Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 983
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Вдигнаха ми дозата на л-тироксин, казаха ми да си взема от 75мг и да пия половинката (т.е. 37,5). Досега пиех на 50мг половинката (25). Да но имам една нова опаковка от 50мг. Въпросът ми е според вас удачно ли е да пия една половинка и една четвъртинка от 50мг (пак се получава 37,5), или по-добре да си взема направо 75мг. Не че ми е за 4-5лв, но пък ако не е проблем, бих си ги доизпила така.

# 226
  • София
Аз винаги съм имала проблем и притеснение с деленето на таблетки, още повече такива малки. Сега деля Т3 и честно казано никога не са еднакви четвъртинки. Бих си взела нова опаковка, а другата ще я запазя за по-нататък.

# 227
Аз съм делила всякак хапчетата. И на половинки, и на четвъртинки. Не съм забелязала да се усвоява по-малко. Все същото си е.

# 228
Четвъртинката няма да успееш да разделиш точно, но и не мисля, че е такъв проблем, че си пила единия ден с 2-3мкг по-малко или повече.
Аз понякога като чупя на сина 75мкг на половина, хем има резка и не се отчупва точно, но не се впечатлявам, на следващия ден ще изпие другата половинка така или иначе.

# 229
Да, и при мен така се получава като чупя 50мг наполовина. Ще си ги доизпия така тогава, така или иначе след месец ще правя контрола, ако видя че няма ефект ще ги оставя

# 230
Стела, в колко часа през нощта пиеш хормона?
Дали е проблем да го пия преди заспиване / заспивам късно , към един часа/?  Какво мислите по въпроса?

Писала съм заедно с Херцен.  И все пак?Може би ако вечеря човек рано- към 18- 19 часа ?

Аз приемам еутирокс (75) и т3 (6,25), взимам ги в 3 ч през нощта. В интервала 2 - 4 ч ЩЖ била с най-висока активност и този прием е съобразен с това.
През деня имам още два приема на 6,25 т3 - към 10,30 - 11ч и към 16,00 - 16,30ч. Тогава вече е малко трудно с отстоянието от добавките, които съм изпила на обяд, но все някаква част ще се усвои.

Другото е, че е аз ги приемам подезично, не минават през стомаха. Благодаря на Бонго за това.

# 231
С вит В 10 / парааминобензоева к-на / си направих продължителен курс миналото лято и вкарах цикъла в перфектен график. Есента ме почнаха последователно всички възможни вируси и пак изкараха ТСХ и цикъла от релси. Тази пролет пак вземах В 10 за 1-2 седмици и съм поизчистила боклука с него. Суплемента на другите  дефицити преди В 10 не ми се е получавал. Смятам, че замества фолиевата, която е нужна при В 12. Заедно В10 и В 12 не съм вземала, но ще опитам след контролно на В 12 колко се е усвоил.
Ха, сега, ново двайсет. Simple Smile За пръв път чувам за този витамин. Не присъства в B-комплексите, на които по принцип залагам. Няма го също и в ценоразписа на "Limbach", където са налични какви ли не специфични изследвания. Интересно, защо е така? Даже в "iHerb" не намирам добавка, под името "Vitamin H1" или "4-Aminobenzoic acid".

Не е вит Н1, витамин В10 /парааминобензоева к-на
Аз пък при попълване на дефицит на В12 и Д веднага усещам разлика по състоянието си - и в енергия, наспиване, психично състояние...Д и на щитовидните ми се отразява.
Блазе ти... И на мен ми се искаше да е така, но за съжаление, при мен често лабораторните резултати са се подобрили значително, а разлика в състоянието си не намирам голяма.
Мъжът ми пък е обратното - той твърди, че от 1-2 таблетки веднага усеща промяна, което може би е малко пресилено, но явно някои хора действително са далеч по-чувствителни спрямо други.

Не е вит Н 1 , а Витамин В 10/ парааминобензоева к-на с търговско наименование PABA. Моите са на НАУ, както и метилирания ми В 9 също на НАУ.
https://www.google.com/search?sca_esv=559344913&sxsrf=AB5stB … =715&dpr=1.25
Не присъства в нито един Б комплекс, дори и в най-пълния според мен на Допъл херц.
Лабораторно не  се изследва, лекари и фармацевти не го познават. Само консултанти по хранителни добавки имат представа.
Може да се установи недостиг от изследване на В9, поради метаболитния му разпад в следната поредност - 
В 10 - В 9 - В 5 - Глутатион - TRH - TSH .
При този метаболитен разпад преминава през В 9 и ако се взема заедно с В 9 възстановява бързо косата.
При разпада до В 5 възстановява нарушен меланин и лекува витилиго, дерматити и кожни изгаряния.
При разпада до Глутатион /антиоксидант възстановява колагена , само В 10 лекува болестта Пейрони / изкривяване на пениса.
При разпада до TRH /тиреотропин , изгражда Л-тирозин / Т 0 на тироидните хормони "майката" от която се разпадат/дейонизират Т 1-Т2 / първа дейодиназа, Т 2 - Т 3 / втора дейодиназа и Т 3- Т 4 / трета дейодиназа .
Последното му метаболизиране е до TSH или по-точно го понижава.
Мисля, че последното му състояние е до азотен окис, който унищожава ракови клетки, като тази функция е доказана с изследвания в последните години. Увеличава еритроцитите, има подмладяващо действие, лекува глаукома и катаракта , на мен ми смъкна диоптър. Лекува посттравматичен стрес, паник атаки и регулира цикъл, поради отношението му към хипофизните хормони - ТRH. Разрежда кръвта, поради което пази от инфаркт и инсулт.
Смятам, че понижава В 12, не съм го засичала с изследване , а само симптоматично и затова следващия прием на В10 ще направя освен с В 9 и със В 12.
В 10 влиза в състава на козметика и медикаменти с търговското си наименование PABA. Така го открих в ампулите срещу косопад на Виктория бюти и го проучих. Откривала съм го само в руски капки за очи за глаукома и топ руските витамини за жени Витрум Бюти. Ако някой знае от къде могат да се закупят да сподели, защото аз не открих .. тази тайна на руската красота  Wink
 https://uteka.ru/product/vitrum-byuti-146900/

Една добра статия за В 10 с намек за аминокиселината фениланалин. Естествено съдържание с високи нива на фениланалин има в динените семки. Като потвърждение на маскимата, че всичко е природата е в хармония, динята е с високи нива на В 9 , а семките на фениланалин - суровината на вит В 10 / PABA  Wink  в комбинация за пълноценно усвояване.
https://nanocom-bg.com/pabk-vitaminat-na-krasotata/

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 15:09 от Sebekneferura

# 232
Sebekneferura, много ти благодаря за изчерпателната информация! Simple Smile

Всъщност, объркала съм се леко. Този елемент, все пак, го има в B-комплекса, който ползвах неотдавна - този, но май е в доста малка дозировка. Просто споделям.

# 233

Всъщност, объркала съм се леко. Този елемент, все пак, го има в B-комплекса, който ползвах неотдавна - този, но май е в доста малка дозировка. Просто споделям.

СУПЕР Wink 50 mg. Само във Витрум витамините го видях 10 mg и се чудех колко е терапевтичното съотношение .. явно колкото реши производителя Wink
Аз пък ти се извинявам, за корекцията в името на вит Н1. Действително това е едно от имената му вероятно, когато е фигурирал във фармакологията като самостоятелен витамин. На по-късен етап обаче е понижен на витамин във витамина и применуван на В 10, като основна суровина за В 9. 
Открих още нещо интересно за него, че ешерихия коли го синтезира. Досега ми бе известно, че тя се храни с кандида и така се поддържа баланса в микробиома ни.  При приема ми на В 12 ми направи впечатление точно липсата на кандидоза преди цикъл. Явно естрогена се е погасявал от В 12, виновник за кандидата, но ми спря цикъла поради високата доза В 12 ... за морето Simple Smile

"... Действие върху тялото:
 Хората не синтезират PABA директно, защото не произвеждат необходимите ензими. Е. coli в червата изпълнява тази задача, използвайки ензимите 4-амино-4-дезоксихоризмат лиаза и 4-амино-4-дезоксихоризмат синтаза върху хоризмата (хоризматична киселина). Зелените растения също могат да синтезират PABA с техните хлоропласти, които са структури, съдържащи хлорофил. PABA някога се е считала за витамин B, но сега се счита за незадължително хранително вещество. Интересното е, че патогенните бактерии изискват PABA за синтеза на фолиева киселина. Сулфаниламидните антибиотици имат антибактериален ефект чрез инхибиране на синтеза на фолиева киселина и PABA..."

Източник на статията: https://bg.belkashop.com.ua/para-aminobenzoena-kiselina-pabk-ins … kcii-za-upotreba/
© https://bg.belkashop.com.ua/

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 17:26 от Sebekneferura

# 234
Здравейте! Възможно ли е да се установи Хашимото само от повишен МАТ и то от резултати от преди 6 месеца? 🤔 Днес бях на ендокринолог, който за съжаление не ми вдъхна никакво доверие. Видя ми резултатите от преди половон година, на които всичко е в норма, само МАТ е завишен (205 от нормални 5 и нещо)
Думите му бяха "Оооо, имаш Хашимото". После ме гледа на ехограф за около 3-4 секунди и след всички опити да задам въпрос, бях прекъсвана с думите "Имаш Хашимото, точка!" Изписа ми хапчета, които да приемам до понеделник, и ми пусна ПКК и TSH. Казах му, че трябва и FT4 да се изследва и той каза "Аа, да, вярно" и го добави в листа. Даже и ме пита МЕН дали да пускал МАТ и ТАТ (!?!?)
Искам мнения възможно ли е да се установи Хашимото по описаният начин? Хапчета не мисля да пия, изписани от въпросният лекар. Не му вярвам, но успя да ми изкара акъла.

# 235
Да, може е краткия отговор.
Прочети първата страница на темата и се запознай със заболяването. Това "в норма" също нищо не значи.

# 236
Искам мнения възможно ли е да се установи Хашимото по описаният начин?

Ами, то, това е начинът - антитела + ехография. Аз за друг не се сещам. Simple Smile

# 237
Понеже скоро ще ми е време за контрола, направих малко повече от месец откакто започнах Т4, пия го към 1,2 часа вечерта. Да го пропусна ли същата вечер преди изследванията или да си го пия?
Ако го пиех сутрин, ясно, че пропускам ама в случая не знам кам да процедирам.

# 238

СУПЕР Wink 50 mg. Само във Витрум витамините го видях 10 mg и се чудех колко е терапевтичното съотношение .. явно колкото реши производителя Wink
Аз пък ти се извинявам, за корекцията в името на вит Н1. Действително това е едно от имената му вероятно, когато е фигурирал във фармакологията като самостоятелен витамин. На по-късен етап обаче е понижен на витамин във витамина и применуван на В 10, като основна суровина за В 9.  
Открих още нещо интересно за него, че ешерихия коли го синтезира. Досега ми бе известно, че тя се храни с кандида и така се поддържа баланса в микробиома ни.  При приема ми на В 12 ми направи впечатление точно липсата на кандидоза преди цикъл. Явно естрогена се е погасявал от В 12, виновник за кандидата, но ми спря цикъла поради високата доза В 12 ... за морето Simple Smile

"... Действие върху тялото:
 Хората не синтезират PABA директно, защото не произвеждат необходимите ензими. Е. coli в червата изпълнява тази задача, използвайки ензимите 4-амино-4-дезоксихоризмат лиаза и 4-амино-4-дезоксихоризмат синтаза върху хоризмата (хоризматична киселина). Зелените растения също могат да синтезират PABA с техните хлоропласти, които са структури, съдържащи хлорофил. PABA някога се е считала за витамин B, но сега се счита за незадължително хранително вещество. Интересното е, че патогенните бактерии изискват PABA за синтеза на фолиева киселина. Сулфаниламидните антибиотици имат антибактериален ефект чрез инхибиране на синтеза на фолиева киселина и PABA..."

Източник на статията: https://bg.belkashop.com.ua/para-aminobenzoena-kiselina-pabk-ins … kcii-za-upotreba/
© https://bg.belkashop.com.ua/

Много благодаря за информацията, но аз тъпа ли съм, не знам Grinning  но някак се обърках при опита да разбера болднатото. Б витамините и конкретно този синтезират е.коли или обратното? И повишена популация на е.коли говори ли, че е имало кандида и затова е.колите се увеличават? И кой е виновник за кандидата, Б12 или естрогена, че нещо и там се обърках?
Ровя, щото имах дълъг период с е.коли във влагалищен секрет, много упорити, и се чудех защо рецидивират.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 09:12 от *stella

# 239
  • София
Здравейте! Възможно ли е да се установи Хашимото само от повишен МАТ и то от резултати от преди 6 месеца? 🤔 Днес бях на ендокринолог, който за съжаление не ми вдъхна никакво доверие. Видя ми резултатите от преди половон година, на които всичко е в норма, само МАТ е завишен (205 от нормални 5 и нещо)
Думите му бяха "Оооо, имаш Хашимото". После ме гледа на ехограф за около 3-4 секунди и след всички опити да задам въпрос, бях прекъсвана с думите "Имаш Хашимото, точка!" Изписа ми хапчета, които да приемам до понеделник, и ми пусна ПКК и TSH. Казах му, че трябва и FT4 да се изследва и той каза "Аа, да, вярно" и го добави в листа. Даже и ме пита МЕН дали да пускал МАТ и ТАТ (!?!?)
Искам мнения възможно ли е да се установи Хашимото по описаният начин? Хапчета не мисля да пия, изписани от въпросният лекар. Не му вярвам, но успя да ми изкара акъла.

Може по принцип. Но в норма нищо не значи. Изследвай и ФТ3. Интересно е какви хапчета е изписал за пиене до понеделник?!

Общи условия

Активация на акаунт