(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 364
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
Не мога да се сетя как цъфти касисът. Цветчетата са невзрачни, може би белезникави. Иначе е плоден сорт, не помня името, но тогава на много места бях виждала да се продава. Черен е като узрее, просто не е от вкусните.
Декоративен касис не е ли едно бодливо, розово цъфтящо, което изобщо не образува плод.

# 601
Аз миналата година поръчах касис от фейсбук на жена производител . Уж беше от трите вида, но май само от черните ми е изпратила. Единия храст стана голям и още миналата година роди малко плодчета. Опитах едно, но беше отвратително на вкус. Не може да е бил зелен, защото плодчето се разпадаше. Тази година предполагам, че от големите всички ще родят и ще се видят само черни ли са. От белите нямаше с корен, изпрати ми пръчки. И те се хванаха и от едната миналата година пак стана черно плодче. От там реших, че са само черни. Ако не са вкусни трябва да ги махаме.

Търсете сортове боровинки, които и производителите отглеждат. За Дюк се сещам като най-често отглеждана от тях. Имаше и още 2-3 сорта, но съм им забравила имената.

# 602
Здравейте градинарки,
отметнах задачи - 70 корена нови ягоди пресях, Клери само, че целогодишните не са пуснали много мустаци.  Един ред морков пуснах днес и подсях изядените от нас зелени салатки в тунела. Репичките амнайста реколта  ще са готови след 10 дни, ако се задържи топло.

Аз имам дете фен на горските плодове, та сея в несвяст и все не стигат.  И ще си позволя да дам съвети за боровинки, защото от две години гледаме и ядохме това лято дори.
1) Боровинката иска кисела почва, По тази причина е добре да ги насеете в 50л кофи, като почвата са директно събрани от борова гора - 50-60 % торф от под боровете, добре угнила,  останалото кори, шишарки, иглички и дори тънки клонки, за да има какво да продължава да гние и да вкиселява положението. Първите ги насяхме директно в почвата, уж сме до борова гора, но това не прави почвата кисела. След това купувах кофи и пресявах. Така ги гледат и промишлено, но им опъват и капково, обичат си водата. След преместването в кофите дръпнаха много, личи си че преди това сме ги измъчвали, а бяхме сложили в дупките иглолистен торф и бодлички.
Хубавото е, че могат да се местят - лятото бяха на сянка, от източната страна на къщата, а зимата ги преместих пред летния навес, за да ги пази от вледеняващия Северняк
2) важен е посадъчния материал, много продават малък едногодишен разсад, и аз се минах и купих такъв първоначално от първия разсадник, в който ми предложиха боровинки, за разкош бяха внос от Италия. После се разтърсих и се оказа, че на прилични цени продават български разсад. Сортовете са много, есента взех прекрасни 3 год Sunshine Blue по 15лв. Сях ги края на октомври, сега са напъпили и трябва да прочетем как се режат Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 19:49 от скаридка

# 603
  • София
Поздрави за всички, открили сезона!
Аз не успях да напръскам дръвчетата. Имахме авария със спукана ВиК връзка във фургона и почти цял ден изнасяхме, сушихме, ММ прави тръбата , размонтира проточния бойлер, за да го замери дали е оцелял....
Аз и детето разхвърляхме останалата тор. Почвата и в градината, и около къщата, където мисля да садя лавровишна и рози, от големите студове в момента е като захар! Направо удоволствие да се работи.
Зимните лук и чесън са проникнали. Спанакът е презимувал, но не е мръднал.
Бях приготвила семена на магданоз, копър, моркови, но ще е следващият път при хубаво време.
Бях взела един корен боровинка преди две години, но не оцеля. Специално бях събрала една торба със сухи борови иглички, сипах в гнездото при саденето, подсипвах о отгоре, но не се разви.

Отглеждате ли праз? Има много дълга вегетация и разсад нямам намерение да правя. М.г си купих. Нападна го ръжда. Пръсках го наред с доматите, т.е 1-2 пъти с Ридомил голд и след това с препаратите на Амитица. Стана средна хубост. Сега обаче, като започнах да го готвя, има вътре какавиди на лицето новата муха (предполагам) и на половина го изрязвам и изхвърлям. Какъв е вашият опит и с какво го третирате?

# 604
sofyia  аз не съм имала проблеми с праза, и разсад съм правила предходни години и винаги слагам Коломбо, като цяло телен червей е основен вредител в градината, даже колорадския бръмбър не ме притеснява толкова много. За ръжди не трябва да се мокрят растенията, капковото е предимство пред поливане на вади.

# 605
  • София
J_M_M, на края на капковото беше. Ръждата се появи в началото на лятото, след обилните валежи през целия юни. Но нападателят е луковата муха, познавам й ларвите и после образувалите се малки какавиди. Телен червей още не съм засякла при нас.

# 606
Аз и тази година ще заложа на студена пролет и късна реколта, затова няма да бързам. Това с граха обаче ме заинтригува и се чудя дали за пръв път да не метна и грах като за начало, средата на март.
Междувременно не устоях на новите пакетчета в Лидл и си купих тези:

Някой има ли опит с тях, какво да очаквам? За чушките ще чакам да се стопли добре.

# 607
Тити, сях точно тези чушки миналата година. Много са хубави за пълнене, нито големи, нито малки. Добре дадоха, но много късно. Пролетта им беше студено, после им стана прекалено горещо, чак есента завързаха, но пък брахме и ноември.

# 608
Купих и аз от тези чушки. За първа година ще ги сея.
Миналата година бях много доволна от репичките от Лидл.

Вчера и аз не успях да напръскам дръвчетата.
Засях лук от моя, който беше покарал.
Засях и от моя чесън за зелено.
В града валя дъжд, на село нито капка.

# 609
Аз тези чушки миналата година ги бях купила, но не ми се получи разсада и не ги опитахме. Имам и от тях останали  2 пакетчета.
А магданоз от Лидл някой отглеждал ли е? Аз взех от къдравия и се чудя още едно тяхно пакетче т ли да взема или на друга фирма.

# 610
Момичета мога ли почивните дни да разсадя малините и ягодите ? Или не е подходящия период . Искам малините да ги засея във вада покрай мрежата и да ги заравям от време на време . В последствие ще забия колове и ще опъна тел да се подпират . Мисля, че ще стане по добре и по лесно ще се берат . Да ги режа ли или е рано още . При ягодите е пълна бъркотия . Мисля да ги разсадя , но пък си викам, че може и да не вържат , а съм забелязала, че когато се разсадят не връзват много . Тях мога ли да пръскам с бордолезов ? Направо не знам какво да правя .

# 611
Да споделя опита си с граха от 2023, сорт Ран.
Първият, който трябваше да е предшественик на нормалните домати, е насят на 18.02, поникнал е на 11.03 и е изкоренен на 21.04, без изобщо да стигне до цъфтеж.
Вторият, за късните домати, е от 18.03, поникнал на 08.04, цъфтял 27.05, дал реколта на 24.06, след което изкоренен. Мислех че мога да го гледам на връвчици като доматите, но не е успешно, иска мрежа. Може да се остави без опора, но голите охлювчета само това чакат. Реколтата беше малка, но аз не съм торила.
По-добре ми се видя другия вариант: доматите отглеждам на два близки един до друг реда с 1 метър между двойките. Та при тази конструкция, след като доматите дръпнаха достатъчно, насях зелен боб във втората половинка и се получи много добре, и бобът избуя, и доматите бяха добре. Сега им разменям местата - доматите в половинката на миналогодишния зелен боб, а бобът в половинката на доматите. Сложих и малко грах накрая, той се захвана за доматените стъбла без да им пречи, защото вече бяха на 4-5 китка.
Ето една снимка на любимеца Розов блян с боба под него.
Скрит текст:

# 612
Има и нисък сорт грах без да е нужно да се увива.

# 613
Аз си купих грах сорт Ран (заради името и надеждата, че ще стане по рано), но той не е нисък. Ще потърся нисък сорт, за да не ми е само боб между редовете.
Малините ги режа още през есента ниско до земята - така ми препоръчаха за ремонтантните сортове. По този начин изкарват изцяло нови стъбла, започват да зреят през август и изкарват до снега. Когато оставя клонки от предната година, те започват да зреят по-рано, през юли, но май повече боледуват в сравнение с пролетните.

# 614
Препоръчайте сорт краставици и домати , които да са подходящи за по сенчести места .
Зад къщата имаме едно място и всяка година сеем там , но не става защото е по сянка , почвата там е по влажна .

Общи условия

Активация на акаунт