(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 348
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Посяла съм скилидките чесън и балучка, за зелено. Напролет ще сложа арпаджик и чесън скилидки, за глави и съхранение.
Засаждане, садене -на посадъчен материал, с оформени корен, стъбло и листа. Wink

# 541
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря.
Това, което написах по-рано е  за семената  и не се отнася за вашия случай.
Simple Smile

# 542
Хъмм... в наше село семената се сеят, но луковиците и картофите се садят и аз съм го възприела по този начин. Ако питам съседите кога ще "сеят" картофите, ще ме гледат с недоумение, че и с малко присмех, за това, че не съм наясно с терминологията Simple Smile)).
Там разликата идва от това - дали използваш семето или плода на растението. Така има повече яснота за растенията, които могат да тръгнат както от плод, така и от семе.

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 13:22 от Кити Кет

# 543
Попитах от любопитство. Не търся драка. Simple Smile
А и съвет може да се даде само ако разбираш другия.

Мир?

# 544
Последното ми доматче от миналата година (срязаното), изядено на 31 януари.  Снимах си го от уважение към растението. Това до него е домат от магазина, естествено и краставичките също. Последните домати от градината обрах напълно зелени на 11.11. Беше много топла есен. Този уикенд насях Синап (бяла горчица) за предшественик и зелено торене на доматите, иначе им разменям местата със зеления боб спрямо сезон 2023. Доста зелен боб сея заради това, че е добър предшественик, сега фризерът е пълен, но той си е много полезна храна... Wink
Скрит текст:

# 545
Нанизани по 5-6 на клечки за зъби, по една в двата края, панирани в яйце и галета...
Simple Smile
Нанизването е за по-лесно обръщане, може да мине и без него.

# 546
    Признавам, че в моята глава глаголите сея и садя нямат никаква разлика и затова често ги използвам неправилно.

Миналата година си направих експеримент в двата парника. В единия сложих босилек между доматите, в другия сложих нисък зелен боб между тях. С босилека се получи чудесно и тази година ще сложа пак и повече. С боба няма да повторя, ще си го садя/сея отделно. Трябва вече да си набавя пръст за разсади и да ги отпочвам вече. Чушките и подправките ще са първи, доматите като наближи март.

# 547
    Момичета, какво ще кажете за козята тор. Може ли да се ползва или да се въздържа.

# 548
    И аз така и не се научих да използвам правилно сея и садя 😂. Знам, че семе се сее, разсад се сади, но си ги пиша и казвам пет за четири.
    И аз сложих първите семенца. Искам и още, но май е рано и се опасявам, че ще ги загубя. Мащерка с тази подправка така и не се разбрах. Нещо не мога да я отгледам и само купувам семена и почти нищо нямам. Мисля и още нови подправки да пробвам тази година като майорана, кориандър, сминдух, естрагон, за други май не се сещам в момента. А тези дали ще виреят в саксии? Не знам за какво се използват изброените, но ми е любопитно как изглеждат. Другите семенца са на цветенца. Имам излезли вече теменужки и каскадни кученца, но кучета май ще загинат. Мащерката, карамфила и обикновените кучета още не са поникнали.
    От миналата година имам останали семена за много зеленчуци.
    Чудя се дали да не опитам и с няколко корена чушки и патладжани да гледам в саксии, кофи. Дали ще стане? Или пълзящи домати. С черитата нищо не ми се получи 2 години.

# 549
    кориандърът ми мирише на миризливки. можеш да го объркаш с магданоз, същите листа, същия вид.
    сминдухът изглежда съвсем като люцерна, характерния аромат се появява след изсушаване. Wink става в саксия, проверено е.

тарос съм виждала само веднъж и беше в супа. Simple Smile интересен вкус е, но май не бих го отглеждала.

# 550
    Stryper, ще пръскам с бордолезов разтвор и карбамид.
    Мащерка си купих в саксия от Лидл, преместих я в градината, добре е.
    Сях миналата година сминдух, поникна, после нещо изчезна.

Наесен сях спанак. Имах останали семена от миналата есен, които тогава засях и имах чудесна реколта. Тази зима, обаче, явно е било по-студено и всичкия измръзна. Ще видя дали нещо ще изкара. Същевременно, до него сях друго пакетче, който в момента има вече и същински листа. Много странно. Освен да са различни сортове, защото семената са на различни производители.

# 551
    Оказа се, че съм харесвала сух кориандър, но не съм знаела името на подправката. Пресен не съм опитвала и нямам представа в какво да слагам. А щом е толкова миризлив както казват всички надали изобщо ще го опитам. Ще го гледам за зърна,  то колко ли ще събера от една саксийка, но да ми мине мерака.
    От сминдух нали се прави шарена сол. Затова е идеята да опитам и него да отгледам.
    Естрагон имам едно пакетче и така си стои пълно. В нищо не слагам от него, а и го опитах така сух и на нищо нямаше вкус. Колко ще овкуси храната не е ясно.
    Ще видим за сега е само идея накрая може и да не ги гледам.
    Майораната я видях в Лидл и от там ми влезе мухата за нея. 3-4 пъти взимах и връщах пакетчето 🤭.

# 552
    Ние още не сме изчистили градината от есента. Много късно приключихме с обиране на реколтата и остана. Имах планове да отида в тези топли дни, но всичко се обърка както винаги при нас. Половинът успя да оправи една част от нея и там е засял спанак, моркови и грах. Идея нямам дали нещо е поникнало, не съм ходила от есента. Знам, че един път пръска и овошките с бордолезов, но карбамид дали е слагал, не знам.
    Колкото до сеене и засаждане и по нашия край картофите и лука се засаждат, семената се сеят, а разсада се разсажда.  Хора разни сме, нрави и обичай различни, шарен и богат фолклор си имаме и дано го опазим за поколенията.

# 553
    • София
    Момичета мили, извинявам се, ако съм прозвучала поучително и назидателно със сеитбата и саденето, изобщо не съм искала и не помислих, че може така да прозвучи! Hands V

# 554
    Не мисля, че някой искаше да се заяжда. Този въррос за сеене и засаждане е открай време. Мине се не мине и се заражда диалог, които се превръща в спор. Също като спора за снимките, котато помолих да са в скрит текст за да не товарят темите. Не е лошо да възприемем един начин на писане (говорене) в темата, за се знае дали говорим за семена, разсад или клубени/лусовици за да няма недоразумения.  Същото важи и за снимките. Със сигурност са хубава гледка, полезни са в някой случай, но утежнявят значително темата. Ние сме дузина пишещи и ако всеки реши да постне по пет снимки седмично да се похвали, оплаче, търси съвет или просто така, темата отива в небитието и за да се намери нещо се прелистват дузина страници.
    пп Открих сезона и аз. Купих картофи и пакет домати Финал. Друго си имам. Няма да бързам, четох за студен и снежен март.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 10:52 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт