(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 369
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
На сенчесто място гледахме една година краставици "крокодилки", чудни станаха.

Малините режем, когато режем и лозето, че са до него. Това става след средата на февруари.
Свекърва ми разсажда ягодите една част на есен, друга сега, на пролет, според времето, което има. Като се разредят, стават по-едри плодовете.

# 616
На по-сенчестото може да отглеждате ягоди и малини. Развиват се добре и без проблеми. Вече 16 години в двора при свекървата и свекъра ги наблюдавам , те ги отглеждат така и са чудни.
Преди това пак там са си били, но ги е гледала бабата!

# 617
Ще ме карате да премествам малините сега . Ейй .

# 618
Малините обичат завет и влага. Добре е да са от север, североизток или северозапад, но да не са изложени на течение и силен вятър.

# 619
Здравейте група.
Моля Ви да ми кажете кога се сеят семена на босилек и чубрица?

# 620
Аз ще ги сея тия дни до седмица, но ги правя на разсад, не сея директно.

# 621
О, подсетихте ме за босилека. Аз с чубрицата нещо не мога да се разбера - като сея за разсад и ми се издължава и не се получава. Като садя разсад много голям процент не се хваща. Последно процедирах - май сея направо навън семенца и те настигнаха хваналия се разсад.

# 622
Майка ми чубрицата винаги я сее вън на редове . Става много хубава . Като я оберем я изкъпваме едно хубаво и тогава я слагаме да се суши . Босилека го сеем в саксии - къде никне , къде не .

# 623
  • София
Босилека го сях м.г заедно с доматите, на 3-ти март. По-бавно изникна, но пак го дондурках много време до изнасянето. Тази година всичко по-късно.
Чубрица - дадоха ми комшиите, които я бяха сяли директно навън, началото на април.

# 624
Рано е още едва февруари е . Има време .

# 625
Благодаря Ви!
Аз също мисля да направя разсад. Миналата година сях босилека директно , близо до домати, но изникна трудно.
По миналата година бях сяла като разсад и стана много хубав босилека. Чубрицата миналата година беше от разсад и се разви добре.

# 626
Босилек и чубрица гледам от разсад.
Миналата година купих от пазара готов разсад босилек, разсадих покрай доматите, пипера, стана чуден.
Чубрица вземам разсад от свекърва ми. Тя пръска семена до магданоза и после ми дава коренчета . Също понякога оставя някое коренче да наръси семена.

# 627
  • София
Босилекът иска топло време, затова на открито садя чак средата на май.
 Разсад слагам средата на април.
За разсада слагам пръст в малка саксийка, поливам обилно и върху влажната пръст слагам по 2-3 семенца, без да добавям почва отгоре. Покривам съда за разсад с прозрачно домакинско фолио и оставям на светло, обикновено на южен прозорец. Семенцата образуват нещо като гел и за седмица покълват. Коренчетата сами се насочват в пръстта, а листенцата нагоре. На този етап премахвам фолиото. Ако не е било достатъчно светло и стъбълцата се издължат, допълвам с пръст. Когато растението пусне поне 4 същински листа, прищипвам върха, за да се разклони по-добре. В средата на май прехвърлям в градината.
Садя и зелен, и червен босилек, червеният е значително по-ароматен. Но пък пестото е много по-красиво в зелено:)

# 628
Някой отглеждал ли е броколи ? Кога се сее ? Какви грижи се полагат ? Много обичам броколи и искам да си сея . Не съм гледала до сега .

# 629
  • София
Аз отглеждах броколи. Купих 2 вида семена на Саката. Поникнаха почти само Маратон, сях директно в градината на 30 юни. Проредих, пресадих, да остане прилично разстояние между растенията. Доволна съм. Първите две глави отрязах на 22 октомври и след това имаше още до първите студове. Иска поливане, торене и плевене. Оставих само 1-2 с малки глави. Едното броколи сега използва топлия период и понаедря главата. На другите, на които съм отрязала главите (как звучи само Simple Smile ), изкарват колтуци, но колко големи броколети ще станат, не знам. Не съм прибирала растенията.
Сега засях пролетно Калабрезе в оранжерията (преди няколко дни). Пише за този сорт, че може да се сее и пролетно време.
Лятото може и чрез разсад, но много ми беше омръзнало, не ми се занимаваше, но тази година може да опитам и вярвам, че ще се скъси срокът на вегетация.

Общи условия

Активация на акаунт