(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 732
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Днес обрах последните парникови домати. Много държат!

Кои луковични задължително се вадят всяка година? Питам за лалета, нарциси, зюмбюли. Че ги забравих и ще им е трета година без вадене.

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 02:13 от ЗаСлон

# 421
За нарцисите не е проблем, но лалетата потъват и е хубаво да се вадят. Моите заради сляпото куче са в кофа и много лесно се случват нещата обръщам кофата сипвам почвата обратно и нареждам луковиците. Още не съм изчистила доматите от парника. Днес ако стихне вятъра ще видя как е положението.Иначе тези от градината мъжът ми ги обра и са на тавана наредени в касетки зреят. Всяка вечер правя салата.

# 422
Плутонке, ако обичаш тиквички бих добавила от тъмнозелените Zucchinni. По-твърди са при готвене, абе направо са си друг зеленчук. Идеални за печене на фурна, режа ги на половина по дължина.
Или от кръглите тиквички Патисон, също са много хубав сорт. Също и декоративни тиквички си поръчват моите хора, разни шарени с чудновати форми.
Многогодишна чубрица Satureja montana, където живея и зимата си има листенца.
Ако обичаш листни - кейл, манголд, и още 1000 вида екзотичен треволяк.

# 423
  • София
От Германия аз само краставици Южна наслада си поръчах с превозвач Simple Smile
Аз вадя задължително гладиоли и далии. Вчера в снега ги доизваждах, но добре, че не оставих за днес.
Лалетата ги бях извадила като прецъфтяха пролетта и сега ги насадих и аз в саксии поставени в земята, но не успях да събера всички и част останаха ненасадени. Насадих и малко зюмбюли, които купих.
Сляпото куче ми беше помогнало и изяло на още две далии грудките. Много ме е яд, бяха любимите ми, а пропуснах да поръчам от Хоби кафе пак с есенната пръчка нови.
Ако някой иска луковици на гладиоли да казва. Бях обещала и семена за пипер от Недоволна, не съм забравила, просто все не стигам до там.
След вчера има още три купчини гладиоли спрямо долната снимка. А бяха стандартни пакетчета първата година и веднъж вече давах на съседка, но някои се стараят сериозно с размножаването.
Чакам да изсъхне пръста, да ги поорежа, сортирам и прибера за зимата

И този помощник си го докарах в Сф. Три дни преди това Страх сам си се качи в колата да се прибере на топло. И с новият болен Пух-Смоуки в момента съм с 4 котки Simple Smile

Мъжът ми успя да фрезова цялата градина предната седмица. Но не сме хвърляли нищо за подхранване или лекуване. Напролет евентуално от компоста и се надявам догодина да имам птичи тор вече.

И последни рози и ягоди навън от миналият уикенд

А да, обрах и царевицата за пуканки, чакам я да доизъхне и да я тествам дали ще се пука, макар че има и на кочана разпукали се зрънца Simple Smile
Това е от доста късно сярата царевица навън.

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 10:44 от Aila

# 424
plutonian, извинявай че не писах по-рано Hug Не съм влизала в темата през почивните дни, че боядисвахме детската стая.
Аз съм в Нидерландия и това, което мога да препоръчам с две ръце от тук е ето този увивен жълт боб. За първа година го сея. Направо нямаше спиране от лятото до късна есен, такова чудо не съм виждала. Става и за салатки задушен с оцет и олио и за готвене и няма лико.
Скрит текст:
Този пък е техния класически зелен боб Хелда с едни едри шушулки. Вкусен е, няма лико и е малко по-късен от жълтия. Аз ги комбинирах и сега фризера ми е пълен със зелен боб, пък колко раздадох.
Скрит текст:

Много приятно люти чушки са ето тези унгарските.
Скрит текст:

Иначе когато бях на гости на приятели в Германия си опитах от техните краставици. Разкошни! Направо отдавна не бях опитвала толкова вкусна краставица. Казаха че са немски сорт краставици от градински център, но не знаеха името.
Иначе краставици семена от тук не препоръчвам изобщо. Изпробвала съм доста и не ми допадат.

Луковични цветя. Нарциси, зюмбюли, минзухар не вадя. Гладиоли на две години имам, май ще ги извядя другата есен да ги почистя. Само лалетата и то през година. Сега съм сложила нови луковици да ги подновя. Останаха ми още лалета, но времето е кофти и дебна пролука да спре да вали да ги бодна някъде и тях. Тъкмо ще цъфтят на етапи Joy

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 15:27 от ~Биб~

# 425
Дали ще е същия боб GoldMarie или да не се надявам? https://www.sortovisemena.bg/fasul-goldmarie-10g

# 426
Никога у нас не е имало такива зелени домати по това време на годината, интересно е, че още изглеждат свежи.

Скрит текст:

# 427
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вкарай един на топло Wink

# 428
Ехеее, декември чука на вратата, сняг заваля, а ти какви доматки си имаш и то на открито. Впечатлена съм!

# 429
Даже набрах една кофа, но не всички, защото така зелени не ми харесват после като узреят вътре. Обаче през есента много ми харесвт розов блян/розова магия, забелязал съм, че малко да се е зарозовял, даже и едно петънце да е, после вътре си узряват чудесно и даже някои ми се услаждат повече от летните.

# 430
Никога у нас не е имало такива зелени домати по това време на годината, интересно е, че още изглеждат свежи.

Скрит текст:

Bonetti, идеални късни домати! Моите миналата неделя се превърнаха в коледни елхички. Но съм им благодарна, че удържаха не само до първия, но и до втория сняг. Simple Smile

Скрит текст:

# 431
Бонети, аз съм на същото мнение за доматите Розова магия. Засях ги в оранжерията на 30.06. Брах от началото на септември до снега от тях. Сега зреят вътре и са много, много вкусни.

# 432
И аз така миналата година. Розова магия нямат грешка като доузряват в къщи, както и бабините ми розови домати. Стават си вкусни и не се развалят, а биволското сърце ми омекват и на вкус не ми допадат ако ги бера зелени.

online, много ми прилича на този холандския. Пробвай го!

# 433
Моля, тези от вас, които искаха семена от доматите на Недоволна и не са получили да ми пишат на ЛС.

# 434
  • София
Другата година и аз ще пиша за семена от нагърчените чушки на Надоволна и луковици гладиоли.
Не успях да се организирам по-рано, но и без това има време за разсад.

Общи условия

Активация на акаунт