радвам някоя да се включи и по моя въпрос. Имам тежест вече повече от месец в бедрата (като мускулна треска, но без характерната болка), мравучкане от колената до стъпалата (не постоянни, особено засилени са като лежа), тръпнене в различни зони на тялото, понякога усещам опъване в лицевата част и изтръпване по скалпа (забелязвам, че се появява особено при някакво вълнение, дори като гледам филм с по-напрегната сцена). Възможно ли е всичко това да се дължи на дефицит на някакви витамини или хормонални смущения? Забравих да спомена, че имам и доста силен косопад.
В допълнение описвам някои по-специфични обстоятелства: повече от 3 месеца съм под силен стрес заради бъбречни проблеми, нямам и цикъл вече толкова време (на 38 г. съм), имам тиреоидит на Хашимото но в момента ТСХ/Т3/Т4 са в норма, за около 2 месеца съм изпила 7 антибиотика от бъбречните си проблеми.
Ходих на невролог, но нямам желание да започвам “сериозни” лекарства, каквито ми изписа, преди да съм изключила вероятността всички тези симптоми да са в следствие на някакъв недостиг. А и съм меко казано доста разочарована от лекарите ни, но това е съвсем друга и дълга тема.
Предварително благодаря на всяка, включила се с мнение 🌷

Споделям предните две мнения!

# 710
Благодаря ви за бързите отговори!
Тези дни ще пусна изследванията и разбира се ще споделя тук резултатите.
Иначе боря бактерии в урината в комбинация с камък, който след лазерно разбиване остана на няколко парченца от 3-4 мм. За съжаление бактериите не успявам да изчистя, щом една се махне, се появява следваща и вече не знам какво да предприема, за да ги елиминирам. В момента съм със стент след процедурата по премахване на камъка, който допълнително допринася за развитието на тези гадини, предстои да го махна и отново да лекувам с АБ. Подозирам, че след толкова изпити медикаменти се е получил някакъв дисбаланс на витамини и/или хормони. Затова се и включих в темата, знам че някои АБ (да не кажа почти всички) “изсмукват” доста от важните за организма вещества. Иначе в момента като хранителна добавка приемам единствено селен от около седмица.

# 711
Djeska781, според мен от АБ си унищожила хубавата чревна флора и от там синтезът на в-вата ( минерали, витамини).  Най-добре невролог или ендокринолог да ти назначи всички изследвания- имат си протоколи, по които го правят. После обсъди резултатите и рецептата с нефролога. Лично аз се лекувам от дисбаланс, който ме докара до болница и напредвам, съдейки по психическото ми и физическо състояние.
Трябва да се консултираш с лекар какви пробиотици да пиеш...има ужасно много видове. Сега пия Биозин Феме за 1 месец, но само от няколко дена и още не мога да кажа нищо. Гледах по ТВ, че вече има пробиотици за здрава нервна система ( тези усещания според мен са на нервна почва и не е липса на само 1 витамин).

# 712
Djeska781, подозирам, че имаш магнезиев дефицит и на вит. от групата B. След боледуване се получават такива, а симптомите напомнят. Говори с ЛЛ. Имаш ли крампи, схващания, треперене на ръце, крака, или само мравучкания?
Косопадът се свързва с щитовидната. Тежест в бедрата може да е проблем с вените, дори ДВТ.

Момичета, забравила съм как се пиеха B витамините, освен, че трябва да е до обяд. В момента започнах прием на магне B6 х 2, B-комплекс, топ фолат и подезични B12, като ги вземам всичките накуп. Трябваше ли да има някакъв интервал?
Пуснах си фолиева и B12 преди да започна да ги пия и много изненадващо за мен, фолиевата ми беше с доста добри показатели, а само B12 в дефицит, под долна граница на референтните. А съм с МТХФР мутация, не усвоявам фолиева над 70 %.  Много странен резултат.

# 713
Момичета, да знаете случаи на Вит Б12 над нормата? След инвитро съм, приемам доста лекарства, но от витамините само фолиева + Вит Ц, имам стомашни проблеми от скоро, но беше уж заради вирус. Тепърва ще чета по темата🍀

# 714
А каква  е разликата между фолат и фолиева киселина?
От прочетеното разбирам, че  е необходимо да се приема фолат заедно с Б12 за по добро усвояване? Изпих конски дози Б12 без фолиева кисеина, включително и инжекции. Дано не съм объркала много организма си.

# 715
От прочетеното разбирам, че  е необходимо да се приема фолат заедно с Б12 за по добро усвояване? Изпих конски дози Б12 без фолиева кисеина, включително и инжекции. Дано не съм объркала много организма си.

И аз пия само Б12, защото според изследването фолиевата (или по-точно беше фолат изследването, сигурно е едно и също) ми е добре и не искам да го пия без нужда.

# 716
Здравейте отново🌷Направих изследванията и съм с готови резултати. Ще съм благодарна на всяка от вас, която се включи с коментар. Всеки съвет ще ми е полезен, тъй като се обърках малко от това кое как се разчита при така получените стойности Flushed

# 717

От началния пост на темата, в него има доста информация:
Цитат
Фолат е активната форма на фолиевата киселина.
Фолата се усвоява директно от тънките черва. За разлика от него усвояването на фолиевата киселина (синтетична) изисква първоначална редуктаза и метилиране от черния дроб, за да достигне биологично усвоима от организма форма.

# 718
Вит. б12 се приема сутрин, до обяд, защото дава енергия.

Джеска, и б12 и вит. Д са ниски. Не виждам феритин при желязото.

# 719
А от какво може да се дължат високите стойности на фолиевата киселина? При референтни стойности до 38 единици /не си спомням какви точно/, моята беше 45 единици.  Приемам добавки от групата на Б витамините, но без Б9. Може ли нещо да се крие при високите нива на фолиевата киселина?

Общи условия

Активация на акаунт