(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 373
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
Аз отглеждах броколи. Купих 2 вида семена на Саката. Поникнаха почти само Маратон, сях директно в градината на 30 юни. Проредих, пресадих, да остане прилично разстояние между растенията. Доволна съм. Първите две глави отрязах на 22 октомври и след това имаше още до първите студове. Иска поливане, торене и плевене. Оставих само 1-2 с малки глави. Едното броколи сега използва топлия период и понаедря главата. На другите, на които съм отрязала главите (как звучи само Simple Smile ), изкарват колтуци, но колко големи броколети ще станат, не знам. Не съм прибирала растенията.
Сега засях пролетно Калабрезе в оранжерията (преди няколко дни). Пише за този сорт, че може да се сее и пролетно време.
Лятото може и чрез разсад, но много ми беше омръзнало, не ми се занимаваше, но тази година може да опитам и вярвам, че ще се скъси срокът на вегетация.

С какво торите ? Мисля да потърся това , което се сее сега . Не може ли да се сее на вън или ще замръзне . Много ли е претенциозно . Как изглежда разсада като зелето ли ?

# 631
  • София
С оборски тор торим. Иска по-хладно, като зеле е разсадът. Държи на студ общо взето. Опитай навън. И аз не съм сяла пролетно време. То е зима, но малко ни подлъга.

# 632
С оборски тор торим. Иска по-хладно, като зеле е разсадът. Държи на студ общо взето. Опитай навън. И аз не съм сяла пролетно време. То е зима, но малко ни подлъга.

Така е . Ще опитам .

# 633
Аз вчера сложих семена на зелено броколи и карфиол за разсад.  Имам семена и на виолетово броколи и виолетов карфиол, но първо ще видя с тези какво ще стане. Ако се получат, ще опитам да гледам на терасата няколко стръка, а другите съм уговорила да ми ги отгледа тъщата, че има голям двор.

И за двете гледах видеата на тоз човек:
https://youtu.be/o0OotEaDONU?si=zm1RMqeqyKxcwRb1

Мерак ми е и брюкселско зеле, взех семена, ама май сега не му е времето за сеене, а и още не мога да си намеря читави инструкции за отглеждането.

# 634
За брюкселското зеле също се прави разсад, изнася се през май. След разсаждане поливаш, и после две седмици не прекаляваш с поливките, за да пусне по-дълбоки корени. Това май важи за всички растения. После иска само  богата почва и редовно поливане през лятото. Евентуално и торене, зависи каква е почвата.

# 635
  • София
Аз само веднъж пробвах зеле и броколи и беше тотален провал.
Първо ги насадих между доматите, а те станаха огромни. После тъй като не пръскам с нищо ги нападнаха и едни малки черни неща и пеперуди, които тотално ги оглозгаха. Не знам дали скоро ще имам смелост отново да пробвам да гледам.

# 636
Така е, зелевите са много вкусни за всякакви животинки. Аз затова се отказах от тях Blush

# 637
Единствено с карфиола не се сработих, не можа да направи глави по-големи от детско юмруче. Броколите много добре се развиват и тази година отново ще засея. Брюкселско зеле имам спомени, че веднъж бяха отгледали родителите ми преди да имам своя градина, даже имам снимки на зелчиците, но не са моята храна и те не ги одобриха и не повториха.

# 638
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
брюкселско зеле без проблем отглеждахме в Краището.
броколи купувах и на разсад и отгледах собствен разсад, даже беше романеску, но не им стигна време да направят глави.
и зелето също не става там.
манголдът е извънземен. купих разсад, по три стръка от цвят - чисто зелен, зелен с бели жилки, зелен с червени жилки, зелен с жълти жилки и чисто червен, всичко стана, ядохме, раздавах... на следващата година се самозася и започнах да раздавам разсади. Simple Smile и така няколко години.
най-вкусен беше чисто зеления. най-стипчив - червения.

и кейл гледахме. три-четири вида и цвятя.
най-плашещ беше единия зелен. листата му се огъваха така, че изглеждаше като атакуваща кобра.
никой не ги хареса на вкус, но пък така красиво изглеждаше виненочервения на фона на снега...
като се върнем пак ще го садим. за красота и ефект в градината.

# 639
Аз броколи не обичам и не ям, но миналата година във фейсбук група се впечатлих от резултата на една жена май беше. Толкова хубави броколчета беше отгледала, че мислих и аз да купя семена. Сестра ми ги обича, ако татко тази година се занимава с градинска работа, ако не забравя може и аз да купя.
Скрит текст:
Направих си скрийншотчета . Това и бяха семената И резултатите
И при нас нищо не стана от карфиолът. Семената ми бяха на Опал зи. Растенията станаха супер високи, баща ми само се бъзираше с мен и ме питаше, какви са тези палмички, които ми донесе, а те така и не направиха главички. А така исках 😂.

# 640
  • София/Варна
st. Dobri пробвайте кейла на чипс. Става интересно и не е лошо за мезе на биричка примерно. Даже моя капризен младеж го хареса. Някой тук беше писал за тази рецепта и пробвахме.
Яла съм кейл сготвен от холандци с техните си сосове и колбаси, беше вкусно. После пробвах аз да сготвя, като естествено нямах техните сосове и мъжа ми ме попита кой го е ял това преди нас, да ти кажа и на вкус беше такова.

# 641
Броколито много го харесвам във фурната със сос бешамел и кашкавал .

# 642
броколи и карфиол на фурна - само сол, малко олио или масло и по желание - черен пипер.
мммм...
герундия, Simple Smile когато се върнем ще опитаме Simple Smile 

# 643
  • София
Садя броколи за внучето. Мноого обича. Романеско е нещо средно между карфиол и броколи. Много големи растения стават и нямам големи успехи с него. Едната година се получиха 3-4 глави. На следващата - нито една. И с карфиола тегава работа.

# 644
много интересна форма има. само затова го садих.
не се получи. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт