(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 377
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
Последната реколта за годината! Пак ще се садят моркови, всичко поникна Hands Plus1 Имаше и няколко полуузрели чери доматчета, с което стъблата вече са разчистени и може би тези дни ще се прекопават лехите, влизам за вдъхновение преди предстоящото голямо копане Hands V
Модата на сидератите отмина, пораснали са достатъчно буренчета в лехата, дори не си личи къде е😁ММ е оставил там и изрезките от папура от езерцето, и това ще се вкопае за тор. Компостерите май ги изчерпахме и тепърва ще се чака следващата "реколта" домашен тор от там, така че в момента се заравят разни неща натюр.
Скрит текст:

Лехата подправки продължава да се завръща към първоначалното си състояние на цветна леха, понастоящем е превзета от незабравки, които трябва да се местят (още копане Rolling Eyes ). За мое голямо неудоволствие най-жизнено растат подправките които харесвам най-малко, салвията и един скучен вид мащерка, и двете държа най-вече с декоративна цел ¯\_(ツ)_/¯
Магданоз садих готови китки цяло лято и всичко бива изядено до корен, а вероятно и корените са изгризани, не мога да се докопам Weary
Скрит текст:
Боднах няколко скилидки чесън от супермаркета преди около 2 седмици, но май не е пораснал. Чудя се ако го сложа във вода първо да покара дали ще е по-добре Thinking Чудех се и дали ще прогони гадинките в земята, беше насаден до магданоза, но не подейства.

От кокошките се спомина още една, това лято имаше птичи грип, разни болни гълъби наоколо, не знам какво-що. За пръв път от 2г си купих яйца. ММ е поръчал още две, но ще са готови февруари, засега не сме избрали разновидност, но ще са различни и шарени, за разнообразие. В момента има лек ремонт в кокошарника, подновява се пода, защото отдолу дълбаят мишоци.
Скрит текст:
Весели празници на всички и успешна оран 😁

# 436
  • София
Супер отчет, при вас нещата са много напред, скоро ще се включим и ние Simple Smile.
Днес на село беше доста студено, с мъгла и заледено покрай нея.
Не съм влизала в оражерията, но последният път като бях, салатките, лука и чесъна бяха дръпнали. Репичките са много нагъсто, но нямам време да ги проредя. Руколата, морковите и спанака също са поникнали. Надявам се да оцелеят в студа и да дръпнат рано пролетта. Ако има и топли дни преди това, може и по-рано да си направя салатка. Ако не забравя, ще нахвърлям още от къдравата салата, защото ми се струва малко тази, която съм насадила.
Най-накрая изчистих царевицата за пуканки, май догодина няма да има нужда да садя. Доволна съм, предвид че я насадих юни месец и също не я прореждах, защото ме домързя. Станаха хубави пуканки от първият ми опит с нея.
Скрит текст:

П.П Намерих допълнително приложение на отоплителната подложка за разсад. Включила съм я и съм направила легълце на едното ново селско малко мяу, което бързо се научи и като ходих да ги нагледам си стои там на топличко. Братчето му е вкъщи на топло, но беше доста болно и покрай лекуването си остана домашно наше коте и то. Хубавото е че вече кастрирах трите майки, които ми домъкнаха децата си, майката на Шепа, майката на Наско и майката на Смоуки.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 22:41 от Aila

# 437
Айла,ти си много добър човек!

Весели празници на всички градинари!

# 438
Вадих репички и моркови, тази вечер мезихме с тях Simple Smile Салатките  са дръпнали в тунела..
За котките - и аз иман два броя за кастрация - майка и дъщеря..Но било студено сега според вета..Опасявам се,че след януари вече ще е късно и ще са бременни..за да ги кастрира сега трябвало да ги държа седмица на топло, мда ама те са полудиви, а и домашният властелин не понася конкуренция

# 439
morskibriz , благодаря за семената,🤗 днес ги получих.
При нас времето ту е студено, вали дъжд, ту се стопля. Радвам се, че има влага.
Спанакът поникна. Салатки насадих от купен разсад, бодрички са под открито небе.
Чесън не сях, че миналата година го нападна луковата муха. Мисля през февруари да сея, тогава и лук. Ще имаме строителни дейности, та не знам дали няма да ми се намали градината за следващия сезон.

# 440
  • София
Вадих репички и моркови, тази вечер мезихме с тях Simple Smile Салатките  са дръпнали в тунела..
За котките - и аз иман два броя за кастрация - майка и дъщеря..Но било студено сега според вета..Опасявам се,че след януари вече ще е късно и ще са бременни..за да ги кастрира сега трябвало да ги държа седмица на топло, мда ама те са полудиви, а и домашният властелин не понася конкуренция
Справят се добре котките и сега, пролетта определено ще е късно, знаеш че се появяват вече много бременни. Аз даже трябваше още една да заведа, но успях с капана само майката на Наско да хвана. Другите две трицветки по-рано ги кастрирах. Мога да ти кажа, къде ги водих, ако си в София, за улични котки е на половин цена - 75 лв, а третата дори ползвах талон и излезе безплатна. На следващият ден след кастрацията ги прибирах от клиниката и като ги пусках на село се чувстваха съвсем добре, не са имали никакви проблеми след това с възстановяването.

# 441
Айла, респект! 👍
Нямам новогодишна реколта от нищо тази зима, ММ беше зает, а на мен ми беше студено за градинарстване Satisfied  Обаче ме сърбят пръстите да подхвана нещо, събрах си няколко дълбочки пластмасови тарелки от покупки на месо и т.н. и ще ги ползвам за разсад. Имам семена за кромид, пише че може да се садят от "късната зима" нататък, което предполагам значи края на февруари, но се чудя може ли да ги бодна по-рано на топло като разсад Thinking ?

# 442
  • София
Ефибуш, семената от едногодишен, воден лук ли са? Ако да, поне в Бг се сеят  директно, при затопляне - края на април, началото на май.

Аз нищо не правя в градината тази зима. Успяхме да разхвърляме 2/3 от тора и заваля. Ако сега около празниците поизсъхне, ще довършим.
Репичките стараха много хубави, но никой не проявява интерес. Хапват ни се зимни салати, трушийки и т.н. Миналата седмица изядохме последните градински домати, обрани зелени в началото на ноември.
Спанакът се развива добре също, джодженът проявява издръжливост на студ. Ходим всяка седмица и си взимаме праз и червено цвекло.
Сезон 2024 мисля да стартирам със сеитбата около 20-ти март, за да изнеса около 20-ти май. Тази година заложих семената на 03.03 и после двадесет дни се чудех какво да го правя разсада.  В нашият климат на открито не може по-рано.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 11:58 от sofyia

# 443
Аз също ще сложа семената около 15 март.Убедих се,че ранното изнасяне на разсада затормозява растението и то става податливо на болести.Когато се затопли достатъчно, разсада наваксва и дори изпреварва рано изнесените растения.

# 444
Честито Рождество Христово, другари градинари и градинарки!
Пожелавам ви здраве и мир, любов и светлина в душите ви, топлина и хармония в домовете ви! Светли празници!

# 445
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
живи и здрави да сте всички.
честита, спорна, плодоносна да е годината.

Simple Smile аз засадих новата лоза и разсадих доматите.
имаме и първи цвят на краставиците.
крокодилките са единствените разочароващи семена на краставици, донесени от България.
парижките красавици цъфтят, а крокодилките още се чудят дали да поникнат.

# 446
Добри, давай снимки да си чешем крастата поне с гледане. Мен ме сърбят ръцете вече. Четох, четох - толкова рано мога само някакви люти чушлета да засея. Иначе ми зреят чак в края на лятото, може да се пробвам тази година по-рано. Не че ги ядем, за красота са ми. Но чакам поне да стане януари Grinning Тази година ще сея само цветя, тиквички и диви домати.

# 447
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вече разсадените при лозата и разсада. Той изглежда по-добре, не знам защо.

И краставиците. Недораслите са крокодилки. Другите цъфтят, но са на умиране май. Температурите от 15 през нощта до над 30 през деня май не им понасят.
Другото...
Български тагетес до чубрицата. Simple Smile
люта чушка и цъфнал сладък картоф.
И карамфили още на разсад.

# 448
За много години! Да е здрава и плодородна Новата 2024 година за всички! Heart

Скрит текст:

Вчера не издържах и отидох до един градински център да си купя малко почва за разсад, луда работа! JoyBlush
Забърсах и едни китки - кокичета и синчец в саксия, да си ги сложа на прозореца.
Засега е топло за сезона, но януари ще е студен с минусови температури. Аз ще си бодна малко разсад люти чушлета, че ме "сърбят ръцете".
Иначе зимата като не мога да стоя мирна си правя хляб с квас и от скоро и кисело мляко. Много съм доволна, че открих фермерски продукти съвсем наблизо до нас.

# 449
И на мен ми се занимава вече. Още миналата година Grinning накиснах семена на декоративен грах, вече ще ги засявам.

Общи условия

Активация на акаунт