Витамин В12 - тема 10

• 54 338
  • 848
  •   1
Отговори
# 750
Защо пиеш такива дози? И то няколко дни подред?
Аз си пия една нормална доза 2000-3000 единици на ден (при дефицит), никога не съм имала драма.
Уважаван от мен лекар ми е казвал да не прекалявам с дневните дози, че над 5000 единици не се усвояват добре, затова и не препоръчва седмично голяма доза, а всеки ден по еднакво количество.
А е тия жеги - то нормално да имаш световъртеж и главоболие, може да е съвсем друга причината.

# 751
Здравейте,
пуснах профилактични изследвания + Б12. Очаквах да е нисък, не съм приемала никакви добавки, които да го съдържат, но въпреки това излезе доста висок.
Възможно ли е да е техническа грешка?

# 752
Здравейте, може ли да се включа с въпрос? От месец и половина пия витамин В12 , като първия месец пих едно на ден от 1000мг. , а втория през ден по препоръка на лекар. Изследванията ми показаха 180 при референтна долна граница за лбораторията 145 и това не било зле , ама щам искам да го пия нека си взема. Проблема е че щом минах на едно през ден симтомите ми се завърнаха- слабост в корема ,депресия , тревожност, запек , подуване от малко храна. Може и да си въобразявам ,че е от ниския витамин В12 , но съм така от близо две години. Миналата пролет ми беше 190 и понеже е в граници не обърнах внимание , та се наложи септември месец правих колоноскопия и ми казаха ,че имам вътрешни хемороиди  и да намаля стреса.Витамин Д също беше ниско , но успях да го вдигна на 49 при долна граница 50.Сега пия В12 от 1000 мг., витамин Д от 1000UL и магнезий от 250мг. с витамини В комплекс, но там няма В12. Въпроса ми еколко време може да ги пия така и после да направя изследване за двата витамина?

# 753
Поне два месеца. Трябва да вдигнете и двата витамина, за да има някакъв ефект.Освен Б12 си вижте и железния панел.Много честно нещата са комплексни.

# 754
Поне два месеца. Трябва да вдигнете и двата витамина, за да има някакъв ефект.Освен Б12 си вижте и железния панел.Много честно нещата са комплексни.
Благодаря за съвета , ще изследвам и него. Сега си погледнах изследванията от преди една година близо , които са ми правени при постъпване в болницата , желязото е било 20,1микромол/л. , не знам техните референтни стойности , но мисля ,че би трябвало да ми кажат ако не е в граници. Аз отидох точно с същите сиптоми - спазъм в корема, къркорене на червата, запек после диария , не е болест на Крон, защото калпротектина го доказа, правих и скенер на корем и там нищо.Всички ми казват, че е раздразнен стомах от стреса , ама как да го овладея?
Благодаря за съвета ще ги пия три месеца и после ще изследвам

# 755
За червата, изключено ли е хеликобатерия?

# 756
За червата, изключено ли е хеликобатерия?
Не, това не съм изследвала,но не са ми предложили , а съм ходила на много гастроентерлози,ама в болницата ми взимаха и фекална проба може пък да са изследвали. Проблема е че нямам болки , имам присвиване като пред изпит.

# 757
След направен кюретаж ми изписаха лекарства и в12 някой пил ли е и колко дни на мен не са ми казали

# 758
След направен кюретаж ми изписаха лекарства и в12 някой пил ли е и колко дни на мен не са ми казали
Аз пих В12 около 6 месеца, наваксах го в организма ми и сега пия по 1 хапче на седмица за поддържане.

# 759
Здравейте,
Сега попадам на вашата тема и много се радвам
Майка ми, 74 годишна, страда от безсъние, нервност, косопад и сърцебиене. Минали сме през ендокринолог, кардиолог, невролог и то по няколко пъти от всички и всички са на мнение, че всичко е наред.
Решихме да изследваме витамин д и витамин б12 и резултатите са:
Б12 -206 Pg/ml
D3 - 33.8 Ng/ml

Всички доктори казаха, че резултатите са добри, но б12 си е в дефицит според мен.
Има ли противопоказания за прием на б12, тъй като съм решила на своя глава да купя б12.
И ако може да ми препоръчате конкретна доза, която да приема, или специалист, който може да назначи изследване.

# 760
А железен профил направихте ли? Че дефицитът на желязо също дава част от тази симптоматика.
Иначе - чак противопоказания за B12 - чела съм някакви ала-бала едва ли не как води до рак, ама грам не вярвам. Аз така се блъскам инжекционно, че съм с полиневропатия и част от терапията включва B12 и съм постоянно с наднормен, затова и гледам да не се изследвам много-много.

# 761
А железен профил направихте ли? Че дефицитът на желязо също дава част от тази симптоматика.
Иначе - чак противопоказания за B12 - чела съм някакви ала-бала едва ли не как води до рак, ама грам не вярвам. Аз така се блъскам инжекционно, че съм с полиневропатия и част от терапията включва B12 и съм постоянно с наднормен, затова и гледам да не се изследвам много-много.

Чула съм че е много болезнено инжекционо, не може ли спрей да замени.

# 762
Аз си слагам Милгамма и да, боли, но повече боли това, за което си я слагам. И то се слага няколко дни, не е постоянно. Пък и не е нещо чааак, което не може да се изтърпи, то по-скоро има некъдърно слагане.
Разбира се, че при недостиг има спрейове, капки, хапчета и какво ли не.
Просто казвам, че дори и с ударни дози, каквито са моите инжекционно, не е нещо опасно, което да оказва такова негативно влияние върху организма.

# 763
Аз също съм слагала инжекции,които репродуктивният ми лекар назначи преди инвитрото ми. Моята схема беше 5 инжекции през 5 дни и след това да мина на прием на подезична форма. Не бих казала,че е чак толкова болезнено поставянето. Леко неприятно е,но на мен всички инжекции са ми неприятни. Даже като ми поставяха прогестерон мусколно ми бе по-неприятно. Зависи много от лицето което ги поставя☺

# 764
Здравейте момичета, от известно време започнах прием на метилиряни форми Б12 и Б9, които пия по отделно. А отделно приемам и мултивитамини, в които има Б6. Нивата на Б12 и Б9 са ми доста високи, но и хомоцистрина излезе много висок. Ще прикача два снимки с изследвания. Първите са от 01.07.2024 - хомоцистеин 10.1. Вторите са от 28.08.2024 - хомоцистеин 9.9. Моля за препоръки как да смъкна хомоцистеина. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт