Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 38 959
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Диагнозата Хашимото ли е или хипофункция без Хашимото? Аз съм с хипо, но без Хашимото. Ендото ми беше изписал да пия келп известно време.

Хашимото с хипофункция - има изменения на жлезата при ехограф и висок ТАТ. МАТ е в норма

За хормон е отвсякъде както казаха преди мен, не го отлагайте при децата може да забави развитието - синът ми спря да расте на височина за една година и спряха да му се сменят млечните зъби. За йод аз също знам, че не трябва. Чувала съм да правят йодна решетка на крака и наблюдават има ли или няма нужда организма
За хипогликемия вероятно е висок инсулина, затова се пуска сутрин на гладно инсулин и кр.захар а от тях се изчислява НОМА индекс, който е за ИР...въпреки, че не е задължително, който разбира и от изследванията ще се ориентира.
За ТАТ потърсете причина в уши, нос, гърло, пикочо-полова система и зъби. Бактерии в тези области, алергии, болни зъби...При синът ми проблема е стафилокок в носа и алергичен ринит.

Имаше стафилококова инфекция в носа, която излекувахме с антибиотик. Сега разбирам, че и това е свързано с жлезата Hushed

Ето и резултатите от ПКК и биохимия от миналата седмица,

Левкоцити - 10,00 
Лимфоцити% - 6,9%
Гранулоцити% - 85,3%
Хематокрит - 0,431
MCV - 82.00
MCH - 26.9
MCHC - 328.0
RDW-CV - 13.3%
Тромбоцити - 189,0
PDW - 11.2
MPV - 8.7
Глюкоза - 4,2
Урея - 6,6
Креатинин серум - 76
Албумин серум - 43,73
Общ белтък серум - 66,5
АСАТ - 20
АЛАТ - 12
Алкална фосфатаза - 230
ГГТ - 15
ЛДХ - 194
Натрий серум- 140
Калий серум- 4,4
Хлориди в серум - 103
Йонизиран калции - 1,31
Калций - 2,48
Фосфор серум - 0,87
Магнезий - 0,82

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 11:28 от SvetliS

# 196
Вероятно не е излекуван а само приспан, много упорита бактерия е. Сега трябва да спаднат антителата.
При сина ми минава само с локален АБ крема МупироНазал и то приложен за дълго време два пъти дневно. За последните 5г 3 пъти се е възбуждал, явно като му падне имунитета.

# 197
  • София
Аз имам проблем с приема на желязо.Сутрин и вечер пия. Да не е с фибри и млечни,да не е на гладно,а аз не ям сладко и хляб и как се предполага да го пия???
Вие как го приемате,който е с анемия и пие?

Когато ми се налага да приемам желязо, го пия на гладно веднага след сън, около 6 ч. Закусвам в 9 ч. и така има предостатъчно време да се усвои. Но аз все още не приемам медикамент за щитовидната жлеза - от него трябва да има поне 8 часа разлика.
Някои не препоръчват желязото да се пие на гладно, но има форми щадящи стомаха, с които нямам проблем - от другите винаги ми се повдига и ги приемах след/с храна.
Това с осемте часа разлика е странно и бих казала невъзможно да се случи.
Ендокриноложката изписа желязо сутрин и вечер, хормон сутрин. Не е казала нищо за отстояние 8 часа.

# 198
Така е. Трябва да има отстояние от 8 часа и от вит.Д и калций също.
Аз приемам хормона през нощта. Вит. Д и калциеви храни приемам на обяд.

# 199
Скрит текст:
Аз имам проблем с приема на желязо.Сутрин и вечер пия. Да не е с фибри и млечни,да не е на гладно,а аз не ям сладко и хляб и как се предполага да го пия???
Вие как го приемате,който е с анемия и пие?

Когато ми се налага да приемам желязо, го пия на гладно веднага след сън, около 6 ч. Закусвам в 9 ч. и така има предостатъчно време да се усвои. Но аз все още не приемам медикамент за щитовидната жлеза - от него трябва да има поне 8 часа разлика.
Някои не препоръчват желязото да се пие на гладно, но има форми щадящи стомаха, с които нямам проблем - от другите винаги ми се повдига и ги приемах след/с храна.
Ендокриноложката изписа желязо сутрин и вечер, хормон сутрин. Не е казала нищо за отстояние 8 часа.

Да, когато се приемат повече добавки/лекарства наистина е трудно да се измисли добър график за тях.
След като ендокринологът нищо не ви е казал, спазвате това, което ви е посъветвал.

# 200
  • София
По принцип ендокринолозите доста неща не казват, ама...

# 201

Кое му е невъзможното?! Всяка добавка се пие по специална схема и при специални условия, а не както дойде.
Не разбирам защо, след като все натъртвате какво са ви казали ендокринолозите и ги приемате за неоспорим авторитет, очаквате информация от потребителите в темата. Simple Smile Не се заяждам, но ми е странно.

# 202
SvetliS, защо е на хранителен режим и какъв е режимът? Моля, пишете подробно накуп цялата информация.

# 203
  • София
SvetliS, защо е на хранителен режим и какъв е режимът? Моля, пишете подробно накуп цялата информация.

Не е на някакъв специален режим - повече въглехидрати, йод, морска и океанска риба и морски дарове.. той е спортист и попринцип не се храни с много сладки, тестени и изкуствени храни.

В допълнение ето и резултатите от КАС, не знам защо са му го правили, предполагам заради припадъка.

ph - 7,44
pCO2 - 39
Po2 - 50
HCO3 act - 26
SBC - 27
BE ecf - 3
Tco2 - 62
BE b - 3
%SO2C - 87%

# 204
Не е на някакъв специален режим - повече въглехидрати, йод, морска и океанска риба и морски дарове.. той е спортист и попринцип не се храни с много сладки, тестени и изкуствени храни.
Ей това не го разбрах, Каква е целта да не яде тесто, а да яде много картофи и ориз (например)?
Преди тест на инсулин, а и във вашия случай бих направила обременяване с глюкоза с трикратно изследване И на инсулина (кръвна захар и инсулин на гладно и на първия и втория час след обременяване с глюкоза), не бих прилагала никаква такава спортна диета Hands V

И на мен ми ограничиха йода при установяване на високи антитела и Хашимото (препоръчка "не прекалявайте с окенаската риба и никаки добавки с йод") Hands V

# 205
Не знам спортна или спорна е тази диета🤔🤔, но ми се струва странно да не се консумират яйца, месо, зеленчуци...
Въвеждам си храната в приложение и, честно казано, почти винаги съм на 15-30% йод от дневните ми нужди и много рядко показва повече от това...С хипофункция без Хашимото съм. Аз лично наблягам на йод от храната, когато имам възможност, но мисля, че не ми е достатъчно. Скептична съм доколко се запазва йод в солта при дългото стоене на пакетите (прозрачни) в магазина, при отваряне на пакета вкъщи и при по-високите температури (при готвене)...Приемала съм келп (чувствах се добре), мисля да включа едни капки йод от Iherb, но не знам кога ще е, че не планирам скоро поръчка.
Желязо приемам вечер на гладно (Сорбифер), малко преди лягане (не веднага преди), нямам проблем. Чела съм изследване, че се усвоява за около 6 часа.

# 206
dolce miele би ли споделила това приложение, звучи ми доста полезно.
И един супер тъп въпрос: разликата между Хашимото и хипоофункция се състои в това че при хипофункция ТСХ е висок, а антителата са ок, а при Хашимото и антителата са високи?

# 207
Да, разбира се, използвам Cronometer.🙂
За разликата между хипофункция и Хашимото- да, но понякога Хашимото се диагностицира по ехография, а няма високи антитела.

# 208
Хашимото е автоимунно заболяване, водещо до увреждане на щитовидната жлеза (може да е с хипофункция или за някакъв период дори с хиперфункция). Хипофункция може да има само от недостиг на микроелементи и витамини без това да означава Хашимото.
TSH е хормон на хипофизата. Хипофункция се установява по нивата на FT4 и FT3, които са хормони на щитовидната жлеза.

Моля, четете първия пост на темата (тази, предишните, която ви влече)! Много труд е вложен за систематизиране на полезна информация, която не е нужно да се преразказва на всеки 15-20 страници, а и няма кой да го направи така подробно, като там Hands V

# 209
Долче,има хубав луголов р-р ( йод) в сайта на Здравница.И цената е приемлива.

Общи условия

Активация на акаунт