Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 868
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Лек и редовен цикъл означава ли, че прогестеронът ми най-вероятно е ок?🙂 Просто любопитство...😊

# 91
  • София
Лек и редовен цикъл означава ли, че прогестеронът ми най-вероятно е ок?🙂 Просто любопитство...😊
Долче, според мен да. Аз съм с тежък и супер нередовен цикъл от 6 месеца  ( имам предвид на 5- ти ден, след което на 54 ден, после на 15- ти ден и така) мислех, че е от възрастта ( 46г.), но се оказа, че прогестеронът ми го няма. Та сега, колкото и да не искам го допълвам с примолут- нор.

# 92
Вангоби, дано да е така!🙂 Каква е връзката между прогестерона и ЩЖ?

# 93
А прогестеронът по принцип прави цикъла лек или просто го нормализира - т.е. ако е по-лек от нормалното, да стане по-обилен след старта на приема? Simple Smile
Според мен, и аз имам проблем с този хормон - само него не съм го изследвала досега, поради специфичните условия за тестването му.
Мисля си, че страдам от Естрогенна доминантност, но засега не съм взела мерки...

# 94
И аз съм с естрогенова доминантност.Изгубих след няколко операции и матка от нея...Родих се на биоиндентичен прогестерон.Съжалявам само,че по-рано не съм се информирала.
Хроничната естрогенова доминантност се провокира от мастните депа и от системен дефицит на прогестерон.  Всяка една мастна клетка при наднормено тегло произвежда естроген и като няма  прогестерон да се противопоставя.
От холестерол се произвеждат  стероидните хормони от прегненолона .Има значение чернодробната и щитовидната функция. Ако нямаме достатъчно т3, витамин А и холестерол веригата се нарушава. Холестеролът е белег на хипотереоидизъм, когато жлезата е инхибирана, не може да конвертира холестерола в каквото е нужно. Ако имаме естроген по мастните депа ,то той пречи  Т4 да се конвертира в  Т3 .

Естрогеновата доминантност върви с хипофункция на ЩЖ.

Когато сме хипотероидни се произвеждат огромни количества естроген и почти никакъв прогестерон. Това създава порочен кръг и липсата на достатъчно т3 води до още по-малко прогестерон и много естроген .

Ниската телесна температура води до производство на повече естроген и невъзможност на черния дроб да го детоксикира естествено.

# 95
  • София
Вангоби, дано да е така!🙂 Каква е връзката между прогестерона и ЩЖ?
Хипофизата е връзката.
Sun sea, моля за препоръка за биоиндентичен  прогестерон, никак не съм ок с този който пия в момента.

# 96
  • София
И аз ще чакам препоръка, с този крем не знам дали правя нещо.

# 97
Вагони,твоето си е прогестин.Не бих го пила и аз.Разликата между него и биоиндентичния е огромна.Последният няма странични.Разделих се с ужасна мигрена( пиех по 4 обезболяващи всеки ден) и свръхактивен мехур ,...Изобщо съм нов човек,спящ вечер,завърнал си спокойствието.
Мажа венците с биоиндентичен прогестерон на капсула.Поръчвам го от турския сайт в България заедно с Т3.https://verutol.net/produkt/progestan-200mg-progestan-200mg/
Има и капки на xeno ( по Рей Пийт е),но цената му е по-висока.https://xenobg.com/produkt/progestene/
С него включих и добавки за детоксикация на черен дроб .Направих естрогенова криза със сърбящ обрив ,продължил над 2 месеца .

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 21:13 от sun sea

# 98
Вярно ли е, че има седативен ефект? Confused

# 99
Дидка, аз също имам обилен цикъл и анемия. Откакто лекувам анемията, се родих, включително съня. Пусни си поне кръвна картина.

# 100
  • София
Sun sea, много благодаря!

# 101
  • София
Дидка, аз също имам обилен цикъл и анемия. Откакто лекувам анемията, се родих, включително съня. Пусни си поне кръвна картина.
Кръвната картина ми е ОК. Хемоглобинът - също. Ще видя желязото как е.
Аз не виждам седативен ефект от моя крем с прогестерон. Но ако има такъв ефект от течния ще бъда много хепи. Simple Smile Просто го взимайте вечер.

# 102
  • София
catty m, вагинално ли ползваш Утрогестана? И еднократно ли слагаш цялата доза или 2 х 100?

Да, цялата доза вечер. Аз почнах първоначално с прогестогел, мажех по 125 мг вечер, но една туба не ми стигаше за месеца, а цената й не е малка. По принцип явно съм имала проблем с естрогенова доминантност от години, защото имах полипи, болеше ме доста гърдата по едно време, тогава мамологът мио изписа Прогестогела, като изкоментира, че имало връзка между болките в гърдите и полиипите, нещо естрогена, но така и не ми обясни нищо повече. Сега като почнах с Прогестогела в по-големи дози, имаше някакъв ефект върху съня ми, но вече не усещам такъв. Имам проблем със съня от много време, вземам мелатонин, но пак повече от 6 часа сън не докарвам. Днес съм будна от 5:45 Sad 

А прогестеронът по принцип прави цикъла лек или просто го нормализира - т.е. ако е по-лек от нормалното, да стане по-обилен след старта на приема? Simple Smile
Според мен, и аз имам проблем с този хормон - само него не съм го изследвала досега, поради специфичните условия за тестването му.
Мисля си, че страдам от Естрогенна доминантност, но засега не съм взела мерки...

То не е много за тази тема, че и мъже си имаме в нея, затова слагам в скрит текст:

Скрит текст:
При мен прогестеронът направи МЦ по-лек и поносим - по принцип имам много тежки поне 2 дни, с изхвърляне на много съсиреци, т.е. лигавица. Откакто съм на прогестерон МЦ стана поносим, първите дни си тече нормално, не трябва да тичам в тоалетната през час-час и половина. Приключва по-бързо, нямам съсиреци. Другото хубаво е, че ми идва до 2 дни след спиране на приема, сега за лятото малко го изместих, че трябваше да ми дойде точно за морето. Сега сме се разбрали с д-р Недялкова, че при следващата контрола при нея ще пусна и изследване на прогестерона.

Дидка-бандитка, изследвай не само желязото, но и феритина. При мен, за съжаление, лечението на анемията не води до подобряване на съня.

# 103
Долче аз съм убедена, че съм с естрогенова доминатност въпреки, че с изследвания не можах да го докажа че с изследването на този прогестерон трудна работа. Но исках да кажа, че цикъл тежък никога не съм имала. Единствено имам болки в гърдите, но цикъла ми е неболезнен, сравнително оскъден, точен и т.н. Тъкмо почвам "Наръчинка за регулиране на хормони" и после ще съм по-компетентна Grinning

Момичетата с проблема със съня - кортизола ви как е?

# 104
При мен, когато го изследвах - нормален към нисък кортизол.

Общи условия

Активация на акаунт