Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 862
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
  • София
То миналата година си е за миналата година.

# 76
Здравейте, от няколко години ми казват на ефограф, че щитовидната ми жлеза има изменения и изглежда като на човек с Хашимото. Но ако хормоните и антителата са ок, всимко е наред. Направих изследвания на хормони и антитела и всичко беше много добре преди година.
Тази година си пуснах само TSH и FT4. Ще ги покажа и на лекаря си, но може ли да ви помоля за коментар?:
TSH - 2.49 (реф. стойности 0,27-4,20)
FT4 - 19.30 (реф. стойности 12.00 - 22.00)

Не е ли височко FT4?

Добре изглежда ФТ4, но най-важно е как се чувствате. Имате ли умора, сърцебиене, дпресивни моменти, проблеми със съня, цикъла... Според мен не е далеч момента, когатп ще трябва да започнете заместителна терапия.

# 77
Проблеми със съня имам, но те са от 20+ години, сърцебиене имах, но е овладяно с хомеопатия на Боарон, тоест нямам. Цикълът ми е ок, чувствам се добре бих казала. Това, което ме тормози, е сънят, но той е слабо място от много години и така ще остане според мен.
Май трябва да си направя пълните изследвания.
А дали има значение, че изследването е направено точно преди цикъл, когато съм много нервна и раздразнителна обикновено?

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 09:41 от marigold_

# 78
Проблеми със съня имам, но те са от 20+ години, сърцебиене имах, но е овладяно с хомеопатия на Боарон, тоест нямам. Цикълът ми е ок, чувствам се добре бих казала. Това, което ме тормози, е сънят, но той е слабо място от много години и така ще остане според мен.
Май трябва да си направя пълните изследвания.
А дали има значение, че изследването е направено точно преди цикъл, когато съм много нервна и раздразнителна обикновено?

Няма значение кога са направени изследванията. Съня може и да се оправи след започването на хормон. Ако се появат и други симптоми, изброени на първата страница, моят съвет е да започвате хормон. Това рано или късно ще се случи.

# 79
Здравейте, имам нужда от съвет. Бременна съм в 9м и до края на следващата седмица би трябвало да родя. В началото на бременността си правих контролни изследвания и ТСХ се оказа 3, останалите хормони бяха в норма. Не съм имала проблеми със ЩЗ до тогава, редовно си изследвам целия панел за жлезата + ехография. Посетих еднокринолог, като ми назначи акутирокс 1.5 мл (смятам ги някъде около 30мг). Продължих да следя ТСХ всеки месец, както и приемът на хормон. През цялата бременност ТСХ е около 2.

Колко време след раждането мога да си пусна изследвания и резултатите да са сравнително коректни? Прочетох цялата стара тема, но там не е коментиран моя въпрос. След като родя трябва ли да продължавам с приема на хормон?

# 80
  • София
Здравейте, ще напиша малко дълъг и объркан пост, за което се извинявам, но съм доста объркана. От години имам разни симптоми, които се припокриват със симптомите на хипофункция и Хашимото. Няма да ги изброявам, знаете ги. Отделно след две раждания за две години започнаха и проблеми с цикъла. Винаги ми е бил кратък на 21-22-23 дни, но започна да идва през 16, 18 дни, периоди в които ми идваше на 10-12-14 дни. ПОсле се нормализира за известно време и пак се почва. Отидох на ендокринолог - хормони "в норма", но с високи антитела. Каза нямало нужда да взимам нищо, само да се следя. Да, но нещата се влошават. Най-много ме мъчи безсънието. Отидох на второ мнение - пак същото (ще ги прикача резултатите) - ТСХ нисък, ФТ3 и ФТ4 също в долната граница, антитела - много високи. Четох че трябва да са по-високи нивата на хормоните, но според ендото нищо не трябва да пия. Попаднах в една група във Фейсбук за Рей Пийт и там хората сами си препдисват хормон, нещо което аз не смея, но вече не издържам. Отделно мисля, че имам нисък прогестерон (не съм го изследвала). Знам, че трябва да се изследва на 18-21 ден от цикъл или на 7 ден след овулация, но при мен е невъзможно, защото тогава пак съм в цикъл. Вит. Б12 и Д са ми поднормени, взела съм мерки, пия също Б-комплекс и Омега. Взех си и добавка с Див Ямс и прогестеронов крем, но пък сега прочетох, че първо трябва да се "оправят" щитовидните......Въобще голяма каша.....

# 81
  • София
ТСХ не е толкова нисък, но ФТ3 и ФТ4 са ниски. Според мен си за ниска доза хормон.
Относно прогестерона - и аз почнах да чета тази група, от там почнах да позлвам Прогестогел, а сега позлвам Утрогестан и честно казано се родих с МЦ - имах много обилен цикъл (от там пък анемия), сега слагам по 200 мг от 14 ден, МЦ е много добре, лек.

# 82
  • София
Да, ТСХ-то е добре (по-добре отколкто да е високо). Може би ще почна хормон на своя глава в ниски дози и ще видя как ще се чувствам....

# 83
Winter_soul не спирай хормона като родиш, изчакай поне месец и се изследвай да видиш как са ти хормоните и тогава вече прецени. Аз се изследвах 40-45 дни след като родих.

# 84
  • София
ТСХ не е толкова нисък, но ФТ3 и ФТ4 са ниски. Според мен си за ниска доза хормон.
Относно прогестерона - и аз почнах да чета тази група, от там почнах да позлвам Прогестогел, а сега позлвам Утрогестан и честно казано се родих с МЦ - имах много обилен цикъл (от там пък анемия), сега слагам по 200 мг от 14 ден, МЦ е много добре, лек.

Извинявайте за лаишкия (сигурно_) въпрос, но как се разбира дали Ft3 и 4 са ниски, след като са уж в референтна? И има ли ендо който да назначава лечение при тези резултати? Повечето казват, че са ОК?

Питам, защото при мен (мъж, ако има значение) стойностите са сходни, по-конкретно:
ТСХ - 1,33 (реф.: 0,35 - 4,85),
Ft3  - 2,98 (реф.: 1.58 - 3,91),
Ft4 - 1.020 (реф.: 0.700-1.480),
ТАТ: 0,5 (реф.: под 4.11), и
МАТ: <0,10 (реф.:  0-5,61)

Благодаря!

# 85
  • София
Има в нета разни таблици, които показват оптимални стойности. Важно е да не са към долната граница като при мен, а в средата, даже ктм горната. Трябва да си видя и желязото с тоя цикъл през 12-14 дни...

# 86

Извинявайте за лаишкия (сигурно_) въпрос, но как се разбира дали Ft3 и 4 са ниски, след като са уж в референтна? И има ли ендо който да назначава лечение при тези резултати? Повечето казват, че са ОК?

Питам, защото при мен (мъж, ако има значение) стойностите са сходни, по-конкретно:
ТСХ - 1,33 (реф.: 0,35 - 4,85),
Ft3  - 2,98 (реф.: 1.58 - 3,91),
Ft4 - 1.020 (реф.: 0.700-1.480),
ТАТ: 0,5 (реф.: под 4.11), и
МАТ: <0,10 (реф.:  0-5,61)

Благодаря!

На първата страница има достатъчно информация по темата, както и таблица, цитиран пост и т.н.

ФТ3 и ФТ4 трябва да са поне над средата на границата, най-добре в горната 1/3

# 87
  • София
Да, аз прегледах, разбира се, началната страница още преди седмици.
Направи ми впечатление, че за СФ не е голям броя ендокринолози, които се препоръчват... Както и, че дадените оптимални стойности са в различни от тези в лабораториите, но както и да е, принципът да са в горната третинка е ясен.

Но пък, какво следва, ако не са точно центрирани в горната половина? Автоматично ли означава, че се развива (или в близко бъдеще ще се) проблем, и за мъже и за жени едни и същи ли са стойностите (вероятно да)

# 88
Той списъка с лекари е стар в интерес на истината...аз го заварих така, когато започнах да пускам новите теми. Скоро се обсъждаха имена за София, които стават.

Принципно когато щитовидните хормони са в долната част на границата, означава че жлезата не работи оптимално и е в хипофункция. Това може да е временно състояние, получено от различни неща - например дефицити на витамини. Но когато това е трайно състояние и не се вземат мерки, състоянието само ще се влошава. Горната третина е съвсем оптималния вариант, но поне трябва да са над средата, а ТСХ не повече от 2-2,5, най добре около 1,5.  Няма значение мъж, жена при тези изследвания.

# 89
catty m, вагинално ли ползваш Утрогестана? И еднократно ли слагаш цялата доза или 2 х 100?

Общи условия

Активация на акаунт