Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 874
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
  • София
При мен, когато го изследвах - нормален към нисък кортизол.
Аз не съм го изследвала. Четох, че трябва да се изследва сутрин и следобед. Като сутрин трябва да е висок, а следобед - нисък.
Някой пил ли е добавка DIM - за намаляване на естрогенната доминантност.

# 106
И аз съм с естрогенова доминантност.Изгубих след няколко операции и матка от нея...Родих се на биоиндентичен прогестерон.Съжалявам само,че по-рано не съм се информирала.
Хроничната естрогенова доминантност се провокира от мастните депа и от системен дефицит на прогестерон.  Всяка една мастна клетка при наднормено тегло произвежда естроген и като няма  прогестерон да се противопоставя.
От холестерол се произвеждат  стероидните хормони от прегненолона .Има значение чернодробната и щитовидната функция. Ако нямаме достатъчно т3, витамин А и холестерол веригата се нарушава. Холестеролът е белег на хипотереоидизъм, когато жлезата е инхибирана, не може да конвертира холестерола в каквото е нужно. Ако имаме естроген по мастните депа ,то той пречи  Т4 да се конвертира в  Т3 .

Естрогеновата доминантност върви с хипофункция на ЩЖ.

Когато сме хипотероидни се произвеждат огромни количества естроген и почти никакъв прогестерон. Това създава порочен кръг и липсата на достатъчно т3 води до още по-малко прогестерон и много естроген .

Ниската телесна температура води до производство на повече естроген и невъзможност на черния дроб да го детоксикира естествено.

Сън сий, много интересно!
Аз нямам наднормено тегло (47 -48 кг на 164см), като почнах синтетичния т3 даже посвалих и стигнах тези кг-ми. По това индиректно мога ли да мисля, че не би следвало да имам естрогенова доминантност? Малко мазнина ми е останала, общо взето. Холестерол скоро не съм изследвала, обаче.

# 107
А как приемате прогестерона? Четох, че само в определен период от месеца се взема. Явно ще трябва да се образовам и на тази тема. Simple Smile

# 108
Прогестерона се приема от 14-ти до 25-ти ден на цикъла. Така го изписва д-р Недялкова. Като го спреш и след няколко дни идва цикъл. Но май се започва с по-малко от 200 мгр.

# 109
Много благодаря! Simple Smile
Моят цикъл от няколко години насам е по-кратък - от стандартните 28 дни падна на 25-26. Е, понякога все още ми идва на 27-28 дни, но е по-скоро рядко.
Преди да почна да вземам прогестерон, ще опитам да го изследвам поне веднъж. Не смея да стартирам съвсем без тестове. Simple Smile

# 110
Стела,ЕД е общ термин и не е свързан само с естрона от телесните мазнини.Тук влизат естрогеновите метаболитни от чревните бактерии,от яйчниците,оралните контрацептиви,фитоестрогените,ксеноестрогените ( от храна,пластмасовите бутилки за вода ,козметични и химични продукти,...).Дефицитът на йод ни прави по-чувствителни към естроген.Хрон.възпаления и високия хистамин също могат да причинят ЕД.Стрес и бърнаут блокират рецепторите на прогестерона и се свързват с кортизола ,дори при наличието на достатъчно прогестерон.Токсините и тежките метали ( олово,арсен,живак,кадмий,флуор...) нарушават производството на прогестерон.
При мен най-важни се оказват черния дроб( подцених детоксикацията му и направих естрогенова криза) ,здравето на червата ,намаляване на стесорите ( трудно се справям даже хич) ,най-стриктна елиминация на ксеноестрогените ( изхвърлих сапуни,шампоани,кремове...набавянето на чиста вода и стъкло ми е все още нерешен проблем).
Дозите са индивидуални от 200 мг до 1 гр.
При менструиращи е от 14-28 ден ,равномерно разпределени през деня,но пак зависи колко сериозен е проблема ,ако е необходимо няколко месеца не се спира прогестерона,за да се запълнят депата.Аз съм без матка и пия 21 дни,трябва да почивам 3-5-7 дни,но едва издържам 4 .

# 111
Много благодаря! Simple Smile
Моят цикъл от няколко години насам е по-кратък - от стандартните 28 дни падна на 25-26. Е, понякога все още ми идва на 27-28 дни, но е по-скоро рядко.
Преди да почна да вземам прогестерон, ще опитам да го изследвам поне веднъж. Не смея да стартирам съвсем без тестове. Simple Smile

Аз от над 10г вече съм на скъсен 26-27 дни, преди бях на 29-30, но всеки път като минавам профилактичен гинекологичен и ми казват, че всичко ми е супер - матка, дебелина на лигавица, винаги имам фоликул/и.
Дано успееш с прогестерона, аз си купих тестове за овулация, като си мислех, че те отчитат точно кога е, а се оказа, че като ти отчете нещо и от 12 до 36 часа тя трябвало да се случи Joy ама кога не е ясно. Аз като засякох изследвах на следващата сутрин, но в темата за хормоните Денис каза, че вероятно не съм улучила...

# 112
  • Sofia
Здравейте, момичета (и момчета) Simple Smile

Идвам за консултация с вас, въпреки че утре имам час за вторичен преглед. С две думи - преди 2 месеца, при проверка на пролактин, гинеколожката ми беше пуснала и Tsh и F4 и така разбрах, че имам проблем с щитовидната жлеза. Бях сигурна, че има нещо хормонално, целият букет от симптоми си е бил там, чувствах се, като ударена с парцал от сутрин до вечер, без настроение, с нетипично леко покачване на тегло (1-2 кг, ама аз си ги усещах, като 10) и т.н. всякакви неща, цялата хубост на Хашимотото.

Пуснах си целия пакет за Хашимото, отидох и на ендокринолог. След прегледа ми назначи 25мг Еутирокс и каза след 45 дни пак да пусна изследвания и да се видим. Тогава щяла да ми напише и всичко останало, което трябва да се пусне, но първо малко да повлияем Tsh-то.
Аз на своя глава махнах за тези 45 дни всичко млечно и глутена, като успях да удържа с мноооого малки прегрешения и то рядко.
Днес пуснах нови изследвания, но този път в Бодимед в лаборатория майка, защото смятам занапред там да ги пускам, удобно ми е, а и доста по изгодно, като цена за този пакет. Предишния път пусках в ПроЛабор до Майчин дом.

Слагам двете изследвания, знам, че много не може да се сравнява, като са от различни места, но все пак, как ви се виждат?

20.06.2023 - ПроЛабор:

16.08.2023 - Бодимед:

Благодаря предварително!

# 113
Още ще трябва да качвате т4. Антителата не са високи, може и да не се наложи да стигате някакви високи дози, но все пак звиси и колко е увредена жлезата. А откъм симптоми... повлияха ли се след започване на лечението?

# 114
  • София

Момичетата с проблема със съня - кортизола ви как е?

Моят се оказа нисък, д-р Недялкова ме беше накарала да пусна трикратен от слюнка. изписа ми добавка, чуваствам се много добре с нея, имам повече енергия през деня, но проблемът със съня си ми стои.

Моят МЦ винаги е бил 28 дена, но последните години взе да се скъсява и сега е 25-26 дена. Тази добавка DIM не я знам, Недялков ами изписа нещо друго, с което да чистим естрогена, но не знам кое беше точно, че пия една камара добавки.

# 115
Момичета можете ли да ми припомните за анемия освен желязо, феритин, хемоглобин какво друго е хубаво да си пусна? Ще пускам и щитовидни, Б12. Нещо друго важно сещате ли се, което е добре да проверя? При мен голямата драма е че по изследвания на жлезата съм с нужда от по-висока доза (в момента съм на 25мг), а като започна да приемам повече се чувствам по-зле. Започвам да отслабвам, ставам нервна, припряна и доста напрегната, имма сърцебиене. Защо организма се чувства по добре когато ТСХ ми е около 2-3, а не около 1? Някой има ли отговор…

# 116
  • София
ЖСК, вит. Д.

А ако почнеш Т3 вместо да вдигаш дозата на Еуторокса?

# 117
  • София
А защо трябва да ти е 1? Нали до 2.5 е ОК. Не знам де. Моето е ниско.

# 118
Момичета можете ли да ми припомните за анемия освен желязо, феритин, хемоглобин какво друго е хубаво да си пусна? Ще пускам и щитовидни, Б12. Нещо друго важно сещате ли се, което е добре да проверя? При мен голямата драма е че по изследвания на жлезата съм с нужда от по-висока доза (в момента съм на 25мг), а като започна да приемам повече се чувствам по-зле. Започвам да отслабвам, ставам нервна, припряна и доста напрегната, имма сърцебиене. Защо организма се чувства по добре когато ТСХ ми е около 2-3, а не около 1? Някой има ли отговор…

А с колко качвате? С 25 мкгр. ли?

# 119
Здравейте,

Приемам 25 мкг акутирокс от 45 дни и имам понижаване на TSH, но не и покачване на другите хормони. Дали трябва да кача дозата или е необходимо повече време?

Благодаря!
ПС: Знам, че е по-добре в една лаборатория да пускам, но нямах такава възможност.

Общи условия

Активация на акаунт